IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Marie Curie Kimdir?


1903 Haziran ayinin baslarinda, Pierre ve Marie Curie, radyoaktivite konusundaki son arastirmalarinin bulgularini sunmak icin Londra’nin prestijli Kraliyet Enstitusunde yaptiklari calismalar ile ayni yil Nobel Odulu kazandilar. Ozellikle, Pierre konferans kursusune cikip calismalarini aciklamaya basladiginda, Marie seyirciler arasinda oturuyordu. Kraliyet Enstitusu, kadin ogretim gorevlilerine izin vermiyordu. Ancak bu tur bir cinsiyetcilik, Marie Curie’ye engel teskil etmedi.Marie Curie Kimdir?

Marie Curie, 7 Kasim 1867’de Polonya’nin Varsova kentinde Maria Sklodowske’de dogdu. Cocuklugundan itibaren olaganustu hafizasiyla dikkat cekiciydi ve 16 yasinda orta ogrenimini Rus lisesinde tamamlayarak altin madalya kazandi. Matematik ve fizik ogretmeni olan babasi kotu yatirimlar nedeniyle birikimlerini kaybettigi icin ogretmen olarak calismak zorunda kaldi ve ayni zamanda gizlice milliyetci “ozgur universite”de kadin iscilere Lehce kitap okumaya basladi. 18 yasinda murebbiye olarak gorev aldi ve burada mutsuz bir ask yasadi. Bronisawa’nin daha sonra egitim almasina yardim edecegi anlayisiyla, kiz kardesi Bronisawa’nin Paris’teki tip egitimini kendi kazancindan finanse edebildi.

Egitime cok deger veren bir ailede buyuyen Marie 1891’de Skodowska Paris’e gitti ve simdi Marie adini kullanarak, Paul Appell, Gabriel Lippmann ve Edmond Bouty’nin Sorbonne’daki derslerini takip etmeye basladi. Orada zaten iyi taninan fizikcilerle tanisiyordu. Jean Perrin, Charles Maurain ve Aimé Cotton. Skodowska gece gec saatlere kadar ogrenci odasinin cati katinda calisti ve neredeyse ekmek, tereyagi ve cayla yasadi. 1893’te fizik bilimleri lisansinda birinci oldu. Lippmann’in arastirma laboratuvarinda calismaya basladi ve 1894’te matematik bilimleri lisansinda ikinci oldu.Oradayken Pierre ile tanisti. Temmuz 1895’te sade bir sivil torenle evlendiler. Ikisi de dini bir hizmet istemedi. Marie, annesinin cok genc yasta olumunden sonra Roma Katolik inancindan vazgecmisti ve Pierre hicbir zaman dindar olmamisti. Curie’nin “ozgur dusunen liberalizmi”ni yansitarak yuzuk alisverisinde bulunmadilar. Marie, bir gelinlik yerine, yillar sonra laboratuvar giysisi olarak kullanilan lacivert bir kiyafet giydi.

Evliliklerinden sonra Marie ve Pierre, radyoaktif maddeler uzerine arastirma yapmak icin birlikte calismaya basladilar. Kesiflerinden biri, uranyum cevherinin yalnizca uranyum icerigiyle aciklanabilecek olandan cok daha fazla radyoaktivite icermesiydi. Marie, atomlarinin yapisinda yerlesIk bir sey, uranyum bilesIklerinin yaydigi isinlarin, uranyum elementinin atomik bir ozelligi olabilecegini dusundu. Marie’nin basit hipotezi nihayetinde bilimsel anlayista temel bir degisime katkida bulunacaktir. O gunlerde bilim adamlari, bolunmemis veya bolunmez anlamina gelen atomu tum parcaciklarin en kucugu olarak goruyorlardi. Ayni zamanda elektronlarin kesfi, bu uzun suredir devam eden inanca suphe duyulmasina sebep oldu. Ama atomlarin karmasIk ic yapisini ya da muazzam enerjiyi kimse kavrayamadi.

Hipotezle donanan Curies, uranyum cevherindeki radyoaktivitenin kaynagini aramaya basladi ve iki Marie Curie Kimdir?yuksek derecede radyoaktif element olan, “radyum” ve “polonyum”u kesfetti. Bununla, zamanin bir bilim adaminin basarmayi umabilecegi en yuksek hedeflerden birine, yani Periyodik Tabloya yeni elementler yerlestirilmesine onculuk etmis oldular. Ancak Curie’lerin radyoaktif maddelerle calismasi, her ikisine de zarar verdi. Marie, 1903’te radyoaktif maruziyetle baglantili olabilecek bir dusuk yapti ve Pierre, bir arabanin carptigi ve 1906’da oldurulmeden once dogrudan bu tur maruziyetle baglantili aci verici bir hastalik donemi gecirdi.

Pierre Curie’nin ani olumu (19 Nisan 1906) Marie Curie icin aci bir darbe oldu, ama ayni zamanda kariyerinde belirleyici bir donum noktasiydi: bundan boyle tum enerjisini ustlendikleri bilimsel calismayi tek basina tamamlamaya adayacakti. 13 Mayis 1906’da kocasinin olumuyle bosalan profesorluge atandi; Sorbonne’de ders veren ilk kadindi. Yenilgiye boyun egecek biri olmayan Marie, radyoaktif elementler uzerindeki calismalarina devam etti ve radyumu izole etmek ve kimyasal ozelliklerini incelemek icin 1911 Nobel Kimya Odulu’nu kazandi. Iki Nobel Odulu kazanan ilk kisiydi. 1914’te Paris’te Radyum Enstitusu’nun kurulmasina yardim etti ve Enstitu’nun ilk muduru oldu. Birinci Dunya Savasi patlak verdiginde Marie, x-isinlarinin mermilerin yerini belirlemeye ve ameliyati kolaylastirmaya yardimci olacagini dusundu. Yaralilari hareket ettirmemek de onemliydi, bu yuzden rontgen arabalarini icat etti ve 150 kadin gorevliyi egitti. Alan rontgenlerini yaratmasi binlerce hayat kurtardi.Marie Curie Kimdir?

4 Temmuz 1934’te, 67 yasinda, Marie, buyuk olasilikla arastirmasinda yer alan yuksek radyasyon seviyelerine uzun sure maruz kalmasindan kaynaklanan losemiden oldu. Olumunden sonra Radyum Enstitusu, onuruna Curie Enstitusu olarak yeniden adlandirildi.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık