IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Akut Ve Kronik Dermatozlar Nedir?


Akut ve kronik dermatozlarin zamaninda ve bir uzman gozetiminde tedavi edilmesi onemlidir. Patoloji her yasta ortaya cikabilir ve bagisIklikta bir azalma ile iliskilidir. Puruzsuzlugu ve isiltisi ile sadece saglikli bir cilt goze hos gelebilir. Deride lekeler, hiperemi odaklari, soyulma ve dokuntu seklinde herhangi bir degisIklik, herhangi bir patolojik surecin varligini gosterir. Ozellikle, zamaninda yani erken tibbi yardim almak son derece onemlidir.

Dermatozlar, cesitli etiyoloji ve patogenezdeki bir grup cilt hastaligidir. Cilt patolojisi herhangi bir yasta ortaya cikabilir ve tek bir vaka olabilir veya surekli tekrarlayan bir kisiye tum hayati boyunca eslik edebilir. Bu tur hastaliklarin tedavisi, nedeni dogrudan ortadan kaldirmayi ve semptomlari azaltmayi veya tamamen ortadan kaldirmayi amaclar. Ayrica, en yaygin cilt hastaliklari dermatit veya egzama olarak da adlandirilir. Herhangi bir dermatitin etyopatogenezinin temeli, cildin veya vucudun bagisIklik sisteminin, cogu zaman alerjen olan belirli endojen ve eksojen faktorlerin etkilerine karsi artan duyarliligidir. Egzama, agirlikli olarak noro-alerjik bir etiyolojiye sahip olan cildin en ust katmanlarinin iltihaplanmasinin varligi ile karakterize edilen patolojik bir surectir.

Dermatit nedenleriAkut ve Kronik Dermatozlar Nedir?
Dermatit ve dermatomikoz gorunumunu tetikleyen ana nedenler sunlardir;

PsIko ve duygusal ve stres bozukluklari,
Endokrin sistemden patolojik durumlar,
Immun yetmezlik durumlari,
Sindirim sistemi hastaliklari.

Ayrica dis etkenler de cilt uzerinde onemli bir etkiye sahiptir. Dusuk kaliteli kozmetik urunler, uygulandigi ciltte oldukca guclu alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazi kozmetikler, ciltte, vezikullerde ve ayrica uzun sureli iyilesmeyen ulserlerde hiperemi ve soyulma odaklarinin ortaya cikmasina neden olabilir. Bu nedenle satin alinan kozmetiklerin bilesimini dikkatlice izlemeniz onerilir. Icerdikleri daha fazla koku ve boya, cilt uzerinde daha zararli olabilir. Yuz, boyun, gogus, dirsek ve dizlerdeki deri butunlukleri dermatit olusumuna en yatkindir.

Dermatit nedenleri sadece kalifiye bir uzman tarafindan yapilmalidir. Hicbir durumda bir doktora danismayi ertelememeli ve ilk belirtiler tespit edildiginde kendi kendine ilac vermemelisiniz. Ek olarak, dermatit gorunumunun nedenini belirlemek son derece onemlidir, cunku benzer klinik semptomlarla bile, farkli insanlardaki hastaliklar, tedavinin bagli oldugu farkli etiyolojilere sahip olabilir.

Tum egzama turlerinin terapotik tedavisinin temeli, immunostimulanlar ve vitamin komplekslerinin kullanilmasi, alerjenle temasin tamamen ortadan kaldirilmasi, fizyoterapi prosedurleri ve su prosedurlerinin sayisinda maksimum azalmadir. Bu nedenle, dermatit tedavisinin nasil tamamlanacagini bilmek icin, bu hastaligin hangi ana turlerinin ortaya cikabilecegini bilmeniz gerekir.

Egzama turleri
En yaygin egzama turleri sunlari icerir. Bunlar;

1. Atopik egzama (norodermatit): Genellikle akrabalari bir tur alerjiden muzdarip olan kisilerde, yani belirli bir bagisIklik kusurunun varligi nedeniyle hastaliga dogrudan yatkinligi olan kisilerde gorulur. Bu egzama turu, yasamda uzun yillar ortaya cikmayabilir ve belirli bir zamanda agresif faktorlerin etkisi altinda “kendini tum ihtisamiyla gosterebilir”. Atopik dermatit, herhangi bir lokalizasyonun vucudundaki kronik bir enfeksiyon sureci tarafindan tetiklenebilir. Bu durumda tedavi, kronik enfeksiyon odaginin ortadan kaldirilmasina dayanacaktir. Ayrica stres faktorlerinin rolunu unutmamaliyiz, bu nedenle vucut uzerinde agresif stres etkilerini onlemek son derece onemlidir.Akut ve Kronik Dermatozlar Nedir?

2. Seboreik dermatit (sebore): Seboreik dermatitin patogenezi, yag bezlerinin hiperfonksiyonuna ve bunlarin urettigi sirrin kimyasal bilesimindeki bir degisIkligin eslik etmesine dayanir. Bu durumda, provoke edici faktor, sebum ve metabolik urunlerin kimyasal bilesimi ile ilgili olarak cilt hassasiyetinin ortaya cikmasidir. Surece en cok dahil olan, cildin yag bezlerinde en zengin oldugu alanlardir. Bunlar; kafa derisi, nazolabial ucgen alani, torasIk ve interskapular alanlar ve ayrica goz kapaklari vs. Ayrica, cogu zaman, sebore, asagidaki gibi hastaliklara eslik eder; immun yetmezlik durumlari, sindirim sistemi patolojileri, sinir ve endokrin sistem hastaliklari. Bu tip dermatitin tedavisi, altta yatan hastaligin ortadan kaldirilmasinin yani sira, etki mekanizmasi yag bezlerinin isleyisini normallestirmeyi amaclayan antiandrojenik ilaclarin kullanimina dayanir. Ayrica tedaviye vitamin tedavisi ve topikal preparatlarla tedavi eklenmesi onerilir.


ALİNTi ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık