IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 25.Ağustos.2022   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
Pandemi sürecinde ruh sağlığımız


Covid-19 pandemisinde neredeyse bir yılı geride bıraktık. Virüs korkusu, sevdiklerini kaybetme endişesi, sosyal hayattan uzaklaşmak derken insanların üzerinde biriken stres yükü giderek arttı. Aylardır mücadele ettiğimiz corona virüsünde aşının bulunması insanlara umut vadetse de birçok insan pandemi yüzünden psikolojik ve fiziksel sorunların kıyısında yaşıyor.

İçinden geçtiğimiz pandemi sürecini psikolojik açıdan sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için neler yapılmalı? Örneğin sosyal medya gerçekten de yalnızlığa çare oldu mu? Covid-19'un ruh sağlığımızı nasıl etkilediğini Psikolog Özge Öztaşçı, Endüstriyel Psikolog Gözde Yana ve Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Feza Sergün Tophaneli ile konuştuk.

CORONA KORKUSU ANKSİYETE BOZUKLUĞUNA DÖNÜŞTÜ

Psikolog Özge Öztaşçı, “Hastalığın ilk zamanlarında insanların en çok endişe yaşadığı konu virüs kapma korkusuydu, bu korku insanların uzun süre kendini izole etmelerine neden oldu. Ancak yasakların artması korkunun yerini uzun süre kapalı ortamda kalmanın ve belirsizliğin neden olduğu anksiyete bozukluğuna bıraktı” diyor.


“Maalesef anksiyete bozukluğuna bedensel (somatik) yakınmalar da eşlik etti” diyen Öztaşçı, şöyle devam ediyor: “Kişiler, organik bir sebebi olmayan, stres kaynaklı baş dönmesi, mide bulantısı, bedensel ağrı gibi şikayetleri son zamanlarda yoğun olarak yaşıyor. Üstelik çoğu zaman bu yakınmalar corona virüsü belirtileriyle karıştırılıyor.”

‘Sosyalleşmek için sosyal medyaya koştular'

Kişilerin yaşadıkları stresten kaçmak ve biraz da olsa sosyalleşebilmek için en yakın seçenek olan sosyal medyaya yöneldiklerini kaydeden Öztaşçı, “Sosyal medyada geçirilen vakit kişileri biraz da olsa oyalayabiliyor. Ancak bunun geçici bir çözüm olduğu ve sosyal medyada geçirilen zaman arttıkça olumsuz sonuçlar doğurma riskinin de arttığı unutulmamalı” diyor.

‘Olumlu şeylere odaklanın'

Özge Öztaşçı, süreci sağlıklı atlatabilmek için olumlu şeylere odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor. Öztaşçı'nın tavsiyeleri şöyle:

Bu zor zamanlarda yapabileceğimiz en önemli şey elimizdeki olumlu şeylere odaklanmak.
Eğer olumlu şeylere odaklanmayı başarırsak bu zamanları kendimizi geliştirmek için bir fırsat olarak görebiliriz.
Bu durumun geçici olduğunu unutmamak gerekiyor.
Ayrıca zorlandığımız durumlarda yardım istemekten çekinmemeliyiz.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık