IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Toksoplazmoz Ve Hamilelik


Toksoplazmoz, ciddi patolojilere yol acabilecek oldukca tehlikeli bir bulasici hastaliktir. Ayni zamanda, bir kisi bir kisiden enfekte olamaz. Enfeksiyon organ nakli, kan nakli veya rahimde yani anneden cocuga gecis sonucu olusur.

Toksoplazmozun Onlenmesi
Neredeyse her kadin icin hamilelik, uzun zamandir beklenen bir bebegin beklentisidir. Bu baglamda, her anne adayi, planlama ve hamilelik sirasinda bile sagligindan endise duymaktadir. Sonucta, henuz dogmamis bir cocugun sagligi, genitouriner sistem de dahil olmak uzere bircok farkli enfeksiyon tarafindan tehdit edilmektedir. Toksoplazmoz, hucre ici parazit “Toxoplasma gondii’nin” neden oldugu bulasici bir hastaliktir.

Bir kisi icin bu hastaligin pratikte tehlikeli olmadigini soyleyebiliriz. Genellikle hasta bu hucre ici patojeni yutarak enfekte olur. Insanlar icin kediler genellikle kontamine cig et yiyerek enfekte olan enfeksiyon kaynagidir. Hayvanlar, patojeni en az bir yil boyunca bulasici ozelliklerini koruyan diski ile cevreye salgilar. Ayrica enfeksiyon, pastorize edilmemis sut ve zayif isil islem gormus et yoluyla insanlara da bulasabilir. Toksoplazmozlu bir kisi enfeksiyonun tasiyicisi degildir ve bu nedenle baska bir kisi ondan enfekte olamaz. Istisna organ nakli, kan nakli ve intrauterin enfeksiyondur.

Toksoplazmoz Belirtileri
Genellikle hastalik asemptomatiktir (vakalarin %80’i). Toksoplazmozun akut fazi, kural olarak, genellestirilmis bir sekilde ilerler, baska bir deyisle, enfekte olmus organizmanin tum organlarini ve sistemlerini etkiler. Hastanin atesi yukselir, halsizlik, uyusukluk ve titreme meydana gelir, karaciger ve dalakta artis gorulur, vucutta kizariklik gorulur, kas tonusu azalir ve hatta olasi sasilik olur.

Fetusteki enflamatuar sureclerin kademeli seyri ile hidrosefali veya beyin damlasi gelisir, gozlerde degisIklikler gozlenir. Toksoplazmozun kronik seyri, merkezi sinir sisteminde, sureci geri dondurulemez olan oldukca ciddi degisIkliklere neden olur. Bu korluk, cocugun zihinsel geriligi ve diger patolojilerdir.

Hamile Toksoplazmoz Enfeksiyonunun Sonuclari
Hamilelik sirasinda doktorlar bu hastaliga ozellikle dikkat ederler. Bir kadin cocugu tasirken bu enfeksiyona yakalanirsa, enfeksiyon plasenta yoluyla yayildigindan, fetusun da toksoplazmoz ile enfekte olma olasiligi yuksektir. Ilk trimesterde hastalik ile enfeksiyonun ucuncu trimesterden daha ciddi sonuclari oldugunu belirtmekte fayda var. Spontan dusuk veya intrauterin olum dahil sonuclar farklidir. Fetus hayatta kalirsa, cocugun konjenital toksoplazmoz ile dogma olasiligi yuksektir.

Konjenital toksoplazmoz tanisi konan yenidoganlarin %25’inden azinda dogumdan kaynaklanan gorunur enfeksiyon belirtileri vardir. Bunlar; dusuk agirlik, genislemis dalak ve karaciger, anemi, sarilik ve kasilmalardir.Toksoplazmoz ve Hamilelik

Cocuklarin geri kalaninin dogumda hicbir semptomu yoktur, ancak zamanla korluk, sagirlik ve zeka geriliginin olasi tezahurudur. Dogru, hamilelik sirasinda toksoplazmoza maruz kalan tum kadinlar bu dogustan hastaliga sahip bir cocuk dogurmaz. Enfeksiyonun anne tarafindan cocuga bulasma olasiligi ortalama %45 ila 50’dir. Neyse ki, hamilelik sirasinda toksoplazmoz ile enfeksiyon sIkligi ihmal edilebilir ve 1 ila 5 vakalarinda bin kadin kadardir.

Gecmiste (hamilelikten once) bir kadin toksoplazmoz hastasi olsaydi, vucudu bu patojene karsi bagisIklik olusturan antikorlar adi verilen koruyucu faktorler gelistirdi. Daha sonra hamilelik sirasinda anne adayinin Toxoplasma gondii ile tekrar karsilasmasi durumunda fetusu konjenital enfeksiyondan korurlar. Hamileligin baslangicinda toksoplazmoza karsi antikorlari olan bir kadinin endiselenmesine gerek olmadigini guvenle soyleyebiliriz. Nufusun yaklasIk %30’unun zaten bu hastaliga karsi bagisIkliga sahip oldugunu vurgulamakta fayda var.

Toksoplazmoz Teshisi
Yukarida aciklandigi gibi, hastaligin en siddetli bicimleri, dogum oncesi gelisim doneminde enfekte olan cocuklarda gorulur. Bu nedenle gebelik sirasinda bu hastaligin teshis edilmesi cok onemlidir. Hamile bir kadinin kaninda “IgG ve IgM” antikorlari tespit edilirse, kural olarak doktorlar bir IgG avidite testi onerir. 12 ila 14 haftalik hamilelikte, yuksek IgG aviditesi durumunda, genellikle % 40’in uzerinde, gebelik doneminde toksoplazmoz ile enfeksiyon ve buna bagli olarak fetusun enfeksiyonu olasiligini neredeyse ortadan kaldirir.

Ayni zamanda, dusuk avidite, bir kisinin yakin zamanda enfekte oldugunun bir gostergesi degildir. Bu durumda, antikor titresi miktarinin artip artmadigini belirleyen testin iki ila uc hafta sonra tekrarlanmasi onerilir. Hastaligin kronik formlarinin yoklugunun, toksoplazminli intradermal orneklerin ve negatif serolojik reaksiyonlarin (HIV yoklugunda) varligi ile de kanitlandigina dikkat edilmelidir. Toksoplazmozun klinik semptomlarinin tezahuru olmadan IgM’nin varligi, birincil enfeksiyonun bundan once 13 ay icinde meydana geldigini dusundurur.

Pozisyonda bir kadin tarafindan fetusun enfeksiyonu gercegini belirlemek icin, amniyotik sivi genellikle toksoplazma DNA’si icin analiz edilir. Bu tani yontemine polimeraz zincir reaksiyonu denir ve kisaltilmisi PCR’dir. Bu analizin olumsuz olmasi durumunda, fetus tamamen saglikli oldugu icin endiselenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, taniyi netlestirmek ve dogmamis bir cocugun enfeksiyon derecesini belirlemek icin ek bir muayene yapilmasi da onerilir. Ve enstrumantal teshis yontemleri, Toxoplasma gondii’nin tezahurlerini belirlemenize izin veren bircok farkli yolu icerir.

Bu nedenle, merkezi sinir sisteminin (beynin) etkilendigine dair semptomlar varsa, bilgisayarli tomografi veya manyetik nukleer rezonans yapilir. Bu inceleme, toksoplazmozun neden oldugu beyin iltihabi odaklarini tam olarak belirlemeyi mumkun kilar. Baska bir arastirma secenegi, toksoplazmozdan etkilenen bir doku parcasinin alindigi ve mikroskop altinda incelendigi biyopsidir. Bu inceleme yonteminin cok nadiren kullanildigina dikkat edilmelidir. Bir cocugun planlama doneminde veya gercek bir hamilelikle ilgili olarak doktora ilk ziyaretinde arastirma yapan bir kadin, patojen Toxoplasma gondii’ye karsi bagisIkligi olmadigini ogrenirse o zaman dogurganlik doneminde enfeksiyondan korunmaya yardimci olacak bazi onlemler almasi onerilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık