IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kardiyotokografi Nedir Ve Ozellikleri Nelerdir?


Kardiyotokografi (CTG), gebeligin ucuncu trimesterinde yapilan fetusun ultrason muayenesidir. Kardiyotokografi asagidaki gostergeleri ortaya cikarir. Bunlar; kardiyak aktivite ve fetal motor aktivite, uterus kontraktilitesidir.

CTG’nin yapilmasi, cocugun genel refahini degerlendirmeye, fetusun kardiyak aktivitesini etkileyen oksijen acligi gibi intrauterin bozukluklari tanimlamaya yardimci olur. Kardiyotokografi, uteroplasental kan akisini ihlal eden gebelik seyrinin komplikasyonlari icin gereklidir. Kardiyotokografi , hamileligin 28. haftasindan itibaren yapilabilir. Ancak, otomatik analizli modern kardiyotokograflarla, islemin 26. haftadan itibaren yapilmasina izin verilir. Kardiyotokografi, hamileligin 32. haftasindan sonraki tarihlerde daha etkilidir. Kardiyotokografi endikasyonlari maternal diabetes mellitus, Rh negatif gebelik, hamile bir kadinin vucudunda antifosfolipid antikorlarinin varligi ve fetal buyume geriligidir.

Hamilelik yonetimi programi kardiyotokografi sonuclarindan sonra tamamen degisebilir, cunku CTG su soruyu yanitlar. Oligohidramnios veya polihidramnios gibi bazi bozukluklar, fetusa yetersiz kan temini, erken evrelerde sadece kardiyotokografi kullanilarak tespit edilebilir. Boyle bir calismanin sonuclari, dogumun bu sekilde (dogal olarak mi yoksa sezaryen ile mi) yapilacagina karar vermeye yardimci olur. Normal dogum sirasinda bebek, uterus kasilmalarindan kaynaklanan oksijen eksIkligi ve stres yasayacaktir.

Not: Tani bir CTG normu gosteriyorsa, cocuk bu testlere dayanabilir.

Kardiyotokografi anormallikleri ortaya cikarirsa, doktor ek tedavi onerir veya sezaryen icin hazirlik yapmaya baslar. Fetal kardiyotokografi ayri bir prosedur olarak veya rutin bir ultrasonun parcasi olarak yapilabilir. Kardiyotokografi ayri ayri yapildiginda, calismanin sonuclari ozel bir teybe kaydedilerek degerlendirilir, planli bir ultrason ile veriler monitor ekranindan cozulur. CTG sensorunu sabitlemenin iki yolu vardir; dolayli ve dogrudan.

Direkt (invaziv) yontem ile vajinal giris ile calisma gerceklestirilir. Bu tur kardiyotokografi daha dogru veriler saglasa da, modern cihazlar sensorlerin harici olarak yerlestirilmesiyle iyi sonuclar elde edebilir. Bu nedenle, son zamanlarda calismanin kalitesini koruyan invaziv olmayan bir CTG yontemine gecis olmustur. Kardiyotokografi yapilirken fetusun fonksiyonel durumu ve duygusal ve motor aktivitesi dikkate alinir. Muayene 1 saat icinde gerceklestirilir. Bir CTG normu kaydederken, bir sonraki prosedur 2 hafta sonra planlanir. Tani normdan sapmalar ortaya cikarsa, kontrol 2-3 gunde bir yapilabilir.Kardiyotokografi Nedir ve Ozellikleri Nelerdir?

Muayene sIkligi, cocugun durumundaki en ufak degisIklikleri izlemenize izin veren hamilelik seyrinin ozelliklerine baglidir. Onemli bir konu intranatal kardiyotokografinin atanmasidir. Ayrica, doktorlar dogum sirasinda CTG icin asagidaki endikasyonlari ayirt ediyor. Yani; gecikmis veya erken dogum, anenin uyarilmasi, fetal hipoksi semptomlarinin ortaya cikmasi, fetusun makat sunumu, cogul gebelik, dar pelvisli dogum, uterusta yara izleri, mekonyum amniyotik sivinin boyanmasi, plasental yetmezlik vb.

Fetal kardiyotokografi, Diamed’in dort multidisipliner kliniginin tumunde en yeni ekipmanlar kullanilarak yapilmaktadir. Muayene, calismanin sonuclarini dogru bir sekilde desifre edecek ve cocugun durumunu degerlendirecek, boylece hamileligin saglikli bir bebegin dogumuyla sona ermesi icin deneyimli doktorlar tarafindan gerceklestirilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık