IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 19.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Oligodendroglioma Ve Teshis, Tedavi Yontemleri Nelerdir?


Oligodendroglioma, oligodendrositlerin tipik glial hucrelerinden kaynaklanan beynin bir neoplazmidir. Hucrelerin amaci, sinir hucreleri icin ozel yag zarlarinin uretilmesidir. Tumorun gelisimi yavastir, bazi klinik vakalarda taniyi tamamlamak ve kesin taniyi koymak birkac yil alir. Bu sure zarfinda tumor, tespit edilmesini saglayan buyuk boyutlar ve net sinirlar kazanir.

Oligodendroglioma Turleri Nelerdir?
Oligodendroglioma tipik: Bu tip bir tumor icin ikinci derece malignite karakteristiktir. Neoplazm yavas gelisir, agirlikli olarak uygun bir prognoz gozlenir. Bu tip tumor, oligodendroglioma tanisinda daha sIk gorulur.

Anaplastik oligodendroglioma: Tumorun ucuncu (yuksek) bir malignite derecesi vardir, hizli buyume ve yayilma kaydedilmistir. Mutasyon gecirmis hucrelerden olusur.

KarisIk oligoastrositom: Tumor malignitenin ucuncu derecesine aittir, ancak glioblastoma donusme riskinin yuksek olmasi nedeniyle ozellikle tehlikelidir. Neoplazm hizla gelisiyor, beyni etkiliyor ve hastanin hayatini tehdit ediyor. Oligoastrositom, metastaz yapabilen oligodendrositlerden ve diger hucrelerden olusur.

Not: Tum oligodendroglioma tiplerinde, tumorun gelismesi nedeniyle kafa ici basincin arttigi not edilir.

Beynin herhangi bir bolumunde bir tumorun gelisimi sirasinda ortaya cikan bir takim genel semptomlarin yani sira neoplazmin lokalizasyonu nedeniyle ortaya cikan spesifik semptomlar vardir. Tumor on lobda yer aldiginda, hastanin hafiza bozuklugu, buyuk miktarda bilgiyi hatirlayamama durumu olur. Akil yurutmek, saymak daha zor hale geliyor. Bazi durumlarda kisilik bozuklugu ortaya cikabilir. Temporal kisimda 2. derece oligodendroglioma gelisirse konusma bozukluklari, motor koordinasyon tanisi konur ve isitme keskinligi azalir. Hastaligin bazi belirtileri norofibromlarinkilere benzeyebilir.

Oligodendrogliomanin Yaygin Semptomlari Nelerdir?
Sik kusma (genellikle hastaya rahatlama getirmez).
Bas agrisi, bas donmesi, oryantasyon bozuklugu hissi.
Isitme bozuklugu.
Sik ruh hali degisimleri, artan sinirlilik.
Saldirganlik, ofke nobetleri, aglamaklilik belirtileri.
Motor fonksiyon bozulur, kas zayifligi olusur.
Bellek sureclerinin ihlali.
Azalmis gorme keskinligi.

Oligodendroglioma Teshisi Nedir?
Olumlu bir prognoz icin oligodendroglioma erken bir asamada teshis etmek onemlidir. Ilk hafiza bozukluklarinda, hareketlerin koordinasyonunda bozulma ve benzeri semptomlarda hasta bir norologa basvurur. Konsultasyon ve testten sonra, bir norolog onkolojiden suphelenebilir.

Oligodendroglioma Teshisi Icin Yontemler Nelerdir?Oligodendroglioma ve Teshis, Tedavi Yontemleri Nelerdir?
Manyetik rezonans goruntuleme: Calisma, bir tumorun varligini, seklini ve boyutunu net bir sekilde gorsellestirmenizi saglar. KarmasIk klinik durumlarda, kontrast kullanimi ile MRG yapilabilir.

CT tarama: Uc boyutlu projeksiyonda beyin yapilarinin ayrintili goruntulerini elde etmek icin BT yapilir. Bu, hasarli alanlarin gorsellestirilmesini saglar. Daha bilgilendirici bir inceleme icin, bir kontrast maddesinin on enjeksiyonu ile bilgisayarli tomografi yapilabilir.

Elektroensefalografi: Calisma beynin aktivitesini belirlemek icin yapilir.

Odyografi: Isitme kaybinin derecesini belirlemek amaciyla yapilir.

Biyopsi: Daha fazla histolojik inceleme icin neoplazmin bir parcasinin toplanmasi. Tumorun malignite derecesini belirlemek icin yapilir.

Radyasyon Tedavisi
Hastanelerde uzun yillara dayanan deneyime sahip doktorlar, cesitli onkolojik patolojiler icin etkili tedavi uygularlar. Genellikle en etkili tedavi, biri radyasyon tedavisi olan birkac yontem kullanmaktir. Insan vucudu uzerinde minimum etkiye sahiptir, kanser hucrelerini etkili bir sekilde notralize eder. Ayrica, kalite ve alisilmis yasam bicimi degismeden kalir. Beyin tumorunun tedavisi karmasIk ve uzun bir surectir. Kan-beyin bariyerini gecme zorlugundan dolayi ilac tedavisi minimal sonuc verebilir. Cerrahi mudahale, radyasyon tedavisi ve kemoterapi dahil tibbi bir kompleksin etkili oldugu kabul edilir. Radyasyon tedavisi, herhangi bir olcekte oligodendrogliomu ortadan kaldirma yontemidir. Ameliyat edilemeyen tumorler icin bagimsiz bir tedavi yontemi olarak ve cerrahi mudahale ile birlikte kullanilir.

Cerrahi Yontem
Oligodendrogliomanin cerrahi tedavisi, cevre dokulara yayilmasini onlemek icin neoplazmanin tamamen cikarilmasini icerir. Cerrahi mudahale stereotaksIk sistemler kullanilarak gerceklestirilir. Yontem, bir MRI sisteminin kontrolu altindaki bir operasyonu icerir. Monitor tumorun tam yerini, sinirlarini ve seklini gorsellestirir. Sistem cerrahin hareketlerini basitlestirir ve beyin cerrahisi aletleri ile maksimum erisime izin verir. StereotaksIk mudahalenin avantaji hasta guvenligini arttirmasi, beynin hayati bolumlerine zarar verme riskini azaltmasi ve komplikasyonlari onlemesidir.

Oligodendroglioma ve Kemoterapi
Kemoterapinin etkinligini en ust duzeye cikarmak icin ilaclar dogrudan tumor govdesine veya beyin omurilik sivisina enjekte edilir. Bu ilac uygulama yontemi, kan-beyin bariyerini asmak icin kullanilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık