IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Mensa Nedir?


Mensa, 1946 yilinda Ingiltere’de Roland Berrill adinda bir avukat ve bir bilim adami ve avukat olan Dr. Lance Ware tarafindan kuruldu. Mensa’nin asil amaci, bugun oldugu gibi, siyasi olmayan ve tum irksal Mensa Nedir?veya dini ayrimlardan arinmis bir toplum yaratmakti. “Mensa ”, “masa ” anlamina gelir. Mensa, etnik koken, renk, inanc, ulusal koken, yas, siyaset, egitim ve sosyal gecmisin tamamen alakasiz oldugu bir yuvarlak masa toplumu oldugu icin bu isim Latince’dir. Aslinda, uyelikle ilgili tek yeterlik, onaylanmis bir zeka testinde genel nufusun ust %2’lik dilimi icinde puan almaktir. Siyaset, din ve sosyal konularda herhangi bir durus sergilemeyen Mensa’nin, her biri farkli bakis acisina sahip pek cok farkli ulke ve kulturden uyesi vardir; bu nedenle, Mensa’nin belirli bir bakis acisini benimsemesi, tum bakis acilari icin bir forum olma rolune aykiri olacaktir.

Bugun, dunya capinda yaklasIk 90 ulkede yaklasIk 145.000 Mensali vardir. Antarktika haric her kitada aktif Mensa organizasyonlari vardir ve Mensa’nin belirtilen uc amaci her zaman aynidir. Bunlar:

Insanligin yararina insan zekasini belirlemek ve gelistirmek;
Zekanin dogasi, ozellikleri ve kullanimlari hakkinda arastirmalari tesvik etmek;
Uyelerine tesvik edici bir entelektuel ve sosyal ortam saglamak.

Mensa Anayasasi
Mensa Anayasasi’nin birinci sayfasinda yukarida sayilan uc ana amac belirtilmistir ve bu organizasyonun altyapisini da ortaya koymaktadir. Her ulkenin, Mensa’nin asgari anayasal gerekliliklerini temel alan kendi ulusal Mensa anayasasi vardir; bu, ulusal yasal gereklilikler elbette oncelikli olsa da tum ulusal Mensas icin temel gereklilikleri ortaya koyan belgedir. Mensa Anayasasi, tum ulusal Mensa gruplarini yoneten kapsamli bir belgedir.

Mensalilar Ne Tur Faaliyetlerde Bulunur?
Toplum, birbirlerinin arkadasligindan zevk almak ve cok cesitli sosyal, kulturel ve entelektuel faaliyetlere katilmak amaciyla hayatin her kesiminden insanlari agirliyor. Bunlar sunlari icerir:

Dersler, tartismalar, dergiler, ozel ilgi gruplari ve yerel, bolgesel, ulusal ve uluslararasi toplantilar araciligiyla fikir alisverisi;
Uyelerin gorus ve tutumlarinin arastirilmasi;
Istihbarat veya Mensa ile ilgili projelerde Mensa icindeki ve disindaki arastirmacilara yardim.
Mensa ayrica daha gayri resmi bir hizmet sunar: uyeleri, diger uyeler tarafindan yayilan yeni fikirler icin elestirel ama akilli bir izleyici olarak hizmet eder.

Mensa’nin Tipik Bir Uyesi Fiye Bir Sey Var mi?
Hayir, kesinlikle yok! Mensa uyelerinin yuksek IQ disinda tek bir hakim ozelligi yoktur ve aralarindaki benzerliklerin bittigi yer burasidir! Mensalilarin yaslari 2 ila 100 arasinda degisiyor, ancak cogu 20 ila 60 yaslari arasinda. Egitimde, okul oncesi cocuklardan liseyi terk edenlere ve birden fazla doktorasi olan kisilere kadar uzaniyorlar. Ve Mensalilarin meslekleri soz konusu oldugunda, cesitlilik sasirticidir: polis memurlari ve profesorler, kamyon soforleri, el iscileri ve askeri personel, doktorlar ve teslimat suruculeri, ciftciler ve itfaiyeciler, bilim adamlari ve sarkicilar, hukumet yetkilileri ve cam ufleyiciler gibi liste uzayip gidiyor.

Unlu Mensali ve odullu Mensalilar var, ancak buyuk cogunlugu adlarini duymayacaginiz insanlardir. Sadece olaganustu IQ’lari olan, cok merakli olma egiliminde olan, kavramlari cabuk kavrayan ve cok cesitli ilgi alanlarina sahip siradan insanlar. Cogu Mensalinin iyi bir mizah anlayisi vardir, konusmayi severler ve genellikle soyleyecek cok seyleri vardir! Evet, Mensalilarin cogu zaman guclu fikirleri vardir. Gercekten de 12 Mensali bir odada herhangi bir konuda en az 13 farkli gorus bulacaginiz soylenir!

Pek cok kisi Mensa araciligiyla hayat arkadasini, daha pek cogu da omur boyu arkadas bulmustur. Her Mensalinin katilmak icin kendi kisisel nedeni vardir.

Bir Kisinin IQ’sunu Ne Olusturur?Mensa Nedir?
IQ veya Zeka Bolumu terimi genellikle, genel populasyona kiyasla denegin bilissel yetenegini derecelendiren bir testteki puani tanimlar. IQ testleri, medyan puan olarak 100 olan standart bir olcek kullanir. Cogu testte 90 ile 110 arasinda bir puan veya medyan arti veya eksi 10 ortalama zekayi gosterir. 130’un uzerindeki bir puan, olaganustu zekayi gosterir ve 70’in altindaki bir puan, zeka geriligini gosterebilir. Selefleri gibi, modern testler de bir IQ puani belirlerken cocugun yasini hesaba katar. Cocuklar, nufusa gore gelisim duzeylerine gore derecelendirilir.

Olculen bu bilissel yetenek nedir? Basitce soylemek gerekirse, IQ testleri, genel olarak problem cozme ve kavramlari anlama yeteneginizi olcmek icin tasarlanmistir. Bu, muhakeme yetenegi, problem cozme yetenegi, seyler arasindaki iliskileri algilama yetenegi ve bilgi depolama ve alma yetenegini icerir. IQ testleri, bu genel entelektuel yetenegi cesitli sekillerde olcer. IQ Testi ile sunlar test edilebilirler:

Uzamsal yetenek: sekillerin manipulasyonunu gorsellestirme yetenegi
Matematiksel yetenek: problem cozme ve mantigi kullanma yetenegi
Dil yetenegi: Bu, harfler yeniden duzenlendiginde veya kaldirildiginda cumleleri tamamlama veya kelimeleri tanima yetenegini icerebilir.
Hafiza yetenegi: gorsel veya isitsel olarak sunulan seyleri hatirlama yetenegi

Bu kategorilerin her birindeki sorular, belirli bir bilissel yetenegi test eder, ancak bircok psIkolog, ayni zamanda genel entelektuel yetenegi de gosterdigini kabul eder. Cogu insan bir soru turunde digerlerinden daha iyi performans gosterir, ancak uzmanlar cogunlukla bir kategoride basarili olan kisilerin diger kategorilerde de benzer sekilde iyi performans gosterdigini ve herhangi bir kategoride basarisiz olan birinin de basarisiz oldugunu belirledi. Buna dayanarak, bu uzmanlar, diger belirli bilissel yetenekleri belirleyen genel bir entelektuel yetenek unsuru oldugunu teorilestirir. Ideal olarak, bir IQ testi, “g” olarak kisaltilan bu genel zeka faktorunu olcer. Bu nedenle en iyi testler, bircok entelektuel yetenek kategorisinden sorular icerir, boylece test belirli bir beceriye gore agirliklandirilmaz.

IQ testleri, bilginizin miktarini degil, fikirleri anlama yeteneginizi olctugu icin, yeni bilgiler ogrenmek IQ’nuzu otomatik olarak artirmaz. Ogrenmek zihninizi calistirabilir, bu da daha buyuk bilissel beceriler gelistirmenize yardimci olabilir, ancak bilim adamlari bu iliskiyi tam olarak anlamis degiller. Ogrenme ve zihinsel yetenek arasindaki baglanti, beynin isleyisi ve entelektuel yetenegin dogasi gibi hala buyuk olcude bilinmemektedir. Entelektuel yetenek, cevresel faktorlerden cok genetik faktorlere bagli gorunuyor, ancak cogu uzman, cevrenin gelisiminde onemli bir rol oynadigi konusunda hemfikir.

Ama IQ puaninizi artirabilir misiniz? Cocuklarin, bebekken daha iyi beslenme ve diyet almalari durumunda daha yuksek entelektuel yetenek gelistirdigine dair bazi kanitlar vardir ve okul oncesi donemde daha yuksek duzeyde entelektuel uyarim, cocuklarin IQ puanlarini birkac yillik ilkokul icin artirma egiliminde, ancak IQ puanlarini kalici olarak artirmaz. Cogunlukla, yetiskin IQ puanlari zamanla onemli olcude artmaz. Entelektuel olarak uyarici bir atmosferi korumanin (ornegin yeni beceriler ogrenerek veya bulmaca cozerek) bazi bilissel yetenekleri gelistirdigine dair kanitlar vardir, tipki bir egzersiz rejimini surdurmenin fiziksel yetenegi artirma sekline benzer, ancak bu degisIklikler kalici degildir ve fazla bir etkisi yoktur.Mensa Nedir?

Bu nedenle, hangi egitimi alirsaniz alin, IQ puaniniz nispeten sabittir. Bu, zekanizi artiramayacaginiz anlamina gelmez. IQ testleri, entelektuel yetenegin belirli yonlerini olcmenin yalnizca kusurlu bir yontemidir. Pek cok elestirmen, IQ testlerinin yaraticiligi, sosyal becerileri, bilgeligi, kazanilmis yetenekleri veya zekanin yonleri olarak kabul ettigimiz bir dizi baska seyi olcmedigine isaret ediyor. IQ testlerinin degeri, entelektuel potansiyelin oldukca dogru bir gostergesi oldugu kanitlanmis genel bilissel yetenegi olcmeleridir. IQ ile okuldaki ve isyerindeki basari arasinda yuksek bir pozitif iliski vardir, ancak IQ ile basarinin ortusmedigi cok sayida durum vardir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık