IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Brinikul Nedir?


Deniz buzunun altinda sessiz bir katil olusur ve Kuzey Kutbu ve Antarktika kisi boyunca dokundugu her seyi dondurur. Bu bir hayvan degildir. Aksine, doganin en tuhaf tuhafliklarindan biridir. Salamura sacagi veya brinikul ismiyle ilk olarak 1960’larda kesfedildi.Brinikul Nedir?

Kisin deniz buzunun dibinde olusan ve okyanus tabanina inen, yavas buyuyen, ici bos bir buz sarkitidir. Deniz buzu gelismeye basladiginda, tuz buzdan disari atilir ve cevresindeki suyun sizmasina neden olur. Tuzun disari atilmasi, buzu dokuda gozenekli hale getirir. Evinizin catisinda olusan asili bir buz sacagi dusunun. Bu sacaklarin uzunlugunu inc yerine degil de fit olarak olctugunuzu, yagmur suyu yerine tuzlu su ile olustugunu farzedin.

Donmus deniz suyu, mutfak dondurucunuzda gormeye alistiginiz buyuk bir yumrudan cok sunger gibidir. Antarktika’da, bu tipik olarak -20 santigrat derece kadar dusuktur, bu nedenle altindaki ilik suyla birlestiginde (-2 santigrat derece), asiri sicaklik farklari tuzlu suyu buzlu bir kilifa genisletir. Bu yogun ve soguk oldugu icin, brinikul , alcalan bir tuy icinde batar. Brinikul hem Kuzey Kutbu’nu hem de Antarktika’yi buyutur. Buz sacaginin icindeki su, yogunlugu arttigindan ve yuksek tuzluluk nedeniyle donma sicakligi dustugunden donmaz.

Sacaginin buyumesi ve okyanus tabanina ulasmasi yaklasIk 12 saat surer. Bazi bilim adamlari, bes ila alti saatlik daha hizli bir inise bile tanik oldular. Gorgu taniklari inanilmaz manzarayi cok sira disi ama dogru sekillerde anlattilar. Arastirmacilar, onlari “bas asagi kaktusler” olarak adlandiriyorlar ve bu olusumlari tersine hidrotermal bir havalandirma olarak tanimliyorlar. Baska bir deyisle, sicak su tasimak yerine asiri sogutulmus su kanalize ediliyor.

Okyanus Tabanina Dokunursa, Kiyamet KoparBrinikul Nedir?
Brikulun boyutu suyun derinligine, deniz buzunun boyutuna ve suyun sicakligina baglidir. Bazen su cok derin oldugunda deniz tabanina dokunmayi basaramaz. Akimlar da karisabilir ve sacaginin kirilmasina neden olabilir.
Tamamen olusursa, deniz tabanina degdiginde kiyamet kopar. Hizli hareket eden bir buz kanali olusturur, urkutucu surungenleri, kucuk denizyildizlarini ve cok yavas olan ve buz sacaginin buzlu agindan kacamayan deniz kestanelerini aninda dondurur.

Donarken zemin, deniz yasaminin iskeletleriyle dolu bir mezarliga donusur. Ayrica, buzlu akinti asagi dogru hareket eder ve bazen “kara olum havuzu” olarak adlandirilan yerde birikir. Bu havuzlar diger hayvanlar icin olumculdur ancak insanlara zarar verdigi bilinmemektedir.

Kutup okyanuslarini kesfetmeye devam ederken, bilim adamlari bu brinikuller hakkinda daha fazla bilgi toplamaya devam ediyorlar. Tahmin edilebilecegi gibi, astrobiyologlar zorlu ortamlarda yasam bulma arayislarinda bu ozel kosullari Ganymede ve Callisto gibi aylardaki kosullara bagladilar. Okyanus tabaninda toplanan tuzlu suyun okyanusun dolasiminda rol oynadigi soylenir.

Arastirmacilara gore, brinikullerin olusumu, okyanus yuzeyi boyunca deniz suyu donarak buz olusturdugunda, tuz salgilamasindandir. Bu, yakindaki suyun tuzlulugunu arttirir, bu da donma noktasini dusurur, boylece gercekten cok soguk olsa bile sivi kalir. (Bir bakima bu, tuzdan arindirma tesislerinin deniz suyunu icme suyuna donusturmek icin kullandigi ters ozmoz isleminin tersidir.) Bu tuzlu suyun cepleri buz paketinin icinde sIkisip kalabilir. Ancak buz paketi catlarsa, bu ceplere tuhaf bir sey olabilir. Serbest kalan tuzlu su disari sizacak ve sudan daha yogun oldugu icin okyanusun dibine dogru batacaktir. Asagi inerken, super soguk tuzlu su, temas ettigi tum suyu donduracaktir. Bu, tuzlu suyun etrafinda buzlu bir tup olusturur. Brinikuller oldukca kirilgan oldugundan, buyumeleri icin denizde nispeten sakin kosullara ihtiyaclari vardir, bu yuzden o kadar yaygin degildirler.

Osinograflar Paul Dayton ve Seelye Martin, ilk olarak 1970’lerin basinda brinikulleri gozlemledi ve tanimladi ve Martin, laboratuvarinda simule brinikuller yetistirmeyi basardi. Brinikuller, deniz yildizlari gibi daha kucuk canlilar icin bir tehdit olusturuyorlar ve foklar, balinalar veya soguk kutuplarda dalisa giden insanlar gibi daha buyuk canlilari etkiledikleri henuz gorulmedi.

2013’te Ispanyol ve Italyan arastirmacilar, hidrotermal menfezlerin calisma mantgindaki gibi, brinikullerin, kimyasal ve elektriksel kosullar ve olusmasina yardimci olan zarlar yaratarak, Dunya’daki yasamin kokeninde bir rol oynamis olabilecegini one surduler.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık