IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Bufferbloat Nedir?


‘Bufferbloat’ terimi cogu insan icin oldukca anlamsiz olsa da yikici etkileri cok yaygindir. Bufferbloat ile, aginizda calisan diger cihazlar veya uygulamalar, kullanmakta oldugunuz cevrimici oyun, web’de gezinme ve sesli telefon (orn. Skype ve Zoom) gibi gecikmeye duyarli uygulamalarda orantisiz bir sekilde hasara yol acabilir.Bufferbloat Nedir?

Yuksek hizli baglantilari olanlar sorun yasamazlar. Tipik bir evde video akisinin (ornegin YouTube ve Netflix’ten) artan kullanimi ve artan sayida Internete bagli cihazla birlikte, arabellek daha da kotulesmeye devam edecektir.

Uzmanlara gore, bugun internette gorulen dusuk performansin cogundan Bufferbloat sorumludur. Bu nedenle, super hizli veya ultra hizli genis bant baglanti yukseltmenizin neden umdugunuz veya beklediginiz performans artisini saglamadigini anlamakta zorlaniyorsaniz, temel neden arabellek siskinligi olabilir.

Bufferbloat nedir ve bunu nasil fark edersiniz?
Bufferbloat, ABD‘li bir bilgisayar programcisi olan Jim Gettys tarafindan, cogu ev aginda meydana gelen ve performansi onemli olcude dusuren bir fenomeni tanimlamak icin kullanilan bir terimdir. Genis bant baglantilarinin performansindan sIkayet eden bircok Internet forumunu taradiktan sonra, bircogu bufferbloatin semptomlarini mukemmel bir sekilde tanimliyor. Bufferbloat, cevrimici oyuncular icin akut bir sorundur.

Bircok kisi, genis bant sorunlarinin cozumunun baglanti hizlarini artirmak oldugunu varsayiyor, ancak yuksek hizli baglantilar da arabellek sismesinden onemli olcude zarar gorebilir. Tampon siskinligi sorununuzu cozerseniz, mevcut genis bant hizmetinizin ne kadar iyi olduguna sasirabilirsiniz.

Bufferbloat, esasen yuk altinda gecikmedir ve bant genisligi yogun uygulamalarin (video akisi, dosya aktarimlari, cevrimici yedeklemeler ve yazilim indirmeleri gibi) gecikmeye ve gecikmede buyuk artislara ve/veya ani artislara neden olabilecegi sorunu ifade eder (ping) ayni anda kullanilan diger uygulamalarin performanslarinin onemli olcude dusmesine neden olur.

Bunun nedeni, uygulamalarin iyi calismasi icin zamaninda aktarilmasi gereken kritik kucuk veri paketlerinin alisverisi islemidir. Ornek olarak akisli video ve dosya aktarimlarini verebiliriz. Bu gecikmeler, cok sayida goze carpan sekilde hasara yol acabilir:

Cevrimici oyunlar kabul edilemez gecikmelerden mustarip olabilir.Bufferbloat Nedir?
Web’de gezinme yavaslayabilir ve daha az yanit verebilir.
Video ve sesli telefon (or. Skype) gibi gecikmeye duyarli uygulamalar ciddi sekilde bozulabilir (or. video donmasi, ses kesintileri ve dusuk kalite ile).
Uzaktan oturum acma (ornegin bir sirket agina) guvenilmez olabilir.

Bufferbloat, video akisinin baslamasiyla koruklenen bircok hanede daha da kotulesiyor.

Bu verisel egilimler kacinilmaz olarak bufferbloati cok daha kotu hale getiriyor. Genis bant hizini artirmanin performans sorunlarini cozecegini umarak super hizli (veya ultra hizli) genis banda gecen bircok kisi buyuk bir hayal kirikligina ugrayabilir. Internet forumlari, evdeki digerleri Netflix ve YouTube gibi istege bagli video akisi hizmetlerini kullanirken gecikmesiz oyun elde etmek icin mucadele eden cevrimici oyuncularla doludur.

Bufferbloatin etkisi, evdeki artan sayida cihazin bir sonucu olarak daha da onemli hale geldi. Artik masaustu bilgisayarlar, dizustu bilgisayarlar, akilli telefonlar, tabletler, akilli TV’ler, set ustu kutular, oyun konsollari ve akis kutularinin tumu tipik olarak ev genis bant baglantisina baglidir ve yalnizca yazilim guncellemelerini gerceklestirse bile yuksek bant genisligi talepleri olusturabilir.

Gecikme Genellikle Hizdan Daha Onemlidir
Internet forumlari, super hizli ve ultra hizli genis banda gecis yapan ancak cevrimici oyun gecikmesiyle mucadele eden insanlarla doludur. DSL Raporlarina gore, genis bant baglantilarinin cogu arabellek siskinligi icin C sinifi veya daha kotu olarak derecelendirilmistir; bu, baglanti tam olarak kullanildiginda artan gidis-donus gecikmesinin 60 ms’den fazla oldugu anlamina gelir.

Siklikla kullanilan bircok hizmet, gecikmeye hizdan daha duyarlidir ve bu, sesli ve goruntulu telefon (orn. Skype) ve cevrimici oyun gibi bariz hizmetler degildir. Gecikme, ornegin yanit vermeyen, kekemelik yapan bir kabusa donusebilen web’de gezinmeye de zarar verebilir.

Genel olarak, nispeten dusuk genis bant hizlari, gecikme ve titresimin dusuk olmasi kosuluyla web’de gezinme, cevrimici oyun oynama ve sesli telefon ile mukemmel performans saglayabilir. Bu, gecikmeye duyarli hizmetler icin performansi en ust duzeye cikarirken, size sunulan tum bant genisligi yogun hizmetlerden yararlanabileceginiz anlamina gelir. Ayrica, ihtiyaciniz yoksa daha hizli genis bant hizmetlerine gecmekten kacinarak potansiyel olarak tasarruf edebileceginiz anlamina gelir. Ornegin, genis bant baglantinizdan tasarruf ederseniz, arabellek sismesini en aza indiren yeni bir yonlendiriciye yapilan yatirim, kendini hizli bir sekilde amorti edebilir.

Aginizdaki Bufferbloat Nasil Olculur?Bufferbloat Nedir?
Su anda, kritik onemine ragmen, arabellek sismesini olcen cevrimici araclar bulmak zor. Gecikmeyi/pingi olcen cogu cevrimici hiz testi, hicbir sey indirilmediginde veya yuklenmediginde, yani genis bant baglantisi tam olarak yuklenmediginde pingi olcer. Su anda, bufferbloat olcumu icin en kapsamli hiz testi DSL Reports tarafindan saglanmaktadir.

Hiz testi, gecikmeyi yalnizca baslangicta degil (diger cogu hiz testi gibi) testin basindan sonuna kadar surekli olarak kontrol eder. Indirme veya karsiya yukleme bolumu sirasinda gecikme onemli olcude artarsa, bu, baglanti tamamen yuklendiginde yuksek derecede bir arabellek sismesi oldugunu gosterir.

Faydali bir sekilde, DSL Raporlari arabellek sismesi icin A+ ve F arasinda bir derece saglar. Notlar, baglanti tam olarak kullanildiginda gidis-donus gecikmesindeki artisa gore (indirilen baglanti ve yukari baglantinin ortalamasi alinir) verilir. A+ Derecesi, ortalama gecikme artisinin yalnizca 5 ms’den az oldugu baglantilara verilir; bu olaganustu bir sonuctur.

A Sinifi, ortalama gecikme suresi 30 ms’den az olan baglantilara verilir. B Sinifi, 60 ms’den az ortalama gecikme icin verilir. Testlerin coguna C veya daha dusuk bir derece verilmistir. DSL Raporlarina gore bunun nedeni, su anda kullanilan cogu ekipman ve yazilimin arabellek sismesi sorunlari olmasidir. Derece C, 200 ms’den daha az bir ortalama gecikme artisina karsilik gelir. D Derecesi, 400 ms’nin altindaki ortalama gecikme suresi icin verilirken, en dusuk Derece F, 400 ms’den fazla ortalama gecikme suresine karsilik gelir. E sinifi yoktur.

DSL Raporlarindan alinan verilere dayanarak, cogu baglanti 60 ms veya daha yuksek bir gecikme suresinden mustariptir ve bu da kendi baglantinizi degerlendirmenize olanak tanir. DSL Raporlarindan A+ derecesine esdeger bir deger elde etmek icin 5 ms’den daha dusuk bir gecikme suresi elde etmeniz gerekir.
Akilli Kuyruk Yonetimini Iceren Bir Yonlendiriciye Yukselterek Arabellek Siskinligini Giderin

Genel olarak, bufferbloat ile mucadele etmenin en etkili yolu, yonlendiricinizde Akilli Kuyruk Yonetimi (SQM) denilen seyi uygulamaktir. Ideal olarak, yonlendiriciniz, FQ-CoDel veya daha gelismis CAKE (Common Applications Kept Advanced) gibi ozellikle arabellek siskinligini ele alan en etkili SQM algoritmalarini calistiriyor olmalidir. Bunlar aginizda trafigin nasil yonetildigini kontrol eder ve ozellikle gecikmeye duyarli uygulamalar icin cok kritik olan kucuk paketlerin, ornegin istege bagli video icin paketlerin arkasindaki arabelleklerde gecikmemesini saglar.

En kolay cozumlerden biri, bufferbloat ile iyi calistigi bilinen Smart Queue Management’i iceren yeni, uygun fiyatli bir yonlendirici satin almaktir. Ubiquiti EdgeRouter ER-X ve daha guclu ER-4 ve Evenroute IQrouter dahil olmak uzere, tam da bunu yapan cok sayida saygin yonlendirici mevcuttur. Akilli Kuyruk Yonetiminin bilgisayar yogun oldugu goz onune alindiginda, genis bant baglantinizin hizini tam olarak kaldirabilecek bir yonlendirici satin almak onemlidir.

SonuclarBufferbloat Nedir?
Genis bant performansi sadece maksimum hizdan ibaret degildir. Ayni zamanda, daha yuksek hizlar icin surucude sIklikla unutulan gecikme ile ilgilidir. Tarama, cevrimici oyun ve sesli ve goruntulu telefon ve konferans icin gecikme, performansi ve son kullanici deneyimini hizdan cok daha fazla etkiler.

Video akisinin artan kullanimiyla (Netflix, Disney Plus gibi hizmetlerle), bufferbloat bircok kullanici icin buyuk bir sorun haline geliyor, ancak bununla ilgili cok az farkindalik var. Umarim bu makale, bufferbloat’in sizin icin neden onemli oldugunu anlamaniza yardimci olmustur. Harika haber su ki, buyuk miktarda para harcamadan arabellek sismesini azaltmak ve genis bandinizin kalitesini onemli olcude artirmak mumkun. Tek ihtiyaciniz olan, Akilli Kuyruk Yonetimini dogru sekilde uygulayan bir yonlendiricidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık