IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 22.Eylül.2023   #1
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net
William Halsted ve Aşkın İcadı Plastik Eldivenler


1852 yılında dünyaya gelen tam adıyla William Stewart Halsted, Amerika’da modern cerrahın babası olarak tanınır. Kendisi çok önemli işler başarmış önemli bir tıp profesörüdür. Fakat bu hikayede sanılanın aksine bu cerrahın başarı hikayesinden değil, bambaşka bir hikayeden söz edeceğiz;
William Halsted girdiği ameliyatlarda alışılmış temponun aksine oldukça ağır çalışırmış. Bu yavaşlığın çok dikkatli olması gibi haklı sebepleri olsa da diğer meslektaşları William Halsted için; “Halstead ameliyatı bitirinceye kadar hasta iyileşip taburcu olur!” diyerek de tiye alırlarmış.
Aslında sebep çok farklıydı;
Bu yavaşlığın arkasında bilinmeyen başka bir sebep vardı, hatta asıl gerçek de denilebilir. Dr. William Halsted’in meşhur uzun ameliyatlarının sebebi; utangaç kişiliği yüzünden sadece ameliyatlarda konuşup vakit geçirebildiği hemşire Caroline’dı.

Şimdi, bu platonik aşkın bizi ilgilendiren kısmına gelelim…

Yine uzun geçen bir ameliyattan sonra William Halsted, Hemşire Caroline’ın ellerinde kızarıklar oluştuğunu fark etmiş ve bu kızarıklıkların nedeninin; ameliyat gereçlerinde kullanılan temizlik solüsyonlarına karşı oluşan alerji yüzünden oluştuğunu kısa sürede anlamıştı.
Bu durum William Halsted için çok kötü bir haberdi, çünkü bu alerji Caroline’ı artık ameliyatlara giremeyecek duruma getirmişti bile. İçine kapanık biri olan Doktor William ise, sadece ameliyatlarda yakın olabildiği kişi ile artık hiçbir şekilde yakınlık kuramayacaktı.
Ancak William Halsted buna bir çözüm bulmaya kararlıydı, çünkü tek istediği sevdiği kadını sürekli görebilmekti.
Plastik bir eldiven;
William, bir gün şehirdeki bir lastikçiye gitti ve kendisine plastikten bir eldiven yapmasını istedi. Şunu da ayrıca belirtelim; o tarihe kadar plastik eldiven diye bir şey yoktu.
William’ın yaptırdığı bu eldivenler oldukça kaba dursa da sonuç olarak işe yaramışlardı. Caroline bu eldivenler sayesinde hem alerjiden kurtuldu hem de işine devam etti. Sonraki yıllarda ameliyatlarda eldiven kullanımının yaygınlaşması yaklaşık 7 yıl sürmüş olsa da bu romantik hikaye ameliyatlarda eldiven kullanımının da miladı oldu.


William Halsted’in yaptırdığı eldiven
Şu an sağlık çalışanlarının küçük büyük tüm cerrahi girişimlerde kullandığı o plastik eldivenler, bir zamanlar aşık bir adamın sevdiği kadını biraz daha fazla görebilme çabasının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Mutlu son;
William ve Caroline ise, 1900 yılında evlenmiş ve ikisi de 2 ay aralıkla 1922 yılında hayatlarını kaybedene dek birlikte yaşamışlardır.
Ey aşk sen nelere kadirsin…
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık