IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17.Ocak.2024   #1
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net
Alerjik Çocuklarda Yastik Ve Yorgan Seçimine Dikkat



Alerjik çocuklarin yastik ve yatak takimlarinin dikkatli seçilmesi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, “Akarlar gözle görülemeyen mikroskobik canlilardir ve ev tozu akarlarinin vücut yapilari ile diskilari alerjik özellik göstermektedir. Akarlar en çok hali, çarsaf, yatak, yorgan, yastik, tüylü ve yünlü esyalar, tüylü oyuncaklar, kumas dösemeli esyalarda bulunurlar” dedi.

Alerjik çocuklarda yastik ve yorgan seçiminde dikkat edilmesi gerektigini Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Bölümünden Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, ev tozu akarlarinin (mite) yün yatak ve yorganlar içerisinde siklikla bulunan ve alerjik hastaliklara en sik neden olan alerjen oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, “Alerjileri olan çocuklar için dogru yatak takimi seçimi, alerjenlerin neden oldugu belirtileri azaltmak ve çocugun rahat bir uyku deneyimi yasamasini saglamak için önemlidir. Akarlar gözle görülemeyen mikroskobik canlilardir ve ev tozu akarlarinin vücut yapilari ile diskilari alerjik özellik göstermektedir. Akarlar en çok hali, çarsaf, yatak, yorgan, yastik, tüylü ve yünlü esyalar, tüylü oyuncaklar, kumas dösemeli esyalarda bulunurlar” diye konustu.

Okul basarisini olumsuz etkileyebilir

Vücuda giren mite alerjenlerinin özellikle genetik yatkinligi olan çocuklarda alerjik hastaliklara yol açtigina dikkati çeken Prof. Dr. Nacaroglu, söyle devam etti:

“Örnegin, ev tozu akar alerjisi olan astimli çocuklar akarlar ile karsilasinca astim belirtileri daha da kötülesebilir. Ayrica burun akintisi, hapsirma, burun tikanmasi, burun kasintisi gibi alerjik nezle sikayetlerini de tetikleyebilir. Alerjenlerin yatak takimina girmesi, gözlerde tahrise de neden olabilir. Ayrica yanlis yastik ve yorgan seçimi, alerjik çocugun gece uykusunun kalitesini bozarak gündüz okul basarisini etkileyebilir. Özellikle atopik egzama gibi cilt alerjisi olan çocuklarda yanlis yatak takimi seçimi, ciltte kasinti ve döküntü gibi alerjik cilt sikayetlerini artirabilir.”

Özel tasarlanan yatak ve yorgan kiliflari kullanilmali

Prof. Dr. Nacaroglu, alerjik çocuklarin yastik ve yatak takimini dikkatlice seçmelerinin önemine isaret ederek, su tavsiyelerde bulundu:

“Alerjen geçirmez kiliflar, hipoalerjenik dolgu malzemeleri ve düzenli temizlik gibi önlemler, alerji belirtilerini azaltmaya yardimci olabilir. Alerjik çocuklar için özel olarak tasarlanmis yatak ve yorgan kiliflari kullanmak, alerjenlerin yatak ve yorgan içine girmesini engelleyebilir. Yorgan ve yastik seçerken, hipoalerjenik dolgular içeren ürünleri tercih etmek, alerjenlerin birikmesini ve yayilmasini engelleyebilir. Ek olarak, alerjik çocuklarin kullandigi yorgan ve yastiklarin kolayca temizlenebilir ve yikanabilir olmasi önemlidir. Bu, alerjenlerin birikmesini azaltmaya yardimci olur. Ürünlerin etiketlerindeki temizlik talimatlarina uygun olarak temizlemek ve düzenli olarak yikamak önemlidir. Yine alerjik çocuklarin odalarinda alerjen birikimini azaltmak için yatak odasi düzenli olarak havalandirilmali ve yatak, yorgan takimlari sik sik temizlenip havalandirilmalidir. Nevresim ve çarsaflar ile yastik kiliflari yikanabilir olmali ve en az 60 derece sicak suda yikanmalidir ve haftada bir-iki kez degistirilmelidir. Yün battaniyeler, alerjik çocuklarda çok fazla mite içerdigi için tercih edilmemelidir. Alerjik çocuklarin uygun yatak takimini seçmek ve alerji belirtilerini en aza indirmek için çocuk alerji uzmanlarindan destek almalari gerektigini unutmamak gerekir.”

Kaynak:beyazgazete.com


  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık