IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Stres Nasil Anlasilir? Vucut Sinyalleri Nelerdir?


Stres basladiginda anlamamak imkansiz gibi gorunuyor, bu duygu herkese tanidik geliyor ve hayatin mevcut ritminde istedigimizden cok daha sIk ortaya cikiyor. Ama bu olay, bu kadar basit degil. Stres zaten cok alisilmis oldugu icin, etkilerinin sagliga zararli hale geldigi ani kacirmak kolaydir.

Baslangicta, strese tepki olarak “acilan” mekanizmalarin calismasi, vucudu korumayi ve kaynaklarini hizli bir tepki icin harekete gecirmeyi amaclar. Ancak, yuksek kalp atis hizi ve kaslara kan akisinin yani sira hizli nefes alma, vucudu tehdit karsisinda tetikte tutar. Bununla birlikte, tum bu reaksiyonlar, normalden daha fazla miktarda kortizol uretimi ile birlikte, ozellikle acil durumlar icin tasarlanmistir. Gunumuzde stres gunluk bir norm haline geldi. Pek cok insan buna o kadar alisti ki, kaygi duygusu bile “siradanlasti”. Kisacasi, daha sIk hale gelen kortizol sicramalari, artik vucuda zarar verir ve onu tehlikelerden korumaz. Bazi organ sistemleri de bu hormonu tetiklemeyi durdurur.Stres Nasil Anlasilir? Vucut Sinyalleri Nelerdir?

Stres, bagisIklik sistemini ilimli bir sekilde uyarir, vucuttaki iltihabi bastirmasina yardimci olur. Sorun, yalnizca stresin sagligi ve yasam kalitesini olumsuz etkilemesi degil, ayni zamanda farkina varilmasinin giderek zorlasmasidir. Her zaman sadece hizlanan bir nabiz ve bir endise duygusu olmaktan uzaktir. Stresi tespit etmede yardim, ilk bakista gorundugu gibi, stresle hic baglantili olmayan vucudun tepkileri olabilir. “Stres en iyi baslangicta fark edilir, aksi takdirde seviyesi artabilir, boylece ne is, ne bos zaman, ne de gunluk yasamin diger bilesenleri” herhangi bir nese getiremez.

Stresi tanimlamak ve insanda gizli kalmasina izin vermemek onemlidir. Cunku, stres durumunda vucuda genellikle fayda saglayan sey zarar vermeye baslar. Bu nedenle, fiziksel aktivite genellikle vucudun strese karsi direncini arttirir, ancak asiri stresle onu asiri yuklemek kolaydir. Kortizol, kas agrisina, asiri antrenman hissine neden olan bir hormon yok edicidir. Ve kalbin daha aktif calismaya baslamasi nedeniyle kana adrenalin akisi, bu gibi durumlarda daha yuksek kalp krizi riski tasir.

Kalpten bahsetmisken, bu durumda; stresi tanimladiktan sonra, mumkun oldugunca dis dunyadan soyutlamak (yani, stres faktorlerini bu sekilde ortadan kaldirmak) ve yuke odaklanmak, bunun icin sevdiginiz egzersizleri secmek ve eglence iceren aktiviteleri yapmak sagliklidir. Kuvvet antrenmanini kaldirabilir ve kardiyo ile degistirebilir, germe veya miyofasyal gevsetme unsurlari ekleyebilir veya yuzmeye gidebilirsiniz. Cunku, suyun anti-stres ozellikleri durumu iyilestirebilir. Boyle bir plana ek olarak, kadinlar, bu arada pasif egitim olarak kabul edilen masaj gibi prosedurlerle yuku degistirebilir. Cesitlilik ekleyerek, rutinin ek stresinden kacinirsiniz. Beslenmede strese tepki farkli tepkiler olabilir. Asiri kilo ile mucadele etmeyen kisiler genellikle istahlarini kaybederler ve kilo vermeye calisanlarin dopamin ve serotonin zevk hormonlarini uretmek icin daha fazla “yemek” yemeleri, obeziteleri muhtemeldir.

Bir stres doneminde diyetin kalori icerigini artirmak mumkundur, ancak “dogru” gida pahasina; saglikli yaglar, proteinler ve yavas karbonhidratlar yanlistir. Bu da asiri yememek ve “saglikli” besinlerle listede kalmak icin oz kontrol gerektirecektir. Bu, kendinizi ve vucudunuzu desteklemeye yardimci olur ve stresin etkilerini siddetlendirmez. Bununla birlikte, vucudun buna tepki olarak verdigi sinyallerin hala cok az oldugu bir zamanda tezahurlerini izlemek ve kendinizi stresin nedenlerinden korumak daha da onemlidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık