IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cocuklarda Atopik Dermatit Hastaligi Nedir?


Atopik dermatit, en cok erken ergenlik ve cocukluk donemlerinde ortaya cikar. Cocuklarda atopik dermatitin ana nedeni, kotu beslenme, zehirlenme, metabolik bozukluklar, sinir ve endokrin sistem bozukluklari nedeniyle agirlastirilmis kalitim (anne veya babanin alerji kokeni) olarak adlandirilabilir. Ancak hastalik yetiskinlikte de gelisebilir.

Atopik dermatit belirtileri nelerdir?
Atopik dermatitin onde gelen semptomu siddetli kasintidir. Atopik dermatitte cilt, ozellikle “uyku akisi” (remisyon) doneminde kuru ve pul pul olur. Govdenin derisi ve uzuvlarin ekstansor yuzeyleri parlak, ten rengi plaklarla kaplidir. Uyku sirasinda, atopik dermatitin tek minimal belirtileri, kulak memesinin yapisma bolgesinde zar zor soyulan noktalar veya catlaklar olabilir. Ek olarak, bu tur belirtiler agiz koselerinde nobetler, alt dudakta ortanca bir catlak, ayrica ust goz kapaklarinda soyulma ve kizariklik olabilir. Gozlerin altindaki mavi, dunyevi bir renk tonu ile yuzun solgunlugu, atopik bir kisiligin onemli belirtileri olabilir.

Atopik dermatit seyri nedir?
Atopik dermatit sirasinda (farkli yas donemlerindeki ozelliklere bagli olarak), hastaligin uc asamasini – bebek, cocuk ve yetiskin – ayirt etmek sartli olarak mumkundur.

Cocuklarda atopik dermatit nedir?
Cocuklarda atopik dermatit genellikle cocugun yasaminin 7-8. haftasinda (bebeklik doneminde) baslar. Dokuntuler esas olarak yuzde bulunur, yanaklarin ve alnin derisini etkiler. Yavas yavas, bacaklarin, omuzlarin ve on kollarin ekstansor yuzeyinde degisIklikler gorulur. Kalca ve govde derisi sIklikla etkilenir. Atopik dermatitin cocukluk donemi 18 ayliktan sonra baslar ve ergenlige kadar devam eder. Bu fazin erken evrelerinde cocuklarda atopik dermatit dokuntuleri, surekli lezyon olusumuna egilimli kirmizi, odemli noktalardir. Kasima sonucunda lezyonlar kabuklarla kaplanir. Erupsiyonlar esas olarak dirsek ve popliteal kivrimlarda, boyun, ust gogus ve ellerin yan yuzeylerinde bulunur. Zamanla, cogu cocukta cilt dokuntulerden temizlenir.

Yetiskinlerde atopik dermatit belirtileriCocuklarda Atopik Dermatit Hastaligi Nedir?
Atopik dermatitin yetiskin fazi ergenlik doneminde ortaya cikar. Atopik dermatitin tercih edilen yeri vucudun ust kismi, boyun, alin, agiz cevresindeki cilt, on kol ve bileklerin fleksor yuzeyidir. Siddetli vakalarda atopik dermatit yayginlasabilir (tamamen vucutta gozlemlenir). Gozlemler, hastalik semptomlarinin ebeveynlerden cocuklara bulasmasinda kalitimin rolune isaret etmektedir. Bu nedenle, alerjik bir babadan, bir cocukta alerji belirtileri vakalarin% 40-50’sinde, bir anneden -% 60-70’inde gelisir. Her iki ebeveyn de atopi tasiyicisiysa, bir cocukta hastaligin insidansi % 80’e ulasir. Belirli sayida cocuk, 19-20 yaslarinda atopik dermatit seklinde gerceklesen gizli alerji gelistirir. Kalitsal bir hastalik degil, vucutta alerji olusumuna katkida bulunan genetik faktorlerin bir kombinasyonudur.

Ayrica, atopik dermatit olusumunda gastrointestinal sistemin fonksiyonel durumu buyuk onem tasimaktadir. Biberonla beslenen hamile bir kadinin, yasamin ilk aylarindaki cocuklarin rasyonel beslenmesine uyulmamasi nedeniyle gida alerjileri gelistirme riski artar. Bu nedenle, yasamin ilk yilindaki cocuklarda tavuk yumurtasi, inek sutu proteinleri ve tahillar atopik dermatitin yaygin bir nedenidir. Atopik dermatitin seyri, kontrolsuz antibiyotik alimi, hormonlar, kronik enfeksiyon odaklarinin varligi, alerjik hastaliklar (astim, rinit), dismetabolik nefropati ve parazitler nedeniyle bagirsak disbakteriyozunun gelismesiyle siddetlenir.

Atopik dermatit tedavisi nasildir?
Atopik dermatit tedavisinde onemli bir yon, optimal bir psIko-duygusal ortamin yaratilmasidir. Duygusal stresin kasintiya neden olabilecegi akilda tutulmalidir.

Atopik dermatit icin diyet nasil olmalidir?
Atopik dermatitli beslenmeden oncelikle sunlari haric tutmak gerekir. Bunlar; et ve balik sulari, kizarmis et, cikolata, kakao, narenciye (limon, mandalina, portakal, greyfurt), cilek, siyah kus uzumu, kavun, bal, nar, findik, mantar, balik havyari , baharatlar, tutsulenmis urunler, konserve ve koruyucu ve boya katki maddeleri iceren diger urunlerdir.

Ayrica, salata ve benzeri besinler icin baharat seklinde gunde 30 grama kadar diyete yag yani; (aycicegi, zeytin vb. yag) eklenmesi tavsiye edilir. Yuksek ya da minimum dozlarda (gunde 2 kez 4 kapsul) veya orta dozlarda (gunde 2 kez 1 ila 2 kapsul) linoleik ve linolenik asitlerin bir kombinasyonunu iceren “F-99 vitamini” recete edilir. Ilac ozellikle yetiskin hastalarda oldukca etkilidir.

Atopik dermatitin tibbi tedavisi
Atopik dermatitin ilac tedavisi kesinlikle bireysel olarak yapilmalidir ve sakinlestiriciler, anti-alerjik, anti-inflamatuar ve detoksifiye edici ajanlari icerebilir. Atopik dermatit tedavisi icin cok sayida yontem ve aracin onerildigi belirtilmelidir (hormonlar, sitostatikler, ic, alergoglobulin, spesifik gmposensitizasyon, PUVA tedavisi, plazmaferez, akupunktur, bosaltma ve diyet tedavisi, vb.).

Not: Antihistaminikler, cilt belirtilerinde ve ayrica atopik sendromda (astim, rinit) kasinti ve sisligi gidermek icin recete edilir.

Gunluk antihistaminiklerini (suprastin, tavegil, diazolin, ferkarol) kullanirken, hizli bagimlilik gelistirdikleri unutulmamalidir. Bu nedenle bu ilaclar 5 ila 7 gunde bir degistirilmelidir. Kan yoluyla beyin dokusuna nufuz eden birinci nesil ilaclar sakinlestirici bir etkiye neden olur, bu nedenle dikkat konsantrasyonu azaldigi ve hareketlerin koordinasyonu bozuldugu icin ogrencilere, suruculere ve aktif bir yasam tarzi surmesi gereken herkese recete edilmemelidir. Bu nedenle, hormonlar (tercihen metipred veya triamsinolon), bir atagin siddetini azaltmak icin dozda kademeli bir azalma ile birkac gun boyunca verilir. Surecin yayginligi ve zehirlenme fenomeni ile intravenoz ajanlar (hemodez, reopoliglyukin, poliiyonik cozelti, salin vb.) kullanilarak yogun tedavi kullanilir. Hemosorpsiyon ve plazmaferez (ozel kan saflastirma yontemleri) kendilerini iyi kanitlamistir.

Atopik dermatit seyrinin tahmini
Atopik dermatit seyrinin prognozu ve hastanin yasam kalitesi, buyuk olcude deri dokuntulerinin, kasintilarin gelisiminin nedenleri hakkinda aldigi guvenilir bilgiye, tum doktor tavsiyelerinin dikkatli bir sekilde uygulanmasina ve onlenmesine baglidir. Ana onleme alanlari, ozellikle hamile ve emziren anneler icin diyete uyum, cocuklarin emzirmesidir. Solunan alerjenlere maruziyeti sinirlamaya, evdeki kimyasallara maruziyeti azaltmaya, soguk alginligi ve bulasici hastaliklari onlemeye ve sartli antibiyotik recetesine ozel dikkat gosterilmelidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık