IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03.Eylül.2023   #1
Çevrimiçi
Bizimkiler.Net
GLOKOM HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR




GLOKOM HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR


Göz tansiyonu nasıl ölçülür?
Göze anestezik bir damla damlatılır. Tonometre cihazı korneaya temas ettirilerek göz tansiyonu ölçülür. Tonometre "göze hava üfleyen" cihazdır.

Göz tansiyonu nasıl düşer?
Glokom da amaç göz içi basıncın düşürülmesidir. Göz tansiyonunu düşürmek için reçeteli göz damlaları, oral ilaçlar, lazer tedavisi ve cerrahi yaklaşımlar kullanılır.

Göz tansiyonu nasıl geçer?

Glokomda, göz tansiyonun değerinin çok üst sınırlarda olmadığı durumlarda öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Eğer göz tansiyonu normal seviyeye inerse ömür boyu ilaç kullanımı devam eder. Fakat hiçbir şekilde düşme olmazsa lazerle tedavi uygulanır. Tüm tedavilerde amaç gözün görmesinin korunmasıdır.

Göz tansiyonu zararları nelerdir?

Göz tansiyonu başlangıçta pek bir sorun yapmaz ama ilerledikçe göz sinirini yıpratır, harap eder. Böylece görme alanında kalıcı hasara neden olur. Kişi görme yetisini kaybedebilir.

Glokom krizi nedir?

Glokom krizi ürküten bir sorundur. Glokom krizinde göz içi basıncı 50 mmHg üzerine çıkar. Kornea ödemlenir, görme bozulur, göz ağrısı şiddetlenir. Hatta göz ağrısı bu durumda istifraya bile neden olur. Bu duruma glokom krizi denmektedir. Acil tıbbi müdahale gereken bir sorundur.

Göz tansiyonu (glokom) testi nedir?

Göz dibi muayenesi ile göz sinirlerinin incelenmesi, göz tansiyonunun ölçülmesi, gözün drenaj açısının incelenmesini içeren tetkikler bütünü glokom testi olarak bilinir.

Akut glokom nedir?

Göz içi basıncının ani yükselmesi durumuna akut glokom denmektedir. Bu durumda akut glokom krizi yaşanabilir.

Göz tansiyonu nasıl anlaşılır?

Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.

Göz tansiyonu ameliyatı var mı?

Göz tansiyonunda glokom ilaçları yeterli olmadıysa cerrahi uygulanabilir. Bu ameliyatlar trabekülektomi olarak da bilinir. Bu anlamda yapılan cerrahilere glokom ameliyatı da denilebilir.

Göz tansiyonu baş ağrısı yapar mı?

Glokom şikayetleri en çok göz içi basıncı 21 mmHg ve üzerine çıktığında belirginleşir. 40-50 mmHg seviyelerine ulaşmadan ağrıya neden olmaz. Göz içi basıncı 45-50 mmHg’nin üstüne çıkarsa gözde kızarıklık, sulanma ve hangi tarafta yüksekse o tarafta yarım baş ağrısı şeklinde şiddetli baş ağrısı yapabilir.

Konjenital glokom nedir?

Konjenital glokom, doğuştan gelen glokom anlamına gelir.

Bebeklerde göz tansiyonu olur mu?

Evet, bazı bebeklerde doğuştan göz tansiyonu olabilir.

Trabekülum nedir?

Göz tansiyonu gözün beslenmesini sağlayan göz içi sıvısının fazla yapılması veya gözden kan dolaşımına geçişinin azalmasıyla yükselmektedir. Bu sıvının kan dolaşımına geçişi trabeküler ağdan olmaktadır. Eğer trabeküler ağdan geçiş olmazsa göz tansiyonu olur.

Trabekülektomi nedir?

Göz içi basıncını düşürmek amacıyla glokom tedavisi adına yapılan cerrahi işleme trabekülektomi denmektedir.

Kortizonlu göz damlaları glokom yapar mı?

Kontrolsüz kullanılan göz ilaçları katarakt ve glokoma zemin hazırlayabilir. Bu nedenle göz doktoru önermeden göze ilaç kullanılmamalıdır.

Göz tansiyonu geçer mi?

Göz tansiyonu sürekli tedavi gerektiren bir hastalıktır. Göz tansiyonu rutin muayeneler ve hastanın tedaviye uyumuyla kontrol altına alınabilir.

Hümor nedir?

İnternette “Humor nedir?” olarak da aratılan Hümor, vücutta normal olarak bulunan herhangi bir sıvı anlamına gelmektedir. Hümör kelimesinin göz ile ilişkisi hümor aköz sıvısından gelmektedir.

Göz tansiyonu baş döndürür mü?

Göz tansiyonu baş dönmesine neden olmaz.

Trahom nedir?

Trahom genellikle glokom ile birlikte anılsa da çok uzun zaman önce eradike edilmiş olan, günümüzde sadece Sahra altı Afrika ülkelerinde görülmekte olan klamidya isimli mikrop türünün oluşturduğu bir göz hastalığıdır. Glokomla alakası olmayan bir sorundur.

Glokomu olanlar araba kullanabilir mi?

Görme alanı kusuru olan glokom hastaları, motorlu araç kazaları açısından yüksek risk altındadır. Glokomu olanlar genelde göz kamaşması, zayıf gece görüşü, düşük kontrast duyarlılığından şikayet edebilir. Aydınlıktan karanlığa geçerken görüş bazen çok zayıflayabilir. Orta-ileri derecede görme alanı kaybı olan hastaların özellikle gece, sisli hava koşulları gibi durumlarda araba kullanmaktan kaçınmaları gerekir.

Hamileler glokom ilacı kullanabilir mi?

Glokom için kullanılan göz içi damlalarının hamilelikte kullanımı merak edilmektedir. Araştırmalara göre bazı damlaların dolaşımla birlikte fetüsü etkileyebileceği bilinmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında glokom ilaçlarının fetüs için risk oluşturabileceği ifade edilir. Glokomu bulunan ve çocuk planı yapan kadınların göz doktoruna danışması çok önemlidir.

Glokom hastaları nelere dikkat etmeli?

Glokom teşhisi konulan hastaların göz sağlığını korumak için bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Glokom hastaları sağlıklı beslenmeli, egzersizine özen göstermeli. Ancak egzersizler göz doktoruna sorularak yapılmalı. Kafeinli içecekler sınırlanmalı. Bol sıvı alınmalı. Uyku kalitesine mutlaka dikkat edilmeli. Ayrıca ilaçlar asla aksatılmamalı.

Glokom hastaları nasıl beslenmeli? Glokom diyeti var mı?

Glokom hastalarının özellikle çinko, bakır, selenyum gibi minerallerden, C, E ve A vitaminlerinden zengin besinler tüketmesi faydalıdır.

Glokom tedavisinin amacı nedir?
Glokom eğer erken teşhis edilirse görme yeteneği ömür boyu korunabilir. Glokom tedavisinde amaç görme yetisini korumak, görme kaybını engellemektir. Glokom hastaları ömür boyu uzman bir göz hekiminin kontrolü altında olmalıdır.

Glokom hastaları refraktif cerrahiye uygun mudur?

Glokom hastaları refraktif cerrahi için uygun olup olmadıklarını merak edebilir. Henüz bu konuda araştırmalar devam ederken, birçok görüş glokomlu hastaların bazı prosedürlerden kaçınması gerektiğini ifade eder.

Glokom ameliyatı sonrası görme kaybı yaşanır mı?

Glokom için yapılan tüm tedavilerde amaç görme kaybını engellemektir.

Glokomda görme kaybı testi yapılır mı?

Başta glokom olmak üzere pek çok optik sinir hastalıklarında görme kaybı için test yapılır

  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık