IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 30.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Platonius Nasil Bir Bitkidir?


Yaygin isim: Bakuri, Bakuri
Aile: Clusiaceae
USDA dayanikliligi: 10-12Platonius Nasil Bir Bitkidir?
Bilinen Tehlikeler: Bilinmiyor
Habitatlar: Mevsimsel olarak su basan, nemli ormanlar. Cogunlukla acik, gecis bitki ortusunde bulunur, sIk ormanlarda nadirdir.
Menzil: G. Amerika – Paraguay, Brezilya, Kolombiya, Guyana, Surinam.
Yenilebilirlik Derecesi: 4/5
Diger kullanimlar: 3/5
Ot Potansiyeli: Evet
Tibbi Derecelendirme: 2/5

Yaygin olarak Bakuri olarak bilinen Platonia insignis, yaklasIk 25-40m yuksekliginde ve 1.5m capinda buyuyen tropikal buyuk agactir. Duz bir govdeye, karsilikli dallara, parlak yapraklara ve buyuk pembe ciceklere sahiptir. Bakuri meyvesi olgunlastiginda sari renkli, yuvarlak, kalin kabuklu ve beyaz etli olur. Meyveler cig olarak tuketilebilecegi gibi tatlilara da donusturulebilir. Kabuk kaynatma ishale karsi kullanilir. Tohum yagi, tatli badem yagi ile birlestirildiginde egzama ve ucuk tedavisinde kullanilir. Sabun ve mum uretiminde de kullanilir. Kabuk lif ve siyah recine verir – recine teknelerde dolgu macunu olarak kullanilirken lif halat haline getirilir. Bakuri ahsabi agir, elastik, orta sertten serte, orta derecede gucludur ve kuru odun delicilerinin ve termitlerin saldirilarina karsi dayaniklidir.

Platonia insignis, hizli bir sekilde 25m’ye (82ft) 20m’ye (65ft) kadar buyuyen, yaprak dokmeyen bir Agactir. Ingiltere 10. bolge icin dayaniklidir. Sunlar icin
uygundur: hafif (kumlu), orta (tinli) ve agir (kil) topraklar.
Uygun pH: hafif asitli, notr ve bazik (hafif alkali) topraklar. Golgede buyuyemez. Nemli veya islak topragi tercih eder.

Yenilebilir Parcalar: meyvesi, sivi yagi
Yenilebilir Kullanim Alanlari: sivi yagiPlatonius Nasil Bir Bitkidir?

Meyve – cig veya pismis olarak serbet, dondurma, marmelat veya jole olarak kullanilabilir. Beyaz, ozlu hamur hos bir kokuya ve hos, asit alti bir tada sahiptir. Meyve olgunlastiginda sari, neredeyse yuvarlak veya oval, 75-125mm genisliginde, 900g agirliga kadar ulasabilir. Kabugu sari, sert, ici etli, 1-2cm kalinliginda ve yapiskan, sari, recineli lateks icerir. Kisir tohum bolmeleri, tercih edilen kisim olan ‘filho’ adi verilen kuspe ile doldurulur. Yagin yenilebilir olmasi pek olasi degildir.

Tibbi Kullanim alanlari arasinda, antidermatoz, ishal onleyici, buzucu, egzama vardir. Tohumlar, tatli badem yagi ile karistirilmis ve egzama ve ucuk tedavisinde kullanilan bir yagin %6 ila 11’ini icerir. Kabuk buzucudur. Ishalin tedavisi icin bir kaynatma kullanilir.

Diger Kullanim Alanlari: Tohumdan ‘bakuri yagi’ olarak bilinen kurutmayan bir yag elde edilir. Mum ve sabun yapiminda kullanilir. Kordon icin agac kabugundan elde edilen bir lif kullanilir. Kabuktan elde edilen siyah, yapiskan bir recine, tekneleri doldurmak icin kullanilir. Oz odun, bircok ince, koyu, genellikle siyah cizgilerle donuk sari ila turuncu-kahverengidir; 3-9 cm genisligindeki sarimsi beyaz diri odun seridinden acikca ayrilmistir. Doku kaba ila orta; tahil genellikle duz fakat bazen duzensizdir; parlaklik dusuktur. Ahsabi agirdir; orta derecede zordan serte; orta derecede guclu; elastik; toprakta dayanikli ve kuru odun delicilerine ve termitlere karsi dayaniklidir. Yuksek kontrol ve bozulma riski ile biraz yavas mevsime girer; bir kez kuruduktan sonra hizmette zayif bir sekilde kararlidir. Oldukca yuksek bir koreltme etkisine sahiptir, stellit uclu ve tungsten karbur aletler tavsiye edilir; zor olsa da hem el hem de elektrikli aletlerle calismak kolaydir; civileme ve vidalama iyidir, ancak on delme gerektirir; yapistirma yalnizca ic amaclar icin dogrudur; iyi parlatir. Insaat, birinci sinif mobilya, doseme, gemi yapimi ve genel marangozluk icin degerlidir.

Nemli, ova tropiklerinin bir bitkisidir. Gunesli bir konumda basarili buyur. Bitkiler, kotu drenaj da dahil olmak uzere cesitli toprak kosullarina toleranslidir, ancak kuru topraklardan hoslanmazlar. Kendi dogal menzili icindeki bazi bolgelerde, bu agac, dusen tohumlardan cogaldigi ve eger kesilirse, koklerden bol miktarda emiciler urettigi icin bir yabani ot olarak gorulur. Oldukca hizli buyuyen bir agactir. Cicek rengi Pembedir.Platonius Nasil Bir Bitkidir?

Tohum, bireysel kaplarda kismen golgeli bir konumda olgunlasir olgunlasmaz ekilir. Tohumun 20-40 gun icinde filizlenmesiyle, genellikle yuksek bir cimlenme orani beklenebilir. Tohum, vahsi dogada 30 gunden az cok kisa bir canliliga sahiptir.

Diger isimleri, Bacupari, Bacuri, Bacuri assu, Bacuri do para, Bacury, Geelhart, Goherica, Ko, Maniballi, Packoeri, Pacuri, Pakoeri, Pakouri, Pakuri, Parcouri, Pacoury-uva, bacuriparidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık