IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Drosera Capensis Nasil Bir Bitkidir?


Drosera Capensis, parlak ciy damlalariyla, kayis benzeri yapraklarini susluyor ve bocekleri adeta olume davet ediyor.

Drosera Capensis Nasil Bir Bitkidir?Drosera Capensis, serbest cicekli, saglam, etcil, yaprak dokmeyen, degisken yukseklikte, ancak genellikle 150mm civarinda cok yillik bir bitkidir. Kisa, odunsu govdeler, iyi gelismis koklerle asagida rizomatlidir.

Yapraklar govdeden yayilir ve yaprak sapi ve yapraktan olusur, yaprak sapi neredeyse yaprakla ayni uzunluktadir. Lamina yassidir ve yaprak yuzeyini kaplayan, sapli, musilajli bezler olan topuz seklindeki dokunaclari tasir. Kenarlarda yogun dokunaclar olusurken, merkezde daha az ve daha kisa dokunaclar olusur. Alt lamina yuzeyi puruzsuz ve tuysuzdur.

15-30, basit, pembe-leylak rengi cicekler tek bir sap uzerinde tasinir ve artan sirayla olgunlasirlar. Kapsullerde minik siyah tohumlar olusur. Ciceklenme zamani Aralik ve Ocak aylaridir.

Tehdit altinda olmayan bir turdur.

Drosera Capensis, dogal olarak guneybati Cape’de bulunur ve batakliklarda, akarsular boyunca, kalici sizintilarda veya fynbos’un nemli alanlarinda bulunabilirler.

Droseraceae familyasi 1753 yilinda Linnaeus tarafindan siniflandirilmistir ve 18’i Guney Afrika‘da bulunan yaklasIk 126 turden olusur. Drosera, adini ciy anlamina gelen Yunanca drosos kelimesinden alir. Bu ailede yaygin olarak bilinen diger turlerden bazilari, en buyuk ciceklerden biri olan D. cistiflora, arkadaki odunsu saplari ile D. glabripes ve kral D. Regia Drosera’dir.

Cicekler iyi gunes isigi ile birkac saat cok kisa bir sure acik kalir. Cicekler bocekler tarafindan tozlastirilabilir, ancak genellikle kendi kendine tozlasir. Tohumlar olgunlastiginda, kapsulleri, dokulen ve ana bitkilerin yakininda dagilan ince, hafif tohumlari serbest birakmak icin acilir.

Bu bitkinin muhtemelen en ilginc ozelligi, besin maddelerini, ozellikle de sapli dokunaclarina yakalanan boceklerden ihtiyac duydugu azotu sindirebilmesidir. Dokunaclar hassas ve hareketlidir. Saplar, glanduler hucrelerin meydana geldigi soganli bir kafa ile sona erer. Bu bezler, avi yakalamak ve tutmak icin kullanilan parlak, yapiskan, berrak bir siviyi gizler. Sivinin bocekleri cekmek icin biraz tatli kokulu olduguna dair spekulasyonlar var. Sivi, zayif bir asit ve avinin yumusak kisimlarini sindiren enzimler icerir. Hassas dokunaclar yakalanan avi tespit edebilir ve kurbanlarini tuzaga dusurmek icin daha fazla ciy uretebilir. Komsu dokunaclar daha sonra harekete gecer ve talihsiz kurbani yutmak icin yavasca egilir.Drosera Capensis Nasil Bir Bitkidir?

Yapragin kendisi de daha buyuk bir avi sarmak veya bogmak icin katlanabilir ve daha iyi emilmesine izin verebilir. Bu dokunaclar ne kadar hassas olsalar da yemek ile diger uyaranlari ayirt edebiliyorlar, ornegin yaprak ve dokunaclar su damlaciklarina tepki vermiyor.

Droseralar hizli buyur ve tek bitkiler, tabanda genc enayiler olusturarak uzun yillar yasayabilir. Serbest cicek acan ve buyuleyici bir ev bitkisidir. Ayrica Guney Afrika’da bir bataklik bahcesinde veya yari batik bir golet bitkisi olarak acik havada yetistirilebilir.

Drosera’nin cesitli rahatsizliklara karsi kullanildigi da kaydedilmistir. Yapraklarin ozleri, sigiller ve gunes yanigi icin harici olarak kullanilmistir. Tuberkuloz, astim, oksuruk, goz ve kulak enfeksiyonu, karaciger agrisi, sabah bulantisi, mide rahatsizliklari, frengi, dis agrisi ve bagirsak sorunlari gibi rahatsizliklar, caylar veya yapraklardan yapilan ekstraktlarla dahili olarak tedavi edildi. Cay ayni zamanda sakinlestirici olarak da kullanildi ve bazilari afrodizyak ozelliklere sahip olduguna inaniyor. Bilim adamlari tarafindan bazi Drosera turlerinde antispazmodik ajanlar bulunmustur.

Drosera capensis, yetistirilmesi en zor etcil bitkilerden biridir. Besin degeri dusuk cesitli topraklari tolere eder. Genel yetistirme ortami, 1 kisim kum veya silis kumu: 10-15 cm’lik saksilarda 1 turba veya sfagnum yosunu idealdir. Saksi bitkilerini her zaman nemli kalmasi icin tatli suyla dolu 1-3 cm’lik bir tabaga yerlestirin. Ic mekanda buyuyorsa, en iyi gunes isigi icin kuzey veya dogu yonune yerlestirin. Acik havada yari golgeye kadar tam guneste buyutun.

Drosera capensis, tohum veya vejetatif yollarla kolayca yayilir. Buyume ortami ile 9 cm’lik bir kap hazirlayin. Nemli buyume ortaminda yuzeye taze tohumlar ekin. toprakla ortmeyin.

Buyume ortami ile saglikli yasayan kok veya yaprak kesimlerini kismen ortun. Iyi aydinlatilmis bir alana yerlestirin, ancak dogrudan gunes isigina maruz birakmayin. Nemi korumak icin kaplari plastikle ortun. Genc yapraklar gelistikten sonra, iklimlendirmeye ve sertlesmeye izin vermek icin plastigi delin.

Drosera Capensis Nasil Bir Bitkidir?Asidik veya epifitik yaprak yemi ayda bir kez onerilen dortte bir kuvvette kullanilabilir.

Ironik olarak, etcil bitkiler bocek zararlilari tarafindan saldiriya ugrar. Yaprak bitleri, etli bocekler ve tripler yeni buyumede sekil bozukluguna neden olur. Seyreltilmis bir bocek ilaci ile tedavi edin veya zararlilari elle cikarin. Asla sabun bazli bir bocek ilaci kullanmayin. Kuruma, sarkmaya ve musilaj uretiminde azalmaya neden olabilir. Bitkiyi sulamak ve nemli tutmak onlari canlandiracaktir. Ekimden sonra veya yaprak merakli ellerle temas ederse ciy uretimi durabilir. Bununla birlikte, yeni yapraklar buyuyecek ve ciy uretmeye devam edecektir. Olgun bitkiler zaman zaman olur, ancak genellikle genc surgunler koksapli govdelerinden gelisir, bu yuzden onlari atmadan once birkac hafta bekleyin!


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık