IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 13.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Wisteria Agaci Nasil Bir Bitkidir?


Wisteria agaci, her baharda acma egiliminde oldugu kokulu mor cicek kumeleri veya gruplari ile taninir. Bircok bahcivan da bu essiz cok yillik asmalara duskundur. Yine de, bu Cin wisteria agacinin guclu bir bitki oldugunu unutmayin. Kontrolsuz birakilirsa, buyume sureci kontrolden cikabilir.Wisteria Agaci Nasil Bir Bitkidir?
Bu unlu bitki hakkinda daha fazla bilgi edinelim ve onu dikkatli bir sekilde nasil dizginleyebileceginizi, agresif ve guclu buyumesini nasil evcillestirebileceginizi ve bu makale araciligiyla onu nasil yetistirebileceginizi ogrenelim.

Wisteria Agaci Hakkinda Kisa Bilgiler
Botanik Adi: Wisteria Sinensis
Bitki turu: Asma, agac, cali
Gunes isigi: Tam gunes ve kismi golge
Nem: Orta
Olgun genislik ve yukseklik: 8 ila 10 fit (genislik) ve 6 ila 30 fit (yukseklik)
Sertlik bolgeleri: 4 ila 9 acik havada
Buyume orani: Orta ila hizli
Toprak tipi ve pH: Herhangi bir tip; hafif asidik ila notr pH seviyesi
Cicegin rengi: Mor, beyaz, mavi
Ciceklenme zamani: Bahar

Wisteria Tanimi ve Birkac Fiziksel Ozellik
Wisteria, bir agac formunda da yetistirebileceginiz uzun omurlu bir asma bitkisidir. Ozellikle yaz baslarinda ve ilkbaharda bir kemerden veya pergoladan sarktiklarinda carpici gorunen mor ve mavi ciceklerin selalesi ile karakterizedir. Cicekler, beyaz ve pembe olabilir.

Ozellikle agac formunda ise agresif ve hizli buyuyen bir bitkidir. 30 feet uzunluga bile ulasabilir ve buyuk bir agirliga sahip olabilir. Asmalarinin tum dolandiricilara ve kizilciklara dogru ilerlemesi yuzunden onu evinizin yakininda dikmek ve buyutmek tavsiye edilmez.

Wisteria ciceklerine gelince, onlari guzel kokulu olduklari icin kolayca taniyabilirsiniz. Bu kokular, Wisteria’nin tum duyularinizi besleyebildigi anlamina gelir. Cicek urettikten sonra, kis mevsimi gelene kadar uzerinde kalacak olan fasulye benzeri ve kahverengi bir baklasi vardir.

Cicekler yalnizca yeni buyume doneminde ortaya cikar. Agac formundaki Wisteria’yi diger bitkilerden ayirt etmenizi kolaylastiracak ortak fiziksel ozellikleri sunlardir:

Cicekler
Agaclar, sarmasIklardan dokulen guzel kokulu ve renkli cicek kumelerine sahiptir. Bu cicekler, bu bitkinin en belirgin ozellikleri arasindadir. Bir bahce manzarasina donusmesini bekleyebileceginiz etkileyici bir cicek goruntusune sahiptir. Boyle bir manzarayi mor, leylak, beyaz ve pembe gibi guzel renklerle susleyebilir. Yine de, henuz diktiginiz agac salkimlarinin parlak renklere donusmesinin birkac yil surebilecegini unutmayin. Daha sonra da, pembe, beyaz ve mor tonlarinda sarkan salkimlarla her yil bolca cicek acacaklar. Bitkinin her gun 6 saat gunes isigi almasini saglayarak bu tur ciceklenmeleri yillik olarak tesvik edin. Yilda iki kez budama, ciceklenmeyi tesvik etme konusunda da yardimci olur.

Renk
Renk acisindan, Wisteria’nin actigi ciceklere guclu bir sekilde bagli olan mordur. Bununla birlikte, Cin, Amerikan ve Japon Wisteria’larinin cesitli pastel tonlari tutan cesitlerle birlikte geldigini unutmayin. Bunu goz onunde bulundurarak, ciceklerde gorebileceginiz en yaygin renklerin leylak, pembe, beyaz ve mor-mavi oldugunu unutmayin.

Yapraklar
Wisteria agaci ayrica yaklasIk bir ila uc inc uzunlugunda ve maksimum bir inc genisliginde kucuk, puruzsuz ve parlak yesil yaprakciklara sahip bilesIk yapraklardan olusur. Her govde ayrica yaklasIk yedi ila on dokuz brosur icerebilir. Bu asma bitkileri hakkinda bilmeniz gereken bir gercek, onlarin da yaprak doken olmalaridir, yani sonbahar mevsiminde yaprak dokmeye egilimlidirler. Cogu durumda, bu mevsimde yapraklarinin rengi parlak sari ve biraz sari renk tonu ile bronzdur.

Tohum ve Meyve
Olgun bitkilerin ciceklerinin yesilden kahverengiye kadar tohum iceren fasulye benzeri baklalara sahip olmasi cok olasidir. Wisteria da bu baklalar dort ila alti inc uzunlugunda olacak. Sonbahar geldiginde bu baklalarin olgunlasmasini bekleyin.

Wisteria Agacina Karsi Wisteria VinesWisteria Agaci Nasil Bir Bitkidir?
Genel olarak, Wisteria agaclari, onlari buyutmek ve bir agaca donusturmek amaciyla budayip egitebileceginiz bir asma ve odunsu bitki turudur. Amaciniz bu asma bitkisini bir agaca donusturmekse, yapabileceginiz en iyi sey birincil govde icin guclu destek saglamaktir. Sarkan bir golgelik olusturabilmeniz icin yan surgunleri duzenli olarak budamak da cok onemlidir.

Bir agac olarak, Wisteria, uygun sekilde egitirseniz, kucuk, guzel ve cicek acan bir cesit olacaktir. Basamakli cicekler ve sarkik dallari olacaktir. Ayrica saksilarda kucuk varyasyonlar da buyutebilirsiniz. Boylece bahce koleksiyonunuzun bir parcasi olacak kokulu lavanta veya mor ciceklerin tadini cikarabilirsiniz. Wisteria’lari bir saksiya koymanin iyi yani, olgun bitkilerin buyuyen boyutunu yonetmeye yardimci olabilmesidir. Ayrica, salkim asma bitkilerini , daha buyuk salkim agacinin goz alici kucuk versiyonlari olan bonsai agaclarina donusturebilirsiniz. Mor tonlarda kucuk ve sarkan konik cicek gruplari uretebilmesi icin bonsai’yi duzgun bir sekilde budamaniz yeterlidir.

Wisteria Asma Turleri
Farkli wisteria turlerini karsilastirirken, nihai seciminiz buyuk olasilikla estetik ve kullanilabilirlige bagli olacaktir. En populer turler Japon wisteria ve Cin wisteria’dir. Bahcivanlar ikisini de tercih ediyor cunku her ikisi de gosterisli cicek salkimlarina, guclu kokulara ve cesitli cesit ve renk seceneklerine sahip. Wisteria sarmasIklarinin diger cesitleri ve turleri ile birlikte iki turun diger detaylari.

Japon Wisteria

Wisteria floribunda olarak da adlandirilan bu tur, yaklasIk 2 ila 3 ft uzunluga ulasan genis cicek kumeleri veya konik salkimlar yetistirme yetenegine sahiptir. Renkleri degisIklik gosterir – bunlarin arasinda koyu mor, beyaz, lavanta ve mavi bulunur.

Japon salkimi, yaprak doken bir asma olarak bahcenizi guzel kokularla doldurabilir. Ayrica bahcenize birkac pastel renk katabilir. Bu bitkinin orta derecede nemli toprakta ve tam gunes altinda yetistirildiginde iyi gelisirken yaklasIk 10 ila 30 fit arasinda buyumesi de mumkundur. Agac formundaki Wisteria floribunda ayrica kirmizi renkte bazi ipuclarina sahip yesil yapraklara sahiptir. Bu, sonbahar mevsiminde parlak sariya donusebilir. Ayrica, Wisteria floribunda mor, kirmizi-mor, gul-pembe ve beyaz cicekler gibi cesitli renklerde salkimlara sahiptir. Yogun ama hos kokulara sahip cift cicekler sergileyen gosterisli versiyonlari bile var.

Bu wisteria floribunda’nin gumusi-gri sarmasIklarini da kolayca taniyabilirsiniz cunku bogumlu olmalarinin yani sira saat yonunde de donerler. Bu onu Cin wisteria’sindan benzersiz kilar.

Cin Wisteria

Cin wisteria agaci, diger adi Wisteria Sinensis ile de unludur. Adindan da anlasilacagi gibi, bu guclu ve tirmanan cok yillik bitki Cin kokenlidir. Bitki, yaz ve ilkbahar aylarinda ortaya cikan yogun kokulu ve renkli cicekleri ile karakterizedir.
Mavimsi-mor, pembe, beyaz ve menekse tonlarinda basamakli cicek gruplari uretir. Erken ilkbaharda ciceklenmeye baslamalarini ve yapraklardan once gorunmelerini bekleyin. Ayrica ciceklerin on iki inc uzunluga kadar buyudugunu ve tam cicek actiklarinda bitkinin gumus-gri saplarini neredeyse gizledigini fark edeceksiniz.

Yapraklarina gelince, yaz geldiginde yesile donen bakir veya bronz yaprakciklara benzedigini fark edeceksiniz. Her yaprak oval sekilli ve uzundur ve yaklasIk 7 ila 13 yaprakcik arasinda buyuyebilir.

Uzunlugu 10 ila 25 fit arasinda degisen tam gunese maruz kaldiginda mukemmel sekilde buyuyebilir. Orta derecede nemli ve orta derecede verimli topraklarda da iyi buyuyecektir. Yeterince dayaniklidir, bu yuzden kurakliga da dayaniklidir.

Amerikan Wisteria

Wisteria frutescens olarak da adlandirilan, ABD‘ye ozgu bu turun Kaliforniya’nin parcasi olmayan bircok yerde gercekten iyi gelismesi beklenebilir. Bunlar Teksas’tan Florida’ya kadar Guneydogu bolgelerini icerir.

Amerikan wisteria, aromatik ve buyuk, goz alici beyaz veya mor cicek salkimlari uretirken saat yonunun tersine donebilen guclu ve ince bir tirmanici olarak tanimlanabilir. Maksimum 6 inc uzunlugunda buyume elde edebilen asili konik kumelere sahiptir. Yapraklar ortaya ciktiktan sonra Nisan’dan Mayis’a kadar cicek acma egilimindedir.
Kurakliga dayaniklidir ve kismi golgeye veya tam gunese maruz kalsaniz da 15 ila 40 fit yukseklige kadar buyuyebilen uzun ve tirmanan govdelere sahiptir. Bununla birlikte, bu bitkinin yalnizca nemli toprakta ve tam gunes isiginda surekli olarak yetistiriyorsaniz en etkileyici cicekleri uretecegini unutmayin.

Japon ve Cin wisterias ile karsilastirildiginda, Amerikan varyasyonu o kadar agresif degildir. Bahsedilen turler kadar guzel ama yine de daha yavas buyurler. Puruzsuz ve fasulye benzeri olan ayirt edilebilir kabuklari nedeniyle, yerli Amerikan salkimina sahip oldugunuzu da hemen anlayabilirsiniz. Japon ve Cin wisteria’larina gelince, bu tur baklalar ya kadifemsi ya da bulaniktir.

Wisteria Dikmenin Zamani
Wisteria agacini dikmek icin mukemmel zaman erken ilkbahar veya sonbahardir. Bu donemler, bitkinin uykuda kaldigi ve onu yeniden diktiginizde minimum strese maruz kalmasina neden olan belirli zamanlardir. Ayrica, yere ekerseniz ve uyku sirasinda transfer ederseniz, Wisteria’ya bakmak daha kolay olacaktir.

Wisteria’yi Nereye Ekmelisiniz?
Wisteria’yi dikebileceginiz mukemmel yer, Batiya veya Guneye bakan bir duvardayken onu tam gunese maruz birakan yerdir. Bu ozel nokta, ciceklerin duzenli olarak cikmasina yardimci olabilir. Verimli ve nemli topragi da olan bir yer secin. Ayrica kompost eklenirken iyi drene edilmesi gerekir. Ayrica, Wisteria bitkisi bir kez kurulduktan sonra, kurakliga dayanikli oldugu garanti edilen cok yillik bir asma cesidi haline gelir.

Ayrica, bu asma bitkisinin saglam oldugunu ve birkac yil boyunca buyuyebilecegini unutmayin. Devasa sarmasIklari ve rengarenk cicekleri ile guclu desteginin olacagi bir yer secmenizi gerekli kiliyor.

Wisteria Nasil Dikilir ve Bakimi Yapilir?
Wisteria agacini dikmek, tipik olarak, kok kuresine benzer derinlige sahip bir delik kazmayi icerir. Delik ayrica kok bilyenin capinin iki kati olmalidir. Bitkiyi oraya koyun, duz ayarladiginizdan emin olun. Bundan sonra, deligi doldurmaya baslayin. Hava ceplerinin olusmasini onlemek icin her birkac santimde bir sulayin. Deligi tamamen doldurduktan sonra topragi hafifce bastirin. Bir cukur kazdiginizda ve icine bitkileri eklediginizde, aralarinda yeterli bosluk oldugundan emin olun. Birbirlerini hizla yenebilecek sarmasIklara sahip oldugundan, destek sistemi ile birlikte en az on ila on bes fit bosluk olmalidir. Ayrica, Wisteria bitkilerinin bakimi ve bakiminin asagidaki alanlara odaklanmayi gerektirdigini unutmayin:

Gunes isigi

Daha once belirtildigi gibi, Wisteria, ister asma ister agac seklinde olsun, tam gunes isigina maruz birakirsaniz gelisebilir. Gunde en az alti saat gunes isigi vermek, kesinlikle daha guzel cicek acmasina yardimci olacaktir.

Su

Su acisindan, bu asmalar sadece ilimli bir miktar gerektirir. Su, guclu ve saglam bir kok sistemi olusturmak ve kurmak icin yeterli olmalidir. Kisa bir sure icin kurakligi tolere edebilir, bu nedenle orta miktarda su yeterlidir. Asiri sulanma da buyumesi icin kotudur. Asiri miktarda su, ozellikle azot bakimindan zengin gubre uygulamasi ile gelirse, ciceklerin ciceklenmesini durdurabilir. Bunun nedeni, bitkinin daha yuksek miktarda yesillik gelistirmesine neden olabilmesidir.

Toprak

Asiri miktarda besin bulunmasi topragin bazik veya asidik olmasina neden olabilir. Sonuc, ozellikle alkali toprakta yetistirirseniz, kloroz gibi bitki ile ilgili ciddi sorunlar olacaktir.

Wisteria asmalari ve agaclari, dogru miktarda beslenmeyle tinli topragi tercih eder. Ayrica bu bag bitkisinin gozenekli topraklarda yetistirildiginde daha saglikli buyudugunu de unutmamalisiniz. Yine de mukemmel tahliye ozelliklerine sahipken yeterli nemi tutabilecek kadar gozenekli olmalidir.

Gubre

Wisteria hakkinda harika olan sey, gercekten agresif oldugunun ve hizli buyumesiyle bilinen bir garantisinin olmasidir. Bununla, artik duzenli olarak gubrelemeniz gerekmez. Bu gercekle bile, yuzde yuz emin olmak icin topragin besin icerigini kontrol etmek hala cok onemlidir. Gubre uygulamasi soz konusu oldugunda, azot icerigi yuksek olanlarin yesilliklerin daha iyi buyumesine yol acabilecegini, ancak bitkinin ciceklenmesini durdurabilecegini unutmamalisiniz. Wisteria’nizin daha fazla cicek uretmesini istiyorsaniz, bunun yerine fosfor acisindan zengin gubreler kullanmaniza yardimci olur.

Yayilma

Wisteria asmalarinin tohum kullanilarak cogaltilmasi, bu bitki turlerinin cicek acmasi genellikle on bes yil kadar surdugu icin pek tavsiye edilmez. Cogaltmaniz gerekiyorsa, bunu asilama yoluyla veya kesimler ekerek yapmak isteyebilirsiniz. Yayilma sirasinda koklerin daha hizli gelismesini destekleyebilecegi icin kok hormonlari eklemek isteyebilirsiniz. Sadece kok sisteminin siglasmasina neden olabileceginden bitkinin su altinda kalmasindan kacinin. Bitkinin koklu bir kok sistemi olusturmasina yardimci olmak icin cogaltma sirasinda yeterli miktarda su verin.

Budama

Wisteria agaci bakiminin bir diger onemli kismi budamadir. Bu, dusuk buyume egiliminde olan dallarin derhal kaldirilmasini icerir. Buyumek icin birincil govdeyi uyarmanin bir yolu olarak agacin tabanindan cikarma islemini yapin. Wisteria agaci buyurken, agac formunu korumak icin alt surgunleri cikarin. Bu, meydana gelebilecek her yeni buyumenin en ustte olmasi gerektigi anlamina gelir. Agacin en ust kismini duzenli olarak budamak da cok onemlidir. Bu sekilde, tum bitkinin cok agirlasmasini veya tum bahcenizi ele gecirmesini onleyebilirsiniz. Budamak icin en iyi zaman erken ilkbahardir.

Wisteria Ciceklenme Ipuclari
Wisteria yetistirmeye gelince, sabir aslinda anahtardir. Bunun nedeni, bu bitkinin olgunlasmasi ve guzel cicekler vermeye baslayabilen koklu bir agaca donusmesi uzun zaman, hatta yillar alabilir. Hatta bazi bahcivanlar, ektikten sonraki ilk mevsim gectiginde bile salkimlarinin cicek acmadigini fark ettiklerinde husrana ugrarlar. Genc bitkilerin cicek uretmesi icin biraz beklemeniz gerekebilir, ancak cicek eksIkliginin baska faktorlerden de kaynaklanabilecegini unutmayin – bunlar arasinda sunlar vardir:Wisteria Agaci Nasil Bir Bitkidir?

Yanlis budama
Asiri golge
Asiri dona maruz kalma nedeniyle cicek tomurcugu yaralanmasi
Asiri miktarda gubre uygulanmasi
Wisteria’nizin diger faktorlerden dolayi cicek uretmedigini dusunuyorsaniz, bu ek ipuclariyla bol miktarda cicek ve cicek acmasini tesvik edebilirsiniz:
Tohumlardan yetistirilen bir Wisteria almayin
Tohumlardan yetisen bitkilerin buyuk olasilikla genclik doneminde uzun sure kalacagini unutmayin. Mumkunse, kesimlerden yayilan veya asilanmis Wisteria satin alin. Ayrica guvenilir bir cicekciden gelmelidir.

Kentucky veya American Wisteria yetistirmeyi secin

Amaciniz cicek tomurcuklarinin dondan zarar gorme olasiligini azaltmaksa bu harika bir ipucudur. Bunun nedeni, bu turlerin mevcut mevsimin buyumesine bagli olarak tomurcuk gelistirmesinin beklenebilmesidir.

Halihazirda kurulmus uzumleri gubrelemekten veya asiri sulamaktan kacinin. Bunun nedeni, salkim agacinin cicek tomurcugu gelistirme surecini zorlayabilmesi icin hafif bir strese bile maruz birakmaniz gerektigidir. Azot bakimindan zengin gubrelerin uygulanmasi veya asmalarin asiri sulanmasi, yalnizca yaprak uretiminin asiri olmasina neden olabilir. Bu, bitkinin ciceklenme yeteneklerini tehlikeye atabilir.

Wisteria agaclarini, diger bitkilere yakin olmayan bir yer secerseniz, Wisteria agacinizin en iyi sekilde buyumesini bekleyebilirsiniz. Sebebi ise hizli buyumesidir, bu da komsu bitkileri kolayca sollamasina neden olabilir. Wisteria agaci ayrica digerlerinin yani sira hangarlar, garajlar ve evler gibi yakindaki yapilarin icine ve uzerine iyi buyume egilimindedir. Yine de evinize cok yakin dikmekten kacinin. Asmalarina gelince, tirmanabilecekleri oldukca dayanikli bir yapiya ihtiyaclari oldugunu unutmayin. Bu, Wisteria asmalari yetistirirken ahsap veya metal bir kafes veya cardak olmasini gerekli kilar.

Wisteria, aslinda buyuyup bir agaca donusebilmesi icin egitip budayabileceginiz odunsu bir asma bitki turudur. Bu, bu bitki turunun ilk once bir asma olarak siniflandirildigi anlamina gelir. Daha sonra onu ekebilir ve buyuterek bir salkim agacina donusturebilirsiniz, boylece devasa bir asmanin destegine ihtiyac duymadan basamakli salkimlarindan renklerin muhtesem goruntusunu sergileyebilirsiniz.

Wisteria’nizi bir agac haline getirmeyi planliyorsaniz, ana govde icin yeterli destegin oldugundan emin olun. Yan surgunleri de duzenli olarak budayin, cunku bunu yapmak sarkan bir golgelik olusturmaya yardimci olabilir.
Wisteria agaclarinin yetistirilmesi kolaydir, cunku cesitli toprak turlerine hizla uyum saglayabilirler. Ayrica kuraklik ve otcullar gibi bircok seye tahammul edebilirler ve bazi hastaliklara direnebilirler. Wisteria agacinin hizli ve guclu buyumesini surekli olarak izlemeniz yeterlidir.

Wisteria agaci zehirlidir, ancak bu sadece hafif duzeydedir. Ozellikle kopekler ve kediler icin zehirlidir. Wisteria’nin her bir parcasi, ozellikle de tohumu zehirlidir, bu yuzden onu tutarken cok dikkatli olmalisiniz. Agacin bazi tohumlarinin yanlislikla yutulmasi kusmaya, hafif karin agrisina ve ishale neden olabilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık