IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Diseti Hiperplazisi Nedir?


Diseti hiperplazisi, dislerin etrafindaki dis eti dokusunun asiri buyumesidir. Bu durumun birkac nedeni vardir, ancak genellikle kotu agiz hijyeninin bir belirtisi veya belirli ilaclarin kullanilmasinin bir yan etkisidir. Tedavi edilmezse, bu agiz durumu dislerinizin dizilimini etkileyebilir ve dis eti hastaligi gelistirme riskini artirabilir . Diseti hiperplazisi agiz hijyeni aliskanliklari gelistirilerek cozulebilir. Daha ciddi vakalarda cerrahi tedavi gereklidir.

Iltihaplanmayan diseti buyumesi daha koyu kirmizi veya mor olma egilimindedir. Kolayca kanayan yumusak veya sert ve lifli olabilir. Dis hijyeni kotu olanlarda da gorulme olasiligi daha yuksektir.

Diseti hiperplazisi ayrica su sekilde de adlandirilir:
Diseti buyumesi
Hipertrofi
Hipertrofik dis eti iltihabi

Diseti Hiperplazisi Belirtileri
Diseti hiperplazisi agrili olabilir ve agiz sagliginizi etkileyebilir. Bu durumun daha yaygin ozelliklerinden biri kirmizi, kanayan dis etlerine sahip olmaktir.

Dis eti buyumesi ile iliskili diger semptomlar sunlari icerir:
Hassas dis etleri
Iltihap
Agri
Agiz kokusu
Dislerde plak olusumu

Daha ciddi vakalarda dis etleri disleri tamamen kaplayarak hijyeni ve dis dizilimini etkileyebilir. Disleriniz ortuluyse, temizlenmesi zor olacaktir. Bu, dis eti hastaligi gelistirme riskinizi artirabilir. Daha genc yasta dis eti buyumesi gelistirirseniz, dislerin surmesini veya dislerinizin buyudugu ve gorunur hale geldigi sureci etkileyebilir.

Diseti Hiperplazisinin Nedenleri
Diseti (dis eti) asiri buyumesine genellikle iltihaplanma neden olur. Receteli ilaclarin bir yan etkisi olarak ilaca bagli da olabilir. Bu asiri buyumeye neden olabilecek yaygin ilaclar sunlardir:

Nobet onleyici ilaclar
BagisIklik bastiricilar
Kalsiyum kanal blokerleri veya yuksek tansiyon ve diger kalp ile ilgili durumlari tedavi etmek icin kullanilan ilaclar.

Ozellikle diseti hiperplazisine neden olan ilaclar sunlardir:

Nifedipin ve diger kalsiyum kanal blokerleri
Hormonal durumlar: hamilelik, ergenlik ;
Beslenme eksIkligi: iskorbut (C vitamini eksIkligi);
Ilaclar, cogunlukla sIklosporin , fenitoin ve diger antikonvulsanlar , kalsiyum kanal blokerleri. Nadiren, antibiyotikler, antidepresanlar ve diger ilaclara bagli olabilir. Genellikle dogumda mevcut olan genetik durumlar (tumu nadir durumlar): kalitsal fibromatoz, I-hucre hastaligi, mukopolisakkaridozlar, fukozidoz, aspartil glikozaminuri, Pfeiffer sendromu, infantil sistemik hiyalinoz ve primer amiloidoz. Fabry hastaligi, Cowden sendromu, tuberoskleroz, Sturge-Weber anjiyomatozunda lokalize diseti buyumesi gorulebilir.ve diseti granuler hucre tumoru.Diseti Hiperplazisi Nedir?
Akut losemi, lenfoma veya aplastik anemi gibi kan hastaliklari;
Sistemik hastaliklar en sIk polianjit, sarkoidoz, Crohn hastaligi, Tip 1 norofibromatoz, primer amiloidoz, Kaposi sarkomu ve akromegali ile granulomatoz .

Hiperplazi, disetinin diffuz, nispeten avaskuler duz veya noduler buyumesi ile karakterizedir ve neredeyse bazi disleri kaplayabilir. Hipertrofik doku sIklikla eksize edilebilir. Mumkunse, rahatsiz edici ilaclar icin ikame yapilir. Titiz agiz hijyeni nuksu en aza indirebilir. Oral skuamoz hucreli karsinom da dis etinden kaynaklanabilir ve dis eti dokusunun belirgin sekilde genislemesine neden olabilir.

Bu durum genellikle bir kisi recete edilen ilaci almayi biraktiginda duzelir. Diger nedenler gruplara ayrilabilir: inflamatuar dis eti buyumesi, sistemik nedenler ve kalitsal diseti fibromatozisi.

1. Iltihapli Dis Eti Buyumesi
Diseti hiperplazisi, iltihaplanmanin dogrudan bir sonucu olarak ortaya cikabilir. Enflamasyona genellikle yiyeceklerden, bakterilerden ve kotu hijyen uygulamalarindan dislerde plak birikmesi neden olur. Enflamasyon dis etlerini hassas ve kirmizi yapabilir ve kanamayi tetikleyebilir. Gunluk dis ipi kullanimi ve etkili fircalama gibi uygun hijyen teknikleri bu durumu iyilestirebilir.

2. Sistemik Nedenler
Diseti hiperplazisinin diger nedenleri daha fizyolojiktir. Hamilelik, hormonal dengesizlikler ve losemi gibi bazi hastaliklar dis eti buyumesini tetikleyebilir. Dis eti buyumesine neden olabilecek diger hastaliklar veya durumlar sunlardir:

HIV
Diyabet
Anemi
Crohn hastaligi
Lenfoma
Vitamin eksIklikleri

Durum, genellikle altta yatan neden tedavi edildikten sonra duzelir. Hamilelik durumunda, bebek dogduktan sonra dis eti buyumesi duzelir. Uygun agiz hijyeni semptomlari iyilestirebilir ve bu durumu gelistirme riskini azaltabilir.

3. Kalitsal Diseti Fibromatozisi
Kalitsal diseti fibromatozisi (HGF), yavas, ilerleyici dis eti buyumesine neden olan nadir bir oral durumdur. Genellikle cocuklukta baslar, ancak yetiskinlige kadar fark edilmeyebilir. Bu durumdan kaynaklanan diseti buyumesi, asiri kolajen uretiminden kaynaklanir. Bu durumun bazi durumlarinda dis etleri dis yuzeylerinin buyuk kismini kaplayacak veya tamamen kaplayacaktir.

Diseti Hiperplazisinin Tedavisi Nedir?Diseti Hiperplazisi Nedir?
Tedavi altta yatan nedene baglidir. Dis eti iltihabi asagidaki onlemlerle iyilesebilir:

Kapsamli dis fircalama ve dis ipi ile bakteri plaginin cikarilmasi
Klorheksidin gibi antiseptik gargaralar
Ultrasonik tedaviler
Oral bakteri yukunu azaltmak icin antibiyotik kurslari (orn. eritromisin veya azitromisin)
Diseti buyumesine neden oldugu bilinen ilaclar kesilmelidir. Gingivektomi (asiri buyumus dis eti dokusunun cerrahi olarak cikarilmasi) ciddi vakalarda gerekli olabilir ve gerekirse tekrarlanabilir.

Cerrahi olmayan bir yaklasim, uygun plak kontrolu ve indukleyici ilacin kesilmesi veya degistirilmesi de dahil olmak uzere tedavinin ilk asamasidir. Azitromisin, sIklosporin A alan hastalarda ilaci baska bir ajanla degistirme ihtiyacini ortadan kaldirarak diseti buyumelerini iyilestirme kapasitesi nedeniyle son yillarda buyuk ilgi gormustur. Cerrahi tedavi ancak tibbi tedavi basarisiz oldugunda devreye girer, ancak nuksler yaygindir ve sonuclar genellikle on iki ay surer.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık