IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Yumurtalik Apopleksi Nedir?


Yumurtalik apopleksi, kan damarinin gectigi kist veya yumurtalik folikulunun duvarinin ani bir yirtilmasinin oldugu oldukca nadir bir patolojidir. Bu kanamaya neden olabilir. Kan kaybinin hacmi kucukten kritike kadar degisebilir. Ikinci durumda, zamaninda tani ve cerrahi tedavi olmadan olum meydana gelebilir. Ovaryan apopleksi, akut jinekolojik patolojilerin yaklasIk %5-10’unu olusturur.

Ana semptomlara gore, patoloji ektopik gebelik , apandisit atagi veya yumurtalik torsiyonuna benzer. Dayanilmaz ve dayanilmaz olabilen, bazen zonklayan veya sizlayan agri vardir. Cogu zaman, kanamayi durdurmak icin acil ameliyat gerekir. Teshis gecikirse veya yanlissa, hastanin yasami icin prognoz belirgin sekilde daha kotu olabilir.

Yumurtalik apopleksi nedenleri
Yumurtalik apopleksisinin guvenilir nedenleri belirlenmemistir. Yilda 2-3 kez degisen siddette kanama ile patolojiyle karsilasan kadinlar vardir, diger kadinlarda ise omur boyu bir kez olur veya hic olmaz. Agir cisimlerin kaldirilmasi, karin travmasi, temas sporlari, yogun cinsellik gibi mekanik nedenlerle yumurtalikta kist varliginda apopleksi mumkundur. Bu tur problemler ozellikle dongunun ortasinda ve ikinci asamada yumurtlama bolgesinde tehlikelidir. Apopleksinin seyrini agirlastiran faktorler, patolojinin baslangicinda kani incelten ilaclar (antikoagulanlar, antiagreganlar) aliyor. Daha sIk bir nedenden dolayi sag yumurtalik aci ceker. Yas grubu, folikul olusumunun en aktif oldugu ureme cagindaki genc kizlar ve kadinlardir.

Yumurtalik apopleksisinin belirtileri
Belirli semptomlarin baskinligina dayanarak, uc patoloji bicimini ayirt etmek gelenekseldir. Bunlar;

Hemorajik: Kan kaybi belirtileri baskindir,

Agrili: Yogun aci verici duyumlar hakimdir,

KarisIk: Hem kan kaybi hem de agri sendromu belirtileri belirgindir.

Durumun ciddiyeti, kaybedilen kan miktarina gore belirlenir, ancak ultrasonla degerlendirmesi genellikle yaklasIktir. Su sekilde tanimlanabilir. Bunlar;

Kolay kan kaybi: 150 ml’ye kadar kan,

Orta: 500 ml’ye kadar kan,

Agir: 500 ml’nin uzerindeki herhangi bir sey, genellikle kan.

Agri, kanin bircok agri reseptoru iceren peritonu tahris etmesi nedeniyle olusur, agri miktari her zaman dogrudan pelvis veya karindaki kan hacmine bagli degildir. Sag tarafli apopleksi ile agri genellikle, pelviste sivinin birikebildigi ve ultrasonda kanla karistirilabilen bir apandisit atagi ile karistirilir. Apopleksi sirasinda (ancak sadece onunla degil) kan kaybi belirtileri bas donmesi, halsizlik, cilt ve mukoza zarlarinda solgunluk, terleme, mide bulantisi ve kusmadir. Bazen mesane veya bagirsaklardaki kan basinci nedeniyle (cok fazla kan olmalidir), yanlis idrara cikma veya diskilama durtusu olusabilir. Kan zaten ust karindaysa, omuzlarda ve boyunda hos olmayan bir his olabilir (frenikus semptomu). Sik idrara cikma olusur, her saat basi veya daha sIk durtu olabilir.

Yumurtalik apopleksi teshisiYumurtalik Apopleksi Nedir?
Tani, bir jinekolog tarafindan tipik sIkayetler ve anamnez verileri, muayene, nabiz ve basincin degerlendirilmesi, pelvis ve karin ultrasonu, kan testleri ve hamilelik ekarte edilirse (idrarda gebelik testi yeterlidir) temelinde yapilir. Gercek hayatta deneyimli bir jinekolog genellikle 5 dakikada tani koyabilir. Kesin tani laparoskopik olarak yapilir, operasyon sirasinda kanamanin kaynagi belirlenir ve ayni zamanda durur. Sadece nadir durumlarda, kan kaybi hacmi kritik oldugunda ve kanamayi olabildigince cabuk durdurmak gerektiginde, karin ameliyatlarina basvururlar.

Yumurtalik apopleksi nasil tedavi edilir?
Hafif ila orta derecede kanama icin, devam eden kan kaybi belirtisi yoksa, hastanede bir doktorun surekli gozetimi altinda konservatif tedavi mumkundur. Kan kaybinin ilerlemesini dislamak icin kandaki hemoglobin seviyesinin dinamik bir degerlendirmesini ve seri ultrason saglar. Hemostatik ilaclar sIklikla kullanilir, bazen demir preparatlari recete edilir. Siki yatak istirahati ve ayrica vitamin kullanimi, elektroforez, fizyoterapi adezyonlari onlemek icin uzun zamandir arkaik kabul edildi ve hicbir kanit temeli yok.

Ameliyat sirasinda laparoskopi yapilir, kan alinir, kanamanin kaynagi bulunur, durdurulur, bazen ayni anda kist cikarilir. Kan kaybi buyukse, toplanan kan genellikle ozel bir filtre sisteminden gecirilir, temizlenir, konsantre edilir ve dezenfekte edilir, ardindan hastanin kendi kanini damardan geri verir. Sistem CellSaver olarak adlandiriliyor ve buyuk ve modern tip merkezlerinde kullaniliyor.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık