IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cin Mumu Ve Japon Mumu


Cin mumu ile Japon mumu isimleri pek duyulmayan dogal mumlardandir. Cin mumu bazi bocekler tarafindan salgilanir, Japon mumu ise Rhus succedanea agacinin meyvelerinden ve govdelerinden elde edilir. Bu makalede bu iki dogal mum ile ilgili bilgilere yer verilecektir.Cin Mumu ve Japon Mumu

Cin Mumu
Es anlamlilari Cin bocek mumu; bitkisel bocek mumu; kosnil mumu olan “Cin mumu”bazi bocekler (kabuklu bit turleri) tarafindan salgilanir. Mum, bu salgilardan elde edilir, beyaz ya da sarimsi renkte, kristalimsi, jelatinimsi, suda cozunmeyen bir yapidadir. Spermaceti’ye benzer, goz kamastirici bir beyazliga sahiptir fakat daha kirilgan, sert, lifli dokuya sahiptir, erime noktasi da spermacetiye gore yuksek olup 80- 85 santigrat derecedir. Dogal esterlerden olusur, ana bilesen seril cerotat’tir. Formulu “C52 H104 02” olan “Seril cerotat” bir serotik asit esteridir. Cin mumu asetik asitte az cozunur ve eterde, suda veya susuz etanolde cozunmez, benzen, kloroform ve diger organik cozuculer icinde cozunebilir.

Cin Mumu Hayvan Kokenlidir
Cin mumu iki kabuklu bit turu tarafindan uretilir. Bunlardan biri hem Cin’de hem de Hindistan’da bulunan Ceroplastes ceriferus (eski adi: Coccus ceriferus) ve digeri hem Cin hem de Japonya‘da bulunan Ericerus pela adli kabuklu bit turudur. Cin beyaz mum kabuklu biti (Ericerus pela), mum uretiminde onemli rolu olan ekonomik acidan degerli bir turdur. Ericerus pela, insanlar tarafindan taninan en eski faydali boceklerden biridir (ipek bocegi ve bal arilarindan sonra) ve mum icin bin yildan fazla bir suredir yetistirilmektedir. Kucuk bocekler olan bu kabuklu bitlerin her ikisi de emici bocekler takimi olan Homoptera takimina (Hemiptera da denir), Coccidae familyasina dahildir ve genellikle konakci bitkiler uzerinde hareketsizdir.Cin Mumu ve Japon Mumu
Beslenmeleri icin en uygun olan bitkiler Ligustrum lucidum (kurtbagri) ve Fraxinus chinensis (Cin disbudak agaci) adli turlerdir. Coccidae familyasinda, bircok tur, ya vucutlarini kaplayan ya da yumurtalarini korumak icin bir ovisak ( ovaryumdaki olgun folikulleri orten bir ortu) olarak buyuk miktarda mum uretir. Mum bu turlerin yapraklarina ve dallarina salgilanir.

Cin Mumunun Elde Edilmesi ve Kullanimi
Cin mumu esas olarak Sichuan, Yunnan, Guizhou, Hunan ve Shanxi Eyaletlerinde uretilmektedir. Bocekler ile salgilari toplanarak suyla kaynatilir ve kaliplara dokulur, boylece ham mum cikartilmis olur. Dibe cokmus olan bocekler ise domuz gibi hayvanlar icin yem haline getirilir.
Cin mumu tip, gida, kimya ve diger endustrilerde genis uygulamalara sahiptir. Cogunlukla mobilya cilalari, mum, tutkal tapinaklardaki torensel ibadetlerle ilgili olan bazi esyalarin yapiminda kullanilir. Cin’de asili parsomenlerin ( resim ve kaligrafilerin sergilendigi dikey parsomen kagitlar) arkasini tasla parlatmak icin de kullanilmaktadir. Tibbi amacla dahili yoldan (agiz yoluyla) alinirsa agri giderici, ses kisIkligini azaltici, solucanlara karsi ve gerginlik azaltici, kirilmis kemiklerin onarimini saglayici olarak, harici yoldan ise yaralari tedavi edici merhemler seklinde kullanilmistir. Yine de geleneksel Cin tibbinda cok fazla bir yeri olmadigi soylenebilir hatta bitki kokenli bir ilac seklinde Cin’den baska bir yerde fazla kullanilmamistir.

Japon MumuCin Mumu ve Japon Mumu
Japon don yagi ve Cin yesil donyagi olarak da adlandirilan Japon mumu bitkisel bir mumdur. Anarchadiaceae veya sumak ailesine ait olan Toxicodendron vernicifluum (eski adi Rhus verniciflua olan Japon lak veya Japon sumak agaci) ve Toxicodendron succedaneum (diger adi olan Rhus succedanea olan Japon mum agaci) gibi Cin ve Japonya’ya ozgu, Kore’de de yetistirilen bazi sumak agaclarinin meyvelerin preslenmesiyle elde edilir. Ucuk, soluk sari, krem renginde, suda cozunmeyen yumusak bir bitki mumudur. Teknik olarak yagli mum gliseridi olarak kabul edilen Japon mumu, yapiskan, nemli kivama sahiptir. Aslinda gercek bir mum degildir, %10-15 Palmitik asit, Stearik asit ve Oleik asit ile yaklasIk %1 japonik asit iceren bir yagdir. Keskin bir kokuya sahiptir. Mum, ilac ve kozmetik uretiminde kullanilir. Sumak mumu olarak da bilinen Japon mumu binlerce yildir kullanilmaktadir.

Nasil Elde Edilir?
Sumak mumu, yuksek C16-18 yag asidi trigliserit icerigi bakimindan zengindir. Japon sumak ve Japon mum agaclarinin meyveleri hasat edilir, kurutulur, haslanir. Cozuculerin de etkisi ile ekstrakte edilen madde daha sonra preslenir ve soguyunca sertlesen bir mumsu madde elde edilir.

Ne Icin Kullanilir?
Erime Noktasi: 43-55 santigrat derecedir. Cok dusuk bir erime noktasina sahip olmasi urunleri kopmaya cok daha az egilimli hale getirir. Kimyasal yapisi nedeniyle, sumak mumu, klasIk bir yumusatici ile karsilastirilabilir, formulleri koyulastirir ve karisima hos, kolay islenebilir, yumusak bir doku verir. Ruj, kas kalemi, maskara, eyeliner, fondoten, kas arttirici, aydinlatici veya baska herhangi bir guzellik urununde kullanilan bir katki maddesidir. Hafif ve ciltle dogrudan temasa uygundur. Tum mumlar gibi Japon mumu da koruyucu bir tabaka olusturur, cilde ve saca parlaklik, goz alicilik katar. Yuzyillardir sumo gurescileri ve geysalar tarafindan sac stillerini sekillendirmek ve korumak icin kullanilmistir. Ayni nedenle gunumuzde Cin Mumu ve Japon Mumusac bakim urunlerinde de sIklikla kullanilmaktadir. Sadece kozmetikte degil vegan gida urunlerinde, masaj mumlarinda (eritilen mumun vucuda dokulmesiyle yapilan bir masaj cesidinde kullanilir), mumlarda, zemin cilalarinda, mobilya cilalarinda, metal yaglayicilarda, yapistiricilarda, pastellerde, boya kalemlerinde ve deri bakim urunlerinde de kullanilabilir. Sumak mumu ayrica balmumuna harika bir vegan alternatiftir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık