IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Diabetes Mellitus Ve Aneminin Ortak Belirtileri Nelerdir?


Diabetes mellitus, mutlak veya goreceli insulin eksIkliginin arka planina karsi her turlu metabolizmanin ihlali ile karakterize kronik bir endokrin hastaligidir. Diyabette meydana gelen metabolik bozukluklarin ic organlarin durumu uzerinde olumsuz bir etkisi vardir, bu nedenle diyabetik nefropati gibi bir durum genellikle diabetes mellitusun arka planinda gelisir. Diyabetik nefropatinin sonuclarindan biri, bu patolojiye sahip cogu hastada ortaya cikan anemidir.

Seker hastaligi nedir?
Diabetes mellitus, insulinin mutlak veya goreceli eksIkliginin bir sonucu olarak ortaya cikan endokrin bir hastaliktir. Yani, insulin vucudumuzda karbonhidratlarin (glikoz), yaglarin ve proteinlerin metabolizmasini duzenleyen bir hormondur. Insulin, kan sekerindeki artisa yanit olarak pankreas tarafindan uretilir (ornegin; yemekten sonra). Kanda bir kez insulin vucuda dagilir, hucrelerle reaksiyona girer ve glikozun yakalanmasini ve islenmesini saglar. Boylece insulin kan sekerinde azalma ve doku beslenmesini saglar (vucudumuzdaki bazi dokular insulin yoklugunda glikozu yakalayamaz).

Not: Diyabetin nedeni insulin eksIkligidir. Insulin eksIkligi mutlak olabilir, yani pankreas cok az insulin uretir (veya hic uretmez).

Tip I diabetes mellitusta mutlak insulin eksIkligi gorulur. Bu durum tip II diyabette, dokularin insulinin kendisine duyarliliginin azalmasina bagli olarak fizyolojik miktarlarda insulinin kan glukoz duzeylerinde dusus saglayamadigi durumlarda gorulur (bu olguya “insulin direnci” denir).

Seker hastaligi neden bobrek hasarina yol acar?Diabetes Mellitus ve Aneminin Ortak Belirtileri Nelerdir?
Yetersiz tedavi ve kan sekeri seviyelerinde uzun sureli bir artis ile diabetes mellitus, tum ic organlarda onemli hasara yol acar. Seker hastaligindan ilk muzdarip olanlar, vucudumuzun tum organ ve dokularina kan saglayan kucuk kan damarlari, arteriyoller ve kilcal damarlardir. Diyabetik hastalarda (uzun sureli yuksek kan sekeri seviyeleri ile), arteriyollerin duvarlari yag ve karbonhidrat kompleksleri ile emprenye edilir, bu da bu damarlarin duvarlarinda hucre olumune ve iclerinde bag dokusunun buyumesine yol acar. Etkilenen arteriyoller kapanir ve onlar tarafindan beslenen organ oksijen ve besin eksIkligi yasamaya baslar.

Diyabette bobrek hasari (diyabetik nefropati) tam olarak bu mekanizma ile gelisir. Diyabetin arka planinda bobrek damarlarinin buyuk olcude tahrip olmasi, bobreklerin calisan dokusunun olumune ve aktif olmayan bag dokusu ile degistirilmesine yol acar. Nefropati gelistikce, bobrekler yavas yavas kani filtreleme ve idrar olusturma yeteneklerini kaybeder, kisacasi “kronik bobrek yetmezligi” gelisir.

Not: Gunumuzde, tum kronik bobrek yetmezligi vakalarinin yarisindan fazlasi diabetes mellitustan kaynaklanmaktadir.

Aneminin diyabetle ne ilgisi var?
Anemi, kandaki kirmizi kan hucrelerinin ve hemoglobin miktarinin azaldigi bir hastaliktir. Bildiginiz gibi vucudumuzda kan hucreleri kirmizi kemik iliginde olusur. Ancak kirmizi beynin calisabilmesi icin “Eritropoietin hormonu” seklinde belirli bir sinyal almasi gerekir.

Eritropoietin, bobreklerdeki ozel hucreler tarafindan uretilir. Diyabetik nefropati ile sadece kan filtrasyonunda yer alan bobrek hucreleri degil, ayni zamanda eritropoietin ureten hucreler de olur, bu nedenle diyabetik hastalarda kronik bobrek yetmezligi ile birlikte anemi gelisir (eritropoietinin yoklugu kesilmesine yol acar) kirmizi kemik iligi). Diabetes mellituslu hastalarda aneminin patogenezinde (gelisiminde) eritropoietin eksIkliginin yani sira, bobrek yetmezligine eslik eden demir eksIkligi ve kronik protein kaybi da belirli bir rol oynamaktadir.

Aneminin diabetes mellituslu hastalarin durumu uzerinde nasil bir etkisi vardir?
Modern calismalara gore, diyabetik nefropatinin arka planina karsi gelisen kronik bobrek yetmezliginin seyri, vakalarin yarisindan fazlasinda anemi ile komplike hale gelir. Anemi, diabetes mellituslu hastalarin yasam kalitesini onemli olcude azaltir. Aneminin arka planina karsi, hastalarin istahinda, fiziksel yeteneklerinde, entelektuel ve cinsel islevlerinde azalma vardir. Anemisi olan diyabetik hastalar, aneminin kalp ve kan damari disfonksiyonuna bagimsiz bir katkida bulunan faktor olmasi muhtemel oldugundan, kardiyovaskuler hastalik gelistirme riski daha yuksektir.

Seker hastalarinda anemi nasil tedavi edilir?
Demir veya vitamin eksIkliginden kaynaklanan anemi vakalarinin aksine (demir eksIkligi anemisi, B12 vitamini ve folik asit eksIkligi olan anemi), diabetes mellituslu hastalarda bobrek yetmezligi zemininde ortaya cikan anemi, tek basina vitamin ve mineral preparatlari ile tedavi edilemez ve yeterli tedavi olmadan cok siddetli bir form alabilir. Seker hastalarinda anemi nasil tedavi edilir? Diyabetli hastalarda anemi gelisiminde ana faktorun eritropoietin eksIkligi olmasi nedeniyle tedavisinde eritropoietin iceren ilaclar kullanilmaktadir.

Eritropoietin, karbonhidrat-protein yapisindaki karmasIk bir organik bilesIktir. Eritropoietin molekulunun karbonhidrat bileseni iki tip olabilir. Bunlar; alfa ve beta (dolayisiyla eritropoietin ilaclarinin adi). Anemi tedavisi icin Eritropoietin rekombinant olarak elde edilir, yani eritropoietinin yapisini kodlayan insan genleriyle tanitilan bakteriler tarafindan sentezlenir. Ilacin hazirlanmasi surecinde, eritropoietin, ters reaksiyon insidansini en aza indirmenize izin veren tekrarlanan saflastirmaya tabi tutulur. Diyabetik nefropatisi olan diabetes mellituslu hastalara, kandaki hemoglobin seviyesi 120 g / l’nin altina dustugunde (yani, aneminin en basinda), diger tedavi yontemlerinin etkisizligi ile (ornegin, demir preparatlari).

Ayrica, diabetes mellitus eritropoietin hastalari iki sekilde uygulanir. Bunlar; intravenoz ve deri alti. Standart enjeksiyon sIkligi haftada 3 defadir. Diyabetik hastalarda anemi tedavisinde son zamanlarda yapilan calismalar, deri alti eritropoietin enjeksiyonlarinin intravenoz enjeksiyonlardan daha az etkili olmadigini, bu da tedavi surecini buyuk olcude basitlestirdigini (hastalar enjeksiyonlari kendi kendine uygulayabilir) ve enjeksiyon sIkliginin 1 kez azaltilabilecegini gostermektedir.

Son olarak, diabetes mellituslu hastalarda anemi tedavisinin etkinligini arttirmak icin eritropoietin enjeksiyonlari demir preparatlari ile desteklenir. Diyabetli hastalarda aneminin onlenmesi diyabetik nefropatinin, kronik bobrek yetmezliginin ve buna bagli olarak aneminin en sIk tedavi almayan diyabetli hastalarda veya tedavisi normalin surdurulmesini saglamayan hastalarda gelisimi gozlemlenir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık