IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Sef Sapkasinin Onemi Nedir?


Sefler, genellikle sadece bir asci olarak degil, ayni zamanda bir muhasebeci, bir mutfak yoneticisi ve daha fazlasinin sorumluluklarini da yerine getiren bir dizi farkli sapka takarlar!Sef Sapkasinin Onemi Nedir?

Giydikleri coklu figurlu sapkalara ek olarak, seflerin temizlik amaciyla fiziksel bir sapka giymeleri de gerekir. Ama bir sefin giydigi sapka turunun size onlarin rolu hakkinda cok sey soyleyebilecegini biliyor muydunuz? Tarih boyunca sef sapkalari, unvan, mutfaktaki rutbe ve hatta uzmanlik seviyeleri gibi faktorlere isaret etmistir.

Sefin Migferinin Tarihi ve Onemi
Geleneksel uzun, beyaz, pilili sef sapkasi, resmi olarak sapka icin Arapca kelime olan bir toque olarak adlandirilir. Bu kelime binlerce yildir herhangi bir kenarsiz sapkaya atifta bulunmak icin kullanilmis olsa da, Fransizlar beyaz bir sefin sapkasini ifade etmek icin “toque” veya “toque blanche” kullanmayi populer hale getirdi.

Grande mutfaginin pisirme tarzinin erken onculerinden biri olan Marie Antoine-Carême, bugun bildigimiz standart sef sapkasini yaratmasiyla genis capta itibar goruyor. Bununla birlikte, sef sapkasinin nasil ortaya ciktigini ve zaman icinde nasil gelistigini aciklayan birkac olasi hikaye var.

Ana teorilerden biri, sef sapkasinin saclari yiyeceklerden uzak tutmanin ve mutfakta hijyen ve temizligi saglamanin bir yolu olarak ortaya ciktigidir.

Seflerin Sapkalari Neden Beyazdir?
Seflerin sapkalarinin ve diger sef uniformalarinin geleneksel olarak beyaz olmasinin nedeni, mutfaktaki temizligi belirtmek icindir. Beyaz, lekeleri maskeleyebilen koyu renklerden ziyade, bir nesnenin kirli veya temiz olup olmadigini belirlemede en kolay renktir.

Bugun bazi mutfaklar, ozellikle sefler acik mutfakta calisiyorsa, ayni nedenle koyu renkli sapkalar giymeyi tercih ediyor. Mutfak ortamlarinda ara sira dokulmeler ve lekeler kacinilmazdir, ancak servisin ortasinda sapka degistirmek zordur. Bir sef, yeni bir sapka takmaya zamanlari olmadiginda konuklarin onunde calisirken, koyu sapkalar daha parlak bir gorunum verebilir.

Yukseklik Onemli mi?
Geleneksel olarak, sefin sapkasinin yuksekligi, mutfaktaki istasyonu ve rutbeyi belirtmek icindir. Yonetici sef mutfaktaki en uzun sapkayi giydi ve siz siraya girdikce sapkalar biraz daha kisaldi. Baska bir deyisle, sapkanizin yuksekligi, dunyaca unlu Fransiz sef Auguste Escoffier’in mutfagindaki geleneksel hiyerarsideki konumunuzu gosteriyordu. Carême’nin uzmanligini gostermek icin, kismen karton parcalariyla desteklenen, 18 inc uzunlugunda bir sapka takiyordu.

Modern mutfaklarda durum her zaman boyle olmasa da, mutfaktaki en uzun sapka genellikle en kidemli yonetici sefe aittir .

Pileler Ne Durumda?Sef Sapkasinin Onemi Nedir?
Bir sefin sapkasindaki pilelerin kokeni yine ayni sapkanin yukseklik kokensnyle aynidir. Toque blanche’in ilk gunlerinde, pile sayisinin genellikle bir sefin kac tane teknik veya tarif basardigini temsil ettigi soylenirdi. Ornegin, bir sefin sapkasinda yumurta hazirlamanin 100 yolunu temsil eden 100 pile olacaktir.

Bugun, bircok sefin sapkasi hala pileler iceriyor, ancak pilelerin sayisi, gelenege bir ovgu disinda, mutlaka bir dizi beceri veya ozellikle herhangi bir sey anlamina gelmiyor.

Sef Sapkalarinin Farkli Stilleri
Geleneksel Miknatisli

Bir sefin sapkasini dusundugunuzde muhtemelen ilk akliniza gelen tarz budur. Kideme gore cesitli yuksekliklerde duz kenarli bir taci ve disket bir tepesi vardir.

Duz Tarafli Toque

Tarz gelistikce, sefin sapkasi, disket ustunu kaybederek uzun bir silindir sekline donustu. Bu tip bezler genellikle artik kumas sapkalardan daha az isi emen ve kirlendiginde tek kullanimlik olmasi gereken kagittan yapilir. Bazen silindirik sapkalarin bir tepesi yoktur, bunun yerine maksimum hava sirkulasyonu icin tepenin ustunde aciktir.

Firinci Sapkasi

Bu duz tepeli sapkalar firin ortamlarinda populerdir. Duz taci olan bir firinci sapkasi, teknik olarak geleneksel bir sapka seklidir, sadece cok kisadir. Hafiftirler, genellikle pamuktan yapilirlar ve kolayca yikanabilirler.

Kafatasi Sapkasi
Kafatasi sapkalari gorunuste firinci sapkasina benzer, ancak basin ustune oturmak yerine kafaya sIkica otururlar. Bazi modern tasarimlarda daha iyi hava sirkulasyonu icin file ust kisim bulunur.

Bere sapka

Kafatasi sapkalarina ve firinci sapkalarina benzer sekilde, bere tarzi sef sapkalari da hafiftir ve arkadaki cirt cirtli kayisla ayarlanmasi kolaydir. Daha sIki oturan bir kafatasi basligina kiyasla biraz daha gevsek ve sarkiktirlar.

Islevsellik icin Gelenekte Ticaret
Yillar gectikce sefler geleneksel sapkalardan uzaklasip daha islevsel sapkalara yoneldiler. Bu gunlerde, bir sefin kafa derisi, beyzbol sapkasi, basit bir sac filesi ve hatta bir bandana taktigini gorme olasiliginiz daha yuksektir.

Bir sef sapkasinin islevselligi soz konusu oldugunda, sefler hafif olmasi, giyilmesi kolay ve kolayca yikanabilir olmasi gibi faktorler ararlar. Sicak bir mutfakta uzun saatler calisirken optimum hava sirkulasyonu da buyuk bir avantajdir.Sef Sapkasinin Onemi Nedir?

Cogu zaman, bir mutfak personeli, mutfakta bir dostluk ve ekip calismasi duygusu icin eslesen sapkalar giymeyi tercih eder. Modern sefin uniformasi tipik olarak restoranin tarzini ve havasini yansitir ve bir yerden bir yere daha fazla degisIklik gosterir.

Bununla birlikte, bazi mutfaklar, mutfak endustrisinin uzun ve hikayeli tarihinin bir hatirlaticisi olarak sapkayi hala kullaniyor.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık