IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Kasım.2023   #1
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net
Yüksek Tansiyonu Olanlar Nasıl Beslenmeli?


Yüksek Tansiyonu Olanlar Nasıl Beslenmeli?


Ne yazık ki günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı yüksek tansiyon hastası kişilerin sayısında artış olmaktadır. Bu artışta kişinin yaşam tarzı, değişen yaşam koşulları, sağlıksız beslenme, stres, üzüntü gibi nedenlerin etkisi vardır.

Yüksek tansiyon oluşumunda beslenme etkisinin önemi büyüktür. Nitekim yapılan bilimsel araştırmalar etkili ve dengeli beslenmenin yüksek tansiyon riskini azalttığı ve yüksek tansiyonun belli bir düzeye indirildiğini göstermiştir.

Yüksek tansiyonlu bir kişinin öncelikle kesinlikle bol bol taze meyve ve sebze tüketmesi gerekir. Bu her gün ve düzenli olmalıdır. Ayrıca minerallerden magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerali barındıran besinlerin yüksek tansiyonun düzelmesinde önemli rolü bulunur. Potasyum en çok mandalina, portakal, şeftali, muz, kayısı ve patateste bulunur. Ayrıca magnezyum içeren baklagiller, ceviz ve fındık da yüksek tansiyonun giderilmesinde oldukça faydalıdır.

Yüksek tansiyonlu kişiler yemeklerde kesinlikle tuz kullanmamalılar ve yağdan da uzak durmalıdırlar. Zaten yiyeceklerin kendisinde belli ölçülerde tuz ve yağ bulunur. Konserve gıdalar, turşu, sağlıksız soslardan uzak durulmalıdır.

Kalorisi yüksek gıdalar da kiloya sebebiyet vererek tansiyonu yükseltirler. Dolayısıyla bu konuda da dikkatli olmak gerekir. Kişinin kilo sorunu varsa derhal hekim kontrolünde spor ve egzersiz programına katılmalı ve fazla kilolarını vermelidir.

Kişinin yediği besinlerle kan basıncını normal düzeylerde tutması gerekir. Aksi halde yenilen besinler yüksek tansiyon olarak kişiye geri dönecektir. Omega 3 yönünden zengin besinleri tüketmek de yüksek tansiyonu önlemede ve etkilerini azaltmada oldukça faydalı olacaktır. Balıklardan sardalye, ton balığı, somon balığı, levrek omega 3 yönünden oldukça zengindir.

C vitamini içeren besinler de bu açıdan oldukça yararlıdır. Brokoli, Brüksel lahanası, karalahana, sarımsak, kereviz, badem, yağsız süt ve süt ürünleri yüksek tansiyon sorunu için oldukça faydalı besinlerdir. Keten tohumunun da yüksek tansiyon hastaları için faydalı olduğu bilinmektedir.

Yüksek tansiyon hastası kişiler alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmalıdırlar. Her gün düzenli ve yeterli uyku uyumalıdırlar. Kendilerinde stres, üzüntü yaratacak şeylerden uzak durmak da önemlidir.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık