IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 30.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cuju Nedir?


Cuju (antik futbol), futbolla benzerlikleri olan, puanlama ve oyun tarzinda birkac onemli varyasyon iceren eski bir Cin sporudur. Genellikle bir veya iki kalenin sahanin ortasina yerlestirildigi, genellikle iplik veya Cuju Nedir?alcak duvarlarla tanimlanan dikdortgen bir alanda oynanir. Orta cagin Cin’inde cok populer bir spordu, tum siniflar arasinda yaygindi ve entelektueller, koyluler, kraliyet ailesi ve askerler tarafindan ayni sekilde begenildi.

Spor, 16. yuzyilda kaybolmadan once, Cin’den diger ulkelere bile yayilan, bin yili askin bir suredir populerlik saltanatinin tadini cikardi.

Kokenler ve Tarih
Spor muhtemelen bir sure once oynanmis olsa da, Cuju’nun daha onceki oynama rekoru, tarihi bir siyasi ders kitabi olan MO 3. yuzyilda Zhan Guo Ce’ye aittir. Cin, sporun dogum yeri ve ana vataniydi, ancak Japonya, Kore ve Vietnam’da bir dereceye kadar uygulanmis gibi gorunuyor.

Song Hanedanligi doneminde (960-1279), Cuju’nun popularitesi patladi. Koylulerden kraliyet ailesine kadar her siniftan insan bu sporu hem oynamaktan hem de izlemekten zevk aldilar. Cuju’nun seyirci sporu olarak popularitesi arttikca, profesyonel oyuncular bundan bir kariyer yapabildiler. Bu donemde olcegi belki de erken futbol tarihiyle karsilastirilabilirdi, ancak bu egilim devam etmedi. Ming Hanedanligi (1368-1644) sirasinda, Cuju’nun popularitesi keskin bir sekilde azaldi, yalnizca nispeten az sayida insan tarafindan oynandi.

Nasil Oynanir?
Zhuqui adi verilen geleneksel Cuju tarzi , modern futbolla bazi benzerliklere sahiptir. 12-16 oyuncudan olusan iki takim, her biri cuju topuyla bir gol atarak puan kazanmaya calisir. Ancak, futbolun aksine, sahanin ortasina yerlestirilmis tek bir kale vardir. Bu kale, ortasinda bir delik bulunan, aralarinda yukseltilmis gerilmis bir ag bulunan iki direkten yapilmistir. Her takim kendi taraflarindan bu delikten topu atmaya calisir. Tarihinin baslarinda, Cuju’nun iki amacli bir versiyonu da vardi. Her takimin sahanin ortasinda kendi kalesine sahip oldugu, ancak tek gollu varyasyonun popularitesi nedeniyle bu terk edildi. Bir maci kazanmak icin kac gol atilmasi gerektigi veya bir zaman sinirinin kullanilip kullanilmadigi ise belli degildir.Cuju Nedir?

Tang Hanedanligi (618-907) sirasinda, sporun Baida adi verilen baska bir versiyonu, ozellikle kadinlar arasinda populerlik kazandi. Bu oyunda 2-10 bireysel oyuncudan olusan bir grup, sirayla gol atmaya calisir. Bir yargic veya yargic grubu, beceri, stil ve top kullanimi icin puan verir ve dusuk performans icin puanlari dusurebilir. Oyunun sonunda en yuksek puani alan oyuncu kazanir.

Gunumuzde Cuju
Bugun Cuju oynamak icin bir topa (standart bir futbol topu ya da antika tarzda bir deri futbol topu ) ve bir kaleye ihtiyaciniz olacak. Hedef icin, bir voleybol takimi (veya zaten direkleriniz varsa sadece ag ) alin ve ortada 2 fit capinda bir delik acin. Agi degistirmek istemiyorsaniz, yerden 5 ila 8 fit yuksekte iki direge cocuk boyutunda bir hulahoop monte edin (koli bandi yapacaktir). Hedef hazir oldugunda, alaninizin ortasina kurun.

Takim Sporu (Zhuqui): Sahanin her iki tarafinda birer tane olmak uzere, her biri en fazla 16 oyuncudan olusan iki takim kurun. Her takimin amaci, eller disinda vucudun herhangi bir bolumunu kullanarak topu kendi sahasindan merkezi kaleye gecirmektir. Top kaleden gectiginde, gelen takim bir puan alir. Ya belirli sayida puanla oynayin ya da geleneksel futbol gibi bir zaman siniri belirleyin. Oyunun sonunda, en cok puani alan takim kazanir!

(Supheniz oldugunda, gerektigi gibi futbol kurallarini degistirin.)

Beceri Yarismasi (Baidi): Oyunun bu versiyonu antrenmani bir yarismaya donusturuyor. Becerilerini sergilerken istediginiz sayida oyuncunun sirayla gol atmasini saglayin. Eller disinda vucudun herhangi bir kismiyla topa dokunabileceginizi unutmayin, bu yuzden yaratici olun!

Bir yargic, atisin ne kadar etkileyici olduguna bagli olarak her gol icin puan verir (gol basina 1 ila 5 puanlik bir olcek iyi sonuc verir) ve ozensizlik icin puanlar duser. Her oyuncu icin belirli sayida denemeden sonra en cok puani alan kisi kazanir!

Kisitlamalar
Oyuncularin elleri disinda vucudunun herhangi bir kismiyla topa dokunmalarina izin verilir. Bir hakem faul verebilir ve/veya puan dusebilir, ancak neyin faul oldugu veya bu sistemin butunuyle nasil calistigi acik degildir.

Techizat
Tang Hanedanligi’ndan (618-907) once, Cuju, tuylerle doldurulmus deriden dikilmis iki yarim kureden yapilmis bir topla oynanirdi. Spor populerlik kazandikca, daha kaliteli bir top standart hale geldi. Birbirine dikilmis sekiz parca deri ile, yeni cuju topu oncekinden cok daha duzgun bir sekle sahipti ve ic kisimdaki hava dolu bir hayvan kesesi, daha kolay manevra icin daha hafif bir agirlik verdi.Cuju Nedir?

Bu zaman dilimi ayni zamanda sonraki yuzyillar icin standart olacak hedef kurulumunu da olusturdu. Tipik olarak, iki direk, sagda gosterildigi gibi, ortasinda bir delik olacak sekilde aralarinda gerilmis bir ag ile alanin ortasina otururdu.
Song Hanedanligi doneminde (960-1279) cuju toplari, seklini daha da yuvarlamak icin on iki parca deri ile hazirlanmis ve yaklasIk 21 onsluk profesyonel bir standart agirlik olusturulmustur. Cuju top kalitesi ve tekduzeligindeki bu gelismeler, profesyonel oyuncular arasinda topun daha fazla kontrol edilmesini sagladi.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık