IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 13.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Florit Nedir?


Florit, uretimde sayisiz kullaniminin yani sira, genis renk yelpazesi ve carpici floresansiyla bilinen surekli degisen bir degerli tastir. “Dunyanin en renkli minerali” olarak adlandirilan Florit degerli taslari, renkli yasamayi tanimlar.

Florit Nedir?Florit Nedir?
Florit cok cesitli bir degerli tastir. Florit veya fluorspar, kalsiyum ve flordan olusan bir mineraldir. Allokromatik bir mineral olarak Florit en saf haliyle renksizdir. Ancak olusumu sirasindaki dogal surecler farkli renkler uretir. Florit taslari tipik olarak renk bolgelerine sahiptir, ancak bazilari renkleri tamamen degistirir. Renk degistiren Florit genellikle mavidir ve akkor isIklar altinda mor ve yesilin yanlarini gosterir.

Mohs mineral sertlik olceginde, Florit 4. siralamayi tanimlar, bu da onun en kirilgan degerli taslardan biri oldugu anlamina gelir. Ancak bu, sifa ve mucevher ozelliklerinden yararlanamayacaginiz anlamina gelmez!

Florit Spesifikasyonlari ve Ozellikleri
Renk: Mavi, mor, sari, yesil, kirmizi, pembe, kahverengi, siyah, beyaz, gri veya renksiz
Kristal yapi: Izometrik/Kubik
Parlaklik: Camsi
Seffaflik: Saydamdan seffafa
Kirilma indeksi: 1.43-1.45
Yogunluk: 3.17-3.56 (neredeyse her zaman 3.2)
Bolunme: Oktahedral; [111]’de mukemmel, [011]’de ayrilik
Kirik: Subkonkoidal ila duzensiz
Luminesans: Floresan, fosforesans, termoluminesans ve triboluminesans tipik olarak mevcuttur
Optik Olay: Bazi ornekler renk degistiren etkiler gosterir; Floresan isiginda mavi veya deniz mavisi ila akkor isIkta leylak veya soluk yesil

Florit Tasi Anlami
“Florit”, Florit’in eritme isleminde bir akis malzemesi olarak kullanilmasi icin “akis” anlamina gelen Latince fluere kelimesinden gelir. Tasin orijinal adi fluorospar veya fluorspar’di ve bu terimler bugun hala degerli tasi tanimlamak icin kullaniliyor. Florit’in renk araligi ve optik etkileri eski insanlari buyuledi ve bircok Florit kristali anlam yorumuna yol acti. Yaygin bir antik inanc, Florit’in kristalize isIk icerdigi ve kullanicinin parlak bir icgoru veya aydinlanma kazanmasina izin vermesiydi.

Eski Yunanlilar, Florit anlamini baska bir mucevhere benzer sekilde yorumladilar: ametist. Her iki tasin da asiri sarhoslugu engelledigi iddia ediliyor. Bu nedenle, Florit safligi ve ayikligi sembolize etmeye basladi.

Antik Cin’de, mor Florit, korunma ve ruyalara bagli anlamina gelir. Mor Florit taslari, bir guvenlik kalkanini ve kabuslari savusturan ve berrak ruyayi tesvik eden bir “Ruya Kristali”ni sembolize ediyordu.
Eski Misirlilar icin gokkusagi Florit anlami onlari tanrilara bagladi. Gokkusagi Florit’i, cesitli tanri heykellerine yerlestirilen bok bocegi oymak icin populer bir malzemeydi.

Tanrilardan bahsetmisken, Hindu Florit’in manevi anlami, konusulan kelimenin tanricasi Vac ve yemek tanricasi Annapurna ile iliskilidir.

Florit Iyilestirici Ozellikleri
Tum degerli taslar, onlara iyilestirme yetenekleri veren enerjiler icerir ve bunlara sifa taslari denir. Florit butunsel olarak ne sunar? Florit kristal faydalarinin bollugu, “Dahi Tasi”ndan “Birlik Tasi”na kadar cesitli takma adlara yol acmistir.
Mavi, en nadir Florit renkleri arasinda yer aldigindan, mavi Florit kristalleri onemli bir guce sahiptir. Diger mavi degerli taslar gibi, mavi Florit de bilgelik, huzur ve ilham verebilir.

Fiziksel Iyilesme
Florit’in fiziksel iyilestirici faydalari genellikle bogaz veya bagirsak yolundaki problemler icin gecerlidir. Diger faydalari arasinda eklemlerin ve kemik yapisinin, ozellikle dislerin guclendirilmesi yer alir. Ek olarak, Florit’in vucudun enfeksiyonlarla savasma ve kendini onarmaya baslama yetenegini arttirdigi iddia edilmektedir. Sersemlik ve bas donmesini azaltmak da Florit’in fiziksel iyilestirici gucleri arasindadir.

Duygusal olarak, Florit, kafa karisIkligi, hayal kirikligi veya yon eksIkligi ile mucadele eden herkese yarar saglar. Florit, olumsuz dusuncelerden koruma saglayabilir ve sizi hayattaki gercek amaciniza dogru yonlendirebilir.

Florit Degerli Tas OzellikleriFlorit Nedir?
Bir degerli tas satin alirken, belirli faktorler bir tasin degerini etkilediginden, hangi ozelliklerin aranacagini bilmek en iyisidir. Florit icin bilinmesi gereken deger faktorleri renk, berraklik ve kesimdir.

Renk

Florit’te, gokkusaginin her renginden ve ardindan bazi renklerde beraberinde gelir. Renksiz cesitliligin yani sira, Florit uzerinde goreceginiz en yaygin renkler mor ve yesildir. Daha nadir renkler arasinda siyah, kahverengi, pembe ve kirmizi-turuncu bulunur. Florit’in cogunlugunun yalnizca bir rengi vardir, ancak bazi Florit kristalleri, mucevher boyunca dagilmis renk bantlari veya coklu renkler sergilerler. Bir Florit kristalinde dort ila bes renk gorebilirsiniz! Bantli Florit renkleri genellikle mavi, yesil ve morun bir kombinasyonudur. Ayrica, cok renkli orneklere “Gokkusagi Florit’i” adini veren sarilar ve portakallar bulunabilir.

Netlik ve Parlaklik

Netligi derecelendirirken uzmanlar tastaki kapanimlarin miktarina ve gorunurlugune bakar. Renkli degerli taslar genellikle renklerini inkluzyonlara borclu oldugundan, basitlestirilmis bir sistem kullanilir.

Renkli degerli tas derecelendirme sistemine gore Florit, Tip II berrakliga sahiptir. Tip II taslar tipik olarak kapanimlara sahiptir, ancak en kaliteli numuneler goze zarar vermez, yani gorunur kalintilara sahip degildirler.
Parlaklik acisindan, en yuksek kaliteli Florit seffaf, dusuk kaliteli Florit ise yari saydamdir.

Kesmek

Florit icin kesilen en populer degerli tas bir trilyondur, cunku trilyonlar kaba malzemeyi en ust duzeye cikarir ve mucevheri bolunme boyunca kirilmaya karsi korur. Cogu zaman, Florit kristalleri kabason veya boncuk haline gelir. Florit’in kirilganligi, yari degerli bir tas olarak kullaniminin sinirli oldugu anlamina gelir. Yine de, deneyimli uzmanlar genellikle guzel ve karmasIk Florit oymalar yaratir. Aslinda, Florit oyma asirlik bir uygulamadir!

Florit Tasinin Tarihi
Florit’in tarihi, dilde buyuleyici bir yolculuktur. Tasin baskidaki ilk gorunumu Alman bilim adami Georgius Agricola’nin 16. yuzyildan kalma Bermannus eserindeydi; veya metallerin dogasi hakkinda bir diyalog (Latince basligindan cevrilmistir.) ile Agricola, “nehir” icin Alman Flusspat’in bir versiyonu olan mineral fluorspar’i ve alci benzeri bir minerali ifade eden tukurugu cagirdi.

Florit adi, Italyan mineralog Carlo Antonio Napione’nin minerali adlandirmak icin Latince fluere kullandigi 1797 yilina kadar gelmedi.

Antik cagda, Latince murrina veya mur, Florit anlamina geliyordu. Naturalis Historia’da Yasli Pliny, Florit oymalarini luks ve statunun en yuksek sembolu olarak tanimladi.

Efsaneler, Romali general Pompey’in Mithridates’i yendikten ve Pontus’u ele gecirdikten sonra ondan alti Florit fincan aldigini soyluyor. Baska bir Roma seckini olan Petronius, haksiz yere ihanetle suclandi ve olume mahkum edildi. Petronius, imparatora miras kalmasin diye kendi hayatina son vermeden once pahali Florit sarap kepcesini kirdi.
Amerika’da Yerliler, Mississippi yakinlarindaki mezarlik alanlarinda ortaya cikarilan 2. yuzyil eserlerinin kanitladigi gibi, Florit oymalar ve mucevherler yaratti.

Tum Avrupa’da, Florit bir oyma malzemesi olarak gelisti. Cok sayida toplum, figurinler, totemler, tabaklar ve daha fazlasini olusturmak icin Florit kullandi.

Florit’in manevi gucune agirlik katmak, falci ilan edilen Friederike Hauffe uzerinde 18. yuzyildan kalma bir Alman deneyidir. Deneyciler, degerli taslarin ruhsal olarak hassas bir kisi uzerindeki etkilerini test etmek istedi ve Florit tutmak Hauffe’yi trans benzeri bir duruma soktu. Deneyin bilimsel standartlara uygun olup olmadigindan emin olamayiz, ancak Florit’in bilimsel uygulamalari icin bircok kanit var!

Kimyasal ve Endustriyel Kullanimi
Florit kesfedildiginde, flor elementi hala bilinmiyordu, bu nedenle Florit sonunda florin ismine yol acti. Florit ayrica 1852’de jeolog George Stokes’un bazi yesil Florit orneklerinde parildayan kaliteyi tanimasindan sonra “floresan” kelimesine ilham verdi.

Floresan optik etkilerin yani sira, Florit ozellikleri onu optik endustrisinde degerli bir malzeme haline getirir. Tek kirilimli bir malzeme olarak renksiz Florit isigi bozmaz, bu nedenle Florit lensler kristal netliginde goruntuler uretir. Aslinda, renksiz seffaf Florit herhangi bir camdan daha dusuk dagilima sahiptir ve bu da onu kameralar, teleskoplar ve floresan mikroskoplar icin harika kilar.

1800’lerin sonlarinda Victor Schumann, Florit’in lensler ve prizmalar icin potansiyelini inceleyen ilk kisi oldu. O zamandan beri, bilim adamlari sentetik degerli taslar uretmek icin surecler gelistirdiler, bu nedenle sentetik Florit lensler icin daha yaygin hale geldi.

Diger degerli tas olmayan Florit kullanimlari arasinda hidroflorik asit uretimi, flor gazi uretimi ve Alzheimer hastaliginin arastirilmasi yer alir. Sadece referans olarak, “fluorspar” gunumuzde bilimsel ve uretim surecleri icin kullanilan Florit’i, Florit ise degerli tasi ifade eder. Florit veya fluorspar olsun, ikisi de ayni sekilde olusur.

Florit Kokenleri ve Kaynaklari
Florit, hidrotermal aktivite yoluyla olusur. Yeraltinda, magma, ustundeki yeralti suyunu isitir ve kalsiyum ve flor gibi yakindaki elementlerin suda cozunmesine neden olur. Magma sogudukca, mineraller Florit olusturmak icin kristallesir!
Florit olusumunun dikkat cekici bir kismi renklenmesidir. Cogu renkli degerli tas icin bakir veya demir gibi inkluzyonlar olusum sirasinda kayar ve yeni renkler yaratir. Ancak Florit’in renkleri isigin bir hilesidir. Florit rengi isinlama, isi ve/veya nadir toprak elementlerinin (REE) varligindan gelir. Nadir toprak elementleri, hepsi ayni kimyasal ozelliklere sahip ancak benzersiz bireysel ozelliklere sahip bir grup agir metaldir. REE’nin benzersiz ozellikleri, Florit’in kristal yapisinin degismesine izin vererek isigin tasin her alani boyunca farkli sekilde kirilmasina neden olur. Sonuc? Her yerde ayni kimyasal makyaj ama goze gorsel olarak farkli renkler. Oldukca temiz, degil mi?

Peki, Florit’in goz kamastiran renkleri hangi lokasyonlarda ortaya cikiyor?

Maden Lokasyonlari

Florit’in cogunlugu Cin, MeksIka ve Guney Afrika‘dan geliyor. Onemli miktarlar da Rusya, Ispanya ve Mogolistan’dan geliyor.

Florit Baska Nerede Bulunur?
Brezilya
Kanada
Misir
Fransa
Almanya
Kenya
MeksIka
Fas
Namibya
Kuzey Kore
Romanya
BirlesIk Krallik

Gordugunuz gibi, Florit oldukca bol, bu da onu uygun fiyatli bir hazine yapiyor!

Florit Fiyati ve Degeri
Bir numarali Florit fiyat faktoru renktir. Canli, derinden doygun renkler ve turunun tek ornegi renk desenleri daha yuksek fiyatlara hukmediyor. Netlik acisindan, gozu temizleyen seffaf Florit, gorunur kusurlari olan yari saydam malzemeden her zaman daha maliyetlidir.

En uygun fiyatli kesim, genellikle karat basina 1,50 ila 5 dolar arasinda degisen Florit kabasonlardir. Yine de, yonlu Florit taslar oldukca uygun, genellikle karat basina 3-8 dolardir. Renk degistiren Florit, karat basina 10-25 dolar arasinda degismektedir. Kaba Florit, karat basina 0,05-3 $ arasinda en uygun fiyatli olanidir. Fiyat ne olursa olsun, Florit gibi hassas bir tas biraz ekstra TLC’ye ihtiyac duyar.

Florit Bakimi
Florit takilarin bakimi, onu sectiginiz anda baslar. Bolunmesi ve yumusakligi nedeniyle Florit tek darbede kirilabilir. Florit kupeler veya kolye uclari en guvenli olanidir ve koruyucu taki ayarlari bir zorunluluktur.

Floriti temizlemek icin sabunlu su ve yumusak bir bez kullanarak kalintilari dikkatlice silin, ardindan durulayin ve nazikce kurulayin. Florit suda hafifce cozunur, bu nedenle suda veya sert kimyasallarin cevresinde birakmaktan kacinin. Son olarak, Florit’i diger degerli taslardan ve mucevherlerden ayri olarak ekstra yumusak bir bez icinde sakladiginizdan emin olun.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık