IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

2Beğeni(ler)
  • 1 gönderen CeReN
  • 1 gönderen CeReN

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Petrol Turevi Mumlar (Parafin Mumu, Mikrokristalin Mum Ve Petrolatum)


Petrol (veya ham petrol) fosil bir yakittir. Petrol kelimesi “kaya yagi” anlamina gelir, “kaya” anlamina gelen Latince “petra” ve “petrol” anlamina gelen “oleum” kelimelerinin birlesimiyle olusturulmustur.Petrol Turevi Mumlar (Parafin Mumu, Mikrokristalin Mum ve Petrolatum)
Petrol, milyonlarca yil once yasayan bakteriler, bitkiler ve hayvanlarin organik kalintilarinin kaya olusumlari aralarinda kalmasi, basinc, yuksek sicaklik etkisiyle degisime ugramasiyla olusmustur. Deniz tabaninda kalan ve cok sayida kum ve silt tabakasiyla kaplanan bu sivi fosil olusum (petrol veya madeni yag), gaz, benzin, dizel, gazyagi, yaglama yagi, parafin mumu, asfalt vb. bircok maddenin karisimidir. Bu bilesenler farkli amaclara hizmet ettiginden ayristirilmalari, diger bir deyisle ham petrolun rafine edilmesi onemlidir. Petrolun cesitli bilesenlerinin ayrilmasi islemine petrol rafinasyonu denir. Dogal olarak olusan bu degerli sivinin diger adi siyah altindir cunku yeryuzune cikarildigi zaman siyah renktedir. Ham petrol, farmasotikler, plastikler, benzin, sentetik kumaslar vb. gibi cesitli urunlerin uretiminde kullanildigi icin “tum emtialarin anasi” oldugu kabul edilir. Petrol ayrica 1950’lerden bu yana dunyanin onde gelen enerji kaynagi olmustur. Petrol ayni zamanda farmasotikler, solventler, gubreler, pestisitler, sentetik kokular ve plastikler dahil olmak uzere bircok endustriyel urunun ham maddesidir.
Bu makalede petrol turevli mumlardan bahsedilecektir.

Petrol Mumlari
Petrolden ayrilan (petrol bazli) mumlar, ham petrolun cesitli fraksiyonlarinda dogal olarak bulunan mumlar olarak tanimlanir. Petrol mumlari, aralarinda C18–C70 araliginda n-parafin, dalli zincirli parafinler ve sIkloparafinler bulunan karmasIk hidrokarbon karisimlaridir. Ham madeni yaglardan uretilen mumlarin kaliteleri, miktarlari, kaynaga ve mumlarin ayrilmasindan onceki aritma derecesine baglidir.
Petrol mumlari, normal sicakliklarda kati olan maddelerdir, ham petrol aritma islemi sirasinda elde edilen yari rafine veya tamamen rafine mum urunleridir. Mumlar yapilarina gore makrokristalin veya mikrokristalin gruba ait olabilir. Petrol mumlarinin kristal boyutuna gore makro kristal ve mikro kristal mum olarak siniflandirilmasi buyuk olcude gecerli olmakla birlikte, iki grubu ayiran keskin bir cizgi yoktur. Aslinda, her iki sinifa da girebilecek buyuk bir mum grubu vardir ve bu mumlara ara mumlar, harmanlanmis mumlar, kotu kristal mumlar ve yari mikrokristalin mumlar denir.
Madeni yagin rafinasyonundan uc genel petrol mumu kategorisi elde edilir. Bunlar parafin (makrokristalin mumlar), mikrokristalin ve petrolatum’dur. Saf haliyle parafin ve mikrokristal mumlar sadece kati doymus hidrokarbonlardan olusur. Petrolatum, diger iki mumun aksine, hem kati hem de sivi hidrokarbonlar icerir. Petrolatum normal sicakliklarda yari katidir ve diger iki mum ile karsilastirildiginda oldukca yumusaktir

Petrol Turevi Mumlar (Parafin Mumu, Mikrokristalin Mum ve Petrolatum)Parafin Mumu (Makrokristalin Mum)
Parafin mumu oda sicakliginda kati ve kristalin bir hidrokarbon (neredeyse tamamen doymus hidrokarbonlar ve kucuk miktarlarda dalli hidrokarbonlar) karisimidir; genellikle buyuk kristaller seklinde elde edilir. C18 ila C36 arasinda degisen hafif dalli zincirli parafin ve naften oranlari; ozellikle sIklopentan ve sIkloheksanin alkil-ikameli turevleri de mevcuttur.
Parafin mumlari buyuk kristaller olustururlar, parlak, sert ve kirilgan olma egilimine sahiptirler, opak veya beyaz renklidirler. Parafin mumlari genellikle 49-71 santigrat derece civarinda (genellikle mikrokristalin mumlardan daha dusuk erime noktalarina sahiptirler) erirler. Erime sicakliklarinda ve yag iceriginde farklilik gosterirler. Parafin mumlarinin erime noktasi, molekuler agirlikla paralel olarak artar. Ayni molekul agirliklarinda karbon zincirinin dallanmasi, erime noktasinda bir azalmaya neden olur. Parafin mumlari erime noktalarina gore yumusak ve sert parafin mumlari olarak siniflandirilabilir.
Parafin mumu, kristalizasyon yoluyla madeni yagdan ayrilir. Parafin mumlarinin plakalar, igneler ve kotu sekiller olmak uzere uc kristal formu mevcuttur. Plaka kristalleri, dusuk kaynama noktali parafinik distilatlardan elde edilirken, igne ve anormal sekilli kristaller, daha yuksek kaynama noktali olanlardan ve vakum kalintilarindan elde edilir. Kristalizasyon sirasindaki dusuk sogutma oranlari, hem plaka hem de igne formlari icin buyuk kristallere neden olurken, kotu sekilli kristaller icin kristal buyumesi cok azdir. Plaka kristalleri, kolayca igne ve kotu sekilli kristallere donusturulebilir. Uygun kosullar altinda, igne kristalleri kotu sekilli kristallere donusturulebilir. Erime noktasinin yakininda, altigen kristaller kararli formdur. Biraz daha dusuk sicakliklarda, C19’dan C29’a kadar tek sayili olanlar ortorombiktir, C18’den C26’ya kadar cift sayili olanlar trikliniktir ve C28-C36 arasindakiler monokliniktir.
Parafin mumu dogal bir kaynaktan gelse de genellikle dogal bir mum olarak kabul edilmez. Parafin mumunun sentetik bir versiyonu da vardir. Sentetik parafin mumu, dogal versiyondan daha serttir ve duz beyaz renktedir ve dogal olarak olusan parafin mumu ile ayni ozelliklere sahip degildir. Sentetik parafin mumu farkli uygulamalar icin kullanilmaktadir.

Parafin Mumlari Nasil kullanilir?
Parafin mumu, piyasadaki yaygin mum maddelerinden biridir. Gunluk hayatta muhtemelen farkinda olunmasa da her gun parafin mumu iceren bir urun kullanilir. Kayaklar, sorf tahtalari ve mermiler dahil bircok urun icin yaglayici olarak kullanilir. Ayni zamanda kibrit ve ahsap icin harika bir su yalitim maddesidir. Gida sinifi parafin mumu sakizda ve peynir ve sekerlemelerde kaplama olarak kullanilir. Boya kalemleri (pastel ya da mum boyalarda), mumlarda ve kozmetiklerde de parafin mumu kullanir. Parafin mumlari genellikle diger seceneklerden daha uygun fiyatli ve cok yonludur. Sirketler, urunleri veya hizmetleri icin farkli parafin mumu karisimlari kullanabildikleri icin, tum endustriler tarafindan kullanilmaktadir.

Mikrokristalin Mumlar
Mikrokristalin mumlar, agir yag distilatlari ve artik yaglarin bir kombinasyonundan uretilirler. Daha az tanimlanmis kristal yapiya, daha koyu renge ve genellikle daha yuksek viskoziteye ve erime noktalarina sahip olmalari nedeniyle parafin mumlarindan farklidirlar. Mikrokristalin mumlar (bazen mikro mum da denir), fiziksel ozellikler acisindan parafin mumlarindan cok daha fazla degisIklik gosterme egilimindedir. Mikrokristalin mumlar, bilesim dengesine gore opak, yumusak, yapiskan, sert ya da kirilgan olabilirler. Mikrokristalin mumlar, onemli oranlarda, 30 ila 75 karbon atomu araliginda yuksek oranda dallanmis hidrokarbonlardan (izoparafinler) ve doymus sIklik hidrokarbonlardan (sIkloparafinler) olusurlar. Daha karmasIktirlar, bu nedenle cok daha genis bir sicaklik araliginda, genellikle sirasiyla 60–93°C ve 38–60°C arasinda erirler.Petrol Turevi Mumlar (Parafin Mumu, Mikrokristalin Mum ve Petrolatum)
Ozokerit mumu, dogal olarak olusan mineral mumdur. Ayni zamanda mikrokristalin bir mumdur.
Ceresin bir mikrokristalin mumdur; tamamen rafine edilmis ozokeritten elde edilen sert beyaz muma eskiden verilen isimdir.
Petrol ceresin benzer bir mikrokristal mumdur, ancak petrolden ayrilir.
Ceresin ve petrol ceresinleri ayni bilesim, yapi, fiziksel ve kimyasal ozelliklere sahip gorunmektedir.

Vazelin (Petrolatum)
Petrolatum (petrol jeli ya da vazelin), hafif yaglanmis ham mikrokristalin mum icin kullanilan genel bir isimdir. Vazelinler veya petrolatumlar dogada mikrokristalindir ve oda sicakliginda yari katidir. Petrolatum, belirli bir tur agir petrol distilatlarindan veya kalintilarindan elde edilir. Tibbi uygulamalarda uzun bir gecmise sahiptirler. Farmasotik sinif petrolatumlar, bir dizi balsam, merhem, krem, nemlendirici, sac bakim urunu ve nemi korumaya (ve hatta kilitlenmeye) yardimci olan neredeyse kokusuz bir katki maddesinin istendigi diger urunlerde ortak bilesenlerdir.

Petrol Mumlarinin Imalati
Petrol mumlarinin imalati, yaglama yaglarinin (gres yagi veya motor yagi) imalati ile yakindan iliskilidir. Ham parafin distilatlari ve artik yaglar mum icerir ve bunlar normalde ortam sicakliginda katidir. Tatmin edici bir dusuk akma noktasina sahip yaglama yagi uretimine izin vermek icin bu fraksiyonlardan mumun cikarilmasi gereklidir. Petrol mumlarinin imalati sirasinda once petrol urunlerinin mumunun alinmasiyla gevsek mumlarin ve petrolatumlarin uretimi gerceklestirilir. Mum urunleri rafine edilir. Yagdan arindirma ve fraksiyonel kristalizasyon islemleri gerceklestirilir. Daha sonra perkolasyon islemi, hidrofinisaj islemi, asitle muamele, adsorpsiyon denilen teknolojik sureclerden gecirilir.

Petrol Mumlarinin UygulamalariPetrol Turevi Mumlar (Parafin Mumu, Mikrokristalin Mum ve Petrolatum)
Petrol mumlari cok cesitli uygulamalara dayanmaktadir. Kagit endustrisi, ev kimyasallari, kozmetik endustrisi, discilik endustrisi, kibrit endustrisi, kaucuk ve plastik endustrisi, bina insaatlari, elektrik endustrisi, murekkep endustrisi, hidrojen uretimi ve enerji depolama uygulamalarinin yani sira toz enjeksiyon kaliplama endustrisi gibi endustriler en onemli kullanim alanlarindan bazilaridir. Ayrica ahsap isleme, koruyucu kaplamalar, mum uretimi, gida endustrisi icin ambalajlama, yaglayicilar, bagcilik, meyvecilik gibi uygulama alanlarina sahiptir.


ALİNTİ ~
Alya. bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Alt 07.Temmuz.2022   #2
Çevrimdışı
www.ircforumda.net
Cevap: Petrol Turevi Mumlar (Parafin Mumu, Mikrokristalin Mum Ve Petrolatum)


Emeğine sağlık

  Alıntı ile Cevapla

Alt 07.Temmuz.2022   #3
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cevap: Petrol Turevi Mumlar (Parafin Mumu, Mikrokristalin Mum Ve Petrolatum)


GeCeNiN_MaViiSi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık

tşk ederim ki.

Alya. bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık