IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

1Beğeni(ler)
  • 1 gönderen CeReN

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Hemeroplanes Tirtili Nasil Bir Canlidir?


Bir sfenks guvesi tirtili (Hemeroplanes triptolemus) buyuyup tuy dokerken ve tukettigi yapraklardan enerji depolarken, kahverengi ve beyaz lekelerin surekli degisen bir karisimi onu yuva dedigi yesilliklerin arasinda kamufle eder. Ancak tirtil buyudukce gizlenmesi daha da zorlasir. Neyse ki bu ozel tur icin, gelisiminin son asamasi, koruma icin yeni bir strateji sunuyor. En hirsli yagmur ormani avcisini bile caydirmaya yetecek kadar korkutucu bir sunum.Hemeroplanes Tirtili Nasil Bir Canlidir?

Sfenks guvesi tirtili, en ufak bir tehlike belirtisinde, mesela bunlar kambur bir kus ya da ziplayan bir kertenkele olsun, maskeli baloya baslar. Bir daldan sarkan vucut, suni yilan derisi desenli alt tarafi parliyormus gibi gorunen goz beneklerini ortaya cikarir. Tirtil, yuzeyindeki kucuk deliklerden havayi emerek basini sisirir ve zehir bezleriyle sismis ucgen bir kafatasi yanilsamasi yaratir. Olumcul bir yilanin sekli ac bir yirticiyi korkutmak icin yeterli degilse, tirtil saldiracakmis gibi atilir. Ve larvanin herhangi bir gercek silahtan gulunc eksIkligine ragmen, stratejisi etkili gorunuyor. Arastirmacilar, hamur isi hamurundan yapilan yapay tirtillari kullanan deneylerde bu durumu gozlemlediler.Goz benekleri ve yilan seklindeki bir kafa, agacta yasayan yilanlarin nadir oldugu bolgelerde bile, bir tirtilin kus avcilari arasinda hayatta kalma sansini buyuk olcude artirabilir.

Sfenks guvesi ailesindeki diger tirtillar, yirticilara karsi en savunmasiz olduklari gelisim asamalarinda hayatta kalmak icin benzer taktikler gelistirdiler. Ornegin Nessus sfenks guveleri (Amphion floridensis), rahatsiz edildiklerinde degistirilmis agiz kisimlarindan havayi zorlayarak endise verici bir ciglik yayarlar ve bircok larva zehirli on bagirsak icerigini sinir bozucu parazitlere kusar. Bu evrimsel stratejiler, tirtillarin hayatta kalmasini ve sonunda ciftlesmeye, adaptasyonlarini bir sonraki nesle aktarmaya ve elbette cicekleri tozlastirmaya hazir kabarik guveler olarak ortaya cikmalarini saglamaya yardimci oldu ve sadece kendi turlerinin degil, sayisiz canli turunun de hayatta kalmasini saglamaya yardimci oldu.

BiyolojiHemeroplanes Tirtili Nasil Bir Canlidir?
Sfenks guvesinin gogsu ve kanatlari pullarla kaplidir. Guve kendini nektarla beslemek iciin bir hortum kullanir. Hem erkek hem de disilerin nispeten uzun bir omru 10 ila 30 gun arasindadir. Disi guveler seffaf yesil yumurtalar birakir. Yumurta buyumesi 3 ila 21 gun arasinda guclu bir sekilde degisir. Ocak-Subat ve yine Haziran-Temmuz aylari arasinda en yuksek ucuslarla yilda en az iki nesil vardir.

Larvalar Mesechites trifida ile beslenir. Larva formunda, Hemeroplanes triptolemus, on vucut bolumlerini, goz yamalariyla birlikte bir yilan gorunumu vermek icin genisletebilir. Bu yilan taklidi, potansiyel yirticilara zarar vermeden saldiracagi noktaya kadar uzanir.

Dagilim
Guve Kosta Rika, Belize, MeksIka, Guatemala’da biliniyor ve muhtemelen Orta Amerika’da Kolombiya, Ekvador, Bolivya, Arjantin, Venezuela ve Guyana’ya da ucuyorlar.

Cogu tirtil, goguste uc cift gercek bacak ve karin uzerinde birkac cift kisa, etli cikinti ile birden fazla bolumden olusan silindirik govdelere sahiptir. Basin her iki yaninda, isIk algilama islevi goren ancak goruntu olusumunda olmayan alti kucuk goze (stemmata) sahiptir. Kisa segmentli antenleri ve guclu ceneleri vardir.

Tirtillar doymak bilmez istahlariyla bilinirler. Bazi turler bocekleri veya diger kucuk hayvanlari yemesine ragmen, genellikle cesitli bitki turlerinin yapraklarini yerler. Yaprak yiyen turler meyve agaclarina, ekinlere, sus bitkilerine, sert agaclara ve calilara buyuk zarar verebilir.Hemeroplanes Tirtili Nasil Bir Canlidir?

Tirtillarin gorunumu, ozellikle de onlarin ozelliklerine gore oldukca degiskendir. Kendilerini yirticilardan koruma yeteneklerinde temel bir rol oynayan renklenme durumu soz konusudur. Bircok durumda, bir tirtilin gorunusu, cevresindekileri taklit etmek icindir ve larva buyudukce degisir. Bazi tirtillarda, renklenme goze carpar veya yirticilari aldatmaya veya korkutmaya yarayabilecek sahte goz lekeleri gibi ozelliklerin varligiyla artar.


ALİNTİ ~
DelikaN bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık