IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

2Beğeni(ler)
  • 1 gönderen CeReN
  • 1 gönderen CeReN

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kan Alma Nedir?


14. yuz yilda bir saglik durumunu yonettiginizi hayal edin. Modern antibiyotiklerin dogusuna kadar yuzlerce yil gececek bir donemdesin. 14. yuzyildan kalma bir doktor – bazilari universitelerde egitim gormus ve bazilari sadece koy sifacilariydi – yardimci olmak icin cok sayida ortacag tedavisi onerebilir. Bunlarin en yaygini da kan akitmaktir. Evet, kendi kaninizi dokmek o zamanlar en iyi tedavilerden biriydi. Peki kan dokmek neydi, neden 3.000 yildan fazla bir suredir uygulaniyordu ve bugun hala kullanan var mi?Kan Alma Nedir?

Kan alma, tibbi tedavi icin kanin alinmasina verilen isimdir. Bir dizi durumu iyilestirmek icin vucudu saf olmayan sivilardan arindirdigina inaniliyordu. Baslangicta, kan alma, etkilenen kani cikarmak icin bir damari veya atardamari (genellikle dirsek veya dizde) kesmeyi iceriyordu. Zamanla, daha hassas kesimler yapmak ve ne kadar kanin alindigini kontrol etmek icin suluk kullanimi da dahil olmak uzere ozel aletler ve teknikler gelistirildi. Kan tipik olarak, siz bayilana kadar bosalirdi, bu da cogu insan icin yaklasIk 20 ons kan anlamina geliyordu .

Kan Alma Seruveni
Kan dokme fikrini kimin buldugunu soylemek zor, ancak uygulamanin 3.000 yil oncesine kadar, once Eski Misirlilar, ardindan Yunanlilar ve Romalilar tarafindan, Orta Cag boyunca ve daha sonra da antik caglar boyunca kullanildigina dair kanitlar var. Kan almanin ardindaki mantigi anlamak icin, o donemlerdeki sinirli hastalik anlayisini goz onunde bulundurmaliyiz. MO 5. yuzyil civarinda, Hipokrat, insanlarin dort temel element – toprak, hava, ates ve su – aleminde var oldugunu ve elementlerin vucuttaki dort “mizah” a yansidigini belirledi:

Kan
Balgam
Kara safra
Sari safra

Bu eski bilginlere gore, mizaclarin her biri belirli bir organa ve kisilik tipine bagliydi. Hastaligin bu mizaclardaki bir dengesizlikten kaynaklandigina inaniyorlardi. MS 3. yuzyilda kan alma zaten populerdi. Daha sonra Bergamali Galen adli bir bilgin, kani en onemli mizah olarak ilan etti. Kan alma kisa surede yuzyillar boyunca standart bir uygulama haline geldi. 1600’lere gelindiginde, daha fazla doktor kan almanin arkasindaki bilimi sorgulamaya basliyordu, ancak aliskanlik ve basarisina iliskin kamuoyu algisi, uygulamayi birkac yuz yil daha devam ettirdi. 1800’lerin sonlarinda, bir avuc doktor, kan almanin etkili olmadigini gosteren arastirmalar yapti.

Tarih boyunca pek cogu, asagidakiler de dahil olmak uzere, kan akitilarak “tedavi edildi”:

Ingiltere Krali II. Charles, nobetleri tedavi etmek icin yaklasIk 24 ons kandan kurtuldu. Cok sayida kan alma seansi ve lavman ve hardal sivalari gibi diger tedaviler onu iyilestiremedi. Modern bilim adamlari, II. Charles’in bobrek yetmezligine ve ensefalopatiye yol acan kronik gut hastaligina sahip olduguna inaniyor – bunlarin hicbiri Charles’in zamaninda daha iyi tedavi gormedi. Kan alma pratigi muhtemelen olum nedeni degildi, ancak hizlandirmis olabilir.Kan Alma Nedir?

George Washington, 1799’da ates ve bogaz agrisiyla hastalandi ve bir gunden kisa bir sure sonra oldu. Kanitlar, olumcul sismeye ve muhtemelen sepsise neden olan siddetli bir bogaz enfeksiyonundan oldugunu gosteriyor. Bununla birlikte, Washington’un kan hacminin yuzde 40’ini – yaklasIk 80 ons – 8 saatlik bir sure icinde kaldirmanin asiri ve yardimci olmaktan daha az olduguna inanan bazi tarihciler var.

Kan Alma Ise Yarar mi?
Kan alma hic ise yaradi mi? “Calismak” ile bir hastalik surecini bitirmek istiyorsaniz, evet. Kan akittiktan sonra olen insanlarin cogu, kendi zamanlarinda tedavisi olmayan hastaliklardan olduler – ama kan akitmak muhtemelen yardimci olmadi. Aslinda, kan almanin istemeden de olsa yardimci olabilecegi bazi durumlar vardir, ancak herhangi bir gelisme vucudun mizaclarini dengelemekten kaynaklanmamistir. Bunun yerine, herhangi bir olumlu etki muhtemelen kan hacmini veya vucutta biriken kandaki zararli bilesenleri azaltmaktan geldi. Ornegin, bazi kan alma vakalarinda yuksek tansiyon, sadece kan hacminin azaltilmasi yoluyla gecici olarak rahatlamis olabilir. Bu duzeltme, olumcul degilse de uzun surmez.

Kan Alma Tehlikeleri
Kan almanin en buyuk risklerinden biri – tahmin ettiniz – olumdur. Kan kaybi kendi basina hemorajik sok yoluyla olume neden olabilir. Dusuk kan hacmi ayrica dusuk tansiyon, nefes almada zorluk ve bilinc kaybi gibi bir dizi tehlikeli semptomla sonuclanabilir. Kan hacminizin yuzde 40’ini kaybettikten sonra, kan naklinin iyilesmenize yardimci olabileceginin garantisi yoktur.

Dogrudan kan kaybiyla ilgili sorunlarin disinda, kan alma – ozellikle hayvan disleri veya cubuklari gibi ogelerin kullanilmasi – ciddi ve hatta olumcul enfeksiyonlara ve kan yoluyla bulasan hastaliklarin bulasmasina neden olabilir. Zaman gectikce ve daha iyi araclar kullanilsa bile, kan alma uygulamasi buyuk olcude duzensizdi, hatta berberler uygulamada yer aldi.

Cozulemeyen kan ve doku enfeksiyonlari – antibiyotiklerin icadindan once yaygin bir olaydir – sepsise ilerleyebilir.

Kan Almanin Kullanimi Durduruldu mu?
Kan alma, bugun dunyanin bazi bolgelerinde bir alternatif tip bicimi olarak hala kullanilir. Islak hacamat , Ayurvedik detoks veya diger terimler olarak adlandirilabilir. Ayrica bazi ciddi tibbi durumlar icin kanita dayali bir uygulama olarak da kullanilir. Tibbi uygulamada, kan alma islemine artik flebotomi denir.

Flebotomi terimi, damar icin Yunanca “phelps” veya “fleb” ve kesme icin “tomia” kelimesinden gelir. Tarih boyunca pek cok kisi bu uygulamayi yapti, ancak bugun esas olarak flebotomistler adi verilen ozel teknisyenler tarafindan yapiliyor.

Flebotomi FaydalariKan Alma Nedir?
Flebotominin gunumuzde bircok kullanim alani vardir. Cogunlukla kan, teshis amaciyla , tibbi nedenlerle veya seroz sivilari toplamak veya baskalarina transfuzyon icin kan bagislamak icin toplanir. Bazi durumlarda, kan terapotik olarak alinabilir, ancak genellikle yalnizca belirli kanita dayali ve bilimsel nedenlerle nadir durumlar icin. Bu kosullar sunlari icerir:

Hemokromatoz

Hemokromatoz, vucudun demiri nasil isledigini etkileyen genetik bir hastaliktir. Vucutta asiri demir birikmesine neden olabilir. Gunumuzde bu durum, demir depolayan protein olan ferritini saglikli bir seviyede tutmak icin periyodik kan alimlari ile tedavi edilmektedir.

Polisitemi Vera

Polisitemi vera, kirmizi kan hucrelerinin ve bazi beyaz kan hucrelerinin ve trombositlerin asiri uretildigi bir kok hucre kemik iligi durumudur. Bu tehlikeli kan pihtilarina yol acabilir. Kirmizi kan hucrelerinin konsantrasyonunu azaltmak ve pihtilasmayi onlemek icin flebotomi yoluyla kan alinabilir.

Porfiri Kutanea Tarda

Porphyria cutanea tarda, vucudun demiri kullanma biciminde verimsizlige neden olarak tehlikeli demir birikimlerine neden olur. Demir seviyeleri flebotomi ile kontrol altinda tutulabilir.

Ameliyat Sonrasi Iyilesme
Suluk tedavisi bazen kanin alinmasi kadar degil, suluklerin beslenirken salgiladiklari, hiyaluronidaz gibi enzimler ve dogal antikoagulanlar da dahil olmak uzere diger maddeler icin kullanilir. Bu salgilar, hassas postoperatif dokularda dolasimi iyilestirmeye ve nekrozu azaltmaya yardimci olabilir.

Kupada Kan Alma
Hacamat , bazen bir tur kan alma yontemini kullanan bir alternatif tip seklidir. Bu terapi Cin’de ortaya cikti ve onu uygulayanlar icin vucutta temel bir enerji olan “ qi ”nin akisini kontrol etmek icin vucuda emilen kaplar kullanilir. Kupanin, etkilenen bolgelere dolasimi artirabileceginden bazi faydalari vardir. Artan kan akisi, agriyi azaltmaya ve hucre iyilesmesini desteklemeye yardimci olabilir. Kuru hacamat emme kullanimini icerirken, islak hacamat hem emme hem de kontrollu kanamayi kullanan bir tekniktir.

Kan alma, kulaga eski bir klinik tedavi gibi gelse de, arkasindaki prensip bugun hala bazi -nadiren ve tibbi olarak daha saglam- kosullarda kullanilmaktadir. Tarihi kan alma, hastalik sureclerine iliskin sinirli bir goruse dayaniyordu. Bugun, kan alma genellikle teshis amaciyla veya cok ozel sonuclar elde etmek icin belirli miktarlarda kanin alinmasi icin kanita dayali bir yontem olarak yapilir.


ALİNTİ ~
Alya. bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Alt 07.Temmuz.2022   #2
Çevrimdışı
www.ircforumda.net
Cevap: Kan Alma Nedir?


Emeğine sağlık

  Alıntı ile Cevapla

Alt 07.Temmuz.2022   #3
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cevap: Kan Alma Nedir?


GeCeNiN_MaViiSi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık

cok tşklerki.

Alya. bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık