IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 19.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Zor Zamanlarda Ilgisizligin Ve Cesaretsizligin Ustesinden Nasil Gelinir?


Olagan seyleri yapmaktan zihnimiz degil de bedenimiz sorumlu olsaydi, o zaman buyuk olasilikla, zor zamanlarda bile, olagan seyleri yaparken herhangi bir zorlukla karsilasmazdik. Bunlar eglenceli, basit, kolay ve eglenceli bir sekilde yapilirdi. Ama biz tum olaylari gecmis deneyimlerimizin prizmasindan, zaten yasanmis bolumlerin prizmasindan algilariz. Duygusal tepkilerimiz, daha once deneyimledigimiz olay ve durumlarla iliskili deneyimlerimiz tarafindan belirlenir. Ancak, zor zamanlarda bizim icin cogu zaman zorlasir, cunku, tavizsiz ve zor donemi goz onunde bulundurarak kendimizi sarmaya baslariz.

Genellikle, belirli bir anda nasil hareket etmemiz gerektigini tam olarak bilmedigimiz icin olaylari zor goruyoruz, bir belirsizlik durumundayiz ve sadece bir karar verecek kaynagimiz yok. Ne yapacagimizi bildigimiz ve her seyin bizim icin ise yaradigini bildigimiz zamanlari hayatin diger donemleriyle karsilastirarak, daha basit ve daha anlasilir zamanlara zor diyoruz. Zor zamanlarda en siradan seyleri bile yapmamizin neden zor oldugu sorusunun en basit cevabi, bu donemlerde dikkatimizin odaginin degistigi, sadece bizim icin zor olana odaklanmaya basladigimiz ve hatta bizim icin zor olan seylere odaklanmaya basladigimizin aciklamasidir.

Ayrica, basit seyler bize zor geliyor. Ornegin; merdivenleri cikmak, disari cikmak veya dus almak bile zor olabilir, asansor cok uzun surebilir ve telefona cevap vermek imkansiz bir is gibi gorunebilir. Uzgun ve cesareti kirilmis olma aliskanligi bircoklari icin tipiktir. Bu cok zor durumlarda, kendimiz istemesek bile hizli ve otomatik olarak gelisir. Bu, olanlara normal bir tepkidir.

Eger bir sey bizim icin yolunda gitmezse, gercekten uzgun hissedebiliriz ve bu tamamen normaldir. Herkes uzuntu ve umutsuzluktan farkli sekillerde kurtulur. Bazilari durumlarini kontrol edebilir ve kendileri icinde “sIkisip kaldiklarini” anlarlar, digerleri olaylara isaret ettikten sonra disari cikabilir, digerleri ise uzun sure icinde kalir. Bu nedenle, bir kisinin umutsuzluga dustugunu anlamasi durumunda, dikkatinin odagini baska bir seye cevirmesi yalnizca ona baglidir. Boyle bir durumda kesinlikle yapmamaniz gereken sey, umutsuzluga dustugunuz icin ayrica kendinizi suclamaktir. Bu durumdan cikisi hizlandirmayacak, sadece durumu agirlastiracaktir. Ilgisizligin ustesinden gelmeye yardimci olan tekniklere odaklanmak cok daha iyidir.

Ilgisizligin ustesinden gelmek icin en onemli yasam hilesi nedir?
Ogrenilmesi gereken en onemli sey, dikkat odagini yonetmektir. Sizi rahatsiz eden ayni dusunceyi surekli olarak kafanizda dondurmeniz durumunda, bu herhangi bir sakinlige yol acmayacaktir. “Bosluga cozulme” tekniginde ustalasarak dikkatin odagini degistirebilirsiniz. Bu egzersizi yaparken, dikkatin odagini bastan vucuda yonlendirmeniz gerekir. Gecis sirasinda cesitli yontemler kullanilabilir. Mesela; nefes egzersizi, kendinizi bastan ayaga dikkatlice incelemeniz gereken vucudunuzu tarama uygulamasi, adimlara konsantre olmanizi gerektiren yurume ve hatta duyulari incelemek gibi…Zor Zamanlarda Ilgisizligin ve Cesaretsizligin Ustesinden Nasil Gelinir?

Sadece bir sandalyede oturmayi deneyimliyoruz. Daha aktif aktiviteler de uygundur. Ornegin; fiziksel egzersizler (tahta, agiz kavgasi, sinav), alkislama, atlama vb. Butun bunlar, dikkatin odagini o andan veya o dusunceden degistirmeye yardimci olacak, cunku; uzgun, cesaretsiz, endiseli hissetmeye basliyoruz. Sozlu eylemler de gecis yapmak icin uygundur. Cunku, bir seyi yuksek sesle soylemeye baslayabilir, sarki soyleyebilir, siir okuyabilir, motive edici ifadeler soyleyebilir ve tam size gore olan olumlamalari soyleyebilirsiniz.

Mesgul insanlar genellikle hedeflerine odaklanirlar, belirli sonuclara ulasmakla ilgilenirler, ya kaynak arayisi icindedirler ya da istediklerini elde etmelerine yardimci olacak uzmanlik arayisi icindedirler ya da zaten yolun belirli bir bolumunu planlamaktadirlar. Ilgisizlik ve umutsuzlukla kendi basiniza basa cikmanin mumkun olmadigi zamanlar vardir. Kendi kaynaginiz bundan kurtulmak icin yeterli olmayabilir. Bu durumda, yardim icin bir uzmana basvurmaniz gerekir, ancak bu adim bile cok caba gerektirebilir. Boyle bir durumdaki zorluklardan biri, gercekten derin bir depresyonda oldugunuzu fark etmektir.

Bu, etraftaki herkes tarafindan acikca gorulebilir, ancak bu durumda ne oldugu tamamen anlasilmaz. Bu nedenle, bir kisi daha fazla bu duruma dusecektir. Hicbir sey yapilmazsa, gelecekte bir kisi kendini degersizlestirmeye basladiginda, depresyon oncesi bir durumu tehdit edecek ve gunluk isler icin daha az guce sahip olacaktir. Durum kotu bir sekilde ihmal edildiginden ziyade, “bir seylerin yanlis oldugunu” hissetmeye basladiginizda yardim aramak daha iyidir. Zaten cok derine dalmadiysaniz ilgisizlikle basa cikmak daha kolay olacaktir. Kisisel deneyimim, bir kisinin ruhu ne kadar aktif ve yukluyse, ruh hali degisimlerine ve umutsuzluga dusmeye o kadar egilimli oldugunu gosteriyor. Kayitsizligi onlemek icin, programinda ilgisizlik ve uzuntu ile daha az basa cikmaya yardimci olacak ozel olaylar ve olaylar bulunmalidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık