IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26.Haziran.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Elmalardaki Dogal Mum Tabakasi Ve Ticari Mum Uygulamalari


Taze meyveler ve sebzeler yuzde 80 ila yuzde 95 su icerir. Yasadiklari ve nefes aldiklari icin surekli, solunum ve terleme ile nem kaybederler. Nem kaybindan kaynaklanan buzulme ve besin kaybina karsi kendilerini korumak icin, elmalar kendi dogal mum tabakalarini salgilar. Uretilen mum elmalarin disinda, mumsu, tozumsu beyaz bir tabaka olarak gorunur, hafifce ovalanirsa elmalarin parlamasini saglar. Bu dogal tabaka meyveyi agactayken ve urunlerin hasadindan sonra korur. Elmalardaki dogal mumun faydalarindan bazilari sunlardir:Elmalardaki Dogal Mum Tabakasi ve Ticari Mum Uygulamalari
Nem tutar: Isirildiginda elmalarin gevrek ve sulu olmasi beklenir. Elmanin kabugu, daha icteki hucrelerde bulunan nemi hapsetmeye yardimci olur ve kabugundaki mum ek bir koruma katmani sunar. Mum katmani olmadan elma cabucak burusur, kurur ve tatsiz hale gelir.
Kuf olusumunu engeller: Mum tabakasi elmanin yuzeyinde kuf olusumunu onler.
Olgunlasmayi geciktirir: Elmalar mum tabaka ile cevrelendiginde olgunlasma ve curume sureci yavaslar. Elma daha az dis havaya maruz kalir, bu nedenle hemen bozulmaya baslamaz. Mum tarafindan korunan elma, agacta buyuyebilir ve hasat sonrasi olgunlasma surecini devam ettirir.
Bakteriyel koruma saglar: Mum kuf olusumunu engelledigi gibi, meyveyi bakteri ve diger mikroorganizmalarin istilasindan da korur.
Elmalar toplama ve paketleme islemi sirasinda yikandiginda bu dogal mum tabaka genellikle ortadan kalkar.

Elmalardaki Dogal Mumun Bilesenleri
Elmalar, kendi mumlarini yapan birkac meyve turunden sadece biridir, ornegin erikler, portakallar, armutlar da dogal bir mum tabakasi uretir. Tabaka, cogu ester olan 50’ye kadar bilesIk icerir. Mumun bilesIkleri arasinda ursolik asit gibi triterpenoidler bulunur. Ursolik asit aromataz adli enzimi inhibe eder ve bu da kansere yol acabilen bir ostrojen turu olan estradiol uretimini sinirlamaya, kanser hucrelerini inhibe etmeye yardimci olabilir. Elmanin kabugundaki ursolik asit seviyesi, muhtemelen buyuk bir saglik yararina sahip olacak kadar yuksek olmasa da, zarar vermez, en azindan elma yemek icin baska bir arti faktordur.

Dogal Mum Nasil Sentezlenir?
Bitki mumlarinin tum alifatik bilesenleri, epidermal hucrelerde doymus “cok uzun zincirli yag asitlerinden” sentezlenir. Yag asitleri, ilk olarak, “yag asidi sentaz” kompleksini olusturan cozunur enzimler tarafindan plastidlerin stromasinda sentezlenir. Sentezlenen mum bilesenleri plastid ve endoplazmik retikulumdaki lipid sentezi bolgelerinden plazma zarina ve hucre duvarindan disari aktarilmalidir. Daha sonra, icinde ve uzerinde mumlarin biriktirildigi bir matris saglayan kutin tabakasina gecmelidir. Mumun nasil disari aktarildigi hakkinda az sey bilinmektedir fakat bu islemi kolaylastirdigi bilinen iki grup tasima molekul” (ABC yani “ATP baglayici kaset” tasiyicilari ve LTP yani “Lipid transfer proteini” ailesinin uyeleri) tanimlanmistir.

Ticari Mum Kaplamalari
Elmalarin uzerindeki dogal, epikutikular mum, meyveyi korumak icin mukemmel bir is cikarir ancak hasat sonrasi kolayca ortadan kalkar. Meyve ureticileri genellikle elmalari topladiktan sonra yaprak, toz veya kalintilari uzaklastirmak icin yikarlar, bu islem dogal mum tabakasini da yok eder. Meyveleri korumak, omurlerini uzatmak ve supermarket raflarinda parlak ve cekici gorunmelerini saglamak icin bircok gida ureticisi gida sinifi bir mum ile veya yenilebilir kaplamayla meyveleri yeniden kaplar. Temiz elmanin yuzeyine, icine daldirilarak, fircalayarak veya puskurtulerek ince bir tabaka mum uygulanir. Elde edilen mum tabakasi insan gozuyle neredeyse algilanamaz ve tum elmayi kaplamak icin sadece bir veya iki Elmalardaki Dogal Mum Tabakasi ve Ticari Mum Uygulamalaridamla mum kullanilir. YaklasIk 3 mg mum bir elmayi, 480 gram mum 160.000 adet meyveyi kaplayabilir; her elmayi kaplayan en fazla iki damladir. Raf omrunu artirmak icin, ornegin salataliklara, salgam gibi bazi kok bitkilerine de gida sinifi mum uygulanir. Bu tur mumlari yemek zararli degildir.

Mum Kaplamalarin Faydalari
Taze toplanmis bir elma tozlu gorunumlu ve mattir. Cizilebilir, yaralanabilir ve bocek isiriklariyla delinebilir. Elmalara mum uygulamanin birincil yarari elmalarin parlak gorunmesini saglamasidir. Bu nedenle marketteki ya da manavdaki elmalar puruzsuzdur, parlar. Puskurtulen mum katmani kavunlardan avokadolara ve misket limonlarina kadar cogu perakende urune parlaklik verir. Parlak kabuklariyla taninmayan ananaslar bile biraz ekstra isilti icin muma batirilir.
Ticari mum kaplamalar bir meyvenin omrunu uzatir, mikroorganizmalardan korur, boylece agactan ayrildiktan haftalar veya aylar sonra toplanabilir, paketlenebilir, nakledilebilir ve satilabilir, bu arada surecte hala iyi gorunur. Tarim Bakanligi tarafindan yurutulen en son calismada, oda sicakliginda tutulan kaplanmamis elmalar, kaplanmis muadillerine gore cok daha hizli yumusamaktadir. Iyi bir mumsu kaplamaya sahip bir elma, kismen mumsu kaplamaya sahip olan veya hic mumsu kaplama olmayan bir elmadan daha iyi depolanir. Elmalar, sadece depodaki oksijen seviyeleri azaltilarak kontrollu atmosfer deposunda uzun sure kalabilir. Fuji ve Delicious (kirmizi ve sari) gibi bazi elmalar kontrollu atmosfer deposunda bir yila kadar saklanabilir. Bu tur depolama kimyasallarin eklenmesini gerektirmez, sadece oksijen seviyeleri dusurulerek ve elmanin etrafindaki ortam sIki bir sekilde kontrol edilerek cevreyi degistirir. Kontrollu atmosfer depolamasindan yararlanmak icin elmanin mumsu kaplamasinin saglam olmasi gerekir.

Elmalara Uygulanan Mum Turleri
Mumlar ya dogal ya da sentetik islemlerden elde edilir fakat hepsi organik bilesIklerdir. Elmalara uygulanan, biri karnauba mumu, digeri gomalak bazli olmak uzere iki ana gida sinifi mum urunu vardir.
Karnauba Mumu
Karnauba mumu, yalnizca Brezilya‘da bulunan Copernicia prunifera adli palmiyeye benzeyen bir agactan (Karnauba palmiyesi) elde edilir. Karnauba mumu bu agacin kurutulmus yapraklarindan uretilir. Karnauba mumu elmalara parlak bir gorunum verir ve insanlar tarafindan sindirilemez ve yanlislikla yutuldugunda sakizda oldugu gibi bozulmadan, degisIklige ugramadan sistemden gecer. Bu mum elmalara uygulandiginda kendi urettikleri mumlar ile benzer faydalar saglar. Mumlar elmalarin gorunumunu guzellestirir, bakteri ve kufe karsi korur, cok cabuk olgunlasmalarini ve hasar gormelerini engeller. Urun reyonunda siralandiginda meyvelerin cogu bu nedenle parlak ve cekici gorunur.
Gomalak Mumu
Gomalak, Tayland ve Hindistan’da bulunan bir bocek olan lak boceginin (Kerria lacca ) salgisindan gelir. Gomalak (sellak adiyla da bilinir) aslinda bocegin kendisinin bir parcasi degildir, disilerin yumurtalarini korumak icin kullandiklari bir salgidir. Bu yuzden bir kisi besinlerle birlikte gomalak alindiginda bocekleri yemis olmaz. Gida sinifi gomalak, elmalarda gercekten parlak bir yuzey olusturur.
Uygulanan Diger Mumlar
Bir bal arisi turunun (Apis mellifera) urettigi balmumu ve Candelilla adli bir col bitkisinin yapraklarindan elde edilen Kandelilla mumu da elmalara uygulanabilir.
Sukrozun yag asitleriyle birlestirilmesiyle yapilan bazi sentetik esterler de vardir. Tek kullanimlik alisveris posetlerinin yapiminda kullanilan ayni plastik olan polietilen de cok ince bir tabaka halinde uygulanabilir. Ilginctir ki bu, misirin fermantasyonu ile uretilen etanolden (diger adi etil alkol) elde edilen etilenden yapildigi icin vegan olarak adlandirilabilir. Mumun ince bir tabaka halinde yayilmasini saglamak icin az miktarda emulgator morfolin oleat eklenir.
Organik meyvelerde agac recinesi de kullanilabilir. Agac recinesi iki cam turunden elde edilir. Bunlar, Pinus palustris (uzun yaprakli cam) ve Pinus elliottii (egik cam) turleridir. USDA’ya (ABD Tarim Bakanligi)gore agac recinesinin kullanimi guvenlidir.

Gidalarda Mum Kullaniminin TarihiElmalardaki Dogal Mum Tabakasi ve Ticari Mum Uygulamalari
Gida mumlarinin kullanilmasi yuzyillar oncesine uzanirlar. 900 yili askin bir suredir insanlar urunlerini donusumlu olarak kaplamakta ve bu kaplamalarin ne ise yaradigini sorgulamaktadir. 19. yuzyilda Amerikalilar kilerlerindeki yiyecekleri jelatin, tuz veya sekerle kaplayarak muhafaza etmislerdir. Mum, arastirmacilarin nem kaybini onlemek icin mukemmel oldugunu ilk kesfettikleri 1924’ten beri meyve ve sebzelerde kullanilmaktadir. 1950’lerin basindan beri yapilan arastirmalar, elmalarda kullanilan kaplamalarin nem kaybini, solunumu yavaslattigini ve gevrekligi korudugunu gostermistir.

Mum Kaplamalar Zararli mi?
Yaz, sonbahar ve kis cesitleri olan elmalar sevilen meyveler olsa da bazi kisiler dis kismindaki mum kaplamalarin tehlikeleri hakkinda yazilan makaleler, cevrim ici videolar nedeniyle bazi elma turlerinin guvenligi konusunda endise duymaktadir. Elmalari mum ile kaplamak, meyveleri yiyen insanlara veya diger hayvanlara zarar vermez. Aslinda, mum kaplama meyveleri koruyarak ve hos bir dokuya ve lezzetli bir tada sahip olmalarini saglayarak bircok fayda saglar. Mumlu olan sadece elmalar degildir. Narenciyeler, domates, ve biber gibi sebzeler de mumla muamele edilir. Jelibonlar bile kurumasini onlemek ve cekiciligini arttirmak icin bal mumu ile kaplanir. Kuru yemisler, sekerler, et, balik, peynir ve tahillar gibi gidalar da benzer bir muamele gorurler, daha uzun sure dayanmalari ve daha iyi gorunmeleri icin kaplanirlar. Emilmedigi ve sindirim sisteminden degisime ugramadan gectigi icin meyvelerin uzerindeki mumu yemek herhangi bir saglik sorunu olusturmaz fakat yine de cogunlukla yuzeye yapismis olabilecek bakterileri uzaklastirmak icin iyice yikanmalidir.

Mum Kaplamalarin Guvenligi
Yiyeceklerin parlak gorunmesini saglayan mukemmel ozellikleri nedeniyle, karnauba ve gomalak cikolata ve sekerleme dahil diger gida urunlerinde de yaygin olarak kullanilmaktadir. Her iki mum da Amerika BirlesIk Devletleri, Avrupa ve BirlesIk Krallik dahil tum dunyada onaylanmistir. Organik elmalarin yalnizca izin verilen iki muma sahip oldugundan emin olmak icin sertifikali %100 organik etiket, damga veya muhur aranmalidir. Organik veya geleneksel olsun, mumla islem gormus tum meyveler FDA yonetmeligine gore bu bilgiyi etiketlerinde belirtmelidir. Etiket, kullanilan ozel mumu veya mum karisimlarini belirtmelidir.

Mum Kaplamalar Nasil Uzaklastirilir?Elmalardaki Dogal Mum Tabakasi ve Ticari Mum Uygulamalari
Mum kaplamalar o kadar hafif uygulanir ki neredeyse onemsizdir. Meyvelere uygulanan mumlar zararsiz olsa da uzaklastirmak isteyenler olabilir. Yenilebilir kaplamalar, temizlendikten sonra meyve uzerinde kalan dogal muma yapistiklari icin yikanarak kolayca cikmazlar. Kaplanmis urunler bir sebze fircasiyla ilik suda kisa bir sure temizlenebilir (fakat elma gibi gozenekli yiyeceklerde deterjan kullanilmasi onerilmez), mum ve yuzey kirini gidermek icin yemeden once durulanabilir. Mum tabakasinin uzaklastirilmasi icin kabartma tozu kullanilmasi, meyvelerin sirke veya limon suyu ile yikanmasi da onerilir. Sirke mumsu kaplamayi bozar ve uzun sure temas halinde birakilirsa tum mumu giderir fakat soda kullanmak meyvenin lezzetini bozabilir. Meyvelerin kabugu soymak da bir secenektir. Bir ciftci pazarindan, organik urun satan pazarlardan mumsuz urunler satin alinabilir.


ALİNTİ ~

Konu Emre tarafından (26.Haziran.2022 Saat 14:13 ) değiştirilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık