IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 30.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Baryum Nedir?


Adini Yunanca “agir” anlamina gelen barys kelimesinden alan baryum, nispeten yogun ve reaktif bir toprak alkali metaldir. Sadece diger elementlerle birlestiginde dogal olarak bulunur ve baryum iceren bilesIklerin genis bir kullanim alani vardir; fare zehirinde, petrol sondaj sivilarindaki agirliklandirma maddelerinde ve baryum lavmani adi verilen rontgen teshis testinde bagirsaklari goruntulemek icin kullanilan beyaz sivida bulunurlar.

Element OzellikleriBaryum Nedir?
Atom numarasi (cekirdekteki proton sayisi): 56
Atomik sembol (elementlerin periyodik tablosunda): Ba
Atomik agirlik (atomun ortalama kutlesi): 137.327
Yogunluk: inc kup basina 2,09 ons (cm kup basina 3,62 gram)
Oda sicakliginda faz: kati
Erime noktasi: 1,341 derece Fahrenheit (727 santigrat derece)
Kaynama noktasi: 3,447 F (1,897 C)
Dogal izotop sayisi (ayni elementin farkli notron sayisina sahip atomlari): 7
En yaygin izotop: Ba-138

Baryumun Kesfi
Royal Society of Chemistry’ye gore, 17. yuzyil Italyan simyacisi Vincenzo Casciarolo, baryumu ilk olarak isiya maruz kaldiktan sonra yillarca parlayan sira disi cakil taslari seklinde fark etti. Memleketinin adini verdigi bu cakil taslarina “Bologna taslari” adini verdi, ancak daha sonra bunlarin baryum sulfat (BaSO4) oldugu belirlendi. 18. yuzyilin sonlarinda baryum oksit (BaO) ve baryum karbonat (BaCO3) sirasiyla Alman kimyager Carl Scheele ve Ingiliz kimyager William Withering tarafindan kesfedildi.

Saf baryum metali 1808 yilina kadar Londra’daki Royal Institution’da izole edilip tanimlanmamistir. Unlu kimyager ve mucit Sir Humphry Davy, baryumu baryum hidroksit (Ba(OH)2) gibi erimis baryum tuzlarindan ayirmak icin elektrolizi kullanmistir. Elektroliz sirasinda iyonlari birbirinden ayirmak icin iyonik maddenin icinden elektrik akimi gecirilir. Baryum tuzlari erimis oldugundan, baryum iyonlari negatif elektrotun bulundugu kaba kolayca hareket eder ve diger negatif iyonlar da ters yonde pozitif elektrotun bulundugu kaba kolayca hareket eder.

Baryum Kaynaklari
Baryum, yuksek reaktivite seviyesi nedeniyle dogal olarak yalnizca diger elementlerle birlikte bulunur. Baryum en yaygin olarak sulfat ve karbonat ile birlikte bulunur, ancak hidroksit, klorur, nitrat, klorat ve diger negatif iyonlarla da bilesIkler olusturabilir. Dunya’nin kabugunun yaklasIk yuzde 0,05’i baryumdur ve bu da onu kabukta en bol bulunan 17. element yapar. BirlesIk Krallik, Italya, Cek Cumhuriyeti, Amerika BirlesIk Devletleri ve Almanya‘daki maden rezervleri 400 milyon tondan fazla baryum icermektedir.

Saf elementel baryum elde etmek icin, dogal olarak olusan baryum bilesIklerinde bulunan diger elementlerden ayrilmasi gerekir. Baryum, elektroliz yoluyla baryum klorurden cikarilabilir. Baryum ayrica yuksek sicaklikta, dusuk basincli bir vakumda aluminyum veya silikon kullanilarak baryum oksitin indirgenmesiyle de elde edilebilir.

Baryumun OzellikleriBaryum Nedir?
Saf baryum yumusak, gumusi beyaz bir metaldir. Toprak alkali metal olarak siniflandirilan baryum, periyodik tabloda berilyum, magnezyum, kalsiyum, stronsiyum ve radyum ile birlikte grup veya sutun 2’de yer alir. Atomlarinin her biri iki valans (en dis) elektron icerir. Baryum 5. periyotta ya da sirada yer alir, bu nedenle degerlik elektronlarini besinci kabugunda tutar ve elektronlarini cok kolay kaybedebilir ya da oksitlenebilir. Bu, baryumun ozellikle oksijen gibi elektronegatif elementlerle yuksek duzeyde reaktivitesini aciklar.

Baryumun Ticari Kullanimlari
Elementel baryumun, yine yuksek reaktivite seviyesi nedeniyle cok fazla pratik kullanimi yoktur. Bununla birlikte, oksijene olan guclu cekimi onu vakum tuplerindeki son hava izlerini gidermek icin bir “alici” olarak yararli kilar. Saf baryum ayrica diger metallerle birlestirilerek icten yanmali motorlarda rulman veya buji gibi makine elemanlarinin yapiminda kullanilan alasimlar olusturulabilir. Baryum elektronlarini gevsek bir sekilde tuttugu icin, alasimlari isitildiginda kolayca elektron yayar ve bujilerin verimliligini artirir.

Baryum iceren bilesIklerin cesitli ticari kullanimlari vardir. Baryum sulfat veya barit, litoponda (yazici kagidi ve boyada parlatici bir pigment), petrol kuyusu sondaj sivilarinda, cam yapiminda ve kaucuk yapiminda kullanilir. Baryum karbonat fare zehiri olarak kullanilir ve baryum nitrat ve baryum klorat havai fiseklerde yesil renkler uretir.

Vucudumuzdaki Baryum
Ortalama bir yetiskin yaklasIk 22 mg baryum icerir cunku havuc, sogan, marul, fasulye ve tahil taneleri gibi gidalarda bulunur. Dislerinizdeki baryum seviyeleri aslinda bilim insanlarinin bebeklerin emzirmeden kati gidalara ne zaman gectiklerini belirlemelerine yardimci olabilir. Bu dusuk baryum seviyelerinin biyolojik bir rolu yoktur ve zararli degildir.
Buyuk miktarlarda cozunebilir baryum tuzlari toksIk ve hatta olumcul olabilir. Baryum kusma, kolik, ishal, titreme ve felce neden olabilir. Baryum bilesIkleriyle islenen cinayetler bile vardir. Baryum lavmani adi verilen gastroenterolojik (GI) tani testi sirasinda yanlislikla cozunmeyen baryum sulfat yerine cozunen baryum karbonat kullanildiginda da birkac hasta yanlislikla baryum tarafindan oldurulmustur.Baryum Nedir?

Doktorlar kalin bagirsak ve rektumdaki anormallikleri goruntulemek ve teshis etmek icin baryum lavman uygulamaktadir. Prosedur sirasinda, kalin bagirsagin ic duvarlarini kaplamak icin rektum yoluyla baryum sulfat damlatilir. Baryum kaplamanin tum yuzey anormalliklerini doldurdugundan emin olmak icin tipik olarak daha sonra hava verilir. Ardindan, alt GI kanalinin bir goruntusunu olusturmak icin X-isinlari kullanilir. Baryum sulfat X-isinlarini emer ve siyah gorunen hava ve cevre dokunun aksine X-isini filminde beyaz gorunur. Baryum lavmanindan elde edilen rontgen goruntusunun analizi, doktorlarin ulseratif kolit, Crohn hastaligi, polipler, kanser ve irritabl bagirsak sendromu gibi rahatsizliklari teshis etmesini saglar.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık