IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 13.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Joe Biden Kimdir?


1942 dogumludur. Joe Biden, Amerika BirlesIk Devletleri baskanidir. Ayrica 2008-2016 yillari arasinda Barack Obama’nin baskan yardimcisi olarak gorev yapti.Joe Biden Kimdir?

Joe Biden Kimdir?
Joe Biden, siyasete donmeden once kisa bir sure avukat olarak calisti. Tarihin en genc besinci ABD senatoru ve Delaware’in en uzun sure gorev yapan senatoru oldu. 2008 baskanlik kampanyasi hicbir zaman ivme kazanmadi, ancak Demokrat adayi Barack Obama onu aday arkadasi olarak secti ve Biden, Amerika BirlesIk Devletleri’nin 47. baskan yardimcisi olarak iki donem hizmet etmeye devam etti. 2017’de, yonetiminin kapanisinda Obama, Biden’a Baskanlik Ozgurluk Madalyasi verdi. Iki yil sonra Biden, ABD baskanligi icin kampanyasini baslatti ve ABD’nin 46. baskani secildi.

Ilk Yillar
20 Kasim 1942’de dogan Biden, ulkedeki en yuksek siyasi makamlardan birine ulasmadan cok once, kuzeydogu Pennsylvania’daki mavi yakali Scranton sehrinde buyudu. Babasi Joseph Biden Sr., firin temizleyicisi ve kullanilmis araba saticisi olarak calisti. Annesi Catherine Eugenia “Jean” Finnegan’di.

Biden, anne ve babasina ona dayaniklilik, sIki calisma ve azim asiladigi icin tesekkur ediyor. Babasinin sIk sIk “Sampiyon, bir adamin olcusu ne kadar yere yigildigi degil, ne kadar cabuk kalktigidir” dedigini hatirliyor. Ayrica mahalledeki daha buyuk cocuklardan biri tarafindan zorbaliga ugradigi icin eve somurtkan bir sekilde geldiginde annesinin ona “Burunlarini kana bula ki ertesi gun sokakta yuruyebilesin!” derdi.

Biden, Scranton’daki St. Paul Ilkokuluna gitti. 1955’te, o 13 yasindayken, aile, oncelikle yakindaki DuPont kimya sirketi tarafindan surdurulen, hizla buyuyen bir orta sinif toplulugu olan Mayfield, Delaware’e tasindi.

Cocukken, Biden kekemeligi ile mucadele etti ve cocuklar onunla alay etmek icin ona “Dash” ve “Joe Impedimenta” dedi. Sonunda, uzun siir pasajlarini ezberleyerek ve aynanin onunde yuksek sesle okuyarak konusma engelinin ustesinden geldi.

Biden, prestijli Archmere Akademisi’ne kabul edilene kadar St. Helena Okulu’na devam etti. Ailesinin ogrenim ucretini karsilamasina yardimci olmak icin okul pencerelerini yikayarak ve bahceleri temizleyerek calismak zorunda olmasina ragmen, Biden uzun zamandir “en derin arzumun nesnesi Oz’um” olarak adlandirdigi okula gitmeyi hayal ediyordu. Archmere’de Biden saglam bir ogrenciydi ve kucuk boyutuna ragmen futbol takiminda goze carpan bir aliciydi. “Siska bir cocuktu,” diye hatirladi kocu, “ama koc olarak 16 yil boyunca sahip oldugum en iyi pas alicilardan biriydi.” Biden, 1961’de Archmere’den mezun oldu.

Kolej, Evlilik ve Hukuk Okulu
Biden, tarih ve siyaset bilimi okudugu ve futbol oynadigi yakinindaki Delaware Universitesi’ne gitti. Daha sonra, universitedeki ilk iki yilini akademisyenlerden cok futbol, ​​kizlar ve partilerle ilgilenerek gecirdigini kabul edecekti. Ama ayni zamanda, bu yillarda, kismen John F. Kennedy’nin 1961’de ilham verici goreve baslamasiyla tesvik edilen siyasete de keskin bir ilgi gelistirdi.

Biden, ucuncu yilinda Bahamalar’a bir bahar tatili gezisinde, Neilia Hunter adinda bir Syracuse Universitesi ogrencisiyle tanisti ve kendi sozleriyle, “ilk goruste teneke bardaga asIk oldu”. Yeni askindan cesaret alarak kendini calismalarina daha fazla adadi ve 1965’te Delaware’den mezun olduktan sonra Syracuse Universitesi Hukuk Fakultesi’ne kabul edildi. Biden ve Hunter ertesi yil 1966’da evlendi.

Biden en iyi ihtimalle vasat bir hukuk ogrencisiydi. Syracuse’daki ilk yilinda, bir hukuk inceleme makalesine atif yapmadigi icin sinifta kaldi. Kazara bir gozden kacirma oldugunu iddia etmesine ragmen, olay kariyerinin ilerleyen donemlerinde onu rahatsiz edecekti.

Joe Biden Kimdir?Erken Siyasi Kariyer
1968’de hukuk fakultesinden mezun olduktan sonra Biden, bir hukuk firmasinda calismaya baslamak icin Wilmington, Delaware’e tasindi. Ayrica Demokrat Parti’nin aktif bir uyesi oldu ve 1970’de New Castle Ilce Meclisine secildi. Meclis uyesi olarak gorev yaparken, 1971’de Biden kendi hukuk firmasini kurdu.

Biden’in giderek yogunlasan profesyonel yasamina ek olarak, uc cocugu vardi: Joseph “Beau” (1969 dogumlu), Robert “Hunter” (1970 dogumlu) ve Naomi “Amy” (1971 dogumlu). Biden, o zamanki hayati hakkinda “Her sey bekledigimden daha hizli oluyordu” dedi.

1972’de Delaware Demokrat Partisi, 29 yasindaki Biden’i Amerika BirlesIk Devletleri Senatosu icin populer Cumhuriyetci gorevdeki J. Caleb Boggs’a karsi yarismaya tesvik etti. Cok az kisi sansi oldugunu dusunse de Biden, cogunlukla aile uyeleri tarafindan duzenlenen yorulmak bilmeyen bir kampanya yuruttu. Kiz kardesi Valerie Biden Owens, kampanya yoneticisi olarak gorev yapti ve her iki ebeveyni de her gun kampanya yuruttu. O Kasim, yogun bir katilimin oldugu sIki bir yarista Biden, ulke tarihinde secilen besinci en genc ABD senatoru olmak icin uzucu bir zafer kazandi.

Aile Trajedisi
Biden’in en cilgin hayalleri gercek oluyormus gibi gorundugu gibi, yikici bir trajediyle sarsildi. 1972’de Noel’den bir hafta once, Biden’in karisi ve uc cocugu, Noel agaci icin alisveris yaparken korkunc bir araba kazasi gecirdi. Kaza, karisini ve kizini oldurdu ve iki ogullari Beau ve Hunter’i agir sekilde yaraladi. Biden teselli edilemezdi ve hatta intihar etmeyi bile denedi. “Umutsuzlugun insanlari nasil sadece para kazanmaya yonlendirdigini; intiharin nasil sadece bir secenek degil, rasyonel bir secenek oldugunu anlamaya basladim… Tanri’nin bana korkunc bir oyun oynadigini hissettim ve kizgindim.”

Yine de, ailesinin tesvikiyle Biden, Delaware halkini Senato’da temsil etme taahhudunu yerine getirmeye karar verdi. Washington’daki yeni senatorler icin yemin torenini atladi ve bunun yerine ogullarinin hastane odasindayken gorev yemini etti. Biden, ogullariyla olabildigince fazla zaman gecirmek icin, Senato’daki tum uzun gorev suresi boyunca surdurdugu bir uygulama olan Amtrak treniyle her gun Washington’a gidip gelerek Wilmington’da yasamaya devam etmeye karar verdi.

Senato Yillari
1973’ten 2009’a kadar Biden, seckin bir Senato kariyerine hizmet etti. Senato’da bulundugu sure boyunca Biden, onde gelen dis politika uzmanlarindan biri olarak saygi kazandi ve birkac yil Dis Iliskiler Komitesi’nin baskanligini yapti. Bircok dis politika pozisyonu, Sovyetler Birligi ile stratejik silah sinirlamasini savunmak, Balkanlar’da baris ve istikrari tesvik etmek, NATO’yu eski Sovyet blogu ulkelerini kapsayacak sekilde genisletmek ve Birinci Korfez Savasi’na karsi cikmakti. Daha sonraki yillarda, Darfur’daki soykirimi sona erdirmek icin Amerikan eylemi cagrisinda bulundu ve Baskan George W. Bush’un Irak Savasi’ni ele alis bicimine, ozellikle 2007’deki asker artisina karsi cikti.

Dis politikaya ek olarak, Biden daha sert suc yasalarinin acik sozlu bir savunucusuydu. 1987’de, Yuksek Mahkeme adayi Robert Bork’un onay alamamasi, buyuk olcude, o zamanlar Senato Yargi Komitesi baskani olan Biden’in sert sorgulamasina baglandi. 1994 yilinda Biden, 100.000 polis memuru eklemek ve bir dizi suc icin cezalari artirmak icin Siddet Suclarinin Kontrolu ve Kolluk Yasasi’na sponsor oldu.

Baskanlik Tutkulari
1987’de kendisini Washington’un en onde gelen Demokrat milletvekillerinden biri olarak kabul eden Biden, ABD baskanligina aday olmaya karar verdi. Bununla birlikte, bir konusmanin bir kismini intihal ettigine dair raporlarin ortaya cikmasindan sonra Demokratik birincilden ayrildi. Biden, kampanya sirasinda siddetli bas agrilari cekiyordu ve 1988’de biraktiktan kisa bir sure sonra doktorlar, yasami tehdit eden iki beyin anevrizmasi oldugunu kesfetti. Bunu takip eden beyin ameliyatindan kaynaklanan komplikasyonlar, akcigerlerinde kan pihtilarina yol acti ve bu da baska bir ameliyat gecirmesine neden oldu. Her zaman esnek olan Biden, yedi aylik bir iyilesme doneminden sonra Senato’ya dondu.

ABD Baskan Yardimcisi
2007’de, ilk basarisiz baskanlik teklifinden 20 yil sonra, Biden bir kez daha ABD baskanligina aday olmaya karar verdi. Bununla birlikte, Senato’daki uzun yillara dayanan tecrubesine ragmen, Biden’in kampanyasi, Hillary Clinton ve Barack Obama’nin egemen oldugu bir alanda cok fazla ivme yaratamadi. Biden, kritik Iowa kurultaylarinda oylarin yuzde birinden azini aldiktan sonra ayrildi.

Ancak birkac ay sonra, Clinton’a karsi zorlu bir kampanyanin ardindan Demokrat adayligini guvence altina alan Obama, Biden’i aday arkadasi olarak secti. Isci sinifi kokleriyle Biden, Obama kampanyasinin ekonomik toparlanma mesajini Ohio ve Pennsylvania gibi degisken eyaletler icin hayati onem tasiyan mavi yakali secmenlere iletmesine yardimci oldu.

2 Kasim 2008’de Barack Obama ve Joe Biden, Arizona Senatoru John McCain ve Alaska Valisi Sarah Palin’in Cumhuriyetci biletini ikna edici bir sekilde yendiler. 20 Ocak 2009’da Obama 44. ABD baskani olarak yemin etti ve Biden 47. baskan yardimcisi oldu.

Biden cogunlukla cumhurbaskaninin perde arkasi danismani rolunde gorev yaparken, ozellikle Irak ve Afganistan ile ilgili federal politikalarin olusturulmasinda aktif rol aldi. 2010 yilinda, baskan yardimcisi, Amerika BirlesIk Devletleri ile Rusya Federasyonu arasinda Yeni Stratejik Silahlarin Azaltilmasi Antlasmasi’nin guvenli gecisine yardimci olmak icin koklu Senato baglantilarini kullandi.

Biden, Obama Yonetiminde cok onemli bir rol oynama firsatinin tadini cikarmis gorunuyordu. 2008 secimlerinin ardindan, “Bu tarihi bir andir. Kariyerime medeni haklar icin savasmaya basladim ve hem Amerikan tarihinde hem de en iyi insanlarin, en iyi fikirlerin, nasil olabilecegi bir anin parcasi olmak icin basladim. Yeni bir Amerika, yeni bir Amerika’nin yansimasidir.”

Yeniden Secim ve Ikinci Donem
2012’de yeniden secilmek icin yarisan Obama-Biden ekibi, Massachusetts’in eski valisi Cumhuriyetci rakibi Mitt Romney ve Romney’nin baskan yardimcisi yardimcisi Wisconsin’den ABD Temsilcisi Paul Ryan ile karsi karsiya kaldi. Obama, 2012 secimlerinde Romney’i yenerek ikinci bir baskan, Biden ise baskan yardimcisi olarak bir donem daha kazandi. Baskan Obama, secim oylarinin yaklasIk yuzde 60’ini aldi ve halk oylamasini 1 milyondan fazla oy ile kazandi.

O yilin ilerleyen saatlerinde Biden, ne kadar etkili bir baskan yardimcisi olabilecegini gosterdi. Mali ucurum krizinden kacinmak icin vergi artislari ve harcama kesintileri konusunda iki tarafli bir anlasmaya varilmasinda etkili oldu. Yaklasan bir son teslim tarihi ile Biden, Senato Azinlik Lideri Mitch McConnell ile bir anlasma yapmayi basardi . 1 Ocak 2013’te, mali ucurum tasarisi aylarca suren zorlu muzakerelerin ardindan Senato’dan gecti. Temsilciler Meclisi o gun daha sonra onayladi.

Bu sure zarfinda Biden, silah kontrolu konusundaki ulusal tartismada da onde gelen bir isim oldu. O Aralik ayinda Connecticut’ta Newtown’daki bir ilkokulda okul saldirisinin ardindan konuyla ilgili ozel bir gorev gucunun basina gecmek uzere secildi. Biden, Ocak 2013’te Baskan Obama’ya ulke capinda silah siddetini azaltmak icin cozumler sundu. Diger tavsiyelerin yani sira yurutme emri yetkisini kullanarak baskanin bu konuda gerceklestirebilecegi 19 eylemin hazirlanmasina yardimci oldu.

Kisisel Yasam ve Baskan Yardimciligi Sonrasi
Biden, 1977’den beri ikinci karisi Jill Biden ile evli. Ciftin kizi Ashley 1981’de dogdu. Biden, 30 Mayis 2015’te oglu Beau’nun 46 yasinda bir savastan sonra olmesiyle baska bir kisisel kayip yasadi. Beyin kanseri. Biden, oglu hakkinda yaptigi aciklamada, “Beau Biden, oldukca basit bir sekilde, herhangi birimizin tanidigi en iyi adamdi” dedi.

Bu trajedinin ardindan Biden, cumhurbaskanligi adayligini dusundu, ancak 2016 Demokratik adayligini aramayacagini acikladigi Ekim 2015’te spekulasyonlari sona erdirdi. Yaninda esi Jill ve Baskan Obama ile Beyaz Saray Gul Bahcesi’nde Biden, karar verme surecinde oglunun son olumune atifta bulunarak aciklamasini yapti: “Ailem ve ben yas surecinde calistikca, dedim ki Digerlerine defalarca soyledigim sey boyunca, surecin icinden gectigimiz zaman, pencereyi kapatmis olabilir. Ben, kapandigi sonucuna vardim.”

Biden, “Aday olmayacagim ama susmayacagim. Acik ve guclu bir sekilde konusmak, parti olarak nerede durdugumuzu, millet olarak nereye gitmemiz gerektigini elimden geldigince etkilemek niyetindeyim. ”

12 Ocak 2017’de Baskan Obama, Beyaz Saray’da surpriz bir torenle Biden’a ulkenin en yuksek sivil onuru olan Cumhurbaskanligi Ozgurluk Madalyasi’ni takdim etti. Obama, Biden’i “Amerika’nin simdiye kadarki en iyi baskan yardimcisi” ve “Amerikan tarihinin aslani” olarak nitelendirdi ve ona “Amerikali kardeslerinize olan inanciniz, ulke sevginiz ve omur boyu surecek bir hizmet icin onurlandirildigini soyledi. Biden duygusal bir hazirliksiz konusma yaparak Baskan First Lady Michelle Obama’ya , esi Jill’e ve cocuklarina tesekkur etti.

Soz verdigi gibi, Biden gorevden ayrildiktan sonra bile sessiz kalmayi reddetti. Obama’nin halefi Donald Trump’a muhalefetiyle taninan o, zaman zaman 45. baskani elestirmek icin su yuzune cikti. Ekim 2017’de duzenlenen bir etkinlikte, Trump’in “yonetimi anlamadigini” ilan etti ve ertesi ay, beyaz milliyetci gruplari savunmasi gibi gorunen Beyaz Saray yetkilisini kinadi.

Ek olarak, Biden zaman zaman 2016’da cumhurbaskanligina aday olma sansini atlamakla ilgili karisIk duygularini ortaya koydu. Mart 2017’de “kazanabilecegini” soyledi ve Kasim ayinda Oprah Winfrey ile yaptigi roportajda bu dusunceleri ayrintili olarak acikladi . “Hicbir kadin ya da erkek, iki soruya cevap veremedikce cumhurbaskanligina adayligini ilan etmemelidir” dedi. “Bir, o an icin en nitelikli kisi olduklarina gercekten inaniyorlar mi? Oyle olduguma inaniyordum – ama tum kalbimi, tum ruhumu ve tum niyetimi bu cabaya vermeye hazir miydim? olmadigimi biliyordu.”

Birkac hafta sonra, The View adli talk show’da Biden, babasi Senator John McCain’e Beau Biden’i olduren ayni beyin kanseri teshisi konan ev sahibi Meghan McCain ile cokca duyurulan bir etkilesime girdi. Meghan McCain hastaligi tartisirken gozle gorulur bir sekilde uzuldugunde, Baskan Yardimcisi onu teselli etmek icin elini nazikce tuttu ve Senator McCain’in cesaretiyle herkese nasil ilham verdigini belirtti. “Umut var” dedi. “Ve eger biri basarabilirse, baban [yapabilir].”

Ertesi bahar Al Sharpton ile yaptigi roportajda Biden, 2020’de cumhurbaskanligina aday olmayi reddetmedigini, ancak oglunun olumunden kendisini bu cabaya adayacak kadar iyilesmedigini soyledi. “Gercekten diger bazi insanlarin adim atmasini umuyorum” dedi. “Bence gercekten iyi insanlarimiz var. … Oyle oldugunu bilerek cekip gitmeliyim – bunu yapabilecek ve kazanabilecek biri var cunku bizim kazanmamiz gerekiyor. 2020’de kazanmaliyiz.”

Haziran ayinda Harvard CAPS/Harris anketinin sonuclari, Demokratlarin Biden’in henuz gitmesine izin vermeye hazir olmadigini gosterdi, cunku ankette katilimcilarin yuzde 32’si onu 2020’de partinin adayligi icin favori olarak secti. Hillary Clinton geldi yuzde 18 ile ikinci, Bernie Sanders yuzde 16 ile ucuncu oldu.

Bir sonraki Mart ayinda bir cumhurbaskanligi adayligini dusunurken, eski bir Nevada eyalet meclis uyesi olan Lucy Flores, Biden’in bir kampanya etkinliginde kendisini uygunsuz bir sekilde optugunu anlatan bir makale yayinladiginda Biden yeni bir sorunla karsi karsiya kaldi. Biden, yillar boyunca siyasi muttefiklerine sundugu “sayisiz el sIkisma, kucaklama, sevgi, destek ve rahatlik ifadelerini” hatirladigi bir aciklama ile yanit verdi ve ” asla uygunsuz hareket ettigime inanmadim. Eger oyle yapmam istenirse saygiyla dinlerim ama asla niyetim bu degildi.”

Birkac gun sonra, Amy Lappos adli eski bir kongre yardimcisi, Biden’in bir zamanlar onu bir bagis toplama etkinliginde nasil rahatsiz ettigine dair hikayesiyle one cikti ve sorunun muhtemelen bir baskanlik kampanyasi boyunca oyalanacagini belirtti.

2020 Baskanlik Kampanyasi
25 Nisan 2019’da Biden, 2020’de cumhurbaskanligi icin kostuguna dair beklenen haberi verdi.

Yaptigi video duyurusunda, eski baskan yardimcisi, Baskan Trump’in 2017’de Charlottesville, Virginia’daki siddetli, irksal catismanin her iki tarafindaki insanlari esitleme girisimine atifta bulundu ve o zaman “ulusumuza yonelik tehdit” oldugunu bildigini soyledi.

Biden’in adayligi, yarisa girdigi sirada Demokratik anketlerin cogunda kolayca onde gitmesine ragmen, kisa surede giderek daha ilerici bir tabana sahip bir parti icin bir turnusol testi haline geldi. Kendisini ilimli olarak sunmanin zorluklarinin altini cizen Biden, kisa bir sure sonra pozisyonunu degistirmeden once, kurtaj icin federal fonlari yasaklayan 43 yillik bir onlem olan Hyde DegisIkligi’ne verdigi destegi teyit ettigi icin elestiri aldi.

Haziran ayinin sonundaki ilk Demokratik birincil tartisma sirasinda, Biden, Kamala Harris’in 1970’lerde okullari entegre etmenin bir yolu olarak otobus tasimaciligina muhalefetinden dolayi kendisini goreve getirdiginde, gecmis sicilini tekrar hedef buldu. Dis politikayi saglam bir sekilde kavradigini gosterdigi ve basarilarini Baskan Obama’ninkilerle iliskilendirdigi sonraki tartismalarda daha basarili oldu.

Bu arada, Eylul 2019’da Baskan Trump’in Ukrayna hukumetine Biden ve oglu Hunter’i sorusturmasi icin baski yaptiginin ortaya cikmasiyla yeni bir sorun ortaya cikti. Bu, Hunter’in bir Ukraynali enerji sirketi olan Burisma Holdings ile olan eski iliskisinden ve Biden’in o sirada ulkenin bassavcisini gorevden alma cabalarindan kaynaklandi.

24 Eylul’de yaptigi bir konusmada Biden, Trump’in eylemlerini “gucun kotuye kullanilmasi” olarak nitelendirdi ve Baskan Kongre ile isbirligi yapmazsa gorevden alma surecini destekleyecegini soyledi.

Trump’in gorevden alma davasi 5 Subat 2020’de beraat etmesiyle sona erdikten sonra Biden, Iowa kurultaylarinda dorduncu, New Hampshire on secimlerinde besinci oldu. Ancak ayin sonunda Guney Carolina’da yankilanan bir galibiyetle toparlandi ve Mart basinda Super Sali oylamasindan delegelerin cogunlugunu talep ederek ivmesini surdurdu ve en iyi rakiplerinin cogunu yaristan cekti.

Mart ayi ortasinda Sanders ile yaptigi bire bir tartisma sirasinda Biden, baskan yardimcisi olarak gorev yapacak bir kadini aday gostermeyi taahhut etti. Sanders, kampanyasini Nisan ayi baslarinda sonlandirdiginda olasi Demokrat adayi oldu, ancak kendisini bu kez Tara Reade adli eski bir yardimcisindan yeni cinsel saldiri iddialariyla karsi karsiya buldu.

11 Agustos 2020’de Biden, Kamala Harris’i baskan yardimcisi adayi olarak acikladi. Biden, “Kucuk adam icin korkusuz bir savasci ve ulkenin en iyi kamu hizmetlilerinden biri olan Kamala Harris’i aday arkadasim olarak sectigimi duyurmaktan buyuk onur duyuyorum” dedi. “Kamala Bassavci iken, Beau ile yakin bir sekilde calisti. Buyuk bankalara el koymalarini, calisan insanlari ayaga kaldirmalarini ve kadinlari ve cocuklari istismardan korumalarini izledim. O zamanlar gurur duyuyordum ve simdi de bundan gurur duyuyorum.”

Agustos ayinda Biden, resmi olarak 2020 Demokratik baskan adayi oldu.

Trump ile Baskanlik Tartismalari
29 Eylul 2020’de Biden ile Trump arasinda merakla beklenen ilk baskanlik tartismasi, sIk sIk kesintiye ugrayan ve hizla konu disina cikan hararetli tartismalarin damgasini vurdugu daginik bir olaydi. Telasa kapilmis Biden rakibini “palyaco” olarak nitelendirdi, ancak ayni zamanda baskanin koronavirus pandemisini ele alisinda birkac cekim yapmayi basardi ve kolluk kuvvetleri ve iklim degisIkligi hakkindaki goruslerini vurgulayarak sundu.Joe Biden Kimdir?

15 Ekim’de ikinci bir tartisma planlandi, ancak Trump sanal bir tartisma yapmayi reddettikten sonra, bunun yerine her iki aday icin belediye salonlari planlandi.

22 Ekim’deki ucuncu tartisma sirasinda mikrofonlar genellikle sessize alindiginda, Biden saglik hizmetleri, gocmenlik revizyonu ve yesil isler konusundaki tutumlarini dile getirirken daha az kesintiyle karsilasti. Ayrica, koronavirus yonetimi ve gocmen cocuklari sinirda ebeveynlerinden ayirma politikasi nedeniyle bir kez daha cumhurbaskanina yuklendi ve “Amerika’nin karakteri oy pusulasinda” aciklamasiyla tarzlari arasinda net bir ayrim yapti.

2020 Secim Galibi
3 Kasim 2020’deki oy verme yerlerinin kapanmasindan cok sonra postayla oy pusulalarini sayan birkac eyaletle, yaris ertesi gune kaldi. Bununla birlikte, Wisconsin ve Michigan’daki zaferlerinin duyurularinin yani sira Arizona, Nevada ve Georgia’daki liderlerinin raporlariyla gelgitlerle, sonuc Biden’in lehine degismeye basladi. Bu arada, Baskan Trump, secmen sahtekarligi iddiasiyla ve savas alani eyaletlerinde sayimi durdurmaya calisan bir dizi dava baslatti.

7 Kasim 2020’de, secim gununden dort gun sonra, Biden, Pennsylvania’yi kazandiktan sonra secilen 46. baskan olarak ilan edildi. 81 milyonun uzerinde oy rekoru kirmanin yani sira , yakinda 78 yasinda olacak olan, ulke tarihindeki en yasli baskan olmaya hazirlaniyordu.

Biden, “Amerika, buyuk ulkemize liderlik etmem icin beni sectiginiz icin onur duyuyorum” dedi. “Onumuzdeki is zor olacak, ama size soz veriyorum: Bana oy vermis olsaniz da olmasaniz da tum Amerikalilarin Baskani olacagim. Bana duydugunuz inanci koruyacagim.”

14 Aralik 2020’de, Secim Koleji’ndeki 538 secmenin tamami oy kullandi ve Biden’in 2020 baskanlik secimlerinde Baskan Trump’a karsi kazandigi zaferi resmilestirdi. Biden 306 oy aldi ve Trump 232 oyda kaldi. Kabine uyelerinin ve diger personelin secilmesiyle ilerlemeye devam etmesine ragmen, 23 Kasim’a kadar, Biden baslangicta gecis cabalarinin , surec icin federal fonlari serbest birakmayi reddeden Genel Hizmetler Idaresi baskani Emily Murphy tarafindan engellendigini gordu.

Baskent Kusatmasi
6 Ocak 2021’de, Secim Koleji sonuclarini resmilestirmek icin bir kongre oturumunun baslamasindan sonra, bir Trump destekcisi cetesi Capitol binasini basti ve polisi bogdu ve milletvekillerini guvenlikleri icin tahliye etmeye zorladi.

Biden kisa sure sonra Trump’in kaosa bir son vermesine yardim etmesi icin yalvardigi bir konusma yapti.

“En iyi ihtimalle bir baskanin sozleri ilham verebilir. En kotu durumda kiskirtabilirler” dedi. “Bu nedenle, Baskan Trump’i yeminini yerine getirmek ve anayasayi savunmak icin simdi ulusal televizyona cikmaya ve bu kusatmanin sona ermesini talep etmeye cagiriyorum.”

80’den fazla tutuklama ve bes olumle sonuclanan siddetin ardindan, kongre oturumu yeniden basladi ve gece yarisindan sonra da devam etti, Baskan Yardimcisi Mike Pence, 7 Ocak’ta sabah saat 3:40’tan hemen sonra Biden’in cumhurbaskanligini kazandigini resmen ilan etti.

Resmen Ise Baslama
Biden, 20 Ocak 2021’de Amerika BirlesIk Devletleri’nin 46. baskani olarak yemin etti. “Bugun Amerika’nin gunu. Bugun demokrasinin gunu. Tarih ve umut gunu. Yenilenme ve kararlilik. Caglar boyunca Amerika bir pota boyunca. Yeniden test edildi ve Amerika meydan okumaya yukseldi.Bugun, bir adayin degil, bir davanin, demokrasi davasinin zaferini kutluyoruz. Halkin iradesi duyuldu ve halkin iradesine kulak verildi. demokrasinin degerli oldugunu bir kez daha ogrendim. Demokrasi kirilgandir. Ve bu saatte dostlarim, demokrasi galip geldi” dedi.

Ilk 100 Gun
Hizla ise baslayan Baskan Biden , gorevdeki ilk birkac gununde bir dizi yonetici emri imzaladi. Selefinin politikalarini tersine cevirenler arasinda, Amerika BirlesIk Devletleri’ni Paris Anlasmasi’na yeniden bagladi, Musluman cogunluklu ulkelerden gelen yolculari hedef alan yasagi devirdi, MeksIka siniri boyunca bir duvar insasi icin fon cekti, izni iptal etti Keystone XL boru hatti icin ve transeksuel insanlarin tekrar orduda hizmet etmesine izin verdi.

Ulke hala COVID-19 pandemisinden sarsilirken, cumhurbaskani federal saglik sigortasi pazari icin genisletilmis bir kayit donemi yasalastirdi ve Kongre’yi bir koronavirus yardim paketi uzerinde hareket etmeye cagirdi. Bu, yeni bir tesvik odemeleri turuna ve uzatilmis issizlik yardimlarina yesil isIk yakan Amerikan Kurtarma Planinin Mart ayinda kabul edilmesiyle meyvesini verdi.

18 yasindan buyuk tum Amerikalilarin 19 Nisan’a kadar COVID-19 asisi icin uygun olacagini acikladiktan sonra Biden , hedefledigi 1 Mayis tarihinden iki gun sonra 200 milyon doz asi uygulamasini kutladi. Ulkenin ekonomik toparlanmasi, gecikmis altyapi yatirimlarini hedefleyen 2 trilyon dolarlik Amerikan Is Plani ve kamu tarafindan finanse edilen anaokullari ve kapsamli bir aile ve tibbi izin programi kurmayi vaat eden 1.8 trilyon dolarlik Amerikan Aile Plani tekliflerine karsi.

Dis politika cephesinde, Nisan ortasinda cumhurbaskani Afganistan’daki Amerikan askeri varliginin 11 Eylul 2021’e kadar geri cekilecegini duyurdu. Kisa bir sure sonra, birden fazla ABD federal kurumunu ihlal eden bir bilgisayar korsanligi operasyonu icin Rusya’ya kapsamli yaptirimlar uyguladi.Joe Biden Kimdir?

Ancak is sinir kontrolune geldiginde, baskan daha az olumlu sonuc gordu. Yerinden edilmis cocuklari aileleriyle yeniden birlestirmek icin bir gorev gucu baslatmasina ve siginmacilarin sayisini sinirlayan “olcumleri” sona erdirme sozu vermesine ragmen, rekor sayida gocmen dalgasi ABD-MeksIka sinirindaki asiri kalabalik gozalti merkezlerini hafifletme girisimlerini engelledi. Ek olarak, Biden baslangicta , siyasi baskinin kendisini tutumunu yeniden gozden gecirmeye zorlamadan once, Trump donemindeki 15.000 multeci sinirini yil icin yukseltme vaadinden vazgecti.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık