IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kalitsal Fetal Hastaliklar Nelerdir?


Tarama, dogmamis bir fetuste kalitsal hastaliklari tanimlamayi amaclayan cok yaygin bir yontemdir. Bu yontem, saglikli bir cocuk dogurmak isteyen herkese yardimci olacaktir.

Dogada kalitsal olan hastaliklar, bir cocugun dogumundan hemen sonra ortaya cikan bir nesilden digerine bulasabilir. Ailenin herhangi bir hastaliga yatkinligi varsa, gelecekteki bir hamilelik planlamasi sirasinda kalifiye bir genetikciden tavsiye alinmasi gerekir. Kalitsal hastaliklar hakkinda hicbir sey duymadiysaniz veya bir genetikciye gitmeye vaktiniz olmadiysa, tarama size sagliksiz bir bebek sahibi olma olasiligiyla ilgili heyecan verici soruya cevap verecektir.

Kalitsal HastaliklarKalitsal Fetal Hastaliklar Nelerdir?
Kalitsal olabilecek hastaliklarin listesi sunlari icerir;

Kistik fibroz

Hemofili,

Retinoblastom,

Fenilketonuri.

Kalitsal Hastaliklarin Gelisiminin Nedeni
Bu hastaliklar, bazi genlerde bir mutasyon surecinin gerceklesmesi nedeniyle ortaya cikabilir. Bu tur mutasyonlarla ilgili bilgiler germ hucrelerinde bulunur. Bu nedenle hastalik bir nesilden digerine bulasir. Bir cocuk her iki ebeveynden de genler alir ve cocugun vucudunda bu genler birleserek ciftler olusturur. Egitimli bir ciftte, bir gen baskin olacak ve ikincisi cekinik olacaktir. Her iki ebeveynin de herhangi bir hastaliga kalitsal yatkinligi olmasi durumunda, dogmamis cocukta ortaya cikmasi kacinilmazdir.

Hasarli gen, gelecekteki ebeveynlerden sadece birinin DNA’sindaysa, bir cocukta hastaliga yakalanma olasiligi yaklasIk yuzde ellidir. Ayni zamanda, “yanlis” genin her durumda cocugun DNA’sina girecegi, ancak cekinik formda kalabilecegi unutulmamalidir. Bu, saglikli bir cocugun bile, mutlak olasilikla, bir sonraki nesilde veya bir nesilde kendini gosterebilen, hasarli bir genin tasiyicisi olacagi sonucunu ima eder. Boylece, boyle bir hastaligin en az bir kez ortaya ciktigi bir ailenin her zaman risk altinda olacagi ortaya cikiyor. Dogmamis cocugun ebeveynlerinden birinin “kusurlu” bir genin tasiyicisi oldugunu ve hamilelik baslangicindan once genetikciye yapilan ziyaretin gerceklesmedigini varsayalim. Boyle bir durumda, dogmamis cocukta kalitsal bir hastaligi tespit etmek icin bir tarama proseduru uygulanmasi tavsiye edilir. Bu prosedur hem birinci hem de ikinci trimesterde yapilabilir.

Tarama Nedir?
Tarama, dogmamis cocukta bir takim kalitsal hastaliklari ve bunlarin ortaya cikma nedenlerini belirlemek icin gebeligin birinci ve ikinci trimesterinde gerceklestirilen bir islemdir. Bu muayene surecinde ya dogmamis bir cocugun annesine ya da yeni dogmus bir bebege tabi tutulan bazi tarama calismalari yani testler yapilmaktadir. Hamile kadinlari taramak icin modern prosedure perinatal tarama denir. Calismanin sonuclarina dayanarak, bir kadinin olasi komplikasyon riski altinda olup olmadigi kesin olarak soylenebilir.

Genetik Tarama Nedir?Kalitsal Fetal Hastaliklar Nelerdir?
Genetik tarama, kalitsal patolojilerin ve dogmamis bir cocugun olusumunu tetikleyebilecek genlerdeki herhangi bir mutasyonu tanimlamak icin gerceklestirilen kan orneklerinin veya diger biyolojik materyallerin test edilmesidir. Yukaridaki calismalarin tumu, aile uyelerindeki dogustan veya kalitsal hastaliklari ve bunlarin gelecekteki yavrulara bulasma olasiligini belirlemeyi amaclamaktadir. Genetik uzmani, hastayi denetleyen jinekolog ile birlikte, hastayi planli bir gebeligin baslangicina hazirlamanin yani sira ailede zaten var olan kalitsal hastaliklarin daha fazla izlenmesi ve onlenmesi konusunda belirli onerilerde bulunabilecektir. Dogmamis cocugunun sagligindan emin olmak isteyen tum ciftler icin tarama proseduru kesinlikle zorunludur.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık