IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cotesia Congregata Nasil Bir Yaban Arisidir?


Parazitik yaban arilari, oldukca cesitlidir ve otcul bocek zararli populasyonlarinin bastirilmasinda onemli bir rol oynarlar. Daha once tanimlanmis birkac parazitik yaban arisi turunun, belirli konakcilara veya Cotesia Congregata Nasil Bir Yaban Arisidir?konakci besin bitkilerine adaptasyonlardan kaynaklanan kriptik turlerin kompleksleri oldugu bulunmustur. Uzun suredir konakci-parazitoid etkilesimleri icin bir model sistem olarak hizmet eden Cotesia congregata (Say), konakci ve konakci besin bitkisi kullaniminda farklilik gosteren sempatik populasyonlar arasindaki cesitlenme surecini arastirmak icin kullanilabilir bir konumdadir.

Parazitik yaban arilari, tum karasal hayvanlarin en parazitik turlerinden biridir ve tarif edilen tum bocek turlerinin %20’sini temsil eder. Bu cesitliligin buyuk olcude hafife alinmasi muhtemeldir cunku cogu fitofag bocek turu, cogu su anda tanimlanmamis olan bir veya daha fazla konakciya ozgu parazitik yaban arisi tarafindan saldiriya ugramaktadir.
Bu dikkate deger cesitlilige yol acan surecler iyi anlasilmamistir. Fitofag bocekler icin ekolojik turlesmenin onemi tartisilsa da parazitik yaban arilarinin cesitlendirilmesinde muhtemelen onemli bir surectir. Ozellikle, larva konakcilarinin (koinobiont endoparazitoidler) icinde gelisen parazitik yaban arilari, yuksek oranda konakciya ozgu olma egilimindedir.
Bircok endoparazitik yaban arisi, esas olarak lepidopteran konaklarinin bagisIklik tepkisini ve gelisimini baskilayan simbiyotik polidnaviruslere (PDV’ler) sahiptir. PDV genomlari parazit yaban arisi genomlarina entegre edilir ve ebeveynlerden yavrulara dikey olarak aktarilir. Virionlar, yaban arisi yumurtaliklarinin ozel kaliks hucrelerinde uretilir, burada virulans genlerini kodlayan DNA halkalari kaplanir ve daha sonra yumurtlama sirasinda konakciya enjekte edilir. Konak dokularinda eksprese edildiginde, PDV virulans genleri, gelisen yaban arisina fayda saglayan konakci fizyolojisini, davranisini ve hucresel bagisIklik tepkilerini manipule eder. Polydnavirusler Braconidae ve Ichneumonidae’de bagimsiz olarak evrimlesmistir ve Braconidae ile iliskili olanlara bracovirusler (BV’ler) denir.

Cotesia Congregata Yaban Arilari
Cotesia congregata parazitoitleri kucuktur (1/8 inc uzunluga kadar). Bu siyah esekarilari ince, siyah antenleri olan bir aridir. Kanatlarda karanlik bir nokta vardir, ancak bunun disinda berrak ve renksiz veya koyu, dumanli gri renktedir.
Cotesia congregata yumurtalari kama seklindedir ancak son derece kucuktur ve konagin icine enjekte edilir. Benzer sekilde, soluk, kurtcuk benzeri larvalarin cesitli asamalari, ikinci asama larvalarinin (neredeyse 3/16 inc uzunlugunda) kabugu cignedigi, tuy doktugu ve kozalarini dondurdugu durumlar disinda, yalnizca tirtilin icinde bulunur. Pupalar yetiskin boyutlarindadir, ancak bacaklari, antenleri ve kanat yastiklari vucuda sIkica sarilmistir. Pupa olgunlastikca koyulasir.

Bu parazitoit, nektari yudumladiklari ciceklerde bulunabilir. Disi Cotesia congregataparazitoitler, aktif olarak aradiklari tirtildan zarar gormus bitkilerin kokusuna cekilir. Uygun bir tirtilla karsilasildiginda derisini deler ve hemolenfine (kanina) birkac ila 300+ yumurta birakir. Ayrica enjekte ettigi zehir, zavalli tirtili felc eder ve verilen virus parcaciklari yumurtalara karsi bir bagisIklik reaksiyonunu onler. Minik yaban arisi Cotesia Congregata Nasil Bir Yaban Arisidir?larvalari yumurtadan cikar ve hemolenfte gelisir. Ikinci asama larvalari sonunda ortaya cikar, tuy doker ve tirtilin derisine yapismis beyaz kozalari asagi yukari ayni anda orer. YaklasIk 3 ila 8 gun sonra, bir pupaya donustukten ve kozanin icinde tekrar bir yetiskine donustukten sonra, ciftlesmek ve yeni konaklar bulmak icin yetiskin bir yaban arisi ortaya cikar. Gec buyume mevsiminde oren larva kozalari kozanin icinde kisi gecirir ve sonraki baharda pupa olur. Bu kozalar bazen tirtildan duser ve larvalar toprak yuzeyinde hayatta kalir. Yumurtadan tirtilin cignemeye kadar gelismesi genellikle yaklasIk 2 hafta (5 ila 16 gun) surer.

Cotesia congregata , Cotesia cinsindeki yaklasIk 400 turden biridir. Hepsi parazitoittir, ancak Cotesia congregata benzersizdir, cunku kar beyazi kozalari ev sahibi tirtilin derisine yapisir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık