IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Diyabetik Goz Hastaliklari Ve Korunma Yollari


Diyabet, gozleri etkileyen tibbi sorunlara yol acabilen, kan sekeri duzeylerinin anormal derecede yuksek oldugu bir durumdur. Insulin, gerektigi zaman uretilen, sekeri (glikozu) hucrelere gonderen ve kandaki seker seviyesini dusuren bir hormondur. Glikoz hucrelerde enerjiye donusturulur. Vucut yiyecekleri enerji olarak uygun sekilde islemediginde diyabet ortaya cikar. Seker hastaligi oldugunda, vucut pankreasin salgiladigi ve hucrelere glikoz (kan sekeri) saglayan bir hormon olan insuline yanit vermez veya uretmez. Bu, kan dolasiminda asiri miktarda sekere neden olur. Kan dolasiminda, ait oldugu hucrelerin disinda cok fazla glikoz olmasi, gozler de dahil olmak uzere vucuttaki kan damarlarinin ve sinirlerin zarar gormesine neden olabilir. Diyabet, potansiyel olarak onarilamaz goz hasarina ve zamanla zayif goruse neden olabilir. Seker hastalarinin gorme kaybi yasama riski 20 kat daha yuksektir. Diyabet 20-74 yas araligindaki yetiskin bireylerde korlugun birincil nedenidir. Bu sebeple diyabet(seker hastasi ) olanlar goz doktorunu duzenli ziyaret etmelidir.

Diyabete Bagli Gorme Sorunlari
Diyabetik goz hastaligi, diyabetten kaynaklanabilecek goz rahatsizliklari grubunu ifade eder. Seker hastalari uc temel goz rahatsizligina yakalanma riski altindadir. Bunlar katarakt, glokom ve diyabetik retinopatidir.
Katarakt
Gozun dogal ic mercegi, tipki bir kamera gibi, gozun bir goruntuyu gormesini ve odaklanmasini saglar. Mercegin (lensin) bir kismi bulanik oldugunda goz olmasi gerektigi gibi odaklanamaz ve gorme sorunu baslar. Goz icindeki mercegin bulaniklasmasi veya bugulanmasi ile tanimlanan katarakt, isigin goze girmesini engelleyerek bulanik gorme ve parlamalara neden olur. Katarakt, yaslanma surecinin dogal bir parcasi olmasina ve herkeste olusabilmesine ragmen, diyabetli insanlarda kandaki seker miktarinin artmasi nedeniyle katarakt daha erken olusabilir ve daha hizli ilerleyebilir. Katarakti cikarmak icin bir ameliyata ihtiyac olacaktir. Katarakt ameliyati hem guvenli hem de etkili oldugu icin en iyi tedavi secenegidir. Doktor, bulanik olan lensi yapay olanla degistirir.

Glokom
Glokom, optik sinirin hasar gormesiyle tanimlanan bir dizi goz hastaligidir. Diyabetli kisilerin, cesitli bicimlerde veya tiplerde olabilen glokoma sahip olma olasiligi daha yuksektir. Sivi gerektigi gibi bosalamadiginda gozun icinde basinc olusur. Bu, sinirlere ve kan damarlarina zarar verebilir ve gormede degisIkliklere neden olabilir. Ilaclar, en yaygin sekli olan acik acili glokomu tedavi edebilir, goz basincini dusurur, drenaji hizlandirir ve gozun yaptigi sivi ((akoz humor denilen seffaf sivi) miktarini azaltir. Bu tip glokom, ilerleyene ve buyuk gorme kaybi olana kadar herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Yillik muayene sirasinda daha erken yakalanabilir. Hastalikta daha seyrek olarak bas agrilari, gozlerde agri, gormede bulaniklik, isIk cevresinde haleler, gozlerde sulanma ve hatta gorme kaybi ortaya cikabilir. Tedavi ilac ve ozel goz damlalarini icerebilir. Cerrahi ve lazer tedavileri goz basincini dusurmeye yardimci olabilir.
Seker hastaligi varsa, neovaskuler glokom adi verilen nadir bir duruma yakalanma olasiligi da daha yuksektir. Glokomun bir turu olan neovaskuler glokomda yuksek seker seviyeleri retinanin kan damarlarina zarar verebilir ve anormal yenilerinin olusmasina neden olabilir. Gozun renkli kismi olan iris uzerinde yeni kan damarlari buyudugunde, goz basincinda ve glokomda artisa neden olabilir. Neovaskuler glokomun birincil tedavisi, yeni kan damarlarinin olusumunu tersine cevirmektir. Bunun icin doktor gozun arkasindaki kan damarlarinin sayisini azaltmak icin lazer kullanabilir veya goz basincini hizla dusurmek icin baska onlemler kullanirken anti-VEGF enjeksiyonu kullanabilir.Diyabetik Goz Hastaliklari ve Korunma Yollari
Glokom genel olarak onemli bir hasar olusana kadar bildirilmez cunku once periferik (cevresel) gorusu etkiler. Ote yandan, rutin glokom taramalari, erken uyari sinyallerini kesfedebilir, hastalik gelisimini ve gorme kaybini onlemek icin erken tedaviye olanak tanir.

Diyabetik Retinopati
Retina, gozun arkasinda isigi alan bir hucre grubudur. Optik sinirin beyne gonderdigi uyarilari goruntulere donustururler. Diyabetik retinopati (DR), retinadaki kilcal damarlar zayifladiginda ve daha sonra kotu duzenlenmis kan sekeri seviyelerinin bir sonucu olarak baloncuk (mikroanevrizma) oldugunda meydana gelir. Gozun arkasindaki zayif kan dolasimi, kanayan veya sivi sizdiran ve zamanla yara (skar) dokusuna, retina dekolmanina ve hatta korluge yol acabilen ek anormal kan damarlarinin olusumuna yol acar.
Diyabetik retinopati, hastalarin goruslerinde lekeler ve yamalar fark ettigi noktaya kadar genellikle hicbir semptom gorulmez. Arka plan retinopatisinde kisinin kan damarlari hasar gormustur ama yine de iyi gorebilir. Diyabet iyi yonetilemezse daha da kotulesebilir.
Tip 1 diyabetli kisilerde nadiren ergenlikten once gelisir. Yetiskinlerde, en az 5 yildir tip 1 diyabet olmadikca gorulmesi nadirdir. Bir insulin pompasi veya birden fazla gunluk insulin enjeksiyonu ile kan sekeri sIki bir sekilde kontrol altinda tutulursa, bu duruma yakalanma olasiligi cok daha dusuk olur. Tip 2 diyabet varsa, teshis edildiginde goz problemleri belirtileri olabilir. Hastaligi yavaslatmak veya onlemek icin kan sekeri, kan basinci ve kolesterol kontrol edilmelidir. Sigara icenler birakmayi denemelidir. Bu, sadece gozleri degil genel anlamda sagligi iyilestirecektir. Erken fark edilip tedavi edilmezse kisi kor olabilir. Ne kadar uzun suredir diyabet varsa, retinopati olma olasiligi o kadar artar. Kan sekeri kontrol altinda tutulursa, sans dusurulur.
Retinopati ameliyat ve enjeksiyonlarla tedavi edilebilir fakat hastaligin gelismesini onlemek icin en iyi yaklasim, gozlerini duzenli olarak kontrol ettirmektir. Iyi haber su ki, erken teshis, yeterli diyabet tedavisi ve duzenli diyabetik goz muayeneleri ile diyabetik goz hasari genellikle onlenebilir.

Diyabetin neden oldugu diger gorme sorunlari arasinda bulanik gorme, makulopati ve proliferatif retinopati bulunur. Asagida bu goz sorunlarindan bahsedilmektedir.
Bulanik Gorme
Diyabetin bir baska potansiyel etkisi de goz merceginin sismesine ve kisa sureli bulanik gormeye neden olmasidir. Kan sekeri seviyeleri dusukten normale hizla degisirse, goz merceginin sekli etkilenebilir ve gorus bulaniklasabilir. Kan sekeri normal araliga dondugunde,mercek ( lens) normal sekline ve net goruse geri doner. Gorme bulanikligini duzeltmek icin kan sekerinin hedef araliga ((yemeklerden once desilitre basina 70-130 miligram veya mg/dL ve yemekten 1-2 saat sonra 180 mg/dL’den az ) getirilmesi gerekir. Gorusun tamamen normale donmesi 3 ayi bulabilir. Kan sekeri seviyesi yuksek kalirsa, gorme bulanik kalacaktir.
Bulanik gorus yuksek kan sekerinin neden oldugu kucuk bir sorun olsa da bir kisinin diyabeti varsa ve gorusunde herhangi bir degisIklik fark ettiyse, cok gecikmeden bir goz doktoruna basvurmalidir. Diyabetli bir kisi her seyin bulanik gorundugunu fark ettigi anda yeni gozluk almamalidir. Gozluk alinacaksa, en dogru gozluk recetesinin alinabilmesi icin muayeneden once kan sekeri seviyesinin kontrol edilmelidir.

MakulopDiyabetik Goz Hastaliklari ve Korunma Yollariati
Makula, retinanin okuma, araba kullanma ve diger benzer aktiviteler icin gerekli olan en iyi, keskin gorusu saglayan kismidir. Keskin, duz gorus saglayan retinanin merkezi olan makula diyabetin neden oldugu sizdiran kan damarlari nedeniyle sisebilir. Makula odemi (makuler odem) de denilen bu durum bulanik veya carpik gorme ile sonuclanabilir. Olusan sislik kucuk olabilir ve kolayca tedavi edilebilir veya daha ciddi ve tedavisi zor olabilir.

Proliferatif Retinopati
Gozun arkasindaki hucreler yeterli oksijen almadiginda yeni kan damarlari olusmaya baslar. Hassas olduklari icin kanayabilir ve pihtiya neden olabilirler. Bu durum yara izlerine (Skar) neden olabilir ve retinayi gozun arkasindan uzaga cekebilir. Ayrilirsa, geri donusu olmayan, duzeltilemeyecek gorme kaybi olabilir. Bazen bu durum tedavi edilebilir. Ameliyat, kan damarlarini yakan bir lazer proseduru bir secenektir. Erken retinopatisi olan kisilerin yarisi kadarinda korlugu onleyebilir.

Diyabetik Goz Hastaliklarindan Korunma
Diyabet hastalari yukarida aciklanan bulanik gorme, glokom, makulopati ve retina hastaliklari dahil olmak uzere baska gorsel problemler edinme riski altindadir. Diyabetle ilgili goz problemlerini onlemenin en iyi yolu kan sekeri seviyesini, kan basincini ve kolesterol seviyeni yonetmektir. Diyabetin neden oldugu goz problemlerini onlemeye yardimci olabilecek yollar sunlardir:
Kan sekerinin kontrol edilmesi: Doktorlar kan sekerinin nasil normal tutulacagini ve diyabetik goz hastaliklarina yol acabilecek dalgalanmalardan nasil uzak durulabilecegi konusunda yonlendirmeler yapacaktir. Gozleri kontrol ettirmenin yani sira kan sekerini kontrol altinda tutmak da cok onemlidir.
Tansiyonun ve kolesterolun dusurulmesi: Yuksek tansiyon ve kolesterolle mucadele etmenin yollari hakkinda doktordan oneriler alinmalidir cunku bunlar diyabetik goz hastaligini kotulestirebilir.
Sigaranin birakilmasi: Sigara icmek, gozlerdekiler de dahil olmak uzere kan damarlarina daha fazla zarar verebilir, bu nedenle sigarayi birakmak cok onemlidir.
Zararli isinlardan kacinmak: Kisiler gunes gozlugu takarak kendini gunesin zararli ultraviyole isinlarindan korumalidir. Bu isinlara maruz kalmak kataraktin ilerlemesini hizlandirabilir.

Diyabetik Goz Muayenesi
Diyabet teshisi konduysa, gozlerin sagligini degerlendirmek ve herhangi bir degisIkligi tespit etmek icin duzenli goz muayeneleri yaptirilmasi onemlidir. Diyabetik goz muayenesi iki sekilde yapilabilir:
1-Bir goz doktoru, goz bebeklerini genisletmek ve retinanin sagligini gozlemlemek icin goze damlalar damlatir.
2-Gozlerin arkasinin fotografini cekmek icin ozel bir kamera kullanilir. Resimler, resimlerde diyabetik retinopatiyi bulmak icin yapay zeka kullanan bir bilgisayar programina gonderilir. Program bir dakikadan kisa bir sure icinde diyabetik retinopati olup olmadigini ve bir goz doktoru tarafindan takip edilmesi gerekip gerekmedigini belirleyecektir.
Dilate (genisletilmis) goz muayeneleri yaptirmak cok onemlidir. Bu, doktorlarin sorunlari erken tespit etmelerini ve diyabetten kaynaklanan gorme kaybini onlemek icin ihtiyac duyulmasi durumunda tedaviler sunmasina olanak tanir.Diyabetik Goz Hastaliklari ve Korunma Yollari
Kan sekeri seviyesine ve gozlere dikkat etmek gormeyi tehdit eden hastaliklardan korunmaya, gorme kaybini onlemeye yardimci olabilir. Gorme alanindaki siyah noktalar, isIk cakmalari, gorus alanindaki delik seklinde karanlik bolgeler ve gormede bulaniklik gibi belirtiler acil bir duruma isaret edebilir, geciktirmeden doktor kontrolunden gecilmesini gerektirir. Herkesin yilda bir kez goz muayenesi olmasi gerekirken, seker hastalarinin daha sIk test yaptirmasi gerekir. Erken teshis gorusu kurtarabilir. Bir bayan, yakin gelecekte hamile kalma ihtimali varsa olasi sorunlari onlemek icin goz muayenesi yaptirmalidir. Durum hamileyken de takip edilmelidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık