IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 13.Mart.2021   #1
Çevrimiçi
~ Www.ircforumda.net ~
Türk sinemasına iz bırakan usta yönetmen Ertem Göreç yaşamını yitirdi




Türk sinemasına unutulmaz izler bırakan, ilk işçi ve grev filmi olarak kabul edilen Karanlıkta Uyananlar ile tanınan yönetmen Ertem Göreç, hayatını kaybetti. Aynı zamanda milli basketbolcu da olan Göreç'in ölümü ailesini ve sevenlerini yasa boğdu.

Toplumsal gerçekçi filmleriyle Türk sinemasında 1960'lı yıllara damga vuran usta yönetmen ve milli basketbolcu Ertem Göreç, 89 yaşında hayatını kaybetti. İşçi sınıfının mücadelesini anlattığı ve ilk grev filmi olarak da bilinen Karanlıkta Uyananlar ve Otobüs Yolcuları ile tanınan yönetmenin ölümü, ailesini ve sevenlerini yasa boğdu.

TAZİYE MESAJLARI PAYLAŞILDI

Ertem Göreç'in ölümünün ardından sinema dünyasından farklı isimler, sosyal medya hesapları üzerinden taziye ve başsağlığı mesajları yayınlandı.

Sinema yazarı Barış Saydam: Ertem Göreç dün gece vefat etmiş. Herkes yönetmenliğini bilir Ertem Hoca'nın. Ama Türk sinemasının hafızalarından biriydi. Tüm sektörü, Yeşilçam kültürünü, o dönemi dinleyecek kimsemiz kalmıyor yavaş yavaş. Bir dönem tamamen kapanıyor.











ERTEM GÖREÇ KİMDİR?

Bursa'da 1931 yılında dünyaya gelen usta yönetmenin ilk filmi 1959 yılında çekilen "Kanlı Sevda" oldu. Ertem Göreç, 1961'de, senaryosunu Vedat Türkali'nin yazdığı toplumsal gerçekçi film "Otobüs Yolcuları"nı yönetti. Filmin başrollerinde Ayhan Işık, Türkan Şoray, Senih Orkan, Atıf Kaptan, Reha Yurdakul, Avni Dilligil ve Suphi Kaner oynarken, filmin özgün müziklerini ise Yalçın Tura ve Ruhi Su yaptı.

Türkiye'de ilk işçi ve grev filmi olan "Karanlıkta Uyananlar"ın 1964'de yönetmen koltuğuna oturan Göreç'in, "Pamuk Prenses ve 7 Cüceler" adlı filmi ise Türkiye'de fantastik sinemanın ilk örneği olarak



Kaynak:Haberler.com
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık