IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Anklav Turizmi Nedir?


Anklav turizmi son zamanlarda onemli bir tartisma konusu haline geldi ve ogrencilerden, ogretmenlerden ve turistlerden cok sayida ilgi goruyor. Yerlesim, bir ulkenin baska bir ulke ile cevrili bir bolumunu veya cevrede yasayan insanlardan farkli bir grup insani ifade eder. ‘Anklav’ terimi, daha genis bir bolge ile cevrili kucuk bir bolgeyi ifade ederken, yerlesim bolgesi turizmi kavrami, bir destinasyonda her sey dahil kapali tatil koylerinin gelistirilmesini onerir. Anklav turizmi, ayni alan icinde planlanan, turistlere daha uzaklara seyahat etmek zorunda kalmamalari icin cesitli eglence ve geziler saglayan tum faaliyetleri ifade eder.

Anklav turizmi, turistleri genel nufustan ayirmak icin bilincli bir karar anlamina gelir. Cit icinde cesitli hizmetler ve tesisler sunan bagimsiz bir turizm merkezi yaratma konseptidir. Bu gelisme bicimi, yabanci turistler tarafindan yerli kulturlerin ezilmesine yol acmadan dovizden yararlanmayi amaclamaktadir.

Anklav turizmi, gunumuzun seyahat ve turizm endustrisinde hareketli bir kavramdir. Bu konsept, turistler arasinda artan kolaylik talebinin bir sonucu olarak ortaya cikmistir. Dis hizmetlere bagimli olmadan tatil yapmanin harika bir yoludur. Bu konsept, ozellikle dis rahatsizliklar tarafindan kesintiye ugramadan varis yerinin en iyisinin tadini cikarabilen aileler ve buyuk insan gruplari arasinda populerdir.

Anklav Turizminin OzellikleriAnklav Turizmi Nedir?
Anklavlar genellikle yabanci turistlere baglidir. Anklav turizmine bir ornek, yolcu gemisi endustrisidir. Turistlerin kacinin yerli, kacinin yabanci oldugunu hayal etmek zor degil.

Anklavlar kapalidir ve bagimsizdir (fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak). Bu nedenle, turistlerin anklavlardan cikmak icin neredeyse hicbir nedeni yoktur. Bircok gemide, ozellikle Karayipler’de, konuklarin zamanlarini ve paralarini gemide harcamalari siddetle tavsiye edilir.

Anklavlar genellikle yerel topluluklardan ayridir. Bu nedenle, turistlerin yerel halkla iletisim kurma firsatlari neredeyse hic yoktur. Aslinda, yerli halkla temas pratikte yoktur.

Anklav turizminin temel ozellikleri kapsayicilik ve yonetim tarafindan tamamen kontrol edilen turizm ortamidir. Uzmanlar, turizm yerlesim bolgelerinin cesitli ozelliklere ve operasyon olceklerine sahip olabilecegini belirtmektedir; bununla birlikte, genellikle standartlastirilmis ‘yerel olmayan’ temalari icerirler veya tasarimlarinda, etkinliklerinde ve ekonomilerinde cekicidirler.

Anklavlardaki yasam tarzi, cevredekinden cok farklidir. Ornegin, Hindistan’daki Goa’daki bazi yerlesim bolgelerindeki turistler, yerel Hint yasam tarzi ve kulturunden kesinlikle farkli bir yasam tarzinin tadini cikariyor.

Anklav Turizmi Nedir?Anklav Turizmi Ornekleri
Turizm yerlesim bolgeleri dunyanin her yerinde mevcuttur. Misir‘in Kizildeniz tatil koyleri, Endonezya‘daki Bawah, Nihi Sumba ve diger ozel plajlar, Maldivler’deki Baros, Makunudu, Voavah ve diger ozel adalar, Florida’daki Key Largo’daki Bungalovlar, Michigan’daki Mackinac Adasi’ndaki Grand Hotel, Woodloch Pines Resort Hawley (Pennsylvania), Fiji’deki Kokomo ve Tanzanya’daki Thanda Adasi, yerlesim bolgesi turizminin orneklerinden bazilaridir.

Anklav Turizminin Avantajlari
Anklavlar diger bircok turistik destinasyondan daha guvenli oldugundan, turistlerin guvenlikleri konusunda endiselenmelerine gerek yoktur. Bircok turist icin, bir yerlesim bolgesi modelini secmek daha iyidir, cunku bu onlara cok zaman kazandirir. Ayni sekilde, turistler paralarini yalnizca yerlesim bolgelerinde harcadiklari icin, yerlesim turizmi hizmet saglayicilar icin daha iyidir.

Anklav turizminin hizla populer olmasinin en buyuk nedenlerinden biri turistlere sagladigi kolayliktir. Turistler yeni bir yeri ziyaret ettiginde, orada yapmak istedikleri uzun bir listeye sahip olabilirler. Onlar da bircok seyle ilgilenmek zorunda kalabilirler. Oraya nasil gideceklerini, nerede kalacaklarini ve nasil dolasacaklarini bulmalari gerekiyor.

Ancak, bir yerlesim bolgesinin parcasi olarak bir yeri ziyaret ettiklerinde, tum bunlar gezilerinin organizatorleri tarafindan halledilir. Tek yapmalari gereken arkaniza yaslanip tatilin tadini cikarmak. Bu, bircok turistin kendi basina bir yere gitmek yerine bir yerlesim bolgesini ziyaret etmeyi tercih etmesinin nedenlerinden biridir.

Anklav Turizminin DezavantajlariAnklav Turizmi Nedir?
Turistlerin onlarla temasa gecmek icin neredeyse hic firsati olmadigi icin yerel isletmeler ve insanlar anklav turizminden pek faydalanmaz. Ayni sekilde, ozel turlar da bazen cok pahali olabilir.

Ornegin, Endonezya’daki bazi ozel adalar, milyonerler ve milyarderler tarafindan gelistirilip sahiplenilir ve pahalidirlar. Aslinda, bazi ozel adalar turistlerden gecelik binlerce dolar talep edebilir.

Ozetlemek gerekirse, yerlesim bolgeleri herhangi bir destinasyonda bulunabilir. Bir yerlesim bolgesinin turistlere kaldiklari sure boyunca ihtiyac duyduklari her seyi saglayan herhangi bir destinasyon veya tatil yeridir. Turistik destinasyonlarda yerlesim yerleri otomatik olarak ortaya cikmayabilir. Aslinda turizm yoneticileri cesitli nedenlerle onlari tasarlamak ve gelistirmek icin bilincli kararlar alirlar.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık