IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

2Beğeni(ler)
  • 1 gönderen CeReN
  • 1 gönderen CeReN

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
CGI Nedir?


Sinema, baslangicindan bu yana, ozellikle VFX (gorsel efektler) alaninda buyuk olcude gelisti. Son birkac on yilda, bilgisayar tarafindan olusturulan goruntuler anlamina gelen CGI, dramalardan gise rekorlari kiran filmlere kadar bircok sahneye egemen oldu. Devrim niteliginde olsa da, CGI efektlerinin kullanimi son yillarda cok inceleme altina alindi. Fakat CGI nedir, nelerden olusur ve daha fantastik ama inandirici hikayeler anlatmak icin nasil kullanilabilir?

CGI Tanimi ve OzellikleriCGI Nedir?
Herhangi bir CGI taniminin cok genis olmasi zorunludur, cunku terim kendisini yalnizca bir tur gorsel efektle daraltmaz. O halde en dikkate deger orneklerin uzerinden gecmeden once, “CGI ne anlama geliyor?”u tanimlayalim.

CGI Nedir?
CGI , bilgisayar grafiklerinin sanatta ve medyada kullanimi olan bilgisayar tarafindan olusturulan goruntulerin kisaltmasidir. Bunlar 2B veya 3B animasyonlar, nesneler veya islemeler olabilir; sanat veya medya turu bir film, televizyon programi, video oyunu veya simulasyon olabilir. CGI, bilim kurgu destanlarindan sessiz samimi dramalara kadar uzanan filmlerde kullanilabilir. CGI’nin nasil kullanildigi, tum konumlarin canlandirilmasindan karakterler ve ortamlar uzerinde incelikli calismalara kadar cesitlilik gosterir. Son yillarda, CGI, kullanimi ister ince ister bariz olsun, cogu buyuk film icin gorsel efekt olmustur.

CGI Ozellikleri Nelerdir?
Metin, nesneler, arka planlar ve ortamlar gibi iki boyutlu bilgisayar tarafindan olusturulan goruntuler
Uc boyutlu nesneler, sekiller, bosluklar ve ortamlar
Iyi durumlarda, gozu kandirarak sunulan yanilsamaya inandiran bilesIk goruntuler ve videolar
Kotu durumlarda, yapay gorunen ve/veya diger her seye gore one cikan sahte figurler, gorseller, nesneler ve ortamlar

CGI Teknolojisi Nedir?
“CGI ne zaman icat edildi?” sorusu cesitli mucitlerin ve sirketlerin yeni ve gelisen bilgisayar animasyonu dunyasiyla ugrastigi 1960’lara kadar izlenebilir. Bunlarin cogu kapsam olarak iki boyutluydu, ancak tumu bilimden muhendislige ve daha sonra tibba kadar uzanan disiplinlerde kullaniliyordu.

CGI teknolojisi gelistikce, film yapimcilari sinemadaki ilk CGI filmleri arasinda yer alan filmlerinde de kullanma bicimlerini degistirdi. Westworld’de (1973) dijital bakis acilari ve Star Wars (1977) ve Alien’de (1979) tel cerceve modelleri olusturabilirlerdi, ancak o zamanlar kullanimlari ve kapsamlari hala sinirliydi. CGI’nin rolu, 1980’lerde Tron (1982), The Last Starfighter (1984) ve Young Sherlock Holmes (1985) gibi filmlerle gercek hayattaki nesnelerin ve yasamin tam modellerini olusturmak icin teknolojiyi kullanarak daha da gelisecekti. Bu nedenle, filmlerdeki ve film fandomlarindaki insanlar bugun CGI teknolojisine atifta bulunduklarinda, neredeyse her zaman VFX calismalarindan bahsediyorlar . Bu, insanlarin, canavarlarin, binalarin, arabalarin, patlamalarin ve diger bircok seyin 3B modellerini icerebilir. Bu 3D modeller daha sonra, bir canavarin bir sehre saldirmasi veya bir arabanin bir patlamayla havaya ucmasi gibi bir canli aksiyon senaryosuna konur. Bu tur CGI etkileri yaygindir ve genellikle yuksek profilli yapimlarda gorulur.

CGI, donem dizileri ve gise rekorlari kiran bilim kurgu filmleri kadar farkli filmlerde de gorulebilir. Ornegin bir donem dramasinda, mekanlari doneme ozgu ayrintilarla doldurmak ve ayni zamanda tutarli manzara, yani binalar, insanlar ve araclarla dolu arka plan ortamlari saglamak icin kullanilabilir. Gise rekorlari kiran bir bilim kurgu filminde karakterlerden, araclardan, ortamlardan ve aksiyondan gordugunuz her seyin neredeyse %90’i CGI olabilir.

Gecmisten Gunumuze CGI OrnekleriCGI Nedir?
Sinema tarihi, her tur film turunden cesitli CGI ornekleriyle doludur. Bu orneklerden bazilari normal bir filmdeki kucuk ama dikkate deger anlar, diger ornekler ise filmin tamamidir.

CGI ornekleri, teknolojinin on yillar boyunca nasil gelistigi konusunda size onemli bir referans saglayacaktir. Westworld’deki gibi kucuk bir seyden Toy Story’deki gibi her seyi kapsayan ve hatta Spider-Man: Into the Spider-Verse ve Avengers: Infinity War gibi son super kahraman juggernaut’larina kadar.

CGI’nin nerede basladigini ve o zamandan beri nerede oldugunu anlamak ve dusunmek onemlidir, ozellikle de CGI kullanimiyla ilgili herhangi bir tartisma hakkinda konusacaksak. Son on ya da on iki yilda, kotu CGI kullanimindan bikmis olan sinemaseverlerden CGI’yi kinayan yuksek bir ses yukselmeye basladi. Hatta insanlarin (hala) pratik efektler yerine neden CGI kullanildigini sordugu bir noktaya geldi.

Kotu CGI, bazi filmlerde kesinlikle bir sorundur, ancak populer ve iyi yapilmis bir videoda, en iyi CGI turu, farkina bile varmadiginiz yerdir. CGI artik buyuk gise rekorlari kiran filmlere indirgenmiyor. Bir bilimkurgu filmi yapiyorsaniz, ancak minimum VFX kullaniyorsa, belki gercekten ihtiyaciniz olan yerde biraz CGI kullanabilirsiniz. Ya da belki gordugunuz bir seyi kopyalamak istiyorsunuz, ancak aslinda varken kaynaklariniz olmadigini dusunuyorsunuz.

Bircok CGI filmi, baska turlu asla yapamayacaklari seyleri yapmak icin teknolojiyi kullanir. James Cameron filmleri , CGI’lari ile bilinir, cunku ayni teknoloji, Terminator 2’de (1991) T-1000’i mumkun kilan seydi. Ayrica Titanic’i (1997) gercek setlerle birlikte CGI modellerinin kullanimiyla cok daha etkili hale getirdi. Daha yakin zamanlarda, Avatar (2009), benzersiz bir deneyim yaratmak icin CGI ile birlikte cesitli VFX’leri kullanarak Cameron’i gorsel oyununun zirvesinde gosterdi.

CGI efektlerini iyi kullanan cogu film, genellikle onu diger VFX calismalariyla dengeler. Jurassic Park (1993), gercekci gorunumlu dinozorlar yaratmak icin CGI’yi pratik efektlerle birlikte kullandigindan, bunun altin standardi olabilir.
CGI kullanan diger filmler, bir ortama daha fazla doku, karakter veya nesne eklemek gibi fark etmeyecegimiz sekillerde kullanir. Ornegin, gercek bir sehrin cekimi, sokakta, isIkta veya golgelerde ek dokular, binalar, insanlar ve arabalar icerecek sekilde manipule edilebilir. Zodiac (2007), soz konusu ortamlara iliskin ogelerle birlikte ortamlar olusturmak icin kapsamli CGI kullanmistir.

CGI efektleri basta fantastik filmler icin kullanilmis olabilir, ancak farkli turlerdeki bircok film yapimcisi bundan faydalandi. Ayrica artik eskisi kadar pahali veya sinirli degil ve daha fazla filmin teknolojiden yararlanmasina izin veriyor. Ve cocuk filmleri gibi bazi turlerde, bu tur filmleri yapmak icin baskin bicim haline geldi.

CGI Animasyon Nedir?CGI Nedir?
Sinemanin hicbir alani bu teknolojiyi tamamen animasyonlu CGI filmlerinden daha fazla benimsememistir. Stop motion animasyon, bircok animasyon filmi hala elle cizilmis olmasina ragmen, bir donem oldukca populer bir tarzdi. Uc boyutlu animasyona en yakin film yapimiydi, ancak yapilmasi zaman ve cok caba gerektirdi. Stop-motion, ekranda gosterilecek her bir hareket bitinin haritasini cikarmanizi gerektirdiginden, ayrica uzun zaman aldi.

Kisa sure sonra bilgisayarlar, CGI ile elle cizilmis ve stop motion animasyon arenasina hukmetmeye basladi. Bu teknoloji, gercek hayattaki film yapimiyla sinirli olmayan uc boyutlu dunyalar yaratmayi mumkun kildi. Sadece bu da degil, bilgisayar animasyonu da film yapimcilarinin istedikleri kadar gercekci veya fantastik olmalarini sagladi.
Pixar, ilk Pixar kisa filmlerinde goruldugu gibi, tamamen bilgisayarla olusturulmus animasyonu deneyen ilk kisilerden biriydi . Toy Story (1995), tamamen bilgisayar animasyonuyla yapilan ilk CGI filmi olarak tanindi ve tek basina onu kayda deger kilabilirdi. Ancak, film ayni zamanda elestirmenlerce begenildi ve finansal bir basari elde etti; tum zamanlarin en iyi animasyon filmlerinden biri olarak bilinir ve sevilen devam filmlerine ilham verir.

Diger studyolar, ilk olarak Antz’i (1998) olumlu sonuclarla ortaya koyan Dreamworks gibi, CGI animasyonunda ellerini denemeye karar verdi. Bununla birlikte, herhangi bir film onlari temel olarak haritaya koyduysa, buyuk bir basari elde eden ve cocuk animasyonu uzerinde buyuk bir etkisi olan Shrek (2001) idi.

Yuzyilin basindan beri, takip edilmesi gereken neredeyse cok fazla CGI animasyon filmi oldu. Disney, on yildan uzun bir sure once kendi 3D animasyon calismalarini Pixar’in disina cikarmaya basladiklarinda bu tarza kendini adamisti. Bu gunlerde, 2D animasyon televizyona dusmus gorunuyor, o zaman bile 3D modelleri kullanan sovlar hala rekabet edebiliyor.

Pixar, Disney ve Dreamworks aile dostu animasyona hakim olsa da, Illumination gibi studyolar kendi marka 3D render filmlerini yaratmak icin atilim yapti. Sahnede nispeten yeni olmalarina ragmen, Cilgin Hirsiz (2010) ve Evcil Hayvanlarin Gizli Yasami (2016) gibi hitler, CGI animasyon alaninin hala cok gelismekte oldugunu kanitladi.

CGI’nin Gelecegi
Filmler artik her zamankinden daha fazla CGI kullandigindan, hala yapilacak cok sayida yenilik var. O zaman Lucasfilm ve Industrial Light & Magic’teki (ILM) calisanlarin, hit Disney+ sovu The Mandalorian’da kullanilan StageCraft, nami diger “The Volume” ile bu yeniligin basinda yer almasi beklenebilir. Eskiden yaptiklari gibi, Lucasfilm ve ILM, pratik sahnelemeyi bilgisayar tarafindan olusturulan goruntulerle birlestiren (post produksiyonun aksine) kamera icinde VFX cekmek icin cigir acan yeni bir yol yaratti.

StageCraft (dijital arka plan), Unreal Engine’i son birkac yildir diger yapimlar (ve tabii ki video oyunlari) icin VFX’in arkasinda olan Epic Games de dahil olmak uzere bircok farkli sirketin guclerini birlestiriyor. Unreal Engine ve bilgisayar teknolojisinin kullanimi, StageCraft’i oldugu kadar etkili ve ustaca yapan seyin onemli bir parcasidir.

StageCraft, yesil ve mavi ekran teknolojisine verilen nihai yanittir. Hayali arka planlarinizi yapmak icin renkli bir sayfaya sahip olmak yerine, neden oyuncular sette performans gosterirken bu arka planlari gercekten yansitmiyorsunuz? Yani oyunculari yesil veya mavi ekranlar onunde oynatmak yerine, olmalari gereken (yansitilmis) ortamda rol alabilirler.
Oyuncular icin harika bir sey olmasinin yani sira StageCraft her seyden once herkesin isini kolaylastiriyor. LED ekranlardan olusan 270 derecelik bir alan kullanilarak, kameralar donerken cekim ortami (CGI veya gercek) ekranda goruntulenir. Setin kendisindeki aydinlatma ve aksesuarlarla birlestirilen Volume, ister col manzarasi isterse buzlu tundra olsun, oyuncular gercekten oradaymis gibi sahneyi olusturmak icin LED ekranlarini kullanir. Sonuc, tamami kamera icinde, sette, gercek zamanli olarak yapilan gercekci gorunumlu bir sahnedir.

Hala biraz erken ama StageCraft simdiden dalgalar yaratiyor ve onu kullananlar da dahil herkesi sasirtiyor. Tabii ki herkesin StageCraft’a erisimi yok, cunku hala oncelikli olarak The Mandalorian icin kullaniliyor. Ancak bu teknolojinin, en azindan Lucasfilm’de, yakinda daha fazla projede yer alacagi kesin.


ALİNTİ ~
DelikaN bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Alt 29.Temmuz.2022   #2
Çevrimdışı
YorGun BiRi
Cevap: CGI Nedir?


emeğinize sağlık

  Alıntı ile Cevapla

Alt 29.Temmuz.2022   #3
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cevap: CGI Nedir?


DelikaN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emeğinize sağlık

tşk ederim.

DelikaN bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık