IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Surdurulebilir Yasam Hakkinda Bilmeniz Gerekenler


Surdurulebilir yasam, kuresel iklim krizinin yarattigi olumsuz etkilerin her gecen gun giderek cogalmasi ile birlikte en cok merak edilen konulardan biri haline gelmis durumda. Soz konusu iklim krizi oldugunda, surdurulebilir bir yasam surebilmek hic kuskusuz hemen her yastan insan icin onemli olmali.

Surdurulebilir hayat cercevesinde, yasam dongusunun milyarlarca yildir devam ettigi gezegenimizi korumak; dunyamizi hem kendimiz hem de gelecek nesiller icin daha yasanabilir kilmanin en iyi yollarindan biri.

Peki ama surdurulebilir yasam nedir? Gundelik yasama entegre edilebilecek surdurulebilir yasam unsurlari nelerdir? Icerigimizin devaminda tum bu sorulara yanit bulabilirsiniz.

Surdurulebilir Yasam Hakkinda Bilmeniz Gerekenler
Surdurulebilir Yasam Nedir?
Surdurulebilir yasam nedir sorusu, iklim degisIkligine ve diger olumsuz cevresel durumlara karsi; gundelik aliskanliklarda bazi degisIklikler yaparak iklim krizinin etkilerini azaltmayi amaclayan bir felsefe olarak yanitlanabilir.

Dunyada sinirli sayida kaynak uretiliyor olmasi ve son yillarda ortaya cikan iklim krizinden tehdidi ile bu kaynaklarin da tehlike altina girmesi surdurulebilir yasami farkli cevrelerde daha da onemli bir hale getirmistir.

Surdurulebilir hayat tarzi, tuketim aliskanliklarini kontrol almayi hedeflerken mikro olcekten baslayarak iklim krizi ile mucadele etmeyi amaclar. Buna ek olarak surdurulebilirlik felsefesi, tuketim aliskanliklarini kontrol altinda tutmayi ve gundelik yasamin siradan eylemlerinde dahi cevreye verilen zarari en aza indirgemeyi hedefler.

Surdurulebilir Yasam Rehberi
Surdurulebilir bir yasam tarzi benimsemek, gelecek nesillerin de dunya kaynaklarina erisebilirligini saglama noktasinda kritik oneme sahiptir. Sahip olabileceginiz basit ama etkili birkac aliskanlik ile siz de surdurulebilirlige katkida bulunabilirsiniz.

Ek olarak, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in onculugunde yayimlanan “Dunya Ortak Evimiz” adli kitabin da surdurulebilir yasami anlama noktasinda oldukca degerli bir kaynak oldugunun altini cizmekte fayda var.

28 cevre gonullusunun ilham verici hikayelerine yer verilen kitapta, iklim krizinin etkileri carpici gerceklerle ortaya koyuluyor. Kitap, dunyamizin dogal kaynaklarini korumak icin neler yapilabilecegine dair bilinc olusturma noktasinda da buyuk bir etkiye sahip.

Yasadigimiz dunyanin gelecek nesiller icin de guzel bir yer olmasi icin iklim krizinin dogurabilecegi sonuclari iyice anlamali, gunluk hayatimizdaki aliskanliklarimizi bu dogrultuda degistirmeliyiz. Bu sayede en ufak yasam alanlarindan baslanacak degisimler, gezegenimizin dogal kaynaklarinin azalmasini onlemek icin buyuk bir adim olacaktir.

Konumuza donecek olursak, surdurulebilir bir yasam icin nelere dikkat edilmesi gerektigi konusunda ihtiyaciniz olan ipuclarini, icerigimizde bulabilirsiniz.

Surdurulebilir Yasam Hakkinda Bilmeniz Gerekenler
1. Tuketim Aliskanliklarinizi Gozden Gecirin
Surdurulebilir yasam felsefesinin temelinde yatan tuketim aliskanliklari dunyamizi olumsuz etkileyen en onemli unsurlardandir. Elektronik bir urunu tamir etmek yerine yenisini almak, modayi takip etmek icin dolabinizdaki kiyafetleri duzenli olarak yenilemek gibi aliskanliklar; ortaya cikardiklari fazlaliklarla birlikte cevre kirliligine yol acmasinin yani sira dunya kaynaklarinin daha hizli bir bicimde yok olmasina neden oluyor.

Bu dogrultuda, alisveris yapmadan once ne kadar ihtiyacinizin olup olmadigini dusunmek, alacaginiz urunun geri donusturulebilir olmasina dikkat etmek surdurulebilir yasami kendi hayatiniza uyarlamanin ilk adimidir. Bu sayede tuketim aliskanliklarinizi kontrol altina alabilir ihtiyaciniz kadarina sahip olabilirsiniz.

2. Gidalari Israf Etmeyin
Cogu kisi haftalik, aylik alisverisini yaparken belki de hic kullanmayacagi urunler satin aliyor ya da kalabalik aile yemeklerinden sonra arta kalan yemekleri cope dokuyor. Her gun milyonlarca evde gerceklesen bu durum, surdurulebilir yasam noktasinda buyuk onem tasiyor.

Ekmek dilimlerinden sebzelere, arta kalan yemeklerden yarisi icilmis iceceklere kadar israf edilen onlarca gidanin geri donusume ugramadan cope gitmesi ise cevre icin oldukca zararli bir durum haline geliyor.

Bunun onune gecmek icin alisverisinizi yaparken hangi urune ne kadar ihtiyaciniz oldugunu belirleyebilirsiniz. Sebze ve meyve atiklari ile kompost yapabilir, arta kalan yemekleri cope atmak yerine sofranizi renklendirecek farkli yemekler hazirlayabilirsiniz. Boylelikle evsel atik olusumunu engelleyebilir, surdurulebilir yasama destek olabilirsiniz.

3. Su Tuketimini Azaltin
Dunyadaki tum canlilarin yasantisini devam ettirebilmek icin ihtiyaci olan su, tuketirken dikkatli davranilmasi gereken dogal kaynaklar arasinda yer aliyor. Surdurulebilir yasam felsefesinin odaklandigi ana madde olan dogal kaynaklarinin dikkatli kullanimi, suyu oldukca onemli yapiyor.

Su, hic kuskusuz gunluk kullanim esnasinda gereginden daha fazla harcaniyor. Yillardan beri suregelen aliskanliklardan dolayi fark edilmeyen gereksiz su tuketimini onlemek icin tuketim aliskanliklarini gozden gecirmek gerekiyor.

Surdurulebilir bir yasam icin su tuketimini azaltmak adina, dus sirasinda; dislerinizi fircalarken ya da tras olurken suyun gereksiz yere akmadigindan emin olmanizi tavsiye ederiz. Ek olarak kirli camasir ve bulasIklarinizi biriktirdikten sonra yikayarak hem su hem de elektrik tuketiminizi sinirlandirabilirsiniz.

Daha once de sozunu etmis oldugumuz gibi su, dunyadaki tum canlilara hayat veren bilesenlerden biridir. Bu dogrultuda; bitkilerinizi sulamak icin yagmur sularindan faydalanabileceginiz bir sisteme sahip olarak, bir yil yil icerisinde milyonlarca ton suyu kurtarabileceginizi de hatirlatalim.

Bu yuzden gunluk hayatinizda su ile olan iliskinizi gozlemlemeli, bosa su harcamanin onune gecmelisiniz.

4. Elektrik Tasarrufuna Odaklanin
Fisleri prizden cekmek ya da tasarruflu ampul kullanmak… Yasam alanlariniza uyarlayabileceginiz bir diger surdurulebilir yasam unsuru olan elektrik harcamasina dikkat etmek, sahip oldugunuz cihazlarinizin kullanmadiginiz anlarda bile elektrik tuketiminin onune gecmek icin gereklidir.

Ayni sekilde tasarruflu ampul kullanarak %35’e yakin enerji tasarrufu saglayarak hem ekonomik olarak avantaja sahip olabilir hem de dunya kaynaklarinin gereksiz kullaniminin onune gecmis olursunuz.

5. Tamir Etmeyi Ogrenin
Tuketimi azaltmak ile baglantili olan tamir etmek ile bozulan urunlerinizi evinizde tamir ederken tuketim ihtiyaclarinizi en aza indirebilirsiniz. Bu sayede cope atmak yerine tamir edilerek calisabilir duruma gelen urunler ile iklim devamliligina katki sunabilirsiniz.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık