IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Temmuz.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Amur Leopari Nasil Bir Canlidir?


Amur Leopari veya Uzak Dogu Leopari (Panthera pardus orientalis), leoparlarin sekiz alt turunden biridir. Sadece Uzak Dogu Rusya ve Kuzey Dogu Cin’de bulunur ve 2017’de yapilan son sayim ile su anda yaklasIk 100 leopar oldugu biliniyor. 1970’lere kadar, vahsi yasamdaki populasyonlari 30’dan daha az ture dustu, bu da Amur leoparini dunyanin en cok tehlike altindaki buyuk kedilerinden biri haline getirdi ve bu nedenle IUCN ve CITES Ek I tarafindan Kritik Olarak Tehlike Altinda olarak listelendi.Amur Leopari Nasil Bir Canlidir?

Tanim: Amur leopari kisin 7,5 cm uzunluga ulasan kalin kurkuyle serin iklime uyum saglar. Karda kamuflaj saglamak icin kurkleri diger leopar alt turlerinden daha soluktur. Amur leoparinin rozetleri, diger leoparlarda gorulenlerden daha genis aralikli ve daha buyuktur.

Agirlik: Erkekler genellikle 32-48 kg agirligindadir, ancak 75 kg’a kadar cikabilir. Disiler 25-43 kg’da erkeklerden daha kucuktur.

Ureme: Disiler ilk olarak 3-4 yaslarinda urerler. YaklasIk 12 haftalik bir gebelik donemleri vardir. Yavrular tam bagimsiz olmadan once iki yila kadar anneleriyle kalirlar. Hayvanat bahcelerindeki Amur leoparlari, ilkbahar sonlarinda/yaz baslarinda dogumlarin zirve yaptigi mevsimsel uremeye dair bazi kanitlar gosteriyor.

Uzun Omur: Vahsi dogada leoparlar 10-15 yil yasar ve esaret altinda 20 yila ulasabilirler.

Av: Amur leoparlari, karaca, sIka geyigi, porsuk ve tavsan gibi cok cesitli hayvanlari avlar.

Avlanma Aliskanliklari: Amur leoparlari normalde geceleri avlanir ve av rekabetinden kacinmak icin genis alanlara ihtiyac duyar. Avlarini sessizce izler ve saatte 35 mil hiza ulasan bir enerji patlamasi kullanarak onlari pusuya dusururler. Daha sonra, diger yirticilar tarafindan ele gecirilmemeleri icin, bazen agaclarin uzerinde, bitmemis avlari tasir ve saklarlar.

Amur leoparinin hayatta kalmasina yonelik ana tehditler sunlardir:

Kacak avlanma: Hem leoparlarin hem de av turlerinin avlanmasi ciddi bir tehdittir. Guneybati Primorye’deki ormanlar nispeten erisilebilirdir, bolge Rusya’nin Uzak Dogu’sunun cogundan daha yogun nufusa sahiptir ve Rusya’da hem spor hem de yemek icin bir avcilik kulturu vardir. Primorski Krayi’nin iki ana sehri – Vladivostok ve Ussurisk – arabayla sadece iki veya uc saat uzakliktadir, bu nedenle leoparin menzili, sehir sakinleri icin en populer avlanma alanlarindan bazilarina sahiptir.

Orman yanginlari: Bunlar, hayvanlarin dogal orman yasam alanlarini azaltarak, leoparlarin kacinmayi tercih ettigi otlaklara gittikleri icin Amur leoparlari icin dogrudan bir tehdittir.

Akrabali yetistirme: Sadece birkac on yil once 35 bireye dusen bir populasyonla, bu, tutsak yetistirilmis Amur leoparlari kullanilarak yeniden yetistirilmesi icin uluslararasi onaya sahip tek buyuk kedidir.

Hastalik: Canine Distemper Virus (CDV) gibi hastaliklar, izole ve savunmasiz Amur leopari populasyonunu tehdit ediyor.Amur Leopari Nasil Bir Canlidir?

Habitat: Amur leoparlari, Uzak Dogu Rusya’nin iliman ormanlarinda yasar ve asiri soguk ve derin kar ile sert kislar ile sicak yazlarda da yasarlar.Amur leopari, tum leopar alt turlerinin en kuzeyidir. Tarihi menzili kuzeydogu (“Mancurya”) Cin, Rusya’daki Primorsky Krai’nin guney kismi ve Kore Yarimadasi boyunca uzaniyordu. Bu aralik, 20. yuzyilda, oncelikle habitat kaybi ve avlanma nedeniyle onemli olcude daraldi.

Amur leopari muhtemelen 1960’larin sonlarinda Guney Kore‘de vahsi dogada yok oldu, ancak yakin tarihli, dogrulanmamis bazi raporlar, Kuzey ve Guney Kore arasindaki askerden arindirilmis bolgede ve cevresinde birkac leoparin kalabilecegini one suruyor. Cin sinirina yakin Kuzey Kore’nin engebeli kuzey bolgesinde muhtemelen hala leoparlar var ve ayrica Rusya’daki Guneybati Primorye’den hayvanlarin ara sira Kuzey Kore’ye siniri gecmesi muhtemel, ancak guvenilir bilgi eksIk.

Rekabet: Diger bolgelerde leoparlarin kaplanlarla ayni topraklari paylastigi alanlarda pek basarili olmadigi gorulse de , Rusya’da durumun boyle olmadigi kanitlanmistir. Calismalar, Guneybati Primorye bolgesindeki artan kaplan populasyonunun leopar populasyonunu olumsuz etkilemedigini gostermistir.

Diyet gereksinimleri: Bazi Carnivora turleri diyetlerinde kabul edilir. Et, meyve, tohum ve karisIk bir diyetle yasayabilir.

Amur Leopari – Biyoloji
Aciklama: Amur leopari serin iklime uyarlanmistir. Kisin 7,5 cm uzunluga kadar uzayan kalin kurke sahiptir. Karda kamufle olurlar, paltolari diger leoparlardan daha soluktur. Amur leoparinin rozetleri genis araliklidir ve diger leoparlarda gorulenlerden daha buyuk bir gorunume sahiptir. Dilleri kucucuk eti siyirmak icin kullanacak sekilde kancalidir.

Leoparlarin vucut buyuklugu ve renk desenleri cografi olarak degisir ve muhtemelen belirli habitatlara adaptasyonlari yansitir. Leoparlarin uzun vucutlarina gore kisa bacaklari vardir. Genis bir kafalari vardir ve buyuk kafataslari guclu cene kaslarina izin veriyor. Leoparin kurek kemigi, kaslari tirmanmak icin ozel baglanti bolgelerine sahiptir. Kucuk yuvarlak kulaklari, ust dudaktaki koyu noktalardan uzanan uzun biyiklari ve yogun bitki ortusu arasinda hareket ederken gozlerini koruyan kaslarinda uzun biyiklari vardir. Tuyleri sicak, kuru habitatlarda sarimsi kahverengi veya acik saridan yogun ormanlarda kirmizimsi-turuncuya kadar degisir. Alt turler, benzersiz tuy ozelliklerine gore ayirt edilir. Vucutlari siyah rozetlerle kaplidir. Yavrularin dumanli gri bir ceketi vardir ve rozetleri henuz belirgin degildir. Her bireyin, tanimlama icin kullanilabilecek benzersiz bir ceketi vardir. Savannah ve ormanlik leoparlar nispeten buyuk olma egilimindeyken, dag ve col leoparlari nispeten kucuk olma egilimindedir. Leoparlar, erkekler disilerden daha buyuk olma egiliminde olduklarindan cinsel olarak dimorfiktir.Amur Leopari Nasil Bir Canlidir?

Leoparlarda ciftlesme, hem erkek hem de disilerin birden fazla esi oldugu icin rastgeledir. Disiler, idrarlarinda feromon salgilayarak potansiyel esleri cekerler. Disiler, bir erkegin onunde ileri geri yuruyerek ve ona surtunerek veya kuyruguyla onu doverek ciftlesmeyi baslatir. Erkek daha sonra sIk sIk ensesini isirirken disiye biner. Ciftlesme, her ciftlesme arasinda alti dakikalik araliklarla ortalama uc saniye surer. Tek bir ureme cifti, birkac gun boyunca gunde 100 defaya kadar ciftlesebilir ve bu sure boyunca besin kaynaklarini paylasirlar. Ureme mevsimi yil boyunca devam eder, ancak Mayis ayindaki yagisli mevsimde zirveye ulasir. Cin ve Guney Sibirya’da leoparlar cogunlukla Ocak ve Subat aylarinda urerler. Disiler 7 gun kizginlik icindedir ve 46 gunluk bir donguye sahiptir. Gebelik 96 gun surer ve disiler genellikle her 15 ila 24 ayda bir dogum yapar. Tipik olarak, disiler yaklasIk 8,5 yasinda uremeyi birakir.

Leopar yavrulari dogduklarinda 1 kg’dan daha hafiftir ve gozleri ilk hafta kapali kalir. Anneler yavrularini avlanirken ve beslenirken 36 saate kadar sIk caliliklarin, kaya yariklarinin veya ici bos agac govdelerinin korumasina birakir. Yavrularin diger yirtici hayvanlara av olarak dusmesini onlemeye yardimci olan siginaklari sIk sIk hareket ettirirler. Yavrular 2 haftalikken yurumeyi ogrenirler ve duzenli olarak 6 ila 8 haftalikken yuvadan ayrilirlar ve bu sure zarfinda kati yiyecekler yemeye baslarlar. Anneler yiyeceklerinin ucte birinden azini yavrulariyla paylasirlar. Yavrular 3 aylikken tamamen sutten kesilir ve 20 ayliktan biraz daha kucukken bagimsizdir. Cogu zaman kardesler bagimsizligin ilk yillarinda temasi surdururler. Bolgeler esnektir ve gencler dogum bolgelerinde oyalanabilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık