IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
John Singer Sargent (1856-1925) Kimdir?


John Singer Sargent (1856-1925) Kimdir?ohn Singer Sargent, Avrupa ‘da yasamis ve yeni konular arayisi icin dunyayi dolasmis doneminin oldukca unlu bir Amerikali ressamidir. Ingiltere Krali VII. Edward doneminin zengin ve asillerinin luks hayatini anlatan portreleri ile taninan bir ressamdir. Portre calismalari, Paris ‘te adinin duyulmasini saglamistir. Sargent, boya fircasina tam anlamiyla hakimdi ve onu kalem kadar dogru ve hizli kullaniyordu. Pek cok aristokratin duygusal ic dunyasini resme dokerken buyuk ustalarin gelenegini surdurerek onlardaki birebir benzerligi de yakaliyordu. Teknik becerisi ile unluydu, oyle ki isigi sasirtici bir ustalikla kullaniyor ve kendisine ilham veren sanatcilarin eserlerinin hemen aynisini yapabiliyordu.
John Singer Sargent, Italya‘nin Floransa sehrinde 12 Ocak 1856 ‘da dogdu. Ilk cocuklarini kaybetmenin verdigi kederi dindirmek icin Italya ‘ya gocmus Amerikali bir ailenin cocuguydu.
Sargent, resmi olarak cok az egitim aldi. Evde hekim olan babasi tarafindan aritmetik, okuma ve cografya dersleri verildi. Annesi onu genc yasta resme yonlendirdi ve sanata olan ilgisini besledi. Sargent Floransa ‘da Guzel Sanatlar Akademisi‘nde resmi sanat egitimi gordu. 1874‘te Paris ‘e gitmistir. Burada once populer olan genc portre ressami Charles Auguste Emile Durand‘in (Carolus-Duran) yaninda, sonra da Ecole des Beuax-Arts‘ta sanat egitimini tamamladi.
Carolus-Duran’in on eskizleri atlamasi ve sanki eskiz yapiyormus gibi daha dogaclama calismasi yonundeki tavsiyeleri Sargent’i derinlemesine etkilesmistir. Anatomi ve perspektif cizimlerinden oturu odul kazanmis parlak bir ogrenci olan Sargent, bu yetenegini Carolus-Duran kesfedip onu kanatlari altina almistir. 1877’den sonra Sargent’in resimlerinin cogu Carolus-Duran’in ogretilerine uyuyordu ve tarihin en buyuk ustalarindan ogrendiklerini resmine yansitmayi basardi.

1876’da Amerika seyahatinden dondukten sonra John Singer Sargent Paris’e giderek resimlerini derlemeye basladi. Hem portre resimlerini hem de bir konuyu isleyen diger resimlerini sonraki bes yil zarfinda salonlara basariyla teslim etti. Aralarinda Carolus-Duran’inkinin de bulundugu portre resimleri son derece iyi bir izlenim uyandirdi. Yolculuk tutkusunu tatmin eden Sargent, Ispanya, Hollanda ve en cok sevdigi Venedik’i gezip dolasarak kariyerini parlatiyordu. Edward Darley Boit’in Kizlari isimli tablosunda ressamin Ispanya seyahatinin ve ozellikle de Velázquez’in etkisi gorulmekteydi.
Sargent bu uzun yolculuklarindan, gordugu ve ogrendigi her seyden guc alarak dondu. Velazquez’in karanlik paletinden, Manet’nin sira disi pozlarindan ve mekan kullanimindan ilham alan Sargent en tartismali yapiti olan Madame X’i uretti. Bu resim kolsuz, gogus dekolteli, uzun siyah gece elbisesi giymis kadinin yandan portresidir. 1884’te Salon’a teslim ettiginde hemen buyuk bir sansasyonel yaratti. Gelenekten uzaklasmasi ve zarif figurunun acik sacik kiyafetiyle Madame X’in yarattigi skandal, basarisizlik olarak goruldu ve yillarca Sargent’in pesini birakmadi. Sargent’in bu calismasini Londra’daki Kraliyet Sanat Akademisi’ne gonderdiginde de benzer tepkilerle karsilasti. Bu tutuma karsi olarak 1885’te Sargent, Thomas Cooper Gotch, Stanhope Forbes, Frank Bramley ve diger ressamlarla birlikte New English Art Club’i kurdu. John Singer Sargent (1856-1925) Kimdir?Sargent bu skandalindan kurtulmak icin Giverny’de Monet’yi ziyaret edip onunla resim yapti ve 1886’da portre calismalarini guvence altina almak icin Londra’ya gitti. Ne yazik ki avangart unu onun onunden gidiyordu ve Ingilizler poz verip tartisma yaratmaya yanasmiyorlardi. Kendine destek bulmak amaciyla 1887’de ve 1890’da Amerika’ya yolculuk etti ve kendisine is verecek gonullu ve zengin portre modelleri bulmayi basardi. Modellerinde yer alan duygu ve hareketi yansitan incelmis teknigi, yukselen bir ilgi odagi olmasini ve bu sayede sohret kazanmasini sagladi. Modellerinin en minik insani ozelliklerini teshis etmedeki basarisi sayesinde Sargent artik goz ardi edilemeyen bir sanatci haline gelmisti.
1887’de Sargent, Ingiltere’ye dondukten sonra artik meshur olan Karanfil, Zambak, Zambak, Gul adli tablosunu Londra Karliyet Akademisi’nde ilk kez sergileyene kadar, Ingilizler ondan pek bahsetmiyorlardi. Alacakaranlikta fenerlerinin isigini yakan iki kizin yer aldigi bu resim, Sargent’in teknik zekasini, duyarliligini ve izlenimci usluba hakimiyetini aciga vuran nefes kesici bir eserdi. Eserine dingin guzellik veren isigin yumusak havasini dosdogru resmetmek icin aylarca alacakaranlikta birkac dakika resim yapmisti. Ingilizler bu resmi gordukten sonra Sargent artik onlarin gozde ressamiydi ve bundan sonra hic issiz kalmadi, daima portre yapti.
Sargent, uzun yillar boyunca yagliboya resim yaptiktan sonra 1903’te suluboyaya dondu ve dunyanin dort bir yanina uzanan binlerce seyahat resmi yapti. Venedik’in canli suluboya tablolari ve en unlu tablolarinin bazilari olaganustu yetenegini ve renklere olan hakimiyetini gostermektedir. Suluboya resimlerdeki ustaligi ile unu ve itibari gunden gune artmaktaydi. Bu un ve itibar 1905’te Londra’daki Carfax Galerisi’nde tek kisilik sergi acmasini sagladi.
1907’de Sargent artik kendini ic mekan sinirlarindan azat ederek, meslek hayatinin devamini gezerek, Boston’da duvar resmi yaparak ve genis dis mekanlarda manzara, yolculuk ve arkadaslik gibi konulari isledigi resimler yaparak gecirdi. Unlu sanatci 1925’te Amerika’dan Londra’ya geri dondugunde kalp krizi gecirerek oldu. Mezari Woking, Surrey’de Brookland Mezarligi’nda bulunmaktadir. Onuruna cok sayida buyuk sergi acilmistir.
John Singer Sargent hic evlenmedi. Gencliginden beri yakin arkadaslari olmustur. Sargent ozel hayatiyla ilgili ayrinti paylasmamasiyla bilinmektedir. Bazi sanat tarihcileri egzotik yakin kadin arkadaslarinin oldugunu soylerler. Diger sanat tarihcileri Sargent’in escinsel oldugunu iddia etmislerdir. Ancak bu iddia hicbir zaman kanitlanmamistir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık