IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
James Webb Uzay Teleskobu Nedir?


Merak ediyoruz. Buraya nasil geldik? Evrende yalniz miyiz? Evren nasil calisir?

James Webb Uzay Teleskobu, bu sorulari cevaplamak icin iddiali bir bilimsel cabadir. Webb, insan bilgisinin sinirlarini daha da ileriye tasimak, ilk galaksilerin olusumuna ve diger dunyalarin ufkuna ulasmak icin onceki uzay tabanli teleskoplarin mirasi uzerine insa ediyor.

Gizli Evreni Ortaya CikarmakJames Webb Uzay Teleskobu Nedir?
James Webb Uzay Teleskobu, uzay tabanli astronominin buyuk mirasina katiliyor. NASA’nin uzay teleskopu misyonlari, evreni ve icindeki yerimizi anlamamizda devrim yaratti. Webb, Hubble Uzay Teleskobu’nun yuksek cozunurlugune ve Spitzer Uzay Teleskobu gibi orta-kizilotesi araliktaki isIk dalga boylarini tespit etme yetenegine sahiptir. Webb’in kizilotesi algilama teknolojisi, toz bulutlariyla ortulmus yildizlari, diger dunyalarin atmosferlerindeki suyu ve simdiye kadar olusmus en eski galaksilerden gelen ilk isigi gozlerimizin onune serecek.
Webb teleskobu kullanilarak yapilacak bilim, bizi NASA’nin evrenin sirlarini kesfetme ve Dunya’nin otesindeki yasami arama konusundaki kapsamli bilim hedeflerine yaklastiracak.

Gorunur Isigin Otesinde
Insan gozunun gorebildigi isIk gokkusagi, bilimde elektromanyetik spektrum olarak bilinen toplam isIk araliginin kucuk bir kismidir. Teleskoplar, bize uzayin gizli bolgelerini gostermek icin gorunur araligin disindaki isigi algilayacak sekilde tasarlanabilir. James Webb Uzay Teleskobu, gorunur tayfin kirmizi ucunun otesindeki isIk olan yakin-kizilotesi ve orta-kizilotesi dalga boylarini tespit eder.

Kizilotesi isIk, goruntulerdeki yeni ayrintilari ortaya cikararak gok cisimlerine iliskin anlayisimizi derinlestirir. Kizilotesi isIk, astronomi icin uc ana sekilde onemlidir.

Ilk olarak, bazi nesneler kizilotesi dalga boylarinda daha iyi gozlemlenir. Insanlar veya genc bir gezegen gibi, serin olan ve fazla enerji ya da gorunur parlaklik yaymayan bazi madde cisimleri hala kizilotesinde yayilir. Insanlar bunu isi olarak algilarken, yilanlar gibi diger bazi hayvanlar kizilotesi enerjiyi “gorebilir”. Gorunur isigin kisa ve dar dalga boylari, toz parcaciklarindan sicramaya egilimlidir, bu da gorunur isigin yogun bir bulutsudan veya gezegen oncesi gaz ve toz bulutundan kacmasini zorlastirir. Kizilotesi isigin daha uzun dalga boylari, tozun uzerinden daha kolay gecer ve bu nedenle Webb’dekiler gibi kizilotesi isigi algilayan cihazlar bu isigi yayan nesneleri tozlu bir bulutun icinde gorebilir. Bir bulutsunun ortasinda olusan dusuk enerjili kahverengi cuceler ve genc on yildizlar , Webb’in inceleyebildigi, gozlemlenmesi zor kozmik nesneler arasindadir. Bu sekilde Webb, kelimenin tam anlamiyla gorunmeyen “gizli” bir yildiz ve gezegen olusumu evreni ortaya cikaracaktir.James Webb Uzay Teleskobu Nedir?

Kizilotesi isIk , buyuk patlamadan sonra her seyin baslangicindan, erken evrendeki ilk yildizlar ve galaksilerden bircok gizeme dair ipuclari barindirir. Kozmolojik kirmiziya kayma adi verilen bir surecle, evren genisledikce isIk gerilir, boylece daha kisa morotesi ve gorunur dalga boylarinda yayilan yildizlardan gelen isIk, daha uzun kizilotesi isigin dalga boylarina gerilir.

Evren tarihindeki bu ilk gunlerin gozlemlenmesi, karanlik madde ve enerji, kara delikler, zaman icinde galaksi evrimi, ilk yildizlarin neye benzedigi ve bugun yasadigimiz evrene nasil ulastigimiz gibi kafa karistirici sorulara isIk tutacaktir.

Bir Sonraki Nesil
James Webb Uzay Teleskobu, uzayli tabanli teleskop astronomisindeki bir sonraki bolumdur. Webb gorevi, Hubble Uzay Teleskobu’nun guclu goruntuleme yeteneginin mirasina ve Spitzer Uzay Teleskobu’nun gorunur spektrumun otesindeki isigi orta-kizilotesi araliga kadar algilama yetenegi uzerine insa edilmistir. Kizilotesi isIk, gorunur isigi engelleyen yogun gaz bulutlari icinden gectigi icin Webb, evrenin onceden gizlenmis bolgelerini ortaya cikaracaktir: erken galaksiler, gezegenleri olusturan, kahverengi cuceler ve cok daha fazlasini bize gosterebilir.

Uzaya gonderilen en buyuk teleskop olan Webb’in yenilikci tasarimi, bir kizilotesi teleskop icin iki ana zorlugun ustesinden gelmektedir: yeterince isigi en iyi sekilde yakalamak icin buyuk bir aynaya sahip olmak ve istenmeyen kizilotesi kaynaklarinin gozlemlenen isiga mudahale etmesini onlemek icin soguk tutulma. Webb’in tenis kortu buyuklugundeki gunes koruyuculari, onu Gunes’ten gelen isi ve isIktan korurken, genis parcali aynasi (en genis noktasinda 6,5 metre (21,3 fit) kapsayan 18 parca), kizilotesi isigi etkili bir sekilde yakalamasini saglar.
Bu teleskop tarafindan saglanacak goklerin muhtesem manzarasi ve evrenimiz ve kokeni hakkinda daha derin bir anlayis, bu karmasIk ve zorlu yolculuk icin degerli bir varis noktasidir. Bu kadar buyuk bir aynayi uzaya firlatmak baska bir buyuk zorluktu. Yaratici muhendisligin buna cevabi Origami’den ilham alan katlanir teleskop olan Webb’dir. Hem guneslik hem de aynalar, teleskop firlatma aracindan ayrildiktan sonra acilacak sekilde tasarlandi. Bilimsel calisma teknolojiyi besler ve muhendisler daha iyi uzay araclari yapmaya baslarlar. Bu size daha iyi enstrumanlar ve daha fazlasini ogrenmek icin disari cikma sansi verir.

Webb’in gercek bilimsel gozlemleri, her biri kizilotesi isigin farkli yonlerini incelemek icin ozel olarak tasarlanmis dort arac tarafindan gerceklestirilir: Yakin Kizilotesi Kamera (NIRCam); Yakin Kizilotesi Spektrograf (NIRSpec); kamerali ve spektrografli bir Orta Kizilotesi Enstruman (MIRI); ve Yakin Kizilotesi Goruntu ve Yariksiz Spektrograf (NIRISS). Bu araclar, Webb icin teleskopun bilimsel kapasitesini ve gorevi boyunca verimli operasyonlarini artirmak icin gelistirilen mikro deklansor dizisi gibi yeni teknolojileri icerir. Her iki yon de Webb’in kullanisliligi icin gereklidir. Verimlilik, Webb calisir durumdayken daha fazla astronomun Webb’den yararlanmasina olanak tanir ve mumkun olan en iyi bilim kapasitesi, bu astronomlarin en temel sorularimizdan bazilarini arastirmasina yardimci olacaktir: Buraya nasil geldik? Evren nasil calisir?

Webb’in cigir acan muhendisligi, cigir acan bilimi kolaylastiracak.

Webb Projesi Zaman CizelgesiJames Webb Uzay Teleskobu Nedir?
1989
Uzay Teleskobu Bilim Enstitusu (STScI) ve NASA, STScI’de Yeni Nesil Uzay Teleskobu Calistayi’na ev sahipligi yapiyor. Odak noktasi, o zaman 2005 olarak tahmin edilen, hizmet disi birakildiktan sonra Hubble Uzay Teleskobu’nu takip edecek bir gozlemevinin bilim ve teknik yetenekleriydi.

1995 -1996
Bir STScI komitesi, kizilotesi isigi gozlemleyebilen onemli olcude daha buyuk bir teleskop onerdi. NASA, Yeni Nesil Uzay Teleskobu’nun fizibilitesini incelemek icin Goddard Uzay Ucus Merkezi’ni ve STScI’yi secti. Uc bagimsiz hukumet ve havacilik ekibi, boyle bir gozlemevinin mumkun olduguna karar verdi.

1997
NASA, teleskopun teknik ve finansal gereksinimlerine ince ayar yapmak icin Goddard Uzay Ucus Merkezi, TRW ve Ball Aerospace’den ekipleri secti.

1999
Lockheed Martin, Ball Aerospace ve TRW (ayrica Kodak ve ATK ile ortaktir), tasarimin ve maliyetin on analizini iceren Faz A gorev calismalarini yuruttu.

2002
Iki Asamali A calismasina dayanarak NASA, secilen tasarimin performansini ve maliyetini incelerken, Asama B ayrintili tasarim calismalarina devam etmek icin TRW/Ball Aerospace tasarimini secti. Teleskop, Yeni Nesil Uzay Teleskobu’ndan James Webb Uzay Teleskobu olarak yeniden adlandirildi.

Asama B’de, TRW ve Ball’a gozlemevi sozlesmesi verilir, ancak degisIklikler hemen olmustur. Northrop Grumman, TRW’yi satin aldi ve B, C ve D Asamalari sirasinda gozlemevini gelistirmek icin Ball ile birlikte calismaya basladi.
NASA, ucus bilimi calisma grubunu ve Yakin Kizilotesi Kamerayi (NIRCam) gelistirmekten sorumlu ekibi secti.

2004
Kapsamli, uzun vadeli calisma gerektiren bazi teleskop parcalarinin, ozellikle Webb’in bilim aletlerinin ve birincil aynanin 18 parcasinin insaati basladi.

2005
NASA, Webb’i uzaya firlatmak icin Avrupa Uzay Ajansi’nin Ariane 5 roketinin kullanilmasini onayladi.

2006
Yakin Kizilotesi Kamera (NIRCam) ve Orta Kizilotesi Enstruman (MIRI) icin bilim araci ekipleri, kritik tasarim incelemelerinden gecer ve ucus araclarinin yapimini baslatir. Webb’in tum temel teknolojileri, ucus kosullari altinda basariyla test edilir.

2007-2008
NASA, ic ve dis gruplar tarafindan gozden gecirilen Webb misyonuna sahiptir. Dahili on tasarim incelemesi ve harici savunucu olmayan inceleme, planlarin ve tasarimlarin, NASA’nin ayrintili tasarim, tedarik, test ve teleskop ve gozlemevi bilesenlerinin montajini iceren C ve D asamalarini taahhut etmesi icin gereken olgunluga ulastigi sonucuna varmistir. Insaat ciddi bir sekilde baslar.James Webb Uzay Teleskobu Nedir?

Entegre Bilim Enstruman Modulu “ISIM”, muhendislerin ana yuk olarak adlandirdiklari James Webb Uzay Teleskobu’nun kalbidir. Bu, uzak yildizlardan ve galaksilerden ve diger yildizlarin yorungesindeki gezegenlerden gelen isigi algilayacak dort ana aleti barindiracak birimdir.

2009
Webb’in dort bilim aletini barindiracak sekilde insa edilen Entegre Bilim Enstruman Modulu (ISIM) yapisi, test icin Goddard Uzay Ucus Merkezi’ne gelir.

2010
Webb, entegre gozlemevinin gorevi icin tum bilim ve muhendislik gereksinimlerini karsilayacagini belirten kritik gorev tasarim incelemesinden gecer.

2011
Webb’in aynalari tamamlanir. Ince bir altin tabakasiyla berilyum kaplidirlar ve uzayda maruz kalacaklari soguk sicakliklara maruz birakilan kriyojenik testlerden gecmislerdir.

2012
Goddard Uzay Ucus Merkezi, Webb’in dort bilim aracindan ikisini, Orta Kizilotesi Aleti (MIRI) ve Yakin Kizilotesi Goruntuleyici ve Yariksiz Spektrografini (NIRISS) ve Webb’in Ince Yonlendirme Sensorunu Avrupa ve Kanada uzay ajanslarindan alir. Webb’in ikincil aynasi ve ilk uc birincil ayna parcasi da Ball Aerospace & Technologies Corp.’tan Goddard Uzay Ucus Merkezi’ne gelir.

Northrop Grumman ve ortagi ATK, Webb’in teleskobun birincil ayna parcalarini tutmak icin tasarlanan arka panel yapisinin orta bolumunu insa etmeyi bitirir.

2013
Webb’in arka panel yapisinin iki yan “kanadi” Northrop Grumman ve ATK tarafindan tamamlanir. Webb’in son iki bilim araci, Yakin Kizilotesi Kamera (NIRCam) ve Yakin Kizilotesi Spektrograf (NIRSpec) ve kalan birincil ayna segmentleri Goddard Uzay Ucus Merkezi’ne teslim edilir.

2014
Uzay araci parcalarinin (yakit tanklari, jiroskoplar ve gunes panelleri gibi) imalati baslar. Dort aletin tumunu iceren Integrated Science Instrument Module’un (ISIM) kriyojenik testi, aletlerin yani sira aletlerle iletisim kurmak icin kullanilan elektronik aksamlarin performansini gostermek icin baslatilir.

2015-2016
Entegre Bilim Enstruman Modulunun (ISIM) kriyojenik testi tamamlanir. 18 birincil ayna parcasi, ikincil ayna ve destek payandalariyla birlikte arka duzleme monte edilmistir. Birincil ve ikincil aynalar, Optik Teleskop Elemani olarak bilinen birimi olusturmak icin arka aynalar ve ISIM ile entegre edilmistir. NASA’nin Johnson Uzay Merkezi’ndeki A Odasinda, Webb’in bilim aletleri ve ayna elemani, tum sistemlerin uzaydakine benzer soguk, havasiz bir ortamda duzgun calismasini saglayan yaklasIk 100 gunluk kriyojenik test asamasi icin askiya alindi.

2017
Optik Teleskop Elemani, Johnson Uzay Merkezi’nde Oda A adi verilen dev bir termal vakum odasinda kriyojenik testlerden basariyla gecer.

2018
Son termal vakum testinin basariyla tamamlanmasinin ardindan, Optik Teleskop Elemani, Webb’in tum ucus bilesenlerini tek bir cati altinda toplayarak Redondo Beach, California’daki Northrop Grumman’a teslim edilir. Ilk basarili iletisim testleri, STScI’deki Gorev Operasyon Merkezi’nden California’daki yerdeki teleskop uzay aracina kadar yurutulmustur.James Webb Uzay Teleskobu Nedir?

2019
Webb’in uzay araci elemani olan guneslik ve otobus ilk kez, firlatma ortaminin zorluklarini ve uzayin asiri boslugunu simule eden akustik, titresim ve termal vakum testlerinden basariyla gecer. Muhendisler, Northrop Grumman’da Webb teleskobunun iki yarisini (Optik Teleskop Elemani ve uzay araci) basariyla birlestirir.
Webb’in 5 katmanli gunes kalkani, Dunya’da son kez acilir ve uzayda sahip olacagi ayni konuma gerilir.

2020
Webb ilk kez tamamen katlanir ve firlatma ortaminin sarsilmasina dayanabilecegini kanitlamak icin son cevresel testleri tamamlar.
Webb’in gunes kalkani da Dunya’da son kez konuslandirilir.

2021
Webb katlanmis ve son kez firlatilmak uzere istiflenir. STScI, Webb’in uzaydaki ilk yilinda yurutecegi bilimi tamamlayarak, Dongu 1 Genel Gozlem programlarinin secimini duyurur. Webb, firlatilmak uzere Fransiz Guyanasi Kourou’daki Guyana Uzay Merkezine (Le Center Spatial Guyanais, CSG) gonderilir.

NASA’nin James Webb Uzay Teleskobu, Fransiz Guyanasi’ndaki Avrupa Uzay Limani’ndan bir Ariane 5 roketi uzerinde 25 Aralik 07:20 EST’de firlatilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık