IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Doppler Calismasi Nedir Ve Nasil Yapilir?


Doppler calismasi (Dopplerografi), fetusun ve annenin damarlarindaki kan akisinin yonunu ve hizini belirlemenize, bebegin kalbi ve kan damarlariyla ilgili olasi sorunlari zamaninda tanimaniza, gobek kordonunun lokalizasyonunu belirlemenize olanak tanir. Bebek kendini hamilelige ozgu semptomlarla hissettirir, bunlar; bas donmesi, sabah bulantisi, halsizlik, yorgunluk, istah artisi vb.

Ancak bir jinekolog tarafindan uygun bir hamilelik seyri bile gozlemlenmeli, yani tam tesekkullu bir hamilelik yonetimi olmalidir. Hamile anne, gerekli testleri hatasiz gecmeli, jinekologun basvuracagi diger uzmanlar tarafindan muayene edilmelidir. Boyle bir test ultrasondur. Hamilelik sirasinda ultrason, fetusun intrauterin gelisimini izlemek icin gereklidir.

Doppler calismasi ve fetusun durumunun degerlendirilmesi
Ultrason yardimi ile fetusun fiziksel parametreleri ve amniyotik sivi hacmi degerlendirilir. Ayrica, Doppler calismasi, fetal kardiyovaskuler sistem ve plasental dolasimin icerisindeki islevini degerlendirmeyi mumkun kilar. Doppler, ayni anda damarin tam yerini, capini belirlemenize ve kan akis hizini olcmenize olanak tanir. Son yillarda renkli Doppler calismalari (kan akisinin renkli goruntuleri) kullanilmaya baslanmistir.Doppler Calismasi Nedir ve Nasil Yapilir?

Sensore yonlendirilen akis kirmizi renkte ve ters yonde mavi renkte gosterilir. Renkli Doppler calismalari, gobek kordonu halkalarinin intrauterin lokalizasyonuna izin verir ve cogu dogustan kalp kusurunu teshis eder. Doppler calismasi, hem lineer kan akis hizinin dogrudan degerini hem de kalp dongusunun farkli evrelerinde kan akis hizi arasindaki orani belirlemeye izin verir. Bu gostergeler fetusun gobek arteri, aort, karotis, renal ve orta serebral arterlerinde belirlenir. Cogu zaman, hamileligin 24 ila 26. haftasinda bir Doppler calismasi kullanilir.

Fetusun orta serebral arterlerindeki kan akisinin incelenmesi, intrauterin buyume geriliginin ilk asamasinda beyne giden kan akisini degerlendirmek icin kanin serebral arterlere desarjini tespit etmeyi mumkun kilar. Doppler hem karin on duvarindan hem de transvajinal bir sonda ile yapilabilir.

Not: Dikkatli olun, doppler gucu geleneksel ultrasondan daha buyuktur. Bu nedenle, Doppler ultrason ucuncu trimesterde recete edilir, erken gebelikte kullanimi dikkatli yapilmalidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık