IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Marburg Virusu Hastaligi Nedir?


Eskiden Marburg hemorajik atesi olarak bilinen Marburg virusu hastaligi (MVD), insanlarda siddetli, genellikle olumcul bir hastaliktir. Virus, insanlarda siddetli viral hemorajik atese neden olur. Ortalama MVD vaka olum orani yaklasIk %50’dir. Vaka olum oranlari, virus susu ve vaka yonetimine bagli olarak gecmis salginlarda %24 ile %88 arasinda degismistir.Marburg Virusu Hastaligi Nedir?

Rehidrasyon ile erken destekleyici bakim ve semptomatik tedavi sagkalimi iyilestirir. Henuz virusu notralize ettigi kanitlanmis lisansli bir tedavi yoktur, ancak bir dizi kan urunu, bagisIklik terapileri ve ilac tedavileri su anda gelistirilme asamasindadir.

Pteropodidae familyasinin meyve yarasalari olan Rousettus aegyptiacus, Marburg virusunun dogal konakcilari olarak kabul edilir. Marburg virusu insanlara meyve yarasalarindan bulasir ve insandan insana bulasma yoluyla insanlar arasinda yayilir.

Topluluk katilimi, salginlari basarili bir sekilde kontrol etmenin anahtaridir.

Marburg virusu, vaka olum orani %88’e varan bir hastalik olan Marburg virusu hastaliginin (MVD) etken maddesidir, ancak iyi hasta bakimi ile cok daha dusuk olabilir. Marburg virusu hastaligi ilk olarak 1967’de Almanya’da Marburg ve Frankfurt’ta tespit edildi. Buradan da Belgrad ve Sirbistan‘a kadar yayildi.

Marburg ve Ebola virusleri, Filoviridae ailesinin (filovirus) uyeleridir. Farkli viruslerin neden olmasina ragmen, iki hastalik klinik olarak benzerdir. Her iki hastalik da nadirdir ve yuksek olum oranlarina sahip salginlara neden olma kapasitesine sahiptir.

Almanya’da Marburg ve Frankfurt’ta ve 1967’de Sirbistan’in Belgrad kentinde eszamanli olarak meydana gelen iki buyuk salgin, hastaligin ilk taninmasina yol acti. Salgin, Uganda’dan ithal edilen Afrika yesil maymunlarinin (Cercopithecus aethiops) kullanildigi laboratuvar calismalariyla iliskilendirildi. Daha sonra, Angola, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Guney Afrika (yakin zamanda Zimbabve’ye seyahat gecmisi olan bir kiside) ve Uganda’da salginlar ve sporadik vakalar bildirilmistir. 2008 yilinda, Uganda’da Rousettus yarasa kolonilerinin yasadigi bir magarayi ziyaret eden gezginlerde iki bagimsiz vaka bildirildi.

Bulasma
Baslangicta, insan MVD enfeksiyonu, Rousettus yarasa kolonilerinin yasadigi magaralara uzun sure maruz kalmaktan kaynaklanir. Marburg, enfekte kisilerin kani, salgilari, organlari veya diger vucut sivilariyla ve bu sivilarla kontamine olan yuzeyler ve malzemelerle bulasabiliyor.

Saglik calisanlari, supheli veya dogrulanmis MVD hastalarini tedavi ederken sIklikla enfekte olmustur. Bu, enfeksiyon kontrol onlemlerinin sIki bir sekilde uygulanmadigi durumlarda hastalarla yakin temas yoluyla meydana gelmistir. Kontamine enjeksiyon ekipmani veya igne batmasi yaralanmalari yoluyla bulasma, daha ciddi hastalik, hizli bozulma ve muhtemelen daha yuksek olum orani ile iliskilidir.

Olen kisinin bedeniyle dogrudan temasi iceren defin torenleri de Marburg’un bulasmasina katkida bulunabilir. Insanlar kanlarinda virus oldugu surece bulasici kalir.

Marburg Virusu Hastaliginin Belirtileri
Kulucka suresi (enfeksiyondan semptomlarin baslamasina kadar gecen sure) 2 ila 21 gun arasinda degisir.
Marburg virusunun neden oldugu hastalik, yuksek ates, siddetli bas agrisi ve siddetli halsizlik ile aniden baslar. Kas agrilari ortak bir ozelliktir. Ucuncu gun siddetli sulu ishal, karin agrisi ve kramplar, bulanti ve kusma baslayabilir. Ishal bir hafta boyunca devam edebilir. Bu asamadaki hastalarin gorunumu, “hayalet benzeri” cizilmis yuz hatlari, derin gozler, ifadesiz yuzler ve asiri uyusukluk olarak tanimlanmistir. 1967 Avrupa salgininda, cogu hastada semptomlarin baslamasindan 2 ila 7 gun sonra gorulen bir ozellik kasintisiz dokuntuydu.

Bircok hasta 5 ila 7 gun arasinda siddetli hemorajik belirtiler gelistirir ve olumcul vakalarda genellikle birden fazla bolgeden bir tur kanama olur. Kusmuk ve diskidaki taze kana genellikle burun, dis etleri ve vajinadan kanama eslik eder. Damar giris yerlerinde (sivi vermek veya kan ornekleri almak icin intravenoz erisimin saglandigi yerlerde) spontan kanama ozellikle zahmetli olabilir. Hastaligin siddetli asamasinda, hastalar yuksek atesler yasarlar. Merkezi sinir sisteminin tutulumu kafa karisIkligi, sinirlilik ve saldirganlik ile sonuclanabilir. Hastaligin gec evresinde (15 gun) zaman zaman orsit (testislerden birinin veya her ikisinin iltihaplanmasi) bildirilmistir.

Olumcul vakalarda, olum en sIk semptomlarin baslamasindan 8 ila 9 gun sonra meydana gelir ve genellikle oncesinde siddetli kan kaybi ve sok olur.

TeshisMarburg Virusu Hastaligi Nedir?
MVD’yi sitma, tifo atesi, sigelloz, menenjit ve diger viral hemorajik atesler gibi diger bulasici hastaliklardan klinik olarak ayirt etmek zor olabilir. Belirtilerin Marburg virusu enfeksiyonundan kaynaklandigina dair dogrulama, asagidaki teshis yontemleri kullanilarak yapilir:

Antikor yakalama enzim baglantili immunosorbent tahlili (ELISA)
Antijen yakalama tespit testleri
Serum notralizasyon testi
Ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi
Elektron mikroskobu
Hucre kulturu ile virus izolasyonu.

Hastalardan toplanan numuneler asiri biyolojik tehlike riski tasir; inaktive edilmemis numuneler uzerinde laboratuvar testleri, maksimum biyolojik muhafaza kosullari altinda yapilmalidir. Tum biyolojik ornekler, ulusal ve uluslararasi nakliye sirasinda uclu paketleme sistemi kullanilarak paketlenmelidir.

Tedavi ve Asilar
Su anda MVD icin onaylanmis herhangi bir asi veya antiviral tedavi bulunmamaktadir. Bununla birlikte, destekleyici bakim – oral veya intravenoz sivilarla rehidrasyon – ve spesifik semptomlarin tedavisi, sagkalimi iyilestirir. Gelistirilmekte olan monoklonal antikorlar (mAb’ler) ve Ebola Virusu Hastaligi (EVD) icin klinik calismalarda kullanilmis olan Remdesivir ve Favipiravir gibi antiviraller vardir ve bunlar ayni zamanda MVD icin test edilebilir veya ihtiyatli kullanim/genisletilmis erisim altinda kullanilabilir.

Mayis 2020’de EMA, Zabdeno (Ad26.ZEBOV) ve Mvabea’ya (MVA-BN-Filo) pazarlama izni verdi. Mvabea, Vaccinia Ankara Bavarian Nordic (MVA) olarak bilinen ve Zaire ebola virusunden 4 protein ve ayni gruptan diger uc virus (filoviridae) uretecek sekilde modifiye edilmis bir virus icerir. Asi potansiyel olarak MVD’ye karsi koruma saglayabilir, ancak etkinligi klinik deneylerde kanitlanmamistir.

Hayvanlarda Marburg Virusu
Rousettus aegyptiacus yarasalari, Marburg virusu icin dogal konak olarak kabul edilir. Meyve yarasalarinda belirgin bir hastalik yoktur. Sonuc olarak, Marburg virusunun cografi dagilimi, Rousettus yarasalarinin araligi ile ortusebilir.
Uganda’dan ithal edilen Afrika yesil maymunlari (Cercopithecus aethiops), ilk Marburg salgini sirasinda insanlar icin enfeksiyon kaynagiydi.

Farkli Ebola viruslerine sahip domuzlarda deneysel asilar bildirilmistir ve domuzlarin filovirus enfeksiyonuna duyarli oldugunu ve virusu sactigini gostermektedir. Bu nedenle domuzlar, MVD salginlari sirasinda potansiyel bir yukseltici konak olarak dusunulmelidir. Henuz baska hicbir evcil hayvanin filovirus salginlariyla bir iliskisi oldugu dogrulanmamis olsa da, bir onlem olarak, aksi kanitlanana kadar potansiyel amplifikator konakcilari olarak dusunulmelidirler.
Domuzlarin meyve yarasalari ile temas yoluyla enfekte olmasini onlemek icin Afrika’daki domuz ciftliklerinde ihtiyati tedbirlere ihtiyac vardir. Bu tur bir enfeksiyon, virusu potansiyel olarak cogaltabilir ve MVD salginlarina neden olabilir veya katkida bulunabilir.

Onleme ve KontrolMarburg Virusu Hastaligi Nedir?
Iyi bir salgin kontrolu, vaka yonetimi, surveyans ve temasli takibi, iyi bir laboratuvar hizmeti, guvenli ve onurlu definler ve sosyal seferberlik gibi bir dizi mudahalenin kullanilmasina dayanir. Topluluk katilimi, salginlari basarili bir sekilde kontrol etmenin anahtaridir. Marburg enfeksiyonu icin risk faktorleri ve bireylerin alabilecegi koruyucu onlemler konusunda farkindaligi artirmak, insan bulasmasini azaltmanin etkili bir yoludur.

Risk azaltma mesajlari birkac faktore odaklanmalidir:

Meyve yarasa kolonilerinin yasadigi magaralara uzun sure maruz kalmaktan kaynaklanan yarasadan insana bulasma riskini azaltmak, meyve yarasasi kolonilerinin yasadigi madenlerde veya magaralarda calisma veya arastirma faaliyetleri veya turist ziyaretleri sirasinda, insanlar eldiven ve diger uygun koruyucu giysiler (maskeler dahil) giymelidir. Salginlar sirasinda tum hayvansal urunler (kan ve et) tuketilmeden once iyice pisirilmelidir.

Enfekte hastalarla, ozellikle vucut sivilariyla dogrudan veya yakin temastan kaynaklanan toplum icinde insandan insana bulasma riskini azaltmak, Marburg hastalari ile yakin fiziksel temastan kacinilmalidir. Evde hasta hastalara bakarken eldiven ve uygun kisisel koruyucu ekipman giyilmelidir. Hastanede hasta yakinlarini ziyaret ettikten sonra ve evde hasta hastalarla ilgilendikten sonra duzenli el yikama yapilmalidir.

Marburg’dan etkilenen topluluklar, hem hastaligin dogasi hem de gerekli salgin kontrol onlemleri hakkinda nufusun iyi bilgilendirilmesini saglamak icin caba gostermelidir.

Salgin sinirlama onlemleri, olen kisinin hizli, guvenli ve onurlu bir sekilde gomulmesini, Marburg ile enfekte olmus biriyle temas halinde olabilecek kisilerin belirlenmesini ve 21 gun boyunca sagliklarinin izlenmesini, daha fazla yayilmayi onlemek icin sagliklilari hastalardan ayirmayi ve dogrulanmis kisilere bakim saglamayi icerir. Hasta ve iyi hijyen saglanmasi ve temiz bir cevre gozetilmelidir.

Olasi cinsel bulasma riskini azaltmak. Devam eden arastirmalarin daha fazla analizine dayanarak, DSO, Marburg virusu hastaligindan kurtulan erkeklerin, semptomlarin baslangicindan itibaren 12 ay boyunca Marburg virusu icin iki kez negatif test edilene kadar daha guvenli seks ve hijyen uygulamalarini onermektedir. Vucut sivilari ile temasindan kacinilmali, sabun ve su ile yikanmasi tavsiye edilmektedir. DSO, kaninda Marburg virusu testi negatif cikan nekahat donemindeki erkek veya kadin hastalarin izolasyonunu onermemektedir.

Saglik Hizmetlerinde Enfeksiyon Kontrolu
Saglik calisanlari, varsayilan tanilari ne olursa olsun, hastalara bakarken her zaman standart onlemler almalidir. Bunlar arasinda temel el hijyeni, solunum hijyeni, kisisel koruyucu ekipman kullanimi (sicramalari veya enfekte malzemelerle diger temasi engellemek icin), guvenli enjeksiyon uygulamalari ve guvenli ve onurlu gomme uygulamalari yer alir.
Marburg virusu oldugundan suphelenilen veya teyit edilen hastalara bakan saglik calisanlari, hastanin kan ve vucut sivilari ve kontamine yuzeyler veya giysi ve yatak takimi gibi malzemelerle temasi onlemek icin ekstra enfeksiyon kontrol onlemleri almalidir. MVD’li hastalarla yakin temasta (1 metre icinde) oldugunda, saglik calisanlari yuz korumasi (yuz siperi veya tibbi maske ve gozluk), temiz, steril olmayan uzun kollu bir elbise ve eldivenler (steril eldivenler) giymelidir.
Laboratuvar calisanlari da risk altindadir. Marburg enfeksiyonunun arastirilmasi icin insanlardan ve hayvanlardan alinan numuneler, egitimli personel tarafindan ele alinmali ve uygun donanimli laboratuvarlarda islenmelidir.

Marburg Virusu Hastaligindan Iyilesen Kisilerde Marburg Viral KaliciligiMarburg Virusu Hastaligi Nedir?
Marburg virusunun, hastaliktan iyilesen bazi kisilerde bagisIklik ayricalikli bolgelerde kaldigi bilinmektedir. Bu bolgeler testisleri ve gozun icini icerir.

Hamileyken enfekte olan kadinlarda virus plasenta, amniyotik sivi ve fetuste kalir.

Emzirirken enfekte olan kadinlarda virus anne sutunde kalabilir.

MVD’den iyilesen bir kiside yeniden enfeksiyonun yoklugunda nuks-semptomatik hastalik nadir bir olaydir, ancak belgelenmistir. Bu fenomenin nedenleri henuz tam olarak anlasilmamistir.

Marburg virusunun enfekte semen yoluyla bulastigi, klinik iyilesmeden sonra yedi haftaya kadar belgelenmistir. Cinsel yolla bulasma riskleri ve ozellikle spermada canli ve bulasici virusun zaman icinde prevalansi konusunda daha fazla surveyans verisine ve arastirmasina ihtiyac vardir. Bu arada ve mevcut kanitlara dayanarak DSO sunlari onermektedir:

Marburg’dan kurtulan erkekler, taburcu olduklarinda (danismanliktan baslayarak) semen testi programlarina kaydolmali ve hastalik baslangicindan sonraki uc ay icinde zihinsel ve fiziksel olarak hazir olduklarinda semen testi teklif edilmelidir. Art arda iki negatif test sonucu alindiginda semen testi onerilmelidir.

Marburg’dan kurtulan tum kisiler ve cinsel partnerleri, menileri Marburg virusu icin iki kez negatif test edilene kadar daha guvenli cinsel uygulamalar saglamak icin danismanlik almalidir.

Hayatta kalanlara prezervatif saglanmalidir.

Marburg’da hayatta kalanlar ve cinsel partnerleri:

Tum cinsel uygulamalardan kacinmali veya semenleri Marburg virusu icin iki kez tespit edilmeden (negatif) test edilene kadar dogru ve tutarli prezervatif kullanimiyla daha guvenli cinsel uygulamalari gozlemlemilidir.

Tespit edilmemis (negatif) testlerden sonra hayatta kalanlar, Marburg virusu bulasma riskini en aza indirerek normal cinsel uygulamalarina guvenle devam edebilirler.

Marburg virusu hastaligindan kurtulan erkek kisiler, semptomlarin baslangicindan itibaren 12 ay boyunca veya semenleri Marburg virusu icin iki kez saptanamayan (negatif) olana kadar daha guvenli cinsel uygulamalar ve hijyen uygulamalidir.
Menileri Marburg icin iki kez tespit edilemeyen (negatif) test edilene kadar, hayatta kalanlar, masturbasyon sonrasi da dahil olmak uzere, meni ile herhangi bir fiziksel temastan sonra derhal ve iyice sabun ve suyla yikayarak iyi el ve kisisel hijyen uygulamalidir. Bu sure zarfinda kullanilmis prezervatifler guvenli bir sekilde kullanilmali ve seminal sivilarla temasi onlemek icin guvenli bir sekilde atilmalidir.

Tum hayatta kalanlara, eslerine ve ailelerine saygi, haysiyet ve sefkat gosterilmelidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık