IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Drosophila Melanogaster Nedir?


Drosophila melanogaster , olgunlasmamis ve curumus meyvelerin yakininda bulunan kucuk, yaygin bir sinektir. Genetik ve davranislari incelemek icin bir yuzyildan fazla bir suredir kullanilmaktadir. Thomas Hunt Morgan, 1900’lerin baslarinda Drosophila’yi inceleyen onde gelen bir biyologdu. Kucuk sinegi genetik arastirmalarin on saflarina yerlestiren cinsiyet baglantisini ve genetik rekombinasyonu ilk kesfeden oydu. Kucuk boyutu, kultur kolayligi ve kisa uretim suresi nedeniyle, genetikciler o zamandan beri Drosophila’yi kullaniyorlar.Drosophila Melanogaster Nedir?

Meyve sinekleri vahsi dogadan kolayca elde edilir ve bircok biyolojik bilim sirketi cesitli farkli mutasyonlar tasir. Ayrica bu sirketler, sinekleri kulturlemek icin gereken her turlu ekipmani satmaktadir. Maliyetler nispeten dusuktur ve cogu ekipman her yil kullanilabilir. Satin alinabilecek cesitli laboratuvar araclari vardir, ancak bunun gerekliligi sorgulanabilir.

Drosophila’nin genetigi iyi belgelenmistir ve bircok kamuya acik web sitesinde aciklamali genomun tamami bulunmaktadir. Drosophila, genetikte cok yaygin olarak kullanildigindan, satin alinabilecek bircok farkli mutasyon turu vardir.

Siniflandirma
Alani: Eukarya
Kralligi: Animalia
Phylum: Arthropoda
Sinif: Insecta
Sirasi: Diptera
Ailesi: Drosophiidae
Cins: Drosophila (“ciy sever”)
Tur: melanogaster (“karanlik bagirsak”) Drosophila melanogaster

Yasam Dongusu
Tam bir metamorfizma sergiler, yani yasam dongusu bir yumurta, larva (solucan benzeri) form, pupa ve son olarak ucan bir yetiskin olarak ortaya cikma (kapatma) icerir. Bu, kelebeklerin iyi bilinen metamorfozu ile aynidir. Larva asamasinin uc evresi veya tuy dokmesi vardir.

0. Gun: Disi yumurtlar
1. Gun: Yumurtadan yumurtalar
2. Gun: Ilk donem (bir gun uzunlugunda)
3. Gun: Ikinci donem (bir gun uzunlugunda)
5. Gun: Ucuncu ve son donem (iki gun uzunlugunda)
7. Gun: Larva roaming asamasina baslayin. Puparasyon (pupa olusumu) yumurtlamadan 120 saat sonra meydana gelir.

Disiler eklosyondan 8-10 saat sonra cinsel olarak olgunlasir.Drosophila Melanogaster Nedir?

• Drosophila melanogaster’in olusum suresi sicakliga gore degisir. Yukaridaki dongu yaklasIk 22°C (72°F) sicaklik icindir. Daha dusuk sicaklikta (18°C veya 64°F) buyutulen sineklerin gelismesi yaklasIk iki kat daha uzun surer.
• Disiler gunde 100 yumurtaya kadar yumurtlayabilir.
• Bakire disiler yumurta birakabilir; ancak kisir ve sayica az olacaklardir.

Drosophila’nin Bakimi, Bakimi ve Manipulasyonu
Meyve sineklerini sinifa dahil etmek icin, manipulasyon ve meydana gelebilecek herhangi bir aksilik icin bir yedek olarak sinek kulturlerinin surdurulmesi gerekecektir. Kulturleme cok kolaydir. Bu sekilde, sineklerin bakimi ve uzun sureli bakimindan, buyuk kultur populasyonlari olusturmak da dahil olmak uzere, dogrudan sorumlu olunur.

Modern Drosophila arastirmasi, embriyonun gelisiminde rol oynayan genler icin derinlemesine analiz edildiginde gercekten basarili oluyor. Bu calisma, gelisimsel biyolojinin bircok alanini baslatti ve baska bir Drosophila Nobel Odulu’ne yol acti. Temel kesif, ayri genlerin gelisimin farkli yonlerini duzenledigiydi. Bu genlerin bircogunun insan gelisimi ve hastalikla ilgili olanlara homolog oldugu ortaya cikti. Bu genler milyonlarca yillik evrim boyunca korunmustu ve sineklerde kolayca ve hizla incelenebilirdi. Gittikce daha fazla arastirmaci, sineklerin temel ve uygulamali sorular sorma potansiyelini ve bu sorulari ele almak icin her zamankinden daha akilli molekuler araclarin gelistirilmesini gordukce, bu alanda bir patlamaya yol acti. Ornegin, ilginc fenotipler icin taranan yeni mutasyonlar olusturmak icin uzun yillar kimyasal mutajenez kullanildi, ardindan dikkatli bir genetik haritalama, bir kromozom yuruyusu ve son olarak gen klonlama yapildi. Su anda, MiMIC transpozon sistemi, hucredeki tum genleri hedeflemek icin uygulanmaktadir.

Drosophila genomu, bos mutasyonlar ve bir ekson takas yaklasimi yoluyla protein etiketleme, gen ekspresyon izleme ve diger bircok islev icin bir platform saglar. Bunlar, CRISPR/Cas9 nakavt/knockin ve asiri ekspresyon stratejileri ile, bir projeye basladiktan sonraki haftalar icinde genomdaki herhangi bir genin inaktivasyonuna, etiketlenmesine ve asiri ekspresyonuna izin verir. Bu yaklasimi kullanarak, sineklerde insan hastaligiyla ilgili herhangi bir gen ve hatta alel incelenebilir. Aslinda, bu yaklasimlar ve digerleri, Drosophila’da insan hastalik genlerini test etmek icin genetik bir arac setinde bir araya getirilmistir.Drosophila Melanogaster Nedir?

Arastirma butceleri gercek anlamda kuculurken, meyve sinegi gibi soyut ve sinir bozucu bir hayvandaki temel arastirmalari gozden kacirmak kolaydir. Model organizma arastirmasi, bir politikaci veya gazeteci tarafindan yapilan hizli bir saka icin kolay bir hedef olabilir ve bu tur calismalarda “ceviri” cok daha belirgin oldugundan, insanlar veya insan kaynakli materyaller uzerinde yapilan arastirma harcamalarini hakli cikarmak cok daha kolaydir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık