IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Kasım.2023   #1
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net
Yüksek Kolesterolü Olanlar Nasıl Beslenmeli?


Yüksek Kolesterolü Olanlar Nasıl Beslenmeli?


Hatalı beslenme şekli kolesterol düzeyinin yükselmesine yol açan önemli bir etkendir. Bundan dolayı yüksek kolesterol sorunu yaşayan kişilerin beslenmesini de buna göre tekrar düzenlemesi kaçınılmazdır. Ayrıca yüksek kolesterol sorunu yaşamamak için de bu gereklidir.

Yüksek Kolesterolü olanlar nasıl beslenmeli?


1. Yüksek kolesterol sorunu yaşayan kişiler öncelikle sebze ve meyve tüketimine önem vermeli ve günlük beslenme diyetinin en önemli parçası bunlar olmalıdır. Meyvelerden özellikle elmanın kolesterolü düşürücü bir etkisinin olduğu da bilinmektedir.

2. Yüksek kolesterol sorunu yaşayan bir kişinin yemeklerinde kesinlikle zeytinyağı kullanılmalıdır. Ceviz, badem ve fındık da kolesterolü düşürücü etki yaparlar. Diğer yandan havuç, portakal, sarımsak ve soya fasulyesi de yüksek kolesterol sorunu yaşayan kişilere yardımcı olabilecek besinlerdir.

3. Yüksek kolesterolü olan kişilerin beslenmesinde margarin, kızartılmış yiyecekler, salam, sucuk, sosis, mayonez, bisküvi, kraker gibi şeylerden de kesinlikle uzak durulması gerekir. Bu tür yiyecekler hem tuz oranı yüksek olan hem de doymuş yağ oranı yüksek olan yiyeceklerdir. Ayrıca bu tür gıdalar besleyici değildir. Yumurta da besleyici bir gıda olmakla birlikte kolesterolü artırıcı bir etkisi olabilir. Bu yüzden yumurtayı da çok fazla tüketmemek gerekir.

4. Bir insanın günlük olarak alacağı yağ miktarı ortalama olarak bellidir. Yağ miktarının fazla alınması kolesterol yüksekliği sorununa davetiye çıkarır. Bu amaçla yüksek kolesterolde beslenmede yemeklere katılan yağlara ve oranına özelikle dikkat edilmelidir. Yağlı etleri yemekten kaçınmalı ve etlerdeki yağ ve deri tabakasını atmalıdır.

5. Yüksek kolesterolü olanlar kişiler beslenmelerinde kırmızı et tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı ve tavuk eti gibi kümes hayvanlarının etlerini tüketmeyi artırmalıdır. Balık eti yüksek kolesterol sorunu ile başa çıkmada ideal bir besin kaynağıdır. Yüksek kolesterol sorunu yaşayan kişiler için özellikle ton balığı, uskumru ve alabalık bu açıdan çok faydalı balıklardır.

6. Süt ve süt ürünleri önemli besin kaynakları olmakla birlikte bunları tüketirken dikkatli olunmalıdır. Örneğin yağlı süt, yağlı peynir, yağlı yoğurt tüketmektense bunların az yağlı olanlarını tercih etmelidir. Tereyağı mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir. Ayrıca fast food tarzı dediğimiz hamburger, lahmacun, döner tarzı yiyecekler kesinlikle tercih edilmemelidir.

İnsanlarda yaşamın sağlıklı bir şekilde sürmesi için kandaki kolesterol düzeyinin belli bir oranda olması gereklidir. Fakat kolesterol düzeyinin yüksek olması başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa sebebiyet vermektedir. Yüksek kolesterol sorunu kimi durumlarda sinsi bir şekilde ilerlediği için risk grubunda olsun veya olmasın herkesin kolesterol düzeylerini ölçtürmelerinde fayda vardır.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık