IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 19.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Allergodermatoz: Tani Ve Tedavi Yontemleri Nelerdir?


Alerjik dermatozlar olarak da adlandirilan allergodermatoz, mevsimsel bagimliliga sahip bir cilt hastaligidir. Kisin hastalik kotulesir ve yazin azalir, hatta tam remisyon meydana gelebilir. Bu hastalik ile kasinti hissedilir. Ayrica kronik bir formu vardir. Ayni zamanda likenifikasyon olusur, yani cilt tamamen farkli bir tip haline gelir. Kisacasi, shagreen, sagri denilebilir. Allergodermatozlar egzama, alerjik kontakt dermatit, atopik dermatit ve diger hastaliklari icerir. Boyle bir teshisi olan bir kisi, uzun sureli karmasIk, zor tedavi gerektirir.Allergodermatoz: Tani ve Tedavi Yontemleri Nelerdir?

Alerjik dermatozlar nedeniyle calisma yetenegini kaybedenlerin sayisi her yil artmaktadir. Ayrica, bu hastalik insanlarin fiziksel ve psIko-duygusal durumunu buyuk olcude etkiler. Bu ayni zamanda, bu hastaligin tedavisinin zor olmasi gerceginden de guclu bir sekilde etkilenir. Saglikli insanlarin cildinin bakteriyel florasinda patojenik mikroplar patojen olmayan mikroplar tarafindan baskilanir. Ayrica, saglikta herhangi bir sapma, koruyucu faktorlerin baskilanmasiyla ifade edilir. Alerjik dermatozdan muzdarip kisilerde ciltteki mikrobiyal flora tamamen farklidir.

Not: Artik alerjik dermatozlarin Dunya’da kayitli tum alerjik hastaliklarin %20’sini olusturduguna dair kanitlar var. Cocuklarda bu sayi %50-66,4’tur.

Alerjik dermatoz neden olur?
Son yillarda, insanlarin cesitli alerjik cilt hastaliklarindan muzdarip olma olasiligi daha yuksektir. Bu, vucudun artan alerjisinden kaynaklanmaktadir. Sonucta, simdi yiyeceklerde bircok kimyasal bilesIk var. Insanlar daha once var olmayan bircok genetigi degistirilmis gida kullanmaya basladilar ve simdi urunler cok fazla boya iceriyor. Ek olarak, insan vucudunun neredeyse tepki veremeyecegi ancak tepki veremeyecegi kimyasal bilesIklerin bulundugu uretimde ve gunluk yasamda cesitli maddeler giderek daha fazla kullanilmaktadir. Bu ayni zamanda kozmetik icin de gecerlidir. Ayrica, bugune kadar vucudu da alerji yapan insan ilaclarinin kullanimi da artti.

Epidemiyolojik calismalardan elde edilen veriler, alerjik dermatozlardaki artisin, “alerjenik” mesleklere sahip kisilerin sayisinin da artmasindan kaynaklandigini gostermektedir. Bu meslekler arasinda kimyagerler, insaatcilar, doktorlar, gida iscileri, kuaforler bulunmaktadir. Bu ayni zamanda belirli bir is tecrubesine sahip kisilerin egzama ve kontakt dermatitten muzdarip oldugu gercegini de aciklar. Insidansin zirvesi emeklilik oncesi doneme dusmektedir. Arastirmalar ayrica kadinlarin alerjik dermatozlardan daha fazla muzdarip oldugunu gostermistir. Dermatoloji icin alerjiye yatkinlikla ilgili konulari incelemek cok onemlidir. Genellikle bu hastalik kalitsaldir. Ustelik anneden 2 kat daha sIk bir yatkinlik alabilirsiniz.

Bircok calisma, sehir sakinlerinin alerjik dermatozlardan muzdarip olma olasiliginin kirsal nufusa gore daha fazla oldugunu kanitlamaktadir. Bu, sehir sakinlerinin her turlu egzoz gazi vb. ile daha kirli bir ortamda yasamasi ile aciklanmaktadir. Ayrica sehir sakinlerinin yasam hizi cok daha hizli ve daha streslidir, bu nedenle stresli durumlar cok daha fazla gerceklesir. Stres sIklikla bir tur alerjiye veya alerjik hastaliga neden olur.Allergodermatoz: Tani ve Tedavi Yontemleri Nelerdir?

Buna ek olarak, sehir sakinleri dogal olmayan yiyecekleri daha fazla tuketir, bu da daha fazla gida alerjeni aldiklari anlamina gelir. Alerjenler kentsel apartman dairelerinde ve ev alerjenlerinde kirsal alanlardan cok daha fazladir. Bu tur alerjenler arasinda dosemeli mobilyalar, halilar, kitaplar, kustuyu yastiklar ve battaniyeler, sentetik yatak ortuleri ve perdeler, cesitli bina cilalari, boyalar ve dogal olmayan kaplama malzemeleri bulunur. Allergodermatozlara genellikle cesitli evcil hayvanlar, kuslar ve akvaryum baliklari neden olur.

Dermatoz belirtileri
Bir kisi hem bebeklik doneminde hem de cocuklukta ve yetiskinlikte ilk kez hastalanabilir. Ilk tezahurden sonra, alerjik dermatoz sIklikla kroniklesir ve her yasta hasta siddetli kasintidan muzdariptir.

Bir kisinin bebeklik doneminde hastalanmasi durumunda, hastalik egzamaya benzeyen cok akuttur. Bu, 7-8 haftaliktan 1.5-2 yasina kadar ortaya cikar. Cogu zaman, alerjik dermatoz alin ve yanaklarda kendini gosterir, ancak baska yerlerde de ortaya cikabilir.

Alerjik dermatoz tedavisi
Doktorlar, bu hastaligin akut inflamasyonun, taze dokuntulerin durdugu bir zamanda tedavi edilmesini onerir ve ayrica aglayan yaralarin varliginda prosedurlerin yapilmasi istenmez. Alerjik dermatozlarin tedavisi icin hastaligi provoke eden alerjenin belirlenmesi cok onemlidir. Ayrica, bir yerde bilesen olarak bulunabilecegini unutmadan tamamen dislanmalidir. Tedavide enterosorpsiyonun yurutulmesine buyuk rol verilir. Bunu yapmak icin smecta, enterosgel, poliphepan, algisorb ve povidon kullanabilirsiniz. Akut donemde cesitli glukokortikosteroidler de kullanilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık