IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 30.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Bizmut Nedir?


Bizmut kirilgan, kristal, hafif pembe tonlu beyaz bir metaldir. Kozmetikler, alasimlar, yangin sonduruculer ve muhimmat dahil olmak uzere cesitli kullanim alanlari vardir. Muhtemelen en iyi Pepto-Bismol gibi mide agrisi ilaclarinin ana maddesi olarak bilinir.Bizmut Nedir?

Periyodik elementler tablosunda 83. element olan bizmut, gecis sonrasi bir metaldir. (Periyodik tablonun farkli versiyonlari onu bir gecis metali olarak gostermektedir). Gecis metalleri – bakir, kursun, demir, cinko ve altini iceren en buyuk element grubu – cok serttir, erime noktalari ve kaynama noktalari yuksektir. Gecis sonrasi metaller gecis metallerinin bazi ozelliklerini paylasir ancak daha yumusaktir ve daha zayif iletkenlik gosterir. Aslinda bizmutun elektrik ve isi iletkenligi bir metal icin alisilmadik derecede dusuktur. Ayrica, kaliplar, yangin dedektorleri ve yangin sonduruculer icin kullanilabilen alasimlar olusturmasini saglayan ozellikle dusuk bir erime noktasina sahiptir.

Yakin zamana kadar bizmut, hala kararli bir cekirdege sahip olan en agir element olarak kabul ediliyordu. Ancak 2003 yilinda Fransiz arastirmacilar bizmutun talyuma donustugunu, ancak bunun son derece uzun bir yari omre sahip oldugunu kesfettiler: yaklasIk 20 milyar milyar yil. Baska bir deyisle, 14 milyar yil once evrenin baslangicinda 100 gram bizmut-209 (dogal izotop) mevcut olsaydi, yaklasIk 99.9999999 grami bugun hala etrafta olurdu.

Element Ozellikleri
Atom numarasi (cekirdekteki proton sayisi): 83
Atomik sembol (elementlerin periyodik tablosunda): Bi
Atomik agirlik (atomun ortalama kutlesi): 208.98040
Yogunluk: Santimetrekup basina 9,79 gram (inc kup basina 5,6 ons)
Oda sicakliginda faz: kati
Erime noktasi: 520,53 Fahrenheit derece (271,4 Santigrat derece)
Kaynama noktasi: 1,564 F (2,847 C)
Dogal izotop sayisi (ayni elementin farkli notron sayisina sahip atomlari): 1
En yaygin izotop: Bi-209

Bizmutun KesfiBizmut Nedir?
Bizmut 1400’lu yillarin baslarinda bilinmesine ragmen, dusuk erime noktasina sahip agir bir metal oldugu icin sIklikla kursunla karistiriliyordu. Fransiz kimyager Claude Geoffroy the Younger, 1753 yilinda bizmutun kursundan farkli oldugunu kanitlayan ilk kisi oldu.

“Bizmut” kelimesi Eski Almanca bir kelime olan “weissmuth” veya “beyaz madde “nin Latincelestirilmis bir versiyonudur ve muhtemelen adini elementin beyaz oksitinden almistir.

Bizmut Kaynaklari
Dogal olarak olusan bizmut, yer kabugunda hem saf metal olarak hem de cesitli bilesIklerde diger elementlerle birlestirilmis olarak kucuk miktarlarda bulunur. Bizmutun en buyuk kaynagi bizmutinit veya bizmut sulfur (Bi2S3) mineralinde bulunur. Bizmut tipik olarak Bolivya, Peru, Japonya, MeksIka ve Kanada‘da bulunan kursun, bakir, kalay, gumus ve altin cevherlerinin rafine edilmesinde bir yan urun olarak elde edilir.

Bizmutun Ozellikleri
Diger metallerle karsilastirildiginda bizmut en diyamanyetik olanidir; yani miknatislanmaya karsi direnc gosterir ve manyetik alan tarafindan itilir. Ayrica dusuk elektrik iletkenligine ve Hall etkisi olarak adlandirilan bir ozellik olan manyetik bir alana yerlestirildiginde en buyuk elektrik direncine sahiptir.

Cok dusuk bir termal iletkenlige sahiptir. Civa haric diger tum metallerden daha dusuktur. Ayrica, ozellikle kalay ve kursun ile alasimlandiginda nispeten dusuk bir erime noktasina sahiptir. Bizmut havada isitildiginda mavi bir alev ve sari oksit bulutlari ile yanar.

Sivi bizmut dondugunda buzulmek yerine genlesir cunku suya benzer kristal bir yapi olusturur. Diger dort element dondugunda genlesir: silikon, galyum, antimon ve germanyum. Bizmut kristallerini evde yapmak kolaydir.

Ilac Dolabimizdaki BizmutBizmut Nedir?
Pepto-Bismol ve Kaopectate markalari altinda satilan bizmut subsalisilat (C7H5BiO4), mide agrilari ve ishal icin iyi bilinen bir ilactir. Bagirsaga sivi ve elektrolit akisini azaltarak calisir, bagirsak icindeki iltihabi azaltir ve ishale neden olabilecek organizmalari oldurebilir.

Ruj, goz fari ve oje gibi bircok kozmetik urun, urunlerin parlamasini saglayan inci gibi bir toz olan bizmut oksIklorur (BiOCl) icerir.

Bizmutun Endustriyel ve Askeri Kullanimlari
Bizmut bilesIkleri sentetik elyaf ve kaucuk uretim surecinde katalizor olarak kullanilir.

Bizmut kursun, kalay, demir ve kadmiyum gibi diger metallerle birlestirildiginde, yangin dedektorlerinde ve sonduruculerde kullanilabilen dusuk erime noktali alasimlar olusturur.

Bizmut alasimlari, sivi metal kati hale geldiginde yuzde 3,32 oraninda genlestigi icin yuksek sicakliklardan zarar gorebilecek nesnelerin keskin dokumlerinin yapilmasinda da kullanilir.

Bizmut ve manganez alasimi olan Bismanol, 1950’lerde White Oak, Md’deki ABD Donanma Laboratuvari tarafindan gelistirilen yuksek zorlayici kuvvete (bir miknatislanma olcusu) sahip kalici bir miknatistir. Kucuk motorlarda kullanilmistir.

Bizmut metali atis ve mermilerde kursun yerine kullanilir.

Bizmut ayrica nukleer reaktorlerde ve soguk fuzyon adi verilen bir surec kullanilarak transuranyum elementleri yapmak icin de kullanilabilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık