IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Andy Warhol (1928-1987) Kimdir?


Andy Warhol, unlulerin renkli serigrafilerini* ve sayisiz ozgun coklu ortam yapitini iceren portfoyuyle 1960’li yillarin Pop Art akiminda eserler yapan siradisi Amerikali sanatcidir. Warhol, seri uretilen bilindik Andy Warhol (1928-1987) Kimdir?urunleri alip birer sanat eserine donusturuyordu. Warhol’un bu sanat eserlerinin siradan dogasi, kitlelerin “Bu eser, Amerikan ticari anlayisinin bir elestirisi mi, yoksa ovgusu mu?” diye sormasina neden oluyordu.
Insanlarin eserleri hakkinda konusmasi Warhol’un hosuna gidiyordu. Bu anlamda sahne isIklari altinda boy gosterdi, New York’un gosterisli cemiyet hayatina katildi ve kendini etki alani genis ve buyuk bir markaya donusturdu. Ilginc ama kolay elestirilebilir uslubu moda, film, resim, muzik ve eglence sektorunu derinden etkiledi.
1928‘de Pittsburg’da Cekoslovakya gocmeni isci ailesinin cocugu olarak dunyaya gelen Warhol kendini hep bir yabanci gibi hissederek buyudu. Solgun ten rengine ve sasirtici derecede beyaz saclari vardi. Genc yasta Kore olarak bilinen ender gorulen hastaliga yakalandi. Vucudunu pembe beneklerle kaplayan ve istemsizce titremesine neden olan bu hastalik nedeniyle okuldan uzun sure uzak kalmistir. Bu surede kendini mizah kitaplarina, sosyete dergilerine ve cizime verdi. Sanat onun icin tedavi gorevi gormekteydi ve sonraki yillarda ozlemini cektigi une kavusturacakti. Liseden mezun olduktan sonra simdi Carnegie Mellon Universitesi diye anilan o zamanlarin Carnegie Teknoloji Enstitusu’nun resimsel tasarim bolumunde lisansini tamamlamistir. Warhol’un orjinal ismi Andrew Warhola’dir. Universite yillarinda Andy Warhol olarak degistirmistir. Manhattan’da bir daireye yerlestikten kisa bir sure sonra etkileyici ticari sanat isleri yaparak nispeten rahat bir zaman gecirmistir. Reklam tasarimlari Glamour, Vogue ve Harper’s Bazaar gibi dergilerde ve Tiffany & Co.’s Christmas kartlarinda boy gosterdi. Warhol’un essiz noktali cizgi teknigi, nufuzlu insanlarin ilgisini cekti ve her gecen gun yeni insanlara ulasti.
Noktali cizgi teknigi Warhol’un kolejde denedigi bir tekniktir. Iki bos kagidi birbirine bantlayarak bir cesit mafsal yapiyor ve tasarimini kagitlardan birine murekkep ile cizip sonra bos kagidi islak tasarima bastiriyor ve ilk cizimin eksIk halini elde ediyordu. Sonradan istedigi son hali elde etmek icin suluboya ile boyuyordu. Bu teknigin en guzel yani kullanisliligiydi. Bu da musterinin tercihine gore farkli seceneklerde yaratmasini sagliyordu.
Daha uzun seriler yaratabilmek amaciyla sonraki yillarda serigrafiye yonelmistir. Bu yontemle fotografa dayanan carpici sanat eserleri ortaya cikarmistir. Bazen parlak renkler kullaniyor ve Coca-Cola kutusu gibi siradan nesnelerden Marilyn Monroe gibi zarif figurlere uzanan konular seciyordu. Bu teknik sayesinde meshur eserler ortaya cikarmistir. 1962’de otuz iki tuvalden olusan Campbell marka corba konservesi kutularini galeride sergilediginde buyuk bir heyecan yaratmisti. Ayni sekilde Marilyn Monroe ve Cin lideri Mao Zedung’un unlu portre serileri de buyuk ilgi gormustur. Mekanik roproduksiyon (cogaltma) Warhol’un imzasina donusmustu.Andy Warhol (1928-1987) Kimdir?
Zengin ve unlu kisilerin portrelerini yapmak Warhol’un gecim kaynagiydi, ancak kendini tek bir is kolu ile sinirlamiyordu. Yaratici olan her ise el atmaya calisiyordu. Performans sanatlarindan film yapimciligina, video yerlestirmeden muzige ve modellige kadar bir cok alanda yer almistir.
Warhol 1950’lerde grafik tasariminda un yapti ve yaptigi calismalarla cesitli oduller elde etti. Kitap illustrasyonu isine girerek Truman Capote kitaplarinin bir dizisinde ve Amy Vanderbilt’in Complete Book of Etiquette adli kitabinda sanatini gostermistir.
Warhol 1960’larin basinda Amerika’da etkili olan Pop Art hareketine kapilmistir. Kisa surede Coca-Cola kutularinin, dolar isaretlerinin ve Jacqueline Kennedy Onassis gibi unlulerin resimleriyle Avrupa ve ABD’de sergilerde kendini gostermistir. Bu donemde Warhol ayni zamanda film alaninda da eserler uretmekteydi. Eserleri arasinda sair John Giorno’nun alti saatlik uykusunu konu alan Uyku ve mantar yiyen adami konu alan kirk bes dakikalik Yeme belgesel filmleri de bulunmaktadir. 1966’da yayinladigi Chelsea Kizlari adli filmi en cok begenilen filmidir. Bu filmde ekran ikiye bolunerek ayni anda iki hikaye ekrana yansitilmaktadir. Yan yana akan hikayelerde odak, bir hikayeden digerine gecerken ses de ona gore ayarlanmaktadir.
1970 ve 80’lerde Warhol’un etkisi daha genis bir alana yayilmistir. Liza Minelli ve Bianca Jagger gibi unlulerle gozde mekani Studio 54’te takiliyor, kendi televizyon sovuna katilip, Ask Gemisi adli dizide boy gostermisti. Bununla birlikte Rolling Stones icin odul kazanan album kapagi tasarlamis, The Velvet Underground ve Nico gibi muzik gruplarinin kesfedilmesine katkida bulunmustur.Andy Warhol (1928-1987) Kimdir?
1968’de Warhol’un yapitini calacagi dusunerek zihin sagligi yerinde olmayan yazar Valerie Solanas Warhol’un studyosuna giderek onu gogsunden vurur. Olay yerinde Warhol’un oldugu duyurulsa da gogsunu acip kalp masaji yapilarak mucizevi sekilde kurtarilir. 1986’da henuz elli sekiz yasinda olan Warhol rutin sekilde yaptirdigi safra kesesi kontrolunden sonra beklenmedik sekilde olur.
Andy Warhol sohret ve sosyete alemi kavramlarina kafayi takmisti. “Gelecekte, herkes on bes dakikaligina dunyaca unlu olacaktir.” sozuyle de anilmaktadir. Yakin cevresi tarafindan Drella ismiyle seslenilmektedir. Dracula ve Cinderella’yi birlestirerek bu ismi olusturmustur. Yirmili yaslarinda saclarinin dokulmesi ile firca gibi gumus peruklar kullanrak kendi tarzini olusturmustur.
Eserleri
Marilyn Monroe ve Elizabeth Taylor Eserleri
Campbell’s Soup Cans (32 tuvalden olusur.)
Brillo Box (Andy Warhol’un hayatini konu alan ayni isimli bir kitap ve o kitaptan uyarlanmis bir de belgesel bulunmaktadir.)
Banana (Muz; aslinda 1967 yilinda The Velvet Underground & Nico’nun cikis albumunun kapagi icin tasarlanmisti.)

*serigrafi: seri baski yapma islemidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık