IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 31.Ağustos.2021   #1
DeLLy
Guest
Gözlerinizi rahatlatacak 5 ekran kuralı!


Ekrana bakıldığında göz kırpa sayısı üçte bir oranda azalıyor. Bu da gözlerde yanma-batma ve kızarıklık gibi belirtilerle seyreden göz kuruluğuna yol açıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Erkan, ekran kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor. (Özgür Gökmen Çelenk / Posta)


Çalışma alanınızı düzenleyin

Gözlerinizi rahatlatacak 5 ekran kuralı!
Rahat bir şekilde dik oturmanıza olanak tanıyan sırt destekli bir sandalye kullanın. Ayaklarınız yere düz olarak bassın. Yazı yazarken sandalyenizin kolları, kollarınıza destek olsun.

El bileklerinizi klavyenin üstüne koymayın. Bilgisayar karşısında otururken duruş pozisyonunuza dikkat edin.


Ekrana mesafe koyun

Bilgisayar ekranı ile aramızdaki mesafe kol boyumuz kadar ya da en az 55-60 cm olmalı. Ekranın üst kısmı göz hizasını geçmemeli. Bu pozisyon sırtımızı dik tutmamıza ve boynunuzda, sırtımızda ve omuzlarımızdaki gerilmeyi önlemeye yardımcı olur.

Ekranda 3-20 kuralına uyun

Uzun süre ekrana bakmak, gözlerimizin odaklanma yeteneğini spazma uğratarak adeta kilitler. Her 20 dakikalık ekran süresini takiben 20 saniye süre ile 20 feet’e (yaklaşık 6 metre) bakın. “3-20 kuralı†diye bilinen bu egzersiz, gözlerimizin periyodik olarak gevşemesini sağlayarak spazma girmesini önler.


Aydınlatmaya dikkat

Yanlış aydınlatma, göz yorgunluğunun ana nedenlerinden biri. Pencereden veya iç aydınlatmadan gelen aşırı parlak ışıktan kaçının. Pencerelerde perde, panjur; ev içinde de düşük yoğunluklu ampuller kullanarak gereksiz ışığın bir kısmını azaltabilirsiniz. Mümkünse ekranınızı doğrudan pencerelerin önüne veya arkasına değil, pencerelerin yan tarafına yerleştirmeye çalışın. Masa lambalarının veya pencerelerden gelen ışığın ekranınızda parlamaya neden olmadığından emin olun. Eğer parlamayı engelleyemiyorsanız ekrandan yansıyan ışığın azaltılması için ekran parlama filtresi kullanın.

Mola verin

Gün içinde ekrana bakarken 1-2 saatte bir mini molalar vermek ve bu esnada uzaklara bakmak göz problemleri riskini azaltır. Molalar sayesinde boyun, sırt ve omuz ağrılarına yakalanma riskiniz de düşer. Ekran karşısındayken göz kırpma sayımız azaldığından, bilinçli olarak sık göz kırpmak göz kuruluğunun bir miktar önüne geçerek rahatlamamızı sağlar. Yine dengeli beslenme ve bol bol su içme de nem dengesinin sağlanmasına yararlı olur.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



(View-All Bu konuyu okuyan üyeler: 0
Görüntülenecek kayıt yok.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık